uczuć. Miło jest podać coś pysznego, wyjątkowego i od serca, a jeśli jest jeszcze proste i szybkie to tym bardziej. Dlatego gorąco polecam takie zapiekanki – chrupiący wierzch z ciasta francuskiego kryjący serowy, kremowy środek z kurczakiem, brokułami i porem. Wspaniałe połączenie, piękne wykonanie i pyszny smak – czego chcieć więcej. Dużo miłości na Walentynki i przez cały rok! Składniki(...)porcje): 1 średni filet z kurczaka połowa brokuła 10cm kawałek pora 100g surowego boczku w plastrach 200ml bulionu drobiowego 2 łyżki oleju 200g kremowego serka połowa arkusza ciasta francuskiego sól i pieprz do smaku jajko do posmarowania ciasta Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Pora przekrawamy na pół, dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki
Smaczna Stronadziś dla Ciebie przepis na pyszne mini pączki, które nie wymagają ani długiego czasu przygotować ani specjalnych umiejętności. A do tego zrobisz je w 30 minut! Lubisz ciasta wypróbuj także: – ciasto drożdżowe ze śliwkami – ciasto kruche z rabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami(...)podgrzewaj aby olej stał się gorący do smażenia. W tym czasie przygotuj pączki. Do miski dodaj ser, mąkę, jajka, 2 łyżki cukru pudru, proszek do pieczenia, sodę. Wyrabiaj ciasto rękami aż składniki się połączą. Talerz lub deskę na której będziesz układać pączki nasmaruj odrobiną oleju, olejem nasmaruj też dłonie. Odrywaj małe kawałki ciasta i twórz z nich małe pączki (urosną
nietylkopasta.plsztywno. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy. Dodajemy 1/2 część cukru i miksujemy na wolnych obrotach ok. 2 min. Dodajemy mąkę oraz pozostały cukier, miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy / tortownicy o średnicy ok. 25 cm z kominem, suchej (ja jednak formę natłuściłam i oprószyłam bułką tartą). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 min. Przed(...)podaniem oprószamy cukrem pudrem. Wystudzone ciasto możemy również udekorować bitą śmietaną oraz owocami
Domowy Smak Jedzeniaśledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania oponek. 25 dkg mielonego sera białego 25 dkg mąki pszennej plus odrobina dodatkowej mąki do podsypania ciasta 1 łyżka octu lub spirytusu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 10 dkg kwaśnej śmietany 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego cukier puder do posypania olej słonecznikowy do smażenia Jak przygotować(...)oponki . Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać biały ser, żółtka, proszek do pieczenia, ocet, ekstrakt waniliowy oraz śmietanę. Wyrabiać do bardzo dokładnego połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować. Grubość na jaką rozwałkowane powinno być ciasto zależy od nas. Ja postawiłam na cienkie oponki
mecooksPostanowiłam dołączyć do akcji "Wypiekanie na śniadanie" Tematem była ensamaida, czyli delikatne, drożdżowe ciasto z Majorki, z dużą ilością masła, zawinięte jak ślimak. Jest dosyć czasochłonne. Nigdy nie byłam na Majorce, nie jadłam ensaimady , nie wiedziałam więc czego się spodziewać. Teraz już wiem że powinno mi wyjść ciasto lekko się rozwarstwiające. Moje takie nie było ale chyba dlatego(...)żółtko szczypta soli 200g miękkiego masła Przygotowanie: Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, suche drożdże, zalewamy wszystko letnim mlekiem. Dodajemy jaja, żółtko, szczyptę soli, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką, na początku jest dość luźne. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy je do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę w celu
Stare Garykruche, a zarazem miękkie ciasteczka z pysznym nadzieniem kokosowym. Na pewno wielbicielom znanych nam pralinek posmakują bez zwątpienia. Zasady przygotowania są proste, a składniki jeszcze bardziej, ponieważ jest to ciasto 4 składnikowe. Natomiast nadzienie jest z ricotty, wiórek i żółtek. Po upieczeniu smakuje jak kokosanki otulone dodatkowym ciastem 🙉😊 Główny przepis na ciasto do ciasteczek dostałam od znajomej Kingi. Nie byłabym(...)sobą, gdybym czegoś nie dodała od siebie. Ciasteczka smaczniejsze na następny dzień. PRZEPIS NA OK 3 BLASZKI CIASTECZEK CIASTO 🌿 mąka 2 szkl. 🌿 margaryna np. Kasia 1 kostka 🌿 twaróg 1 kostka 🌿 proszek do pieczenia 1 łyżeczka Mąkę przesiać, twaróg pokruszyć, masło podzielić na kilka części. Wszystko razem wymieszać i zagnieść, tak długo, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto umieścić
Kuchnia Paulettessię walentynki, więc polecam Wam z tej okazji rewelacyjne kruche ciasteczka maślane z lukrem i musem truskawkowym. Są pyszne i delikatne, wprost rozpływają się w ustach! Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki 30dkg masła 2 żółtka 15 dkg cukru 1 łyżka cukru waniliowego Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki gorącej wody Mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa(...)szklanka gorącej wody kilka mrożonych truskawek *** Masło ucieramy mikserem razem z cukrami i żółtkami do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut *** *** Ciasto rozwałkowujemy partiami na podsypanym mąką blacie, na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy ciasteczka – serduszka *** *** W co drugim
