ciasto - 160969 przepisów (strona:1570/10732)

CIASTO KAKAOWE Z KOKOSOWĄ POSYPKĄ 156

Przepis na to ciasto wycięłam już lata temu z opakowania po proszku do pieczenia i kiedyś szukając czegoś natknęłam się na nie. Postanowiłam upiec i powiem Wam, że wyszło znakomite. Za pierwszym razem ubiłam pianę z białek i dopiero dodałam resztę składników. Tym razem ubiłam całe jajka i nie wpłynęło to w żaden sposób, na walory smakowe ani na wyrastanie(...)ciasta. Oszczędziło mi za to, trochę pracy. Przepis jak najbardziej polecam, jedyny minus jest taki że kokos trochę się kruszy przy krojeniu. Ale i tak jest pyszne, więc warto upiec :) SKŁADNIKI: POSYPKA KOKOSOWA: 15 dag wiórków kokosowych 12 dag cukru 9 dag masła 3 łyżki mleka CIASTO KAKAOWE: 30 dag mąki pszennej po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody

Pani na deser
Czas na kawę w CUP AND CAKES 210

zakończy 22 kwietnia 2018 . Zarówno zatwardziali kawosze jak i świeżaki kofeinowe mają możliwość w tym czasie popróbować różnych sposobów przygotowywania tego szlachetnego trunku , oraz posmakować towarzyszących mu rozmaitych ciast i deserów . Tym razem festiwal zmienił lekko formę i zamiast wyboru między kawusią singielką, samotnym ciachem oraz parką wyżej wspomnianych, klienci mogą się raczyć ofertą #Solo lub #wDuecie . Ku pamięci recytuję(...)podstawowe zasady festiwalowe : bez rezerwacji , bez rejestracji, bez ściągania aplikacji, bez limitów odwiedzin kofeinowych miejsc, bez limitów wypitej kawy i zjedzonego ciasta zestaw #Solo : kawa/napój + deser = 12 PLN zestaw #wDuecie : 2 x kawa/napój + 2 x deser = 20PLN bariście wyłuszczyć zachciankę skorzystania z menu festiwalowego przed złożeniem zamówienia Lista uczestników tego kawowego wydarzenia jest całkiem liczna. 29 lokali zdecydowało

Grunt to przepis!
Chlebki z pieca i co mają z nimi wspólnego Bake Rolls 215

soli morskiej. Składniki mokre 400ml mleka, 2 jajka, 2 żółtka 100g roztopionego klarowanego masła, Dodatkowo ·         papier do pieczenia. Wszystkie suche składniki ciasta umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy składniki mokre i zagniatamy niezbyt luźne, ale miękkie ciasto przez około 10minut. W zależności od wielkości jajek regulujemy ilość mąki. Ciasto przykrywamy(...)pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Dzielimy ciasto na 10 części. 2 blachy z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z każdej części ciasta rolujemy paluszki o średnicy około 4 -5cm i układamy na blasze, na każdej po 5. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 40-60minut. Nagrzewamy piekarnik do 185-190st. Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie

Leśny Zakątek
Tarta ze szparagami 117

Tarta ze szparagami , z ciasta krucho - drożdżowego, może być ze szparagami białymi, zielonymi lub jednymi i drugimi. Tarty przygotowałam z ciasta krucho drożdżowego, ale można użyć ciasto kruche . ciasto: 250 g mąki pszennej*, 10 g drożdży, 100 g masła, 2 żółtka, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka gestej 18% śmietany, 1 łyżka mleka, nadzienie: 500 g szparagów**, beszamel: 40 g masła(...)mleka, sól, gałka muszkatołowa Rozrobić drożdże w lekko podgrzanym mleku, zostawić aby podrosły. Masło, mąkę, sól i żółtka zmiksować w malakserze (można oczywiście posiekać nożem na desce, ciasto kruche nie lubi kontaktu z ciepłymi dłońmi). Następnie dodać drożdże i śmietanę, krótko zmiksować i wyłożyć na blat. Przewałkować, złożyć na trzy, znowu przewałkować. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Odłożyć przykryte ściereczką

królestwo garów
Szpinakowe ciasto z masą jogurtowo-brzoskwiniową i galaretką 168

Szpinakowe ciasta nie bez przyczyny cieszą się dużym powodzeniem – wyglądają i smakują bardzo dobrze. Ja postanowiłam przygotować takie właśnie zielone ciasto z masą na bazie jogurtu naturalnego, brzoskwiniowego musu oraz dodatkiem pokrojonych brzoskwiń i galaretek. Dla osób z nietolerancją laktozy mam dobrą wiadomość – to ciasto jest też dla Was – przygotować go możecie z dostępnego na rynku jogurtu(...)naturalnego bez laktozy marki Mlekovita. Ciasto: 250 g świeżego szpinaku 4 jajka 80 ml oleju 40 ml wody gazowanej 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 puszka brzoskwiń 350 g jogurtu naturalnego bez laktozy Mlekovita 5 łyżek cukru 4-5 łyżek żelatyny Dodatkowo: 1 galaretka żółta 1 galaretka czerwona

