ciasto - 161836 przepisów (strona:1563/10790)

Szybkie ciasto z wiśniami 101

Ciasto na jedną keksówkę, bez miksera, wręcz ekspresowe w przygotowaniu. To jedno z moich ulubionych ciast, zawsze się udaje, jest na nie masa pomysłów. Pasować do niego będą wszelakie inne owoce, świeże lub mrożone, rozmaite bakalie, kakao, zamiast mleka można dodać jogurtu lub maślanki. Jest naprawdę proste i szybkie! Polecam do popołudniowej kawy SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki(...)plus dół, bez termoobiegu. W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się trzyma papier). Ciasto wlewam, na wierzch wysypuję mrożone wiśnie, lekko wtykam je w ciasto. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 60 minut (w keksówce, jeśli w formie o wymiarach

Zasmakuj Kuchni
Ciasto Biały Lion 98

Ciasto Biały Lion – to ‘biała’ wersja ciasta Lion bez pieczenia, na które przepis znajdziecie tutaj: Ciasto Lion – przepis. Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm. Co do orzeszków, do posypania ciasta, po The post Ciasto Biały Lion appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ciasto Bananowa randka – bez pieczenia 102

Ciasto Bananowa randka – bez pieczenia – nieco pracochłonne, ale pyszne ciasto z bananami i winogronami, a do tego ta warstwa jogurtowa – no po prostu – mniam! :) Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 25cm x 25cm. The post Ciasto Bananowa randka – bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 119

Ciasto ze śliwkami i kruszonką – bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto z owocami pod przepyszną kruszonką :) Dodatkowo wedle uznania możecie ciasto oprószyć po upieczeniu cukrem pudrem lub polać lukrem, ale wtedy też zalecam zmniejszyć ilo The post Ciasto ze śliwkami i kruszonką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kakaowa tarta z kremem pasticcera z owocami (Crostata con crema pasticcera e frutta) 124

decorato con della frutta fresca. L'unione di crema pasticcera, frutta e cacao raggiunge in questo modo un risultato unico e indiscutibilmente squisito. Buon appetito! SK Ł ADNIKI Kakaowe ciasto kruche 300 g m ą ki pszennej 100 g cukru 130 g masła 20 g kakao szczypta soli 1 jajko Krem pasticcera 2 żółtka 25 g cukru(...)tuorli 25 g di zucchero 25 g di farina 00     500 ml di latte 1 limone Frutta uva, ribes rosso, mirtilli, pesche, lamponi PRZYGOTOWANIE Kakaowe ciasto kruche W mikserze miksujemy mąkę, cukier, kakao, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy 1 jajko. Wyrobione ciasto owijamy folią

La grande e la piccola cuoca
Drożdżówka z owocami leśnymi i kruszonką (Brioche con crumble e frutti di bosco) 125

kruszonką już na sta ł e wpisała się na listę naszych ulubionych letnich wypieków. N iezwykle miękka, puszysta i delikatna w smaku, dzięki  dodatkowi ricotty w cieście drożdżowym . Idealne ciasto na weekendowe śniadanie. Polecam serdecznie i życzę smacznego :)  SKŁADNIKI    Ciasto dro żdżowe 400 g m ą ki pszennej   200 g ricotty(...)pszennej 50 g cukru 50 g masła 1-2 łyżki płatków migdałowych Owoce 100 g je ż yn 100 g czerwonej porzeczki * Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej. **** INGREDIENTI Impasto 200 g di ricotta 400 g di farina  30 g di lievito di birra 75 ml di latte 50 g di zucchero

