ciasto - 160969 przepisów (strona:1594/10732)

Sernik śmietankowy w kruchym cieście 159

Śmietankowy sernik w kruchym cieście to kolejna propozycja na świąteczny stół. Banalnie prosty,  jaki smaczny :) Wersję śmietankową możemy zamienić na waniliową, dodajemy po prostu budyń waniliowy. Po upieczeniu sernik należy schłodzić w lodówce.  Polecam! Sernik śmietankowy w kruchym cieście Składniki na blaszkę  Na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 250g masła(...)proszku do pieczenia Na masę serową: 1kg półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego 5 jaj 100g miękkiego masła szklanka drobnego cukru opakowanie budyniu śmietankowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 równie części i schładzamy 30 minut w lodówce. Następnie jedną część rozwałkowujemy na wielkość

Smak mojej kuchni
PRZEPISY NA CIASTA NA WIELKANOC. ZESTAW PRZEPISÓW! 327

PRZEPISY NA CIASTA WIELKANOCNE Przygotowałam specjalnie dla Was zestawienie ciast na Święta Wielkanocne, same sprawdzone i najlepsze przepisy na ciasta, takie, które zawsze się udają! Życzę wspaniałych wypieków i smacznego! PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ PRZEPIS NA RÓŻANE BABECZKI DROŻDŻOWE PRZEPIS NA DROŻDŻOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ PRZEPIS NA  BEZGLUTENOWA BABKA WIELKANOCNA PRZEPIS NA  CIASTO Z CHAŁWĄ I MIODEM PRZEPIS(...)CIASTO SNICKERS  PRZEPIS NA  KARMELOWE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS NA  MAZUREK WIELKANOCNY PRZEPIS NA  ORZECHOWY SERNIK PRZEPIS NA  ROLADA Z MALINAMI PRZEPIS NA CIASTO  CYTRUSOWY SERNIK   PRZEPIS NA  TORT OMBRE PRZEPIS NA  KAWOWY TORT DROŻDŻOWA BABA Z CZEKOLADĄ I LUKREM

SMYKWKUCHNI
pierożki z ciasta parzonego z dwoma farszami (sofficini) 134

będę wypełniała pierniczkami :-) Fajna ozdoba, jak będą gotowe, pokażę na blogu efekt :-) A na razie zapraszam na pyszna przekąskę, lub danie główne. Są to łatwe i przepyszne pierożki z ciasta parzonego-znanego jako włoskie sofficini. Ja proponuję Wam do nich dwa proste farsze.  Zapraszam i polecam, bo są rewelacyjne :-)  CIASTO 1 szklanka mleka (250ml) 1 szklanka wody (250ml(...)smażenia FARSZ 1  100g sera żółtego zioła prowansalskie 100g dowolnej szynki FARSZ 2 200g pieczarek 1 mała cebula mały ząbek czosnku łyżeczka masła sól, pieprz do smaku CIASTO Wodę oraz mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło lub margarynę oraz sól-zagotowujemy. Do gotującej się wody z mlekiem dodajemy mąkę i mieszamy do zgęstnienia (robimy jak ciasto parzone) Studzimy. Wystudzone

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami 18448

Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową, budyniową i bananami. Ciasto jest ciekawe w smaku, słodkie od bananów i kajmaku oraz lekko słone od krakersów. Uważam, że proste w przygotowaniu i w miarę szybkie, trzeba tylko poczekać, aż trochę przestygnie budyń. Ciasto jest kremowe, aromatyczne, bez pieczenia i będzie smakowało szczególnie osobom, które lubią banany, polecam… (przepis zmodyfikowany(...)książki siostry Anastazji). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami Składniki: 1L mleka około 250g krakersów 3/4 szklanki cukru 250g masła w temperaturze pokojowej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 budyń waniliowy

Mała Cukierenka
Chleb z Vermont na mące orkiszowej! 209

zakwasu żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej - 170 g wody W/w składniki wymieszaj ze sobą, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin (ja nastawiam na noc zawsze) CIASTO: - 650 g mąki orkiszowej typ 630 - 120 g mąki żytniej - 420 g wody - 20 g soli - cały zaczyn W dużej misce zmieszaj mąkę żytnią z orkiszową i wodą, odstaw(...)godzinę. Do miski dodaj zaczyn, wymieszaj i odstaw na godzinę. Dodaj sól i wymieszaj ciasto, przykryj folią. Ciasto pozostaw do wyrastania przez minimum 2,5 godziny. W tym czasie dwukrotnie je przekładamy, przykrywamy połową ciasta, drugą połowę. Uderzamy też dłonią w ciasto, aby zlikwidować bąble.  Po 2,5 godzinie wyciągamy ciasto na stolnicę, składamy i wyrabiamy, dzielimy na dwie

