Pomysł na smaczne i szybkie do przygotowania ciasto - biszkopt karmelowy przełożony bitą śmietaną i udekorowany masą kajmakową. Jestem pewna, że ciasto KRÓWKA przypadnie do smaku osobom, które uwielbiają masę kajmakową i delikatne przekładańce. Zachęcam do pieczenia 😊 Składniki na blachę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: biszkopt karmelowy 1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g) 1/2 szklanki wody(...)łyżki wrzącej wody dodatkowo 150-200 g masy kajmakowej do nasączenia: sok z 1/2 cytryny + 1/3 szklanki przegotowanej wody płatki migdałowe do dekoracji Etapy przygotowywania ciasta KRÓWKA - nasączanie spodu biszkoptu, przekładanie kremem i dekorowanie masą kajmakową oraz płatkami migdałowymi Na samym początku skarmelizować cukier: na suchą patelnię wsypać zwykły cukier i podgrzewać go tak długo (na średnim ogniu
Ugotowaćprzepis utwierdził mnie w przekonaniu, że kefir dodany do ciast, bułek itp. nadaje im wilgotności i przedłuża świeżość. Te bułeczki to marzenie każdego dziecka! Dużo maku na górze, nic tylko wysmarować masełkiem, nadziać serem, szynką, sałatą i pomidorkiem, zawinąć w śniadaniowy woreczek i włożyć dziecku do plecaka jako drugie śniadanie. Przepyszne! A żeby były świeże na śniadanie, polecam ciasto przygotować(...)rano tylko upiec- ja często tak robię :). Składniki: (na 6 sztuk) Rozczyn: 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 g letniej wody 40 g mąki pszennej Ciasto: cały powyższy rozczyn 1 łyżka maku 200 g letniej kefiru 1 łyżeczka soli 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 220 g mąki pszennej Dodatkowo: woda do wysmarowania bułeczek mak do posypania Przygotowanie: Rozczyn
Nastoletnie WypiekaniePołączenie sernika z ciastem czekoladowo – kakaowym = zawsze idealne! Dzis mam dla Was przepis na jedno z ulubionych ciast mojej mamy – ciasto zwane potocznie poduszkowiec albo ciasto poduszeczki. Wygląda obłędnie , a jest niesamowicie łatwe do zrobienia! Łatwiejsze niż się wydaje! Ciasto smakuje fantastycznie i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 28×34 ) CIASTO KAKAOWE(...)proszkiem do pieczenia i kakao,mieszamy wylewamy na blachę wyłożoną paierem do pieczenia i delikatnie wysmarowaną olejem. Ser miksujemy z cukrem odraz budyniem, wkładamy do worka cukierniczego. Na ciast kakaowe wyciskamy cienkie paski tworząc kratę. Pieczemy ok. 40 minut / 180C. Smacznego
Ostra na Słodkołyżeczki zmielonych goździków ziarenka z 1 gwiazdki anyżu 3 g – 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli himalajskiej opcjonalnie 3-4 łyżki wody jeżeli ciasto jest zbyt suche Częśc ksylitolu lub erytrytolu zmielić na puder. Dodać pozostałe suche składniki tzn. mąkę kokosową, resztę słodzika, proszek do pieczenia, sól i zmielone przyprawy a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Rozpuszczony olej(...)kokosowy oraz 3 całe jajka dodać do suchych składników i wyrobić ciasto rękami. Opcjonalnie dodać wody jeśli ciasto jest zbyt suche lub mąki jeśli zbyt mokre. Ciasto umieścić w folii i umieścić na godzinę w lodówce lub zamrażarce tak aby stwardniało. Stolnicę lub blat wyłożyć folią lub papierem do pieczenia. Wyłożyć schłodzone ciasto i przykryć również folią lub papierem
Ola la LCHFDyniowy budyń w delikatnym drożdżowym cieście zawiniętym w rogaliki to mój weekendowy wypiek, myślę, że całkiem udany. Rogaliki drożdżowe z budyniem dyniowym i żurawiną ciasto: około 500 g mąki pszennej 50 g masła 1 szklanka mleka 4 łyżki cukru 50 g drożdży 3 jajka szczypta soli nadzienie: starta w łezkę niewielka dynia sok z dużej(...)łyżki cukru. Wymieszaj zaczyn i poczekaj do chwili, aż sie wzburzy. Dodaj resztę cukru, resztę mleka ,sól, i jaja. Wymieszaj po czy dosypując połowę mąki wyrabiaj ciasto. Po chwili dodaj stopione i ostudzone masło i resztę mąki. Wyrabiaj ciasto około 5 minut za pomocą robota (lub ręcznie odpowiednio dłużej). Odstaw do wyrośniecia. Startą dynię podlej odrobiną