La grande e la piccola cuoca
JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ – najlepsze! 109

wiem jak Wy, ale ja co roku nie mogę doczekać się sezonu borówkowego. Pyszne ciasta drożdżowe z borówkami, ciasta ucierane, serniki, tarty, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki!   Dziś właśnie na jagodzianki mam dla Was idealny przepis! Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką jest czymś, co skusi każdego! To najlepszy przepis na jagodzianki ! Koniecznie spróbujcie(...)totalnie się w nich zakochacie i nie będziecie już chcieli innego przepisu! Gwarantuję! SKŁADNIKI: ( 12-14 szt ) CIASTO DROŻDŻOWE : * mąka pszenna – 550 g * świeże drożdże – 30 * mleko 3,2% – 250 m * masło min. 82% – 100 g * jajko L – 2 szt * cukier – 4 łyżki KRUSZONKA: * mąka krupczatka – 200 g * cukier drobny

Ostra na Słodko
Fale dunaju z wiśniami 313

ciasto to klasyk rodem z PRL w moim domu najczęściej robiło się je z jabłkami , jednak mi bardzo smakuje w wersji z wiśniami, a że sezon na te owoce w pełni postanowiłam upiec i przy okazji przypomnieć Wam przepis na to pyszne wilgotne ciasto z owcami i kremem budyniowym. Ciasto: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki(...)wiśni szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy żółtka, a następnie pianę z białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mleko i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) wykładamy na przemiennie ciemne i jasne ciasto, tak by uzyskać

Cynamonowe szczęście
BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 112

się tu wpasowują. Dodatkowo, aby naleśnik nie był za suchy, podałam sos pomidorowy, który zarówno na ciepło, jak i na zimno pasuje znakomicie. Całość smakuje wyjątkowo pysznie!  Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 szklanka mleka ryżowego 1/2 szklanki oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 filet z kurczaka 1 cebula(...)Wykonanie: Naleśniki: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem ryżowym oraz olejem. Następnie dodajemy mąkę ryżową zmieszaną z mąką ziemniaczaną oraz sól. Miksujemy dokładnie na gładkie ciasto, bez grudek. Odstawiamy na około 20 min. Następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron, na złocisty kolor. Nadzienie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy

Kuchnia MagdaLeny
Chleb pszenny na nocnym zaczynie i moje lato 103

whiteplate.com. Przepis jest zaczerpnięty od Kena Forkisha na chleb wiejski na zaczynie poolish. Składniki Zaczyn: 250 g mąki orkiszowej, 250 g wody w temp pokojowej, 2 gramy świeżych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn, 200 g mąki pszennej, 50 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej, 140 g wody w temp ok. 40 st C, 12 g soli morskiej, 10 g świeżych(...)drożdży Wykonanie Zaczyn: Za pomocą miksera wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Odstaw pod przykryciem na 12-14 h. Ciasto właściwe: Do zaczynu dodaj pozostałe składniki, miksuj ok. 4 minut. Przykryj ściereczką ciasto i odstaw do rośnięcia na 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podwoi swoją objętość. Podczas wyrastania składamy ciasto dwukrotnie, czyli mokrymi dłońmi sięgamy pod spód ciasta z jednej strony

Raj dla Podniebienia
Pierogi z jagodami i śmietanką, jak u babci! 131

Pierogi z jagodami to mój smak dzieciństwa, fioletowe uśmiechy to chyba najlepsza rzecz, jaka może nam się przydarzyć latem. Ciasto na pierogi z jagodami musi być delikatne, miękkie i cieniutkie, a sam pieróg wypełniony po brzegi jagodami. Dzisiaj podsuwam Wam bardzo szybki i prosty sposób na ciasto na pierogi, takie które zawsze wychodzą! CIASTO NA PIEROGI: - 420 g mąki pszennej(...)wrzątku - 55 g oleju rzepakowego Mąkę wsyp do miski, wlej olej i cienkim strumieniem wlewaj wrzątek, mąkę mieszaj łyżką. Gdy w cieście zaczną się robić grudki to super, odłóż łyżkę i wyrabiaj ciasto dalej dłońmi, ma być elastyczne. Ciasto owiń folią i odstaw na 20 minut. Stolnicę oprósz mąkę ciasto podziel na 4 części i z każdego formuj blat wałkiem