SMYKWKUCHNI
PELNOZIARNISTE PLACKI NAAN Z GRILLA 93

SKŁADNIKI : na ok. 6 placków o średnicy 12cm zaczyn: 3/4 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki pełnotłustego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka drożdży instant 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej  ciasto : 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka drobnej soli morskiej 4 łyżki ziaren sezamu oliwa z oliwek do posmarowania placków do grillowania PRZYGOTOWANIE:  Krok(...)zaczyn: w miseczce łączymy wodę, jogurt, drożdże oraz mąkę - mieszamy, przykrywamy ściereczką - odstawiamy na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej (aż zaczyn stanie się pełen bąbelków). Krok 2. Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, sól, ziarna sezamu, wlewamy zaczyn oraz oliwę z oliwek, mieszamy plastikową lub drewnianą szpatułką, by składniki wstępnie się połączyły. Krok 3. Wyrabiamy ciasto mikserem

Moja Książka Kucharska
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 141

filety z kurczaka albo kaczki 3 duże cebule 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki,  3 łyżki tartej bułki ok. 4 łyżki masła sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 550g mąki pszennej ok. 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli  Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem do uzyskania(...)jednolitego i gładkiego ciasta - w zależności od wilgotności mąki, być może zajdzie potrzeba dolania wody lub dosypania mąki. Ciasto gotowe, przykrywam ściereczką, zostawiam, aby odpoczęło.  dodatkowo: około 20 sztuk świeżych grzybów (mogą być pieczarki) 2 cebule gęsta, kwaśna śmietana (świeża) - około 8 łyżek ( może być również kefir ) kawałek wędzonego boczku na skwarki posiekany szczypiorek lub natka pietruszki świeżo zmielony

Moja Książka Kucharska
Naleśniki 163

znam nikogo kto by nie lubił naleśników! Smak tego cudownego ciasta. Delikatne, miękkie cienkie ciasto (choć tu już kwestia gustu, niektórzy wolą nieco grubsze, bardziej treściwe ciasto), z różnymi dodatkami. Na słodko, proszę bardzo, sezon letni zachęca do jedzenia świeżych sezonowych warzyw i owoców, więc naleśniki można przygotować nawet na deser z bitą śmietaną i np. truskawkami, malinami, borówkami, konfiturą(...)bakłażana lub kabaczka. Polane czekoladą... słodko, rozkosznie...Pyszota! Na słono, wytrawnie? Polecam domowe sushi z ciasta naleśnikowego, np. z wędzonym łososiem, koperkiem, serkiem śmietankowym, także roladki skośnie krojone z szynką, serem, pomidorami, oliwkami. Bardzo smaczne i efektowne przekąski. Dodanie do ciasta wody gazowanej spowoduje, że będą jakby bardziej puszyste. Moja Mama dolewa do ciasta łyżkę-dwie, w zależności od ilości

Zasmakuj Kuchni
Wytrawne ciastka francuskie z kurczakiem i szpinakiem 151

Dziś mam dla Was przepis na pyszną przekąskę z ciasta francuskiego na słono. Ciasteczka doskonale sprawdzą się na każdej imprezie. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Z  powodzeniem możemy je przygotować na przykład, gdy zaskoczą nas niespodziewani goście. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 cebula, 100g rozdrobionego szpinaku świeżego lub mrożonego, oliwa, oregano(...)obieram i kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Dodaję szpinak. Wszystko razem smażę około 10 minut. Farsz doprawiam do smaku oregano, solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu ciasta robię 1cm nacięcia. Na cieście układam wzdłuż przestudzony farsz. Ciasto składam (tak by nacięcia były na górze). Dociskam brzegi. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z farszem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto nieprzyzwoicie czekoladowe 124

Ciasto to powstało całkowicie przez przypadek. Początkowo planowaliśmy upiec najzwyklejszą na świecie kakaową babkę polaną najzwyklejszym na świecie białym lukrem, na szczęście nie wyszło. Wyszło za to obłędnie czekoladowe ciasto inspirowane przepisem na tradycyjną babę :)  Cały sekret tkwi w dobrym jakościowo kakao, prawdziwie gorzkiej czekolady oraz ubijaniu jajek na parze, To właśnie ubijanie na parze nadaje całemu wypiekowi cudownej(...)puszystości. Piana tak ubita, dzięki zaparzeniu jest również trwalsza, a więc istnieje mniejsza obawa o to, że opadnie. Trzeba jedynie uważać by nie zrobić jajecznicy. Zaskakującym jest, że ciasto nie należy do przesadnie słodkich, ma za to bardzo wyrazisty czekoladowy smak. SKŁADNIKI (forma 30 cm x 20 cm) : 1,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 15 g bułki tartej

