ciasto - 162803 przepisów (strona:1572/10854)

Pizza z cukinią i serem pleśniowym 135

mną pizza, ale szczere powiedziawszy przy temperaturach, które panowały w naszych domach, pieczenie pizzy byłoby istnym szaleństwem. Dziś za oknem bardzo przyjemny chłodek, więc możemy się wziąć za zagniatanie ciasta na pizzę. Będzie to pizza z cukinią i serem pleśniowym, taka typowo letnia i lekka. Zapraszam 😍. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pizzę: Pizza z cukinią Pizza ze szparagami(...)pizze Pizza hawajska Pizza Margherita   Pizza pszenno-żytnia Pizza capriciosa Pizza z cukinią i serem pleśniowym Czas przygotowania:  180 minut Proporcje  na 2 placki Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 160 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV Wierzch pizzy: 2 małe podłużne cukinie 1/2 cebuli

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z kapustą świeżą i kiszoną (wegańskie) 203

średniej główki kapusty (po ugotowaniu ok. 400 g) 100 g kapusty kiszonej 1 – 2 cebule 3 pieczarki olej lub oliwa przyprawy (suszona włoszczyzna, majeranek, sól, pieprz, sos sojowy) Ciasto: 200 g mąki 1 łyżka oliwy/oleju ok. 90 ml ciepłej wody przygotowanie Kapustę pokrój na mniejsze części, zalej sporą ilością wody i gotuj przez około godzinę – do miękkości. Jeśli w trakcie(...)odpowiednio słony i ostry. Czas podsmażania jest różny, ale jest to około 30 minut. Niepotrzebna woda ma nam wyparować, a kapusta lekko się przysmażyć. W tym czasie możesz zrobić ciasto – do mąki dodaj olej, a następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte, puszyste ciasto (wyrabiaj je kilka minut). Po wyrobieniu dobrze jest włożyć ciasto na 15 minut do foliowego woreczka

Via Gusto
ciasto jabłkowo malinowe 117

puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem oraz proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i mieszamy. Dodajemy jabłka i mieszamy. Ciasto wykładamy równomiernie do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok. 21×33 cm) na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w ok. 170 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Babka mocno cytrynowa i bardzo długo świeża 148

Bardzo mocno cytrynowa i nic such, pomimo że zawiera dużo mąki. Przepis na wykonanie w thermomix na dole Sok z cytryny wycisnąć. Jedną cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Jak masa jest puszysta dodawać po jednym jajku i dobrze je wmieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Wmieszać(...)masę maślaną, w między czasie wlewać sok z cytryny. Ciasto jest dość gęste, więc dobrze jest użyć robota kuchennego z końcówką do ciast gęstych. Formę wysmarować masłem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec babkę godzinę. Sprawdzić drewnianym patyczkiem stan upieczenia babki. Gdyby jeszcze nie była przepieczona

Kuchnia Pokoleń
kruche ciasto z pianką i śliwkami – tradycyjnie sezon na ciasta ze śliwkami rozpoczęty 197

kryształu 5 jajek 1 kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki węgierki przygotowanie z mąki 1 szklanki cukru oraz proszku do pieczenia, masła i 5 żółtek zagnieść kruche ciasto i dać do lodówki . Wcześniej ciasto podzielić na 2 części .1część ciasta rozwałkować a 2 dać do zamrażalnika będzie na posypkę. Przygotowaną blaszkę wylepić ciastem, na to układamy śliwki .Teraz(...)będziemy przygotowywać bezę na śliwki. Ubijamy białka z pozostałym cukrem kryształem i jak jest gotowa wylewamy na śliwki. Teraz zetrzeć pozostałą część ciasta zetrzeć na ciasto i piec nagrzanym piekarniku ok 40 min . temp 170 st w dużej blaszce

