Ciasto kubeczkowe – fajne, proste ciasto do którego przygotowania jako miarki używamy kubeczka po jogurcie. Smaczne, wilgotne, można wzbogacić je sezonowymi owocami. PRZEPIS NA CIASTO KUBECZKOWE Składniki na ciasto kubeczkowe: 1 kubek jogurtu 350g 3 jajka 3 kubki mąki 1 kubek cukru 0,5 kubka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce sezonowe Jak zrobić ciasto kubeczkowe(...)Jogurt przelewamy do miski. Tym samym kubkiem odmierzamy kolejne składniki i wszystko dodajemy do miski. Wszystkie składniki mieszamy, chwilę możemy je ubijać trzepaczką by je napowietrzyć, lepiej wyrośnie. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na wierzchu układamy kawałki owoców. Pieczemy 45-60 min w 180st. Artykuł Ciasto kubeczkowe pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeWłaśnie zaczyna się sezon na kwiaty czarnego bzu. Uwielbiam ich smak i zapach. W tym roku zamierzam zamrozić kwiatostany tego cudownego krzewu. Z tej porcji usmażyłam 8 naleśników. Wykonanie ciasta – wszystkie składniki ciasta na naleśniki wymieszać razem na gładką masę. Kwiaty czarnego bzu oczyścić, sprawdzić czy żaden robaczek się nie schował. Oderwać kwiatki z łodyżek i dodać do ciasta(...)wymieszać. Ciasto nie może być zbyt gęste. Gdyby po wylaniu ciasta na patelnię okazało się że jest za grube, dolać odrobinę mleka. Pozostawić ciasto na 10 minut, żeby odpoczęło. Smażenie – mocno rozgrzać patelnię z małą ilością oleju. Następnie wylać ciasto, rozlać ciasto na całej patelni. Ja mam taką specjalną patelnię do smażenia naleśników. Mniejsza jak klasyczna duża patelnia
Kuchnia PokoleńOwoców pełno na targu teraz, można wybierać i przebierać, a co za tym idzie robić pyszne ciasta i tarty. Jako dziecko nie lubiłam ciast z owocami, dziwnym dzieckiem byłam. Teraz je uwielbiam i najczęściej właśnie robię bardzo owocowe tarty. Na dzisiaj maślankowe ciasto z czereśniami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z maślanki składniki: 500 g świeżych czereśni 3 jajka 1/3 szklanki(...)mąki 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki roztopionego masła 3/4 szklanki cukru Spód 130 g mąki 1 żółtko 80 g masła 40 g cukru Ciasto z maślanki wykonanie: Ze składników na spód zagniatamy szybko ciasto. Należy pamiętać, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, gdyż pod wpływem ciepła dłoni masło zaczyna się topić. Można najpierw masło pokroić nożem
Delusional TrineJogurtowe ciasto z kiwi posypane cukrem pudrem, puszyste, lekkie, idealne do popołudniowej kawy. Proste, szybkie, bez miksera, wystarczy wyjąć i połączyć wszystkie składniki, wrzucić do piekarnika i już. U nas często znika jeszcze ciepłe. Jest naprawdę pyszne i proste, a zamiast kiwi możecie wybrać inne owoce, nawet te mrożone (bez uprzedniego rozmrażania). Jogurtowe ciasto z kiwi SKŁADNIKI: 2,5 szklanki(...)temp. 180 st. C. Wybieram grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch układam posiekane kawałki kiwi lekko wtykając je w ciasto. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmuję, studzę
Zasmakuj KuchniScroll down for recipe in English. Składniki: (24 szt.) Ciasto jasne 100 g. masła 50 g. cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g. mąki pszennej Ciasto z karobem 100 g. masła 40 g. cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 20 g. karobu 130 g. mąki pszennej Oba masła powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto jasne: Masło miksuj w wysokiej(...)misce z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż masa zrobi się puszysta i jasna, około 3 minut na wysokich obrotach. Wsyp mąkę i zmiksuj. Wyłóż ciasto na blat i zagnieć gładkie ciasto. Z ciastem ciemnym postępuj tak samo. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z karobem. Ciasto jasne podziel na 3 części i uformuj na blacie 3 długie wałki. Z ciastem