Blog z ApetytemTrochę dość miałam ostatnio serników, pierników i innych -ików. Nie piekłam ciast dobrych kilka tygodni, ale w końcu trzeba było coś zrobić. A ponieważ nie mam za bardzo siły, potrzebowałam szybkiego ciacha, najlepiej takiego, które zrobi się niemal samo Żadnego tam bicia piany i zmywania kilku mich. Nie musiało być też wodotryskiem, ot dobrym ciachem do kawy. Padło na babkę(...)pomarańczową. Proste, ale jakże pyszne i aromatyczne ciasto. W końcu nadal mamy sezon na cytrusy, a nie piekłam z nimi ostatnio nic, więc czemu nie? babka pomarańczowa Możecie upiec je w zwykłej keksówce, możecie upiec w formie od klasycznej babki i ozdobi wasze wielkanocne stoły. Ciasto jest piaskowe, z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Nie jest suche i świetnie pachnie
Mieszam w GarnkuMacie tak czasami, że coś za Wami „chodzi”? Za mną ostatnio tak chodziło ciasto z owocami i kruszonką… Na ale jak na złość o świeże owoce o tej porze roku raczej trudno. Z pomocą przyszły owoce kandyzowane Postawiłam na kandyzowaną porzeczkę i aronię. Szybkie ciasto z suszoną porzeczką i aronią wyszło pyszne, a kandyzowane owoce sprawdziły się w nim wprost(...)idealnie. Dodatkowo przepis jest banalnie prosty, uniwersalny i szybki. Szybkie ciasto z suszoną porzeczką i aronią Składniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego 250 g margaryny 5 jajek 100 ml mleka 1 i 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g kandyzowanej porzeczki (u mnie Helio ) 100 g kandyzowanej aronii (u mnie Helio ) Kruszonka: 80 g maki
PatiGotujełyżeczki masy makowej wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz letnim mlekiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól oraz wystudzone masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do dużego woreczka spożywczego, zawiązujemy. Wkładamy do dużego naczynia z lodowatą wodą i pozostawiamy, aż ciasto podrośnie i wypłynie na powierzchnię. Ciasto wyciągamy z woreczka, przekładamy na oprószoną mąką
Domowy Smak JedzeniaTradycyjne, ruskie pierogi, okraszone boczkiem z cebulką. Delikatne i smaczne. Składniki na ciasto (na około 50 pierogów): 500 g mąki 3 łyżki oleju około 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 0,5 kg obranych ziemniaków 250 g półtłustego sera białego 1 duża cebula olej do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz Okrasa: olej 2 cebule(...)zeszklenia. Łączymy ser, ziemniaki i zeszkloną cebulę. Farsz solimy i dość mocno pieprzymy. Całość ponownie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aż do momentu połączenia się składników. Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być sprężyste i mięciutkie. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy
Smak mojego domupołączyłam to co włoskie, z tym co polskie. I tak też powstała nam faccaccia, która troszeczkę przypomina nasze polskie cebularze. Nie skłonię się do nazwy mini pizze, bo ciasto jest bardzo wyrośnięte. Najbardziej kojarzy się pieczywem z gotowym farszem. Można je podawać na ciepło lub na zimno. To świetna alternatywa na karnawałową przekąskę zamiast pieczywa. Wystarczy każdą focaccię przekroić(...)części. SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży 385 ml wody 700 g mąki pszennej typ 500 15 g soli 60 ml oliwy dodatkowo mąka ziemniaczana do oprószenia blaszek Farsz: 1 średni słoik koncentratu pomidorowego suszone oregano 2 kulki mozzarelli 1 mała puszka kukurydzy 1 mały słoik ogórków kiszonych 2 małe czerwone cebule 1 opakowanie surowego boczku wędzonego Sokołów 1 opakowanie włoskiej
Passions hobbies liferównież napisać Wam kilka słów o liofilizowanych borówkach. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam borówki. Latem dosłownie nie mogę się nimi najeść. Dodaję je do owsianek, koktajli, ciast, deserów. Są nie tylko pyszne, ale też i bardzo zdrowe. Dlatego z ich właściwości i pięknego koloru (fioletowe kremy, masy, koktajle aż cieszą oczy) powinniśmy korzystać przez cały rok. Moim ostatnim(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i pokrojone na kawałki schłodzone masło. Masło dokładnie siekamy. Dodajemy cukier puder i dwa żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Można całość sobie ułatwić używając do tego robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki smarujemy cieniutko roztopionym masłem (przy
Słodkie okruszkiMałe, niezobowiązujące tartaletki to świetna propozycja na imprezową przekąską. Jeśli wykorzystamy do przygotowania gotowe spody z kruchego ciasta przygotowanie dania nie zajmie więcej niż kilkanaście minut. Wyrazisty smak ryby oraz oliwek w połączeniu z słodkawą cebulką, świeżą dymką oraz kruchym ciastem stanowi smaczną, drobną przystawkę imprezową. Składniki: (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki(...)makrela średnia czerwona cebula ząbek czosnku ½ szklanki zielonych lub czarnych oliwek bez pestki 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) sól, czarny pieprz ½ pęczka dymki Sposób przygotowania: Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
Pyry na GazPrzepis na karpatkę był już na blogu, ale postanowiłam go odświeżyć. Zrobiłam więcej zdjęć i dokładniejszy opis, żeby było bardziej czytelnie. Warto wypróbować ten przepis, bo ciasto jest naprawdę pyszne. Kilka lat temu znalazłam ten przepis w gazecie, ciasto od razu było super, ale krem mi nie pasował. Dopiero po kilku próbach, wyszedł taki jak bym chciała, idealny. Od razu(...)warto zamieniać masła na margarynę, bo to już nie będzie to samo. Polecam Wam ten przepis z czystym sumieniem, dla mnie ta karpatka jest najlepsza na świecie :) Składniki na ciasto: 1/2 kostki margaryny (125 g) 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 500 ml mleka + pół szklanki 2 łyżki mąki
Agusiowe smakołyki