Moje Wyroby
Ciasto ze śliwkami 147

ciasto : 130 g mąki pszennej, 120 g miękkiego masła, 120 g cukru pudru, 3 jajka, 1 białko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki brandy, 2 płaskie łyzki kakao, 800 g śliwek, krem : 130 g miękkiego masła, 1 żółtko, 3 łyzki cukru pudru, 1/2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na pół litra mleka), 1 łyżka cukru, 240 ml mleka, polewa(...)masę z masła i żółtek wysypać mąkę i wyłożyć białka. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Jasne ciasto przełożyć do tortownicy, rozsmarować na dnie. Ułożyć na nim połowę śliwek. Na śliwkach rozsmarować ciemne ciasto (to z kakaem). Na nim ułożyć pozostałe śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Fougasse - chlebowy liść z Prowansji oraz "Polak sprzeda zmysły" 181

wierzchu łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać mąkę, sól i zioła prowansalskie.  Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże, łyżkę oliwy i resztę wody. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby się okazało, że składniki wciąż nie chcą się połączyć, dolać więcej wody. Jej ilość jest zależna od wilgotności powietrzu w dniu wyrabiania ciasta i od wilgotności mąki. Ciasto polać(...)łyżką oliwy i ponownie, ale tym razem delikatnie, wyrobić. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na połówki. Z każdej pozbyć się gazu, uderzając kilka razy i wyrabiając ponownie, formując owal. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na kształt liścia bez ogonka liściowego. Ciasto ponacinać na wylot, by przypominało unerwiony liść. Liście przenieść na blachę wyłożoną papierem

Weekendy w domu i ogrodzie
Placek z morelami 122

Dziś do kawy proponuję szybki placek z morelami, bo ostatnio z ciast była szarlotka i ucierane ze śliwkami – to dziś słodkie i miękkie morelki. W oryginalnym przepisie nie znam rodzaju śmietany, rozmiaru blaszki, czy temperatury pieczenia (nie podano), więc znów uruchomiłam swe eksperckie oko składniki miksuje się partiami, ja wrzuciłam raz dwa i zmiksowałam, po sprawie, wyszło szybko, sprawnie(...)już:) Ciasto upiekłam w formie 30×24 wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto posypałam cukrem pudrem. Do ciasta możecie wrzucić inne owoce, najlepiej sezonowe! Także bakalie i ulubiony aromat do ciast Składniki: 2 jajka 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 5 moreli, w oryginalnym przepisie puszka brzoskwiń 1/2 szklanki oleju szklanka śmietany, u mnie 18% u mnie dodatkowo: cukier

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 138

oczywiście kruszonką. Nie będę Was oszukiwać, to nie przepis coś szybkiego, ale uwierzcie, czasem warto trochę dłużej posiedzieć w kuchni Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką przepis na 12 drożdżówek CIASTO: 600 g mąki pszennej 2 jajka 50 g drożdży 100 g masła 0,4 l mleka 4 łyżki cukru szczypta soli NADZIENIE: ok. 300 g śliwek łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżki cukru KRUSZONKA: 3 łyżki masła 2 łyżki cukru ok. 4 łyżek mąki CIASTO: Przygotować zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp je łyżeczką cukru, zalej połową szklanki ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, na to wylej zarośnięty zaczyn. Jajka roztrzep z cukrem, dołóż do pozostałych składników. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie mleko

365 dni dookoła kuchni
Tarta z borówkami i kremem 144

prostu genialny. Za pierwszym razem, kiedy go przygotowałam był trochę za rzadki (prawdopodobnie było to wina mascarpone), jednakże już za drugim był idealny. Jeśli nie chcecie piec kruchego ciasta, jako spód śmiało możecie wykorzystać pokruszone ciastka wymieszane z roztopionym masłem. Ja jednak jestem zwolenniczką kruchego ciasta Tarta z borówkami i kremem Składniki: Ciasto: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła(...)serka mascarpone (dobrze schłodzonego) Dodatkowo: borówki amerykańskie masło/margaryna do wysmarowania formy Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i cukier puder. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy z niego kulkę, owijamy folią i wkładamy na godzinkę do lodówki. Formę na tratę smarujemy masłem/margaryną. Ciasto wałkujemy lub wyklejamy nim formę (na formę o średnicy 26 cm wystarczą

