ciasto - 160969 przepisów (strona:1569/10732)

Łatwe ciasto z rabarbarem + film 314

Puszyste, wyrośnięte, wyjątkowo smaczne ciasto z rabarbarem należy do najłatwiejszych na świecie wypieków. Świetnie smakuje również z innymi owocami, truskawkami, wiśniami czy jagodami. Łatwe ciasto z rabarbarem to wyśmienita propozycja na wiosenny piknik lub podwieczorek do kawy lub herbaty.     składniki na tortownicę 26 cm 8-10 łodyg rabarbaru 200 g rozpuszczonego masła 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu(...)szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta przepis Umyty i osuszony rabarbar kroimy na 2- 3 cmentymetrowe kawałki. Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i całość ucieramy na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy

Smakowite Dania
sernik piegusek (na murzynku) 203

Miało być "byle jakie" ciasto żeby tylko zużyć zalegający ser a wyszło z tego jak to powiedziała córcia "ciasta przepyszniaste najlepsze na świecie". I ja też prawie się z tym zgodzę. Piegowaty sernik na cieście murzynkowym ( a dokładnie pod, bo w czasie pieczenia zamieniły się miejscami), moja ulubiona domowa polewa a wszystko to przełamane dodatkiem kwaśnej konfitury z żurawiny. Idealnie(...)punkt. Nic dodać, nic ująć. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 250 g masła 5 łyżek wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 3 łyżki kakao 4 jajka 1 łyżeczka sody na masę serową: 1 kg sera na sernik z wiaderka 5 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 łyżki kaszy manny 1/3 szklanki oleju

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Idealne ciasto rabarbarowe z kruszonką 103

moje ulubione ciasto rabarbarowe: kruchy spód, wyłożony soczystym i miękkim rabarbarem ukrytym pod chrupiącą kruszonką. Gdy pierwszy raz mój Mąż zobaczył jak robię to ciasto rabarbarowe z kruszonką, to nie mógł się nadziwić, po co mi “aż tyle” rabarbaru (czyt. 1 kg)!!? Ale gdy później zajadał to ciasto, to zrozumiał, że ta ilość sprawia, że ciasto jest po prostu idealne(...)Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Ciasto: 3 szklanki mąki orkiszowej (może też być pszenna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki twardej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego wcześniej w lodówce przez 24 godziny 4 łyżki zimnego oleju kokosowego 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 1 kg rabarbaru

Lamarida.pl
Domowe bagietki z mozzarellą, pomidorami i rukolą 181

pszenną. Wykonanie: Domowe bagietki: Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy cukier, sól i drożdże. Mieszamy. Dolewamy wodę. Dokładnie i stosunkowo dosyć długo (ok. kilku minut) wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - polecam użycie haka do wyrabiania ciasta. Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość (około 35 - 40 minut). Po tym czasie ciasto raz jeszcze delikatnie wyrabiamy(...)oliwa Wykonanie: Domowe bagietki: Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy cukier, sól i drożdże. Mieszamy. Dolewamy wodę. Dokładnie i stosunkowo dosyć długo (ok. kilku minut) wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - polecam użycie haka do wyrabiania ciasta. Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość (około 35 - 40 minut). Po tym czasie ciasto raz jeszcze delikatnie wyrabiamy

Pogotujmy.pl
Ruskie pierogi 141

Składniki : Ciasto: • 2,5 szklanki mąki (+ do podsypywania) • 200 ml gorącej wody • 0,5 łyżeczki soli • 1 łyżeczka masła Farsz : • 700 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków • 300 g sera białego • 2 duże białe cebule • pieprz, sól, gałka muszkatołowa • 3-4 łyżki oleju do smażenia do okraszenia : • 200 g boczku wędzonego • 1 cebula Przygotowanie : 1. Mąkę przesiać z solą, zalać gorącą(...)wodą, wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ok 5-10 minut, pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. 2. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Ziemniaki wymieszać z cebulą, serem, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować

KUCHNIA POLSKA
Ciasto Monte 618

Ciasto Monte składa się z orzechowego biszkoptu i dwóch rodzajów kremu budyniowego. Wyśmienite na każdą okazję. Delikatny krem na żółtkach jest przepyszny. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Bardzo odpowiada mi smak kremu w połączeniu z orzechowym spodem, koniecznie nasączonym, żeby nie był zbyt suchy. Podobne ciasta z kremem, które polecam znajdziecie tutaj-klik . Polecam przepis, a oryginał znajdziecie(...)Porcja na blaszkę o wymiarach 21×25 cm. Ciasto Monte Biszkopt orzechowy 6 białek 100 g mielonych orzechów laskowych 150 g cukru 50 g mąki tortowej 2 łyżki oleju Krem 6 żółtek 3,5 szkl mleka 2 budynie waniliowe 50 g cukru 100 g mlecznej czekolady 350 g masła extra Dodatkowo orzechy mielone do posypania wierzchu ciasta woda

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto z rabarbarem 101

lata uczyłem się jak to się nazywa...      ... a na koniec pościnała liście i wyrzuciła do kompostownika, a badyle przyniosła do domu. - A to na co? - zapytałem? - Ciasto będzie! - odparła tak zwyczajnie, jak bym zapytał się ile to jest 2x2 i usłyszał odpowiedź 4... OK! Pomyślałem! Tego jeszcze nie grali, będzie: CIASTO Z BADYLAMI❗❗❗      Żeby(...)nasze kobiety mają w ogródku pod ręką cały arsenał trucizn...😱 Tylko my tego nie wiemy i żyjemy w błogiej nieświadomości istniejącego zagrożenia naszego cennego życia...      Ciasto raczej kwaskowe niż słodkie, szczególnie gdy zaserwuje się tylko 2 łyżki cukru na całą brytfannę, więc jest pewne urozmaicenie...😀 A w przyszłości przepis na kompot z cykuty... Ups❗ Chciałem napisać

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Tęczowe muffinki 70

Barwniki spożywcze   Przygotowanie: Białka ubić mikserem na sztywną pianę . Dodać cukier i miksować dalej, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać kolejno: żółtka , mąkę , olej i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną pozostawić białą a do drugiej dodać wybrany barwnik – (bądź podzielić na mniejsze porcje i stworzyć kilka kolorów). Ja używam barwników w proszku . Blaszkę do pieczenia(...)muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto należy nakładać w następujący sposób. Najpierw łyżkę ciasta jasnego na dno i łyżkę ciasta kolorowego. Następnie kolejna łyżka ciasta jasnego w środek i tak dalej, naprzemiennie, aż ciasto będzie sięgać 2/3 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 15-20 min.*   *Doświadczenie nauczyło mnie, że najlepiej sprawdzać wykałaczką. Piekarniki mają różną moc nagrzewania się

Za drzwiami kuchni
Pierniczki 101

Wspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze(...)Składniki: 4 szklanki mąki 4 łyżki miodu (jeśli użyjemy sztucznego, pierniki szybciej zmiękną) 1 ½ szklanki cukru 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 torebka przyprawy piernikowej 3 jajka (dwa do ciasta, jedno do smarowania) ½ szklanki ciepłego mleka   Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę . Mód rozpuścić na małym ogniu. Gdy będzie już rzadki, wlać do mąki i siekać nożem aż do połączenia. Następnie

Za drzwiami kuchni
Uszka wigilijne z grzybami 76

borowików w całym domu…. U mnie uszka zaczynają znikać jeszcze przed Wigilią, dlatego lepiej przygotować większą porcję niż pozornie potrzeba. Też tak macie? Składniki: (na ok. 100 uszek) Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz: 20 g suszonych borowików 300 g pieczarek 1 cebula łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Farsz: Borowiki(...)maśle , po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu razem z borowikami do czasu, aż odparuje cała woda. Doprawić solą i pieprzem .   Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko , olej i sól . Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wodę według potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i cienko rozwałkowujemy. Następnie kroimy

