Składniki: Farsz: 50 dag świeżego bobu 20 dag wędzonego boczku 1 średnia cebula 2 łyżki posiekanego świeżego koperku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku masło do smażenia Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej około półtorej ciepłej wody pół łyżeczki soli Dodatkowo: 10 dag wędzonego boczku 1 średnia cebula świeży koperek do dekoracji masło do smażenia sól do gotowania Wykonanie(...)wraz z tłuszczem, boczek, koperek i mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeżeli okaże się, że farsz jest zbyt suchy można dodać jeszcze tłuszczu ze smażenia boczku. 2. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Formowanie: Ciasto wałkujemy
IzabelawkuchniWitajcie Kochani, dzisiaj jeden z klasyków niemieckich: sernik z kwaśnej śmietany z mandarynkami, Mandarinen-Schmand- Kuchen. Ciasto to znajdziemy w każdej niemieckiej piekarni i naprawdę warto jest je spróbować. Właściwie to smakuje jak kremowy sernik z galaretką i mandarynkami, a jego słodkość przełamuje kwaskowy smak śmietany. Robimy je na kruchym cieście, chociaż ostatnio jadłam
dolcevitainmykitchenktórym Was częstuję jest wyjątkowo najpyszniejszy. Wydawałoby się, że z taką ilością cukru będzie zbyt słodki, ale nie jest. Użyłam dość kwaśnych owoców i to one przełamały słodycz ciasta. Zrobiłam bardzo cieniutkie kruche ciasto, masa serowa wyszła mi bardzo aksamitna i poprzeplatana porzeczkowym musem...jednym słowem pysznie. Jak macie czerwone porzeczki do koniecznie upieczcie. Zachęcam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki(...)szklanki czarnej porzeczki 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) pół szklanki cukru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem
Izabelawkuchnizdecydowanie mój ulubiony przepis na ciasto ucierane. Można je robić właściwie z wszystkimi owocami jakie przyjdą Wam do głowy. Tym razem w roli głównej porzeczki - i to z mojego ogródka! Ciasto jest puszyste, wilgotne - takie jakie lubię najbardziej. Jedyną tajemnicą pozostanie dla mnie fakt, że czasem niektóre owoce wpadają do środka, a niektóre zostają u góry :). Dla kogo: dla szukających(...)łatwego przepisu dla mających czerwoną porzeczkę na zbyciu dla lubiących ciasta ucierane Składniki na ciasto: 340g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 190g miękkiego masła 220g cukru (najlepiej drobnego) 3 jajka 190ml mleka Składniki na owocowy wierzch: czerwona porzeczka ok. 2-2,5 szklanki 3 łyżki brązowego cukru (demerara) lub cukru kokosowego Wykonanie ciasta: Włączamy piekarnik na 160 stopni
Mania WypiekaniaPrzepis na ciasto znajdziecie tu poniżej w przepisie murzynek z truskawkami: klik co prawda powinien być biszkopt ciemny tak jak w przepisie, ale dawno tego ciasta nie piekłam z córką, więc tak na szybko murzynka upiekłam .A masa jest tak jak w przepisie krem składniki 3 1/2 serka bieluch 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka masła dodatkowe skladniki wiśnie przygotowanie(...)Utrzeć masło z cukrem pudrem dodać serki i dalej ucierać. Masę włożyć na 30 min do lodówki. Trochę masy należy odłożyć aby posmarować górę ciasta. Jak mamy upieczone ciasto, to trzeba je przekroić. Pierwsze smarujemy dolną część ciasta i nakładamy 2 część ciasta, smarujemy pozostałym kremem a na to nakładamy wiśnie leciutko dociskając ,teraz zalewamy je polewą czekoladową. Ja użyłam