Delicious Placecukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką – do momentu połączenia się składników *** *** Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 centymetry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka *** *** Biszkopt studzimy i przekrawamy na trzy blaty *** *** Wiśnie(...)wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i małym strumieniem wlewamy żelatynę . Dokładnie mieszamy. Krem śmietankowy dzielimy na trzy części *** *** Blaty ciasta nasączamy sokiem z wiśni wymieszanym z alkoholom (opcjonalnie). Pierwszy blat pokrywamy jedną częścią kremu *** *** Całość przykrywamy drugim blatem, na którym wykładamy frużelinę wiśniową ( 2-3 łyżki frużeliny odkładamy do dekoracji
Blog z ApetytemKolejny raz wyszłam ze sklepu objuczona rabarbarem. Nie potrafiłam mu się oprzeć. Sezon na rabarbar trwa tak krótko, a tak dużo mam przepisów , które czekają na wypróbowanie. Dzisiejsze kruche ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną jest tak pyszne, że wiem, że upiekę je częściej. Może z truskawkami lub innymi owocami. Ciekawe, jak posmakuje z jabłkami? Bardzo lubię takie owocowe ciasta
dolcevitainmykitchenskwarki. Zestawienie wyszło mi bardzo włosko – azjatyckie, więc nie musicie się obawiać, że wyjdzie zbyt konserwatywnie. Jakie są moje ulubione dania z boczkiem czy bekonem? Pizza z boczkiem Ciasto (składniki na 2 blaty – drugi można zamrozić) 200 g mąki (najlepiej chlebowej) pół łyżeczki soli łyżeczka drożdzy instant łyżka oliwy 100 ml wody Dodatki na każdą pizzę: 2 ziemniaki(...)drobną kostkę pęczek szczypiorku lub dymki – drobno posiekany 8 listków bazylii do dekoracji sól i pieprz (świeżo mielony) Przepis na pizzę z boczkiem i serem Suche składniki na ciasto wymieszaj i stopniowo wlewaj łyżkę oliwy i wodę. Wyrabiaj przez 5 minut aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Jeśli ciasto lepi się do rąk czy blatu możesz natłuścić dłonie
Ugotowane pozamiataneWitajcie, Ostatnio szperałam w starych przepisach i znalazłam ciasto „Piotruś na miodzie”. To bardzo stary przepis, dlatego nie pytajcie mnie skąd ta nazwa, bo sama się zastanawiam . Trochę go zmodyfikowałam, bo zamiast białego cukru dałam brązowy i mniejszą ilość. Co więcej woda dodana do ciasta sprawia, że nie jest ono suche tylko wilgotne. „Piotruś na miodzie” to bardzo szybkie(...)łatwe ciasto. Poza tym bardzo smaczne. Gorąco polecam!!! Składniki: 1 pełna szklanka cukru brązowego 2 łyżki kakao 125 ml wody (zimnej przegotowanej) 2 łyżki miodu naturalnego (np. lipowy lub gryczany) 2 szklanki mąki tortowej typ 450 5 jajek 250 g masła o temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka olejku waniliowego Szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepisy Babcipory od niego uciekali, a zarazem zainspirować do nowych wypieków tych, którzy pieką z przyjemnością! Dziś razem z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na kolejne, pyszne, orzeźwiające ciasto inspirowane urlopem. Lekkie cytrynowe ciasto ucierane przykryte galaretką z mango, świeżymi borówkami i kandyzowaną cytryną ( jest genialna! ) jest świetnym pomysłem na każdy dzień! Zachwyci z całą pewnością wszystkich wielbicieli egzotycznych smaków(...)każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) UCIERANE CIASTO CYTRYNOWE: * kostka Kasia – 250 g * cukier – 1 szkl * jajko L – 3 szt * budyń śmietankowy – 40 g ( 1 op ) * mąka pszenna – 2 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sok i skórka z cytryny GALARETKA MANGO: * pulpa ( puree ) mango