Gotuj Sam!każde przyjęcie, w szczególności na zbliżającego się sylwestra. Przygotowanie takich bułeczek nie jest trudne i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Oczywiście, jeśli nie liczyć pieczenia czy oczekiwania na wyrośnięcie ciasta drożdżowego Ale w tym czasie można zająć się innymi sprawami Bułeczki są pyszne, nadziane wspaniałą szynką od Henryka Kani sprawią że każdy zechce sięgnąć po kolejną Spróbujcie i Wy. Drożdżowe(...)zawijane bułeczki czosnkowe z szynką Składniki: Na ciasto: 300 g mąki pszennej 50 g rozpuszczonego masła (u mnie lekko ciepłe) 1/2 szklanki ciepłego mleka 8 g drożdży instant 1 łyżeczka cukru szczypta soli i czarny mielony pieprz Nadzienie: 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 2 ząbki czosnku 4-5 liście świeżej bazylii sól i pierz do smaku kilka plastrów
Słodkie okruszkigruszki to u mnie "must have" każdej jesieni. Dla kogo: dla mających twaróg do wykorzystania dla kochających gruszki dla wspominających z dzieciństwa smak ciasteczek twarogowych Składniki na ciasto:: 1 jajko 250g twarogu 250g masła 250g mąki pszennej Składniki na nadzienie: pół łyżeczki cynamonu 3 gruszki 3-4 łyżki cukru (opcjonalnie) Wykonanie tradycyjne: Nadzienie: Gruszki umyć, obrać i pokroić(...)rondelka i lekko podgotować na wodzie, by zmiękły (wody dodać tylko 1-2 łyżki). Dodać cynamon i cukier i wymieszać. Jeśli szykujemy ciacha dla dzieciaków to można pominąć cukier. Ciasto: Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Ugnieść na gładką masę. Schować do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy koła za pomocą
Mania Wypiekaniaciasto na pierogi było bardziej miękkie i łatwiej się je wałkowało można do jego zagniatania dodać wrzątku bądź dodać do ciasta ugotowanego rozgniecionego ziemniaka. Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne(...)XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka margaryny / masła 1 szklanka gorącej wody sól farsz: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano oliwa Przygotowanie ciasta
Zasmakuj Kuchnikształt chleba można uzyskać w/g własnego pomysłu albo podglądając krótkie filmiki ze strony klik . Upiekłam z połowy porcji w foremce do babek. Dekoracyjny to on nie jest, nacięłam ciasto zbyt słabo i nie uzyskałam zamierzonego efektu. Nic to, chleb zdrowy i pyszny a kromki niezbyt duże :) Bardzo dziękuję domowym piekarzom za wspólne pieczenie! Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu(...)mąki orkiszowej ciemnej lub żytniej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto właściwe Cały zaczyn, 650g mąki orkiszowej jasnej, 185g wody, 2 łyżeczki suchych drożdży, 18g soli Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut. Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji
Leśny ZakątekDawno nie piekłam rogalików i ciasteczek. Pod koniec roku zawsze takich małych słodkości pojawia się u mnie coraz więcej. Te rogalik są pyszne, długo utrzymują świeżość a ciasto łatwe do zrobienia bo wystarczy wszystko zmiksować. W samym cieście jest bardzo mało cukru. Jednak my lubimy słodko więc je polukrowałam ale można również oprószyć cukrem pudrem. Porcelana Bogucice Miranda Platin(...)Diament Platin Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 150 g mąki orkiszowej T650 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 250 g masła irlandzkiego 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 50 g świeżych drożdży Nadzienie: marmolada wieloowocowa twarda Lukier: 1/3 szkl mleka cukier puder Przygotowanie: W śmietanie rozmieszać drożdże. Pozostałe składniki umieścić w misie miksera