Moje Wyrobywody 1 łyżka cukru 1 łyżka wody mak do posypania Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy masło i trochę 3 łyżki mąki, mieszamy. Zaczynamy miksować ciasto mikserem z końcówkami w kształcie haków, na wolnych obrotach, po trochu dosypujemy mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą, zwiększamy obroty i miksujemy ciasto dalsze 5 minut. Miskę z ciastem(...)przykrywamy i odstawiamy by ciasto wyrosło (na ok. godzinę). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Łyżkę cukru mieszamy w miseczce z 1 łyżką gorącej wody. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy lekko zagniatając. Dzielimy je na 8 równych części i z każdej formujemy bajgla. Można z każdego kawałka ciasta uformować wałek i zwinąć go w formie bajgla sklejając końce lub każdy kawałek ciasta
Dzieje kuchennej WiewióryHagfish Quenelles, czyli serkeńskie rybne kluski. Nazwa quenelles wskazuje na inspirację francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem i konsystencją do gnocchii. Ich bazą jest ciasto parzone (Pâte à Choux) połączone ze zmiksowanym mięsem z ryby, chociaż wersje z kurczakiem są też często spotykane. Receptura z gry nie wskazuje dokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami(...)Dodatkowo kluski nie będą miały aż tak mocno rybiego posmaku. Odradzamy użycie mrożonej ryby, gdyż ze względu na glazurę, którą jest otoczona, będzie nasiąknięta wodą, co wpłynie na strukturę ciasta i kluski Wam nie wyjdą. 1. CIASTO PARZONE (5 min) Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz sól. Podgrzewamy do momentu wrzenia i dorzucamy mąkę. Energicznie mieszamy łyżką, aż powstanie
Nerds Kitchendodajemy start\u0105 sk\u00f3rk\u0119 i sok z po\u0142owy cytryny. Wszystko mieszamy i zaczynamy stopniowo dodawa\u0107 300g m\u0105ki. Wa\u017cne! Ju\u017c na tym etapie ciasto mieszamy r\u0119koma. \r","\r","Kiedy masa zacznie lepiej \u0142\u0105czy\u0107 si\u0119 z m\u0105k\u0105 k\u0142adziemy j\u0105 na stole i kontynuujemy prac\u0119 r\u0119kami(...)stopniowo dodaj\u0105c ca\u0142\u0105 m\u0105k\u0119. Otrzymamy mi\u0119kkie i elastyczne ciasto. \r","\r","Teraz przygotowujemy misk\u0119 z cukrem pudrem i blach\u0119 wy\u0142o\u017con\u0105 papierem do pieczenia. Kszta\u0142tujemy nasze herbatniki cytrynowe, tworz\u0105c kulki. Aby uzyska\u0107 kulki tego samego rozmiaru warto uformowa\u0107 rolk\u0119 ciasta, a nast\u0119pnie pokroi\u0107
Mostek w kuchniSernik to jedno z tych tradycyjnych ciast, które od czasu do czasu pieczone jest w każdym domu. Sernik Oreo z winogronem Ja po sernik sięgam głównie w okresie świątecznym. Zdarza mi się jednak upiec go także i bez okazji. Najbardziej smakują mi różne “wydziwiane” serniki, takie gdzie są owoce, pianka, ciasto kakaowe i tym podobne. Sernik tradycyjny jest(...)się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na sernik. Baza ciasta: 18 dkg ciastek Oreo 4 dkg margaryny Nadzienie serowe: 75 dkg sera białego 30 dkg serka homogenizowanego (waniliowy lub naturalny) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 11 dkg cukru pudru 3 łyżki
mecooksczas zaczynu i przykryte folią spożywczą. · 250g siemienia lnianego złocistego, · 300g letniej przegotowanej wody. Ciasto właściwe · 935g całość zaczynu, · Namoczone siemię, · 250g mąki pszennej(...)soli himalajskiej. Do zaczynu dodajemy namoczone siemię, mieszamy do połączenia. Stopniowo dodajemy wymieszane i przesiane mąki na przemian z wodą w której rozpuszczamy sól. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką do dobrego połączenia składników około 5 minut. Można też wyrobić ręką, ale ciasto jest dobrze nawodnione więc wygodniej łyżką. Ciasto pozostawiamy aby odpoczęło na około 1 godzinę. Przygotowujemy 3 foremki o wymiarach
Leśny ZakątekSkładniki: Ciasto: 2 duże jajka 70 g drobnego cukru 50 g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Mus truskawkowy: 1 kg truskawek (świeżych lub mrożonych) 330 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 8 łyżeczek żelatyny 8 łyżek zimnej wody Galaretka: 2 szklanki truskawek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku(...)cytryny 2 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka (jedno po drugim, cały czas miksując). Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy rózgą