Kuchnia od dwojga
Tort cappuccino 264

obchodzę urodziny, więc zawsze mamy przedłużone noworoczne świętowanie. Na tę okazję wybrałam tort cappuccino (uwielbiamy wszystko co kawowe). Upiekłam klasyczny kakaowy biszkopt rzucany, środek tortu to kokosowe ciasto z przepisu Siostry Anastazji ( ciasto cappuccino ), natomiast masa cappuccino z białą czekoladą pochodzi ze strony Moje Wypieki. Tak oto powstał mój tort idealny, pierwszy z którego jestem naprawdę zadowolona(...)przepisie możemy pominąć ciasto kokosowe, zamiast tego możemy zwiększyć proporcje na biszkopt i przekroić go na 3 blaty.   Polecam!     Tort cappuccino   Składniki na tortownicę 24cm:   Na ciemny biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao   Na ciasto kokosowe: 3 białka 1/2 szklanki cukru pół łyżeczki

Smak mojej kuchni
Sticky buns czyli bułeczki z cynamonem w karmelu 118

wykorzystać na Walentynki, takie "ociekające" (dosłownie!) słodyczą bułeczki na pewno podbiją serca Naszych drugich połówek. Polecam!     Sticky buns   Składniki na 16 bułeczek:   Na ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko 20g drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 60g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru pół łyżeczki soli   Na posypkę cynamonową: 40g stopionego masła pół(...)glazurę karmelową: 80g masła pół szklanki brązowego cukru 2 łyżki miodu 3 łyżki mleka (można pominąć) 3/4 szklanki posiekanych orzechów (dowolnych, mogą być mieszane)   Wykonanie:   Ciasto:  drożdże rozprowadzamy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i powstanie Nam zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i masło

Smak mojej kuchni
Bułki Tygryski 117

Bardzo popularne ostatnio bułeczki z tygrysią skórką. Efekt cętkowanej skórki uzyskuje się dzięki pokryciu bułeczek ciastem przygotowanym z mąki ryżowej, która w trakcie pieczenia pięknie pęka (podobno z mąki kukurydzianej również się udaje, ale nie próbowałam jeszcze). Bułeczki chrupiące, miękkie, pyszne! Przepis z Moich Wypieków. Polecam!       Bułki Tygryski   Składniki na 7 sztuk:   Na bułeczki(...)oleju   Wykonanie:   Bułeczki: mąkę mieszamy z drożdżami instant (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn). Dodajemy, cukier i sól, wlewamy mleko, wodę i mieszamy. Następie dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę i układamy

Smak mojej kuchni
Babka baranek cytrusowa 114

Babka z dodatkiem pomarańczy i cytryny. Pachnie cytrusami i idealnie będzie się komponować na wielkanocnym stole. ciasto na baranka: 175 g mąki pszennej typ 500 25 g kakao 200 g cukru pudru 150 g masła 50 g smalcu 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu 4 jajka wielkość M skórka otarta z cytryny 2 łyżki soku z cytryny(...)ciasto jasne: 150 g mąki pszennej typ 500 125 g cukru pudru 100 g masła 50 g smalcu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 3 jajka wielkość M 1 łyżka skórki z pomarańczy kandyzowanej startej dekoracja: lukier skórka pomarańczowa i cytrynowa kandyzowana Ciasto baranka: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec

wesoła kuchnia
Szarlotka z połówkami jabłek 207

kilkutygodniowej przerwie powróciłam do wspólnego wypiekania w akcji "Ciasto na niedzielę", tym razem padło na jabłecznik ;)  Jabłka bardzo lubimy, kruche ciasto też więc od razu wiedziałam, że będzie to szarlotka z połówkami jabłek. Składniki na kruche ciasto: 300 gram maki 200 gram masła 100 gram cukru 1 jajko szczypta soli pozostałe: 4 słodkie jabłka  cukier(...)stolnice wysypujemy mąkę, wykładamy kostkę masła pokrojoną na mniejsze kawałki, cukier, jajko i sól. Siekamy dużym nożem do jak najdrobniejszego posiekania masła i jak największego połączenia składników. Zagniatamy ręką. Ciasto musimy schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie połowę ciasta wałkujemy dość cienko ale ostrożnie żeby nie popękało. Układamy na spód formy, następnie wykładamy jabłka obrane, oczyszczone, przekrojone na pół

Życie zaczyna się w kuchni