Smaki Na Talerzu
Orzechowe bułeczki 125

moim blogu w zakładce BUŁKI. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów, a macie ochotę podzielić się swoją opinią to napiszcie ją w komentarzach. Za  co bardzo dziękuję. Ciasto 80 g roztopionego masła 500 g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 1 białko 100 g cukru 7 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli Nadzienie 120 g masła roztopionego i wystudzonego(...)minut. Mąkę wsypać do miski, dodać białko, cukier, sól, i drożdże z mlekiem. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wlać roztopione masło. Wszystko wymieszać, a potem zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta i odłożyć w misce , nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnice i delikatnie zagnieść

O kuchni z uczuciem
Rustykalna tarta z młodą kapustą i zmiana adresu bloga. 154

robiłam je wiele razy, ale tę pokochałam od razu. Za wygląd - bo jest naprawdę bardzo ładna z tymi zawijanymi brzegami, ale także za łatwość przygotowania, bo nie musimy podpiekać ciasta, i dopiero nakładać farszu, tylko wszystko pieczemy od razu. A żeby było ciekawiej, nie używamy formy. I oczywiście za smak, bo schowałam w środku podsmażaną z boczkiem i cebulką młodą(...)kapustę, a wierzch ozdobiłam serkiem feta oraz pomidorkami. Jest wytrawnie, jest pysznie, jest zachwycająco! Aż żałuję, że nie zamroziłam ciasta na zapas.  Chciałabym też Wam powiedzieć - zwłaszcza chodzi mi tutaj o obserwatorów bloga, którzy nie mają mnie na facebooku (bo tam o wszystkim już informowałam), że zmieniam nazwę bloga - i będzie to w najbliższych dniach. Zrobię taki większy post

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pizza ze szparagami na francuskim cieście 113

Pizza ze szparagami na francuskim cieście   Sezon na szparagi w pełni a u mnie dzisiaj pizza ze szparagami. Przygotowałam ją w wersji błyskawicznej, bo na gotowym francuskim cieście, ale można również użyć tradycyjnego (przepis znajdziecie tutaj).   Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania pizzy ze szparagami na francuskim cieście: 1 arkusz ciasta francuskiego, 1 pęczek zielonych(...)szparagów, mała puszka koncentratu pomidorowego, 100g szynki szwarcwaldzkiej, pół słoiczka oliwek, kilka suszonych pomidorów, 2 dymki, starty żółty ser, oregano i bazylia. Sposób przygotowania pizzy ze szparagami na francuskim cieście: Szparagi blanszuję wrzucając je do osolonej wrzącej wody na około 2 minuty. Ciasto francuskie rozkładam na blasze i smaruję je koncentratem pomidorowym a następnie posypuję oregano. Układam szynkę

Gotuj Się Kto Może
DYNIOWE ZAKRĘCONE BUŁKI Z PATELNI 116

letnim mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok. Mąkę, sól, olej wielkopolski mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i ugniatamy do uzyskania miękkiego ale nie lepkiego ciasta. Ciasto odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce. Przygotowujemy warstwę dyniową: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok. Mąkę, dynię, sól, olej wielkopolski(...)mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i ugniatamy do uzyskania miękkiego ale nie lepkiego ciasta. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkiego dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodajemy odrobinę mleka. Ciasto odstawiamy na ok 1 godzinę w ciepłe i ciemne miejsce. Ciasto jasne wałkujemy na ok 0,5 cm grubość. To samo robimy z warstwą dyniową. Warstwę dyniową układamy

Kuchnia w oparach
MINI TORCIK CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWY 77

roku wybraliśmy Zjednoczone Emiraty Arabskie. Mam nadzieję, że Dubaj mnie zaskoczy pozytywnie, a w Abu Dhabi pałace rzeczywiście robią wrażenie. Chciałabym też spróbować trochę arabskiego jedzenia. Podobno mają wyśmienite ciasta :) Mam nadzieję tylko, że będą trochę mniej słodkie niż te wszystkie ciasta w Egipcie, Maroko czy Turcji. Uwielbiam większość słodkości, ale lubię jak prócz syropu cukrowego czuć też ciasto. Wracam(...)więc te przygotowania świąteczne mnie trochę ominą. Ale dziś od tak... dla siebie... dla męża przygotowałam mini torcik czekoladowo-żurawinowy. Ciasto jest obłędne. Delikatne, mokre, mocno czekoladowe, czyli to co lubię najbardziej. Składniki: CIASTO: 220 g masła lub margaryny 220 g cukru 220 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego 8 jajek

