ciasto - 160969 przepisów (strona:1590/10732)

sernik gotowany z truskawkami i galaretką 934

masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy jajko i żółtko a następnie masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. ok. 20 min. składniki na masę serową: 1000 g sera mielonego(...)mieszamy mleko z budyniami oraz jajkami i wlewamy do masy serowej. Całość mieszany i gotujemy na małym ogniu, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Gorącą masę serową równomiernie wykładamy na upieczone ciasto kruche. Na serze układamy truskawki i odstawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia a następnie wykładamy na wierz ciasta. Całość wstawiamy do lodówki

Domowy Smak Jedzenia
Red velvet cake 153

wanilie i barwnik. Do masy jajecznej wsypcie sypkie produkty i zamieszajcie do połączenia (użyłam rózgi ) W małej miseczce wymieszajcie ocet i sodę oczyszczoną - będzie się pienić- szybko połączcie z ciastem. Szybko wymieszać i rozłożyć do przygotowanych form.  Pieczcie w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić.  Wystudzone biszkopty zetnijcie z wierzchu (jeśli urosły(...)puszysty krem, stopniowo dodawajcie serek philadelphia.  Krem powinien być gładki i puszysty. Jeśli jest za rzadki włóżcie na chwilę do lodówki. Wykonanie Na podstawce ułóżcie pierwszy krążek ciasta i posmarujcie kremem. Warstwa powinna być dość gruba.  Przykryjcie kolejnym krążkiem ciasta i posmarujcie kremem. Zostawcie odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta (samej góry). Przykryjcie ostatnim kawałkiem ciasta, posmarujcie górę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto na pierogi - przepis. 110

bawi się z dziećmi.  Przepis będzie na pierogi - najlepszy na świecie jaki znalazłam kiedyś w sieci. Dzięki niemu polubiłam robienie pierogów. Nie powiem ale wałkowanie nie zawsze miękkiego ciasta, wykrawanie, lepienie pierożków, które nie zawsze chcą się połączyć nie jest w cale niczym przyjemnym. Wszystkie te problemy zniknęły dzięki użyciu gorącej wody i robota kuchennego.  Sezon na truskawki(...)trwa więc może by tak pierogi z truskawkami? :) Ciasto na pierogi - przepis. Ciasto na pierogi - składniki. 1 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 120 ml oleju 400 ml bardzo gorącej wody, Ja po zagotowaniu odstawiam wodę na niecałą minutę. Ciasto na pierogi - przepis. Mąkę, sól i olej łączymy ze sobą mieszając w mikserze z hakiem. Dodajemy po trochu gorącą wodę

Pani domowa
Chaczapuri megruli 215

Jeśli jednak nie macie dostępu do żadnego z nich, z powodzeniem możecie je zastąpić wymieszaną w proporcji pół na pół mozarellą z fetą. Generalna zasada jest taka, że stosunek ciasta do farszu powinien wynosić 1:1. Ale oczywiście jeśli wolicie mniej sera w środku bez problemu możecie zmniejszyć jego ilość. Generalnie w większości przepisów zalecają albo pieczenie chlebków w piekarniku(...)ciepłe miejsce na około 15 minut. Drożdże będą gotowe kiedy zaczną pracować, to znaczy kiedy zaczną rosnąć. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, olej, sól i zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając ciepłą wodę. Ilość wody zależy od chłonności mąki, dlatego lepiej jest dodawać ją w czasie zagniatania ciasto po trochu. Zagniatamy ciasto. Ma ono być sprężyste i gładkie. Przekładamy

PatiGotuje
Pizza z szynką parmeńską, oliwkami i rukolą 86

Podstawowy przepis na ciasto na pizzę pojawił się już ostatnio na blogu. Czas więc najwyższy na wykorzystanie go do przygotowania pizzy z pysznymi dodatkami. Oczywiście klasyką wśród włoskich placków jest Margherita i Capriciose , ale ja dzisiaj skupię się innych dodatkach. Oczywiście proporcje składników są podane tylko orientacyjnie. Ja uwielbiam ser żółty dlatego użyłam go bardzo dużo do mojej pizzy Pizza(...)szynką parmeńską, oliwkami i rukolą 2 sztuki o średnicy około 30 cm Składniki: ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU sos pomidorowy z połowy porcji z TEGO PRZEPISU 250 g startego sera żółtego 8 plasterków cieniutko pokrojonej szynki parmeńskiej słoiczek czarnych oliwek (240g) 2 garści rukoli oliwa z oliwek Przygotowywania rozpoczynamy od przygotowania ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU . W czasie kiedy

PatiGotuje
Tarta kawowa 85

czekoladek toffifee do dekoracji Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka, kakao, kawę oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 4-5 mm. 4) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto(...)nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. Na koniec ciasto nakłuć gęsto widelcem. 5) Piec około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Upieczone ciasto ostudzić. 7) Przygotować krem. Kawę zalać dwiema łyżkami przegotowanej wody i ostudzić. Następnie jogurt grecki wymieszać z cukrem i kawą

Fitsweet.me
Tarta z jabłkami i kruszonką 244

soku z cytryny Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, cukier puder, cukier z wanilią oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść (ciasto można wyrobić przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką). 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Przygotować jabłka: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne(...)cukrem, sokiem z cytryny i szczyptą kardamonu do smaku. 4) Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami aż powstaną grudki ciasta i odstawić do lodówki. 5) Schłodzone ciasto na spód rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm. 6) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek

Fitsweet.me
Maślane ciasto z truskawkami 134

Delikatne ciasto o intensywnym maślanym smaku z sezonowymi, słodkimi truskawkami i chrupiącą, lekko kokosową kruszonką. Pyszne, rozpływające się w ustach, zniewalające zapachem, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Idealny dodatek do mrożonej kawy, cherbaty lub lemoniady. To zdecydowanie mój ulubiony rodzaj ciast i kolejna obowiązkowa pozycja na liście moich letnich wypieków. A czy Wy już rozpoczęliście sezon truskawkowy(...)Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): Ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki 1,5 kostki (300 g) masła (tylko prawdziwe mało, które zawiera od 80 do 90 proc. tłuszczów mlecznych i żadnych roślinnych) 1 szklanka (200 g) cukru 1 opakaowaniu (60 g) budyniu waniliowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 0,5 szklanki (70 g) mąki

Fitsweet.me
Ciasto z nadzieniem karmelowym (paleo, bez cukru) 206

traktowane bardziej jako cheat meal (o którym możecie poczytać tutaj ), niż jako podstawowy posiłek. Rabarbar powoli zaczyna mi się przejadać, więc to czas na powrót do klasyki, czyli zrobimy ciasto z nadzieniem karmelowym. Warstwa karmelowa to moja ulubiona część tego ciacha. Jest delikatna, a dzięki migdałom mega słodka. Samo przygotowanie jest dość szybkie, jedynie trochę czasu zajmuje pieczenie i mrożenie(...)ciasta, ale efekt końcowy jest rewelacyjny. Składniki na spód ciasta: ½ szklanki mąki kokosowej ⅓ szklanki mąki migdałowej ¼ szklanki miodu ⅓ szklanki oleju kokosowego Składniki na karmelową warstwę: 1 szklanka daktyli ⅔ szklanki śmietanki kokosowej ½ szklanki oleju kokosowego szczypta soli wanilia Składniki na czekoladową warstwę: 1 wersja: gorzka czekolada lub: 2 wersja : ½ szklanki oleju kokosowego 3 łyżeczki kakao 1-2 łyżki miodu Przygotowanie: Spód

PaleoLife
Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli 208

mojprzepisna.pl | Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli Jeżeli tylko została wam fasola czerwona z wczorajszego obiadu, nie zużywajcie jej do sałatki, tylko zróbcie zdrowe ciasto. Takie coś z dużą ilością słodkich suszonych moreli, czerwonej fasoli, której nie czuć. Mi w smaku przypomina trochę krówki/batoniki karmelowe… coś takiego. To jest takie coś co się wkłada do buzi(...)miód, daktylowy) 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka oleju kokosowego 50 ml mleka Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub wysokoobrotowym blenderze, zmielić na jedwabiście gładką masę. Kremem posmarować ciasto. Smacznego! Wegańskie krówki morelowe Wegańskie krówki morelowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka niesiarkowanych moreli (takich ciemnobrązowych) 1 szklanka roślinnego mleka 250 g ugotowanej fasoli czerwonej

moj przepis na
ciasto Rzeszowiak 170

składniki na ciasto kruche: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 150 g masła, schłodzonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem(...)pieczenia. (Opcjonalnie można ciasto podpiec). składniki na masę orzechową: 350 g orzechów, zmielonych 170 g cukru kryształu 2 białka 120 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy, zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia. Stawiamy na mały ogień i chwilkę gotujemy. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno

Domowy Smak Jedzenia
ciasto na maślance z rabarbarem 111

Jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy maślankę, wystudzone masło, na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 min. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka kokosowa 264

właśnie na tę okazję). Co mamy w tym deserze? A no kruchy spód, masę jabłkową usztywnioną pomarańczową galaretką i gwóźdź programu- genialną wkładkę kokosową na białkach i kwaśnej śmietanie. Ciasto przygotowywałam w tortownicy o średnicy 22 cm i jak widać na zdjęciach- szarlotka jest bardzo wysoka, więc jak skorzystacie z nieco większej blaszki, np. o średnicy 25 cm to też(...)będzie okey ;). Smacznego pieczenia!     Składniki:   Ciasto kruche: 100 g zimnego masła 2 żółtka 50 g cukru pudru 160 g mąki pszennej   Masa jabłkowa: 1 kg musu jabłkowego 2,5 galaretki pomarańczowej   Masa budyniowa: 500 ml mleka 6 łyżek cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła   Wkładka

Nastoletnie Wypiekanie
Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową 138

szparagową, to moja propozycja na letni lunch, obiad lub kolację. Indywidualne małe tarty będą pięknie prezentować się na talerzach. Jeśli nie macie takich foremek, możecie upiec jedną dużą tartę. Ciasto na tartę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do trzech dni. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 50 g parmezanu(...)kremówki 30% 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (z 1 sporej gałązki) 1 łyżka listków świeżego tymianku sól, pieprz Przygotowanie tarty z cukinią: Do misy malaksera włożyć wszystkie składniki ciasta (mąkę, zimne masło, jajo, sól, starty parmezan). Posiekać wszystko malakserem z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (ciasto powinno wyglądać jak kruszonka z ziarenkami). Następnie zagnieść wszystko ręcznie. Uformować dwie spłaszczone

Moja Delicja
Jagodowa tarta z budyniem 208

Uwielbiam kruche ciasto, tak samo mocno jak jagody. Dziś zapraszam Was na połączenie obu tych smaków. Jagodowa tarta z budyniem , to pyszny prosty wypiek idealny na weekend lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Konfitura z jagód jest wspaniałym letnim akcentem. Aż chce się jeść i jeść Polecam Wam taką jagodową tartę z budyniem. Spróbujcie. Składniki: (na formę na tartę(...)łyżki masła konfitura z jagód Nasze Domowe (polecam!) *ja użyłam Zott Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę (lub masło), siekamy. Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ręką ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (ja często wkładam na krócej do zamrażalnika). Formę na tartę (u mnie 26 cm) smarujemy

Słodkie okruszki