Ala piecze i gotujeostatnim pieczeniu pizzy pełnoziarnistej, pozostało mi nieco ciasta. Dokładnie połowa porcji. Wykorzystałam ja dzisiaj, od piątku spokojnie siedziała sobie w lodówce, pod przykryciem. Ciasto na pizzę można przechowywać w lodówce, pod folią spożywczą do 3 dni. Wystarczy jedynie nakłuć folię w kilku miejsca et voila! Ciasto nie traci na swych właściwościach, nadal jest miękkie, a po upieczeniu delikatne(...)chrupiące. Z użyciem ciasta drożdżowego na pizzę, przygotowanego na mące pełnoziarnistej, zrobiłam dzisiaj przepyszne i proste pierożki. Wypełniłam je różyczkami brokuła i cebulą. Podałam z ostrym sosem pomidorowym z parmezanem. Pyszności! Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Składniki: pełnoziarniste ciasto na pizzę 1 brokuł 1 cebula 1 natka z pietruszki 1 kawałek parmezanu lub grana padano ostra papryka
Moja smaczna kuchniaSkładniki na ciasto drożdżowe: 10 dag drożdży 1 kg mąki 1/2 szkl cukru 1/2 margaryny 5 żłótek 1 szczypta soli cukier waniliowy 2 szkl ciepłego mleka Można dodać kieliszek oleju- ciasto dłużej trzyma wilgotność, nie robi się suche Składniki na masę serową: 90 dag twarogu 5 całych jajek budyń waniliowy 1/2 margaryny Wykonanie: Przygotować masę serową: Margarynę rozpuścić(...)ostudzić. Połączyć z resztą składników i wyrobić na jednolitą masę. Robimy ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do miski, do tego dodać drożdże rozrobione z 2 łyżkami cukru. Drożdże wlać do mąki, dodać odrobinę mleka, delikatnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Na wierzch ciasta przyprószyć mąką. Kiedy ciasto na wierzchu zacznie pękać oznacza to że wystarczająco wyrosło. Dodać żółtka, rozpuszczoną ale chłodną
Olga Piecze i GotujePrzepis na to ciasto dostałam dawno temu od koleżanki. Niby nic specjalnego, a bardzo smaczne. Można tu użyć dowolnych owoców. Ja tym razem zrobiłam z jabłkami. Składniki: 3 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 małą śmietana 18% Dodatkowo: 4-5 jabłek cukier puder do posypania Wykonanie: Najpierw wymieszać(...)mąkę z cukrem, dodać margarynę i zrobić kruszonkę. Odłożyć trochę do posypania ciasta. Ja odłożyłam nie całą szklankę. Następnie dodać proszek, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Trzeba będzie jeszcze podsypywać mąką, bo ciasto może się kleić. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć. Na wierzch
Agusiowe smakołykiCiasta dyniowe przeważnie na słodko jest wypiekane, ale jeśli olej rzepakowy chili jest do niego dodane, to z pewnością smak zmieni niepowtarzalnie, a smakować będzie idealnie. Dynia pierwsze w piekarniku jest wypiekana, a następnie miksowana. Pestki dyni są wyprażone, potem (połowa) blenderowane. Ciasto na drożdżach wyrobione, z dynią, pestkami dyni połączone, na brytfankę przełożone i na złoto wypieczone. Dyniowe(...)ciasto niebanalne, do przekąszania idealne. Naprawdę wyśmienite, samo bez dodatków, do zjadania znakomite. Ciasto dyniowe słodkie, co tradycyjnie się wypiekało, cukier na chili się pozmieniało. Warto nowych smaków próbować, a czasem jak coś nie wyjdzie to nie ma co żałować. Jeśli w kuchni się nie próbuje, to nowych doznań smakowych się nie skosztuje. #OlejKonwenanse
Moniki Smakołykipowstała szybka "masa", przypominająca wilgotny piasek. Dodaję żółtka i zagniatam najszybciej jak można, aby w jak najmniejszym stopniu się ogrzało. Na końcu łączę ze śmietaną. Jednolite ciasto zagniatam w kulę i wstawiam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielę ciasto na 2 części - 1/4 i 3/4. Większa porcja ciasta posłuży do wylepienia dnia blachy(...)wykładam do blaszki, przyciskając. Nakłuwam widelcem dość gęsto - aby nie powstały pęcherzyki. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza, piekę ok. 10-15 minut, aż się ciasto zezłoci. masa serowa 5 żółtek 5 + 2 białka (pozostałość z ciasta kruchego) 1,25 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 kg twarogu białego (zmieliłam blenderem) 3 opakowania budyniu waniliowego
W kuchni Karmel-itki