Qchnia po prostumożna je wykorzystać w wielu daniach. Dzisiaj placek bardzo smakowity i mimo długiego opisu, szybki do przygotowania. Świetnie sprawdzi się jako lekki obiad na gorące dni. Polecam! składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 115 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka soli morskiej 1 jajko 1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody + śmietana kremówka, do posmarowania ciasta - opcjonalnie(...)jajko 2 łyżki kefiru lub jogurtu sól, pieprz +opcjonalnie parę plasterków chorizo przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia ułożyć spodem do góry na środkowej półce. Ciasto - wszystkie składniki wyrobić w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Wyjąć, rozpłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 -30 minut. Przygotować nadzienie: Liście botwinki umyć, odciąć łodyżki. Łodyżki
Stare Garydługie leczenie, ale jak siły pozwolą będę do Was zaglądać ( czasu mam akurat pod dostatkiem ) i częstować pysznościami :) Dzisiaj mam dla Was pyszne, ale i bardzo proste w wykonaniu ciasto, takie z karki z pożółkłego zeszytu. Można użyć do niego ulubionych sezonowych owoców, u mnie truskawki, które uwielbiam i mogę jeść kilogramami. Takie ciasto można przygotować wspólnie z rodziną(...)potem zjeść je na podwieczorek z filiżanką kawy lub herbaty, jak kto lubi. Można je również przygotować dla gości, zapewniam, że będą zachwyceni. Ciasto wychodzi lekko wilgotne, cytrynowe i owocowe. Nieskromnie napiszę, że bardzo szybko znikało z talerza, a to oznacza, że chyba dobre było. Chcecie się przekonać? To koniecznie upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam i smacznego życzę :) Składniki: Ciasto
Izabelawkuchniczerwcowe trwa, dlatego też mam dla was słodką propozycję na drożdżówki z rabarbarem bądź rabarbarem i truskawkami, wedle uznania :) Postanowiłam też tym razem umieszczać zdjęcia z samego przygotowania dań, ciast aby było wam łatwiej odwzorować przepisy. Składniki: 400 g mąki pszennej - użyłam specjalnej mąki do wypieków drożdżowych 1/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 75 g roztopionego i ostudzonego masła(...)przykrywając rozczyn ściereczką. Do dużej miski przesiewamy dwukrotnie mąkę, dodajemy same żółtka, pozostałą część cukru, wlewamy rozczyn, który powinien nam podwoić swoją objętość, dodajemy ciurkiem mleko, wyrabiając już rękoma ciasto, tą samą czynność powtarzamy z roztopionym masłem. Wlewamy ciurkiem i rozrabiamy. Ciasto należy tak długo wyrabiać i ugniatać aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli zajdzie taka potrzeba można dodać
W Moim Magicznym DomuCiasto z Masłem Orzechowym, Czekoladą i Serkiem Cream Cheese – Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto z masłem orzechowym, precelkami i czekoladą. Ciasto przygotowałam będąc w odwiedzinach u mojej siostry w Bostonie, dlatego na filmie będzie inna „sceneria” :). Do ciasta użyłam również serka cream cheese, który w USA jest bardzo popularny, jest to dość specyficzny, gęsty serek. Można próbować(...)radzę dodać fix. Bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „bake from scratch”). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z Masłem Orzechowym, Czekoladą i Serkiem Cream Cheese Składniki: Spód: 150g precelków 60g jasnego brązowego cukru szczypta soli 110g masła – roztopionego, ostygniętego Nadzienie czekoladowe: 150g posiekanej czekolady (użyłam gorzkiej
Mała Cukierenka