Kuchnia w oparach
CHOINKOWE BABECZKI PANETTONE 107

drożdżami. Odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy do zaczynu drożdżowego cukier, cukier waniliowy, żółtko i mąkę. Wszystko miksujemy dodając miękkie masło małymi partiami. Gdy ciasto będzie elastyczne i miękkie dodajemy partami bakalie. Dokładnie wyrabiamy ciasto aby bakalie wymieszały się dokładnie z ciastemCiasto dostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłe miejsce a następnie(...)całą noc zostawić w lodówce. Rano wyciągnąć ciasto z lodówki i zostawić na 2 godziny w ciepłym miejscu. Z ciasta formować kulki i wkładać do foremek na muffiny. Odstawić ciasto z foremkach na muffiny na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st C, ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy migdałami. Pieczemy ok 20 min. Po wystygnięciu

Kuchnia w oparach
Tarta z serem feta i kurczakiem 186

powodu, że wiele składników mogę sobie tu przygotować z wyprzedzeniem . Zwykle hurtowo podsmażam, porcjuję i mrożę pieczarki . Kurczaka także w ilościach hurtowych smażę i pozostałości zamrażam na później. Również ciasto półkruche ugniatam przeważnie w 2 porcjach i jedna z nich trafia wtedy do zamrażalki na "czarną godzinę". Przygotowanie obiadu z takich półproduktów trwa wtedy wyjątkowo krótko i szybko na stół(...)mogę podać syty i pożywny obiad . Składniki na na formę do tarty o średnicy 27cm : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 300g piersi z kurczaka - 1 cała mała lub połowa dużej 150g podsmażonych pieczarek - pokrojone w drobne kawałki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do późniejszego

Grunt to przepis!
CIASTO PODUSZKOWIEC 22997

zrobić, żeby dobrze zacząć tydzień? Upiec sobie w poniedziałek ciasto :) Tak też zrobiłam, ciasto w dużej mierze od wczoraj zniknęło, ale pozostał przepis, którym się z Wami szybko dzielę. Mało skomplikowane, szybkie i pyszne - zdecydowanie polecam. SKŁADNIKI: ciasto 5 jajek 220 g mąki pszennej 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl wody gazowanej 1/2 szkl oleju(...)zrobić: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier przestanie być wyczuwalny. Dodać żółtka, wodę i olej zmiksować do połączenia składników. Do ciasta przesiać mąkę, z proszkiem i kakao wymieszać wszystko delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto wylać na blachę (dużą 26x37) wyłożona papierem do pieczenia i wyrównać. Ser zmiksować z budyniem, przełożyć

Kuchnia w opałach
Weganskie pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem 158

dzisiaj przepis na bajeczne pierogi prosto z pieca i prosto z książki Malki Kafki "God Food". Nie sa trudne w przygotowaniu, mają pyszny farsz i super ciasto. Dawno nie pracowałam z tak elastycznym i gładkim ciastem! polecam je Wam także jako przekąskę na zimno idealna na wycieczkę, biwak czy przejażdżkę rowerową :) Wegańskie pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem ciasto(...)składniki oprócz ziół. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy ziemniaki będą całkiem miękkie dorzucamy zioła, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zagniatamy ciasto mieszając w misce wszystkie składniki i wlewając wodę, powoli, porcjami, tak by ciasto nie było zbyt rzadkie. Gdy ciasto będzie odstawać od miski i ręki przekładamy je na stolnice

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pachnące bułeczki cebulkowe na dobry początek dnia 102

lubią cebulę i wypieki drożdżowe Cebule najlepiej jeść na surowo, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na nieco bardziej kaloryczną wersję podsmażaną. Na przykład w połączeniu z ciastem drożdżowym, które wiele osób po prostu uwielbia. Bułeczki cebulkowe Agaty je się bez dodatków, ale można do nich dołożyć to, co lubimy, masło czy ser. Idealnie nadają się one jako(...)mąki pszennej, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Resztę mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, wodę, 2 łyżki mleka, podsmażoną cebulkę oraz podrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając rozpuszczone masło, aż otrzymamy lepkie, ale sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, odstawiamy pod przykryciem, do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 45 minut do godziny

KulinarneImpresje.pl