SMYKWKUCHNI
Krówka bananowo-borówkowa 132

Słodziutkie warstwowe ciasto bez pieczenia, na herbatnikach z kremem budyniowym , kajmakiem, warstwą bitej śmietanki z mascarpone i mlekiem w proszku, z dodatkiem bananów i borówki, całość dopełnia gruba warstwa startej gorzkiej czekolady.  Kawałeczek tego ciasta skutecznie zaspokaja głód na słodkie. Ciasto jest podzielne, ładnie się kroi na drugi dzień po solidnym słodzeniu. Doskonałe na każde okazje w tym świąteczne(...)kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki mleka w proszku Dodatkowo: 3 banany 15 dag borówki amerykańskiej 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania ciasta:  Przygotować budyń: Szklankę mleka odlać wymieszać dokładnie trzepaczką tak aby nie było grudek  z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami . Resztę mleka zagotować  z cukrami, do gotującego

Wanilia i Kardamon
Ciasto czekoladowo-śmietankowe z malinami bez pieczenia 1209

Witam Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na wspaniałe, kremowe ciasto, które łączy w sobie smak czekolady, malin i śmietanki. Jest łatwe do przygotowania, bez pieczenia, pięknie wygląda i cudownie smakuje. Bardzo zapraszam, zwłaszcza że sezon na maliny w pełni :)  SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm MASA CZEKOLADOWA -800ml  mleka -200g masła -0,5 szkl cukru(...)deserowej lub mlecznej MASA ŚMIETANKOWA -500ml śmietany 30% -0,5 szkl cukru pudru -125ml wrzątku -2 płaskie  łyżki żelatyny DODATKOWO -500g malin -czekolada do posypania ciasta -około 100g okrągłych biszkoptów Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia a potem biszkoptami. Ja kupiłam takie z kakaową górą, ale mogą być normalne, jasne. MASA CZEKOLADOWA Do garnka wlewamy mleko

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami 119

mieszam z sodą oczyszczoną i przesiewam przez sitko do dużej miski. Dodaję maślankę, jajko, sól, cukier waniliowy i cukier puder i mieszam rózgą, aż składniki się połączą i w cieście na racuchy nie będzie grudek mąki. Po wymieszaniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka myję, usuwam gniazda nasienne i obieram ze skórki. Jabłka kroję na małe kawałki, dodaję(...)ciasta i  delikatnie mieszam całość, aż wszystkie ciasto na racuchy pokryje wszystkie kawałki jabłek. Smażenie racuchów na patelni do racuchów Patelnię dp racuchów bardzo lekko smaruję olejem i rozgrzewam na średnim ogniu (można też smażyć bez użycia tłuszczu, jeśli korzystacie z patelni z nieprzywierającą powłoką). Nakładam po dużej łyżce ciasta i smażę na średnim ogniu po około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowe lubelskie cebularze 120

Zakopane ma oscypki, Kazimierz – koguty, Poznań - rogale marcińskie, Kraków – obwarzanki, a Lublin słynie z cebularzy. Chrupiąca skórka, mięciutkie ciasto, aromatyczne cebulowe nadzienie z makiem – taki jest cebularz lubelski. Historia cebularzy sięga przełomu XIX wieku, kiedy to Żydzi zamieszkujący Stare Miasto wypiekali cebulowo-makowe placki. Dostępność składników i niskie koszty sprawiły, że cebularze szybko zyskały popularność. Przed wojną można było(...)zachowaniem określonych norm, dotyczących wyglądu placka. Cebularz powinien mieć ok 15-20cm średnicy, grubość 1,5cm, nadzienie cebulowo-makowe znajdować się powinno w środku, otoczone rumianymi brzegami ciasta. Przygotowanie cebularzy w domu najlepiej zacząć od zamarynowania cebuli i pozostawienia jej na min. 3-4 godziny, następnie zagnieść pszenne drożdżowe ciasto. Domowe lubelskie cebularze  Składniki (na 16 sztuk): 400g

Obiad gotowy