PatiGotuje
Jaglana szarlotka z orzechową kruszonką 130

Najlepsze ciasto na jesień? Oczywiście szarlotka!  Połączenia jabłka z cynamonem zawsze poprawia humor.  A w zdrowszej wersji to już w ogóle marzenie. Kiedy tylko zobaczyłam przepis tutaj  przepadłam i od razu zabrałam się do pieczenia, zmieniając w składzie to i owo.   Jednym kawałkiem tego ciasta można się naprawdę dobrze najeść i nie ma powodu(...)przepyszną kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich i płatków owsianych z nasionami chia, suszonym jabłkiem i morelą.  Słodkości jaglanej szarlotce nadają daktyle, dlatego nie ma potrzeby użycia cukru. Ciasto nie zawiera także mąki. Szarlotka jest przepyszna, mocno cynamonowa i kremowa, a kasza jaglana jest w niej praktycznie niewyczuwalna. Polecam jak najszybciej wypróbować. Składniki (tortownica o średnicy 22 cm): Spód

Healthy food explorer
Torcik czekoladowy z kremem kokosowym 198

szybki mini torcik, który jest także bezglutenowy oraz nie zawiera mleka. Ciemna warstwa jest zrobiona bez użycia mąki, zamiast niej jest czerwona fasola, która jest niewyczuwalna w smaku. Ciasto jest dość puchate i przypomina biszkopt. Piekłam je w małej formie (średnica 20 cm) i na dwa razy, ale można również zrobić to za jednym razem i przekroić po upieczeniu(...)Wierzch można też polać roztopioną gorzką czekoladą, wtedy na pewno będzie się bardzo ładnie prezentować. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Składniki: Ciasto: 1 puszka czerwonej fasoli 3 jajka 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek ksylitolu Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego (stała część

Healthy food explorer
PLACEK CUKINIOWY NA SŁONO / CUKINIA POD KRUSZONKĄ / CUKINIA W KRUCHYM CIEŚCIE 124

dodatkiem lub z nią w roli głównej, przygotowuję codziennie. Udało mi się też stworzyć coś niebanalnego na drugie danie obiadowe. Pomysł narodził się podczas pieczenia szarlotki sypanej. Wymyśliłam, by ciasta nie słodzić i przełożyć cukinią zamiast jabłek.  Efekt niesamowity!!! Placek czy zapiekanka (nazwa do wyboru) smakuje niesamowicie. Uwielbiam i będę Cię przyrządzać częściej! 😍 Polecam! Składniki na formę o wymiarach(...)Ciasto: 1 1/4 szklanki mąki orkiszowej, 3/4 szklanki mąki owsianej (bezglutenowej lub zwykłej), 1/2 szklanki wiórek kokosowych zmielonych na pył, * w wersji bezglutenowej: 3/4 szklanki mąki gryczanej + 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej + 3/4 szklanki wiórek kokosowych zmielonych na pył. 1 płaska łyżeczka sody, 1 łyżka octu jabłkowego, 40 ml oleju rzepakowego lub kokosowego bezzapachowego, 30 ml wody, 1 płaska łyżeczka

Jeść, by żyć w zdrowiu
Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą 214

Ciasto jest przepyszne i jestem pewna, że przypadnie do gustu zarówno miłośnikom szarlotek, jak i zwolennikom kremu mascarpone połączonego z bezą.  Całość idealnie komponuje się z kruchym, lekko migdałowym spodem. Może jest troszkę zabawy z bezą, ponieważ najlepiej upiec ją troszkę wcześniej, ale to naprawdę nic skomplikowanego. Polecam, efekt jest warty tych kilku minut roboty!  (Forma o wymiarach(...)Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  50g płatków migdałowych Warstwa jabłkowa: 500g jabłek (około 4 sztuki) 1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny Warstwa z mascarpone:  100g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30-36% 1 łyżka cukru pudru Beza: 3 białka 100g cukru 1 łyżka

Di gotuje
Ciasto Forsetka 349

słoneczny wtorkowy poranek zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowe z kremem waniliowym, borówkami i galaretką. Ciasto to doskonały, orzeźwiający deser dla całej rodziny. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 8 łyżek oleju, 1 łyżka octu, 1 łyżka proszku do pieczenia, Krem waniliowy: 3 szklanki mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 2 opakowania cukru waniliowego(...)amerykańskich, 3 opakowania galaretki jagodowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty

Tradycyjna kuchnia Kasi