Ostra na Słodkozachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Ciasto drożdżowe: 50 dkg mąki pszennej 12 dkg cukru pudru 13 dkg margaryny bez soli 2 całe jajka 2 żółtka 200 ml letniego mleka 4 dkg drożdży 1 opakowanie cukru waniliowego(...)kubku w letnim mleku rozpuścić drożdże. Margarynę rozpuścić a następnie wystudzić (ma być płynna ale chłodna). Do ubitych z cukrem jajek dodać drożdże rozpuszczone w mleku oraz mąkę. Wyrabiać ciasto przez 4 do 5 minut po czym dodać rozpuszczoną margarynę. Kontynuować wyrabianie przez kolejnych 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją
mecooksmomencie do pieczenia chleba. Chleb 100 % żytni z mąki białej. Bardzo prosty. Chleb pachnący wilgotny ale nie mokry. Nie zostawia śladu na nożu. Chleb o niewielkich kromkach. Najlepiej podzielić ciasto na 2 foremki. Tego przepisu nie było na starym blogu, dlatego, że zapomniałam napisać w brudnopisie o rozmiarach foremek jakie użyłam do pieczenia. Myślę, że dacie radę(...)zrobieniu ciasta właściwego, użyjecie właściwych foremek do jego upieczenia. Najprostszy chleb żytni Zaczyn do fermentacji na 7-8 godzin x) • 80g zakwasu żytniego, x) • 200g mąki żytniej typ 720, • 230g wody. Ciasto właściwe • 510g zaczynu, całość, • 500g mąki żytniej typ 720, • 420g wody, • 16g soli. Do zaczyny dodajemy składniki ciasta właściwego. Mieszamy drewnianą łyżką do dobrego połączenia składników
Leśny ZakątekDziś przyszła pora na ciasto. Troszkę pracochłonne ale smaczne. Warstwowe, przypomina znaną Marlenkę , ale smak zupełnie inny. Dodatkowo możemy wykorzystać jabłka prażone które jesienią zamknęliśmy do słoików. To co, zaczynamy! Ciasto Składniki na 5 cienkich placków; 80 dag mąki pszennej 25 dag masła 15 dag smalcu 7 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, masło ścieramy na tarce o grubych oczkach oraz smalec, dodajemy do mąki. Wlewamy też utarte żółtka, jogurt i cukier waniliowy. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy go na 5 porcji, najlepiej za pomocą wagi, wtedy mamy pewność ze będą identyczne. (Cztery placki przełożymy, natomiast piąty pokruszymy na wierzchu.Ciasto wałkujemy na cieniutki placek. Foremkę 25x35
Radość kipiąca uśmiechem.Ostatnio w internecie, natknęłam się na murzynka z nutellą. Koniecznie musiałam wypróbować. Oczywiście, wtrąciłam swoje trzy grosze :) Ciasto, wyszło bardzo smaczne. Miękkie i wilgotne. Nutella dodaje, fajnego, czekoladowego posmaku. Ciasto wyrosło mi z górką, dlatego zrobiłam dekorację z okruchów. Dzięki temu, murzynek bardzo ładnie się prezentuje. Piekłam w tortownicy 25 cm. Składniki: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki(...)Wyłączyć gaz. Odlać pół szklanki masy, na polewę. Do wystudzonej masy, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Zmiksować, tylko chwile na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułka tartą. Piec w temperaturze 180 stopni, około 1 godzinę. Po wystudzeniu ściąć górę ciasta
Agusiowe smakołykiłososia MOWI 1 szklanka ryżu 2 cebule 250 g krewetek 200 g pieczarek 3 łyżki posiekanego koperku 4 jaka 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Przygotowujemy ciasto: drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem. Odstawić na 20 minut. Masło z solą posiekać z masłem. Dodać żółtka i 1 całe jajko oraz drożdże. Wymieszać wszystko. Ugniatać aż ciasto będzie gładkie(...)posiekanym koperkiem. Przyprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jajka ugotowane na twardo pokroić w drobną kostkę i dodać do farszu. Pozostałe jajko rozbełtać dodać do farszu i wymieszać. Ciasto rozwałkować. Podzielić na kilka mniejszych części. Połowę ciasta odstawić na bok. Na pozostałą część ciasta wyłożyć farsz oraz łososia (po 1 łyżce farszu i kawałku łososia na każdą część ciasta
Kuchnia w oparach