Za drzwiami kuchni
Chleb z natką pietruszki i kefirem 169

150g kefiru, 150g wody. Składniki zaczynu łączymy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do przefermentowania w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Zaczyn ma urosnąć i delikatnie opaść. Ciasto właściwe 624g zaczynu, całość, 530g mąki chlebowej, u mnie typ 650, 280g wody, 2 łyżeczki syropu z buraków cukrowych / melasa/, 18-20g soli morskiej, 60g pokrojonej dość grubo natki pietruszki, same(...)listki, mąka do podsypania w trakcie składania ciasta. Składniki ciasta właściwego mieszamy razem i wyrabiamy około 5 minut ręcznie lub nieco krócej mechanicznie. Na koniec dodajemy natkę i dokładnie mieszamy z ciastem. Ciasto pozostawiamy na 2,5godziny. W międzyczasie 2 razy w odstępie 50 minutowym wyjmujemy ciasto na omączony blat i składamy w kopertę. Za trzecim razem formujemy ciasto

Leśny Zakątek
Murzynek w 5 min!!! 94

Przepis na to ciasto dostałam dawno temu od mojej teściowej, super przepis, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub spodziewamy się gości, a nie mamy czasu na pracochłonne ciasto. Składniki ciasta wystarczy umieścić w misce, wymieszać łyżką, upiec i gotowe!!! Ciasto możemy przełożyć dżemem, marmoladą lub dodać do niego bakalie. Wierzch możemy polać polewą lub po prostu posypać cukrem pudrem(...)Zapraszam 😊 Składniki: ciasto: jajka 3 szt, cukier 1,5 szklanki, mąka 4 szklanki, kakao 2 łyżki, przyprawa do piernika 2 łyżki, soda 2 łyżeczki, kefir 500 ml, olej 6 łyżek, dodatkowo: dżem lub marmolada 1 mały słoik, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki suche wsypujemy do miski, mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre i wszystko razem mieszamy do połączenia

kulinarne odsłony pati
Naleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem 181

Naleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem to klasyczne połączenie naleśników na słodko. Taka wersja naleśniki to idealna alternatywa dla naszych pociech, które kochają słodkości a jednocześnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka ze szparagami i sosem beszamelowym na cieście francuskim 134

okazji mam dla Was smaczną i szybką w przygotowaniu  zapiekankę ze szparagami, pomidorami i porem na kremowym sosie beszamelowym.  Do przygotowania tego przepisu użyłem gotowego ciasta francuskiego. Uważam, że kupne ciasto dużo nie odbiega od tego samodzielnie przygotowanego, a na pewno zaoszczędzicie mnóstwo cennego czasu. W końcu gotowanie ma sprawiać nam przyjemność dlatego warto czasem skorzystać z udogodnień(...)Składniki na blaszkę o wymiarach 40 cm x 30 cm Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI na zapiekankę ze szparagami: 500 g świeżysz szparagów 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 275 g) 1 por 2 pomidory 2 łyżki tartego parmezanu natka pietruszki sól, pieprz dodatkowo: 1/2 cytryny (do gotowania szparagów) masło (do wysmarowania formy) SKŁADNIKI na sos beszamelowy

kulinarnyJa
Coś pysznego dla każdego, czyli słodkie bułeczki śniadaniowe 103

wersji z jagodami, serem, czekoladą czy kruszonką. Śniadaniowe bułeczki mleczno-maślane na słodko Składniki na 10-15 bułek: 3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej (530 g) jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodajemy nieco więcej mąki 1 szklanka ciepłego mleka (250 g) 50 g drożdży 2 żółtka 3/5 szklanki cukru pudru (100 g) 5 łyżek masła (70 g) 1 łyżeczka(...)przykryciem na około 10 minut. Masło roztapiamy, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, resztę cukru pudru, cukier waniliowy, żółtka, podrośnięty zaczyn, wlewamy resztę mleka, zaczynamy wyrabiać ciasto (kilka minut) stopniowo dolewając wystudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, ale wciąż może być dosyć lepkie. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

KulinarneImpresje.pl