ciasto - 160969 przepisów (strona:1565/10732)

Babka mocno cytrynowa i bardzo długo świeża 123

Bardzo mocno cytrynowa i nic such, pomimo że zawiera dużo mąki. Przepis na wykonanie w thermomix na dole Sok z cytryny wycisnąć. Jedną cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Jak masa jest puszysta dodawać po jednym jajku i dobrze je wmieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Wmieszać(...)masę maślaną, w między czasie wlewać sok z cytryny. Ciasto jest dość gęste, więc dobrze jest użyć robota kuchennego z końcówką do ciast gęstych. Formę wysmarować masłem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec babkę godzinę. Sprawdzić drewnianym patyczkiem stan upieczenia babki. Gdyby jeszcze nie była przepieczona

Kuchnia Pokoleń
kruche ciasto z pianką i śliwkami – tradycyjnie sezon na ciasta ze śliwkami rozpoczęty 140

kryształu 5 jajek 1 kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki węgierki przygotowanie z mąki 1 szklanki cukru oraz proszku do pieczenia, masła i 5 żółtek zagnieść kruche ciasto i dać do lodówki . Wcześniej ciasto podzielić na 2 części .1część ciasta rozwałkować a 2 dać do zamrażalnika będzie na posypkę. Przygotowaną blaszkę wylepić ciastem, na to układamy śliwki .Teraz(...)będziemy przygotowywać bezę na śliwki. Ubijamy białka z pozostałym cukrem kryształem i jak jest gotowa wylewamy na śliwki. Teraz zetrzeć pozostałą część ciasta zetrzeć na ciasto i piec nagrzanym piekarniku ok 40 min . temp 170 st w dużej blaszce

Moje Wyroby
Ciasto ze śliwkami 124

ciasto : 130 g mąki pszennej, 120 g miękkiego masła, 120 g cukru pudru, 3 jajka, 1 białko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki brandy, 2 płaskie łyzki kakao, 800 g śliwek, krem : 130 g miękkiego masła, 1 żółtko, 3 łyzki cukru pudru, 1/2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na pół litra mleka), 1 łyżka cukru, 240 ml mleka, polewa(...)masę z masła i żółtek wysypać mąkę i wyłożyć białka. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Jasne ciasto przełożyć do tortownicy, rozsmarować na dnie. Ułożyć na nim połowę śliwek. Na śliwkach rozsmarować ciemne ciasto (to z kakaem). Na nim ułożyć pozostałe śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Fougasse - chlebowy liść z Prowansji oraz "Polak sprzeda zmysły" 157

wierzchu łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać mąkę, sól i zioła prowansalskie.  Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże, łyżkę oliwy i resztę wody. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby się okazało, że składniki wciąż nie chcą się połączyć, dolać więcej wody. Jej ilość jest zależna od wilgotności powietrzu w dniu wyrabiania ciasta i od wilgotności mąki. Ciasto polać(...)łyżką oliwy i ponownie, ale tym razem delikatnie, wyrobić. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na połówki. Z każdej pozbyć się gazu, uderzając kilka razy i wyrabiając ponownie, formując owal. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na kształt liścia bez ogonka liściowego. Ciasto ponacinać na wylot, by przypominało unerwiony liść. Liście przenieść na blachę wyłożoną papierem

Weekendy w domu i ogrodzie
Placek z morelami 101

Dziś do kawy proponuję szybki placek z morelami, bo ostatnio z ciast była szarlotka i ucierane ze śliwkami – to dziś słodkie i miękkie morelki. W oryginalnym przepisie nie znam rodzaju śmietany, rozmiaru blaszki, czy temperatury pieczenia (nie podano), więc znów uruchomiłam swe eksperckie oko składniki miksuje się partiami, ja wrzuciłam raz dwa i zmiksowałam, po sprawie, wyszło szybko, sprawnie(...)już:) Ciasto upiekłam w formie 30×24 wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto posypałam cukrem pudrem. Do ciasta możecie wrzucić inne owoce, najlepiej sezonowe! Także bakalie i ulubiony aromat do ciast Składniki: 2 jajka 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 5 moreli, w oryginalnym przepisie puszka brzoskwiń 1/2 szklanki oleju szklanka śmietany, u mnie 18% u mnie dodatkowo: cukier

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 113

oczywiście kruszonką. Nie będę Was oszukiwać, to nie przepis coś szybkiego, ale uwierzcie, czasem warto trochę dłużej posiedzieć w kuchni Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką przepis na 12 drożdżówek CIASTO: 600 g mąki pszennej 2 jajka 50 g drożdży 100 g masła 0,4 l mleka 4 łyżki cukru szczypta soli NADZIENIE: ok. 300 g śliwek łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżki cukru KRUSZONKA: 3 łyżki masła 2 łyżki cukru ok. 4 łyżek mąki CIASTO: Przygotować zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp je łyżeczką cukru, zalej połową szklanki ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, na to wylej zarośnięty zaczyn. Jajka roztrzep z cukrem, dołóż do pozostałych składników. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie mleko

365 dni dookoła kuchni
Tarta z borówkami i kremem 117

prostu genialny. Za pierwszym razem, kiedy go przygotowałam był trochę za rzadki (prawdopodobnie było to wina mascarpone), jednakże już za drugim był idealny. Jeśli nie chcecie piec kruchego ciasta, jako spód śmiało możecie wykorzystać pokruszone ciastka wymieszane z roztopionym masłem. Ja jednak jestem zwolenniczką kruchego ciasta Tarta z borówkami i kremem Składniki: Ciasto: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła(...)serka mascarpone (dobrze schłodzonego) Dodatkowo: borówki amerykańskie masło/margaryna do wysmarowania formy Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i cukier puder. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy z niego kulkę, owijamy folią i wkładamy na godzinkę do lodówki. Formę na tratę smarujemy masłem/margaryną. Ciasto wałkujemy lub wyklejamy nim formę (na formę o średnicy 26 cm wystarczą

PatiGotuje
Jaglana szarlotka z orzechową kruszonką 112

Najlepsze ciasto na jesień? Oczywiście szarlotka!  Połączenia jabłka z cynamonem zawsze poprawia humor.  A w zdrowszej wersji to już w ogóle marzenie. Kiedy tylko zobaczyłam przepis tutaj  przepadłam i od razu zabrałam się do pieczenia, zmieniając w składzie to i owo.   Jednym kawałkiem tego ciasta można się naprawdę dobrze najeść i nie ma powodu(...)przepyszną kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich i płatków owsianych z nasionami chia, suszonym jabłkiem i morelą.  Słodkości jaglanej szarlotce nadają daktyle, dlatego nie ma potrzeby użycia cukru. Ciasto nie zawiera także mąki. Szarlotka jest przepyszna, mocno cynamonowa i kremowa, a kasza jaglana jest w niej praktycznie niewyczuwalna. Polecam jak najszybciej wypróbować. Składniki (tortownica o średnicy 22 cm): Spód

Healthy food explorer
Torcik czekoladowy z kremem kokosowym 176

szybki mini torcik, który jest także bezglutenowy oraz nie zawiera mleka. Ciemna warstwa jest zrobiona bez użycia mąki, zamiast niej jest czerwona fasola, która jest niewyczuwalna w smaku. Ciasto jest dość puchate i przypomina biszkopt. Piekłam je w małej formie (średnica 20 cm) i na dwa razy, ale można również zrobić to za jednym razem i przekroić po upieczeniu(...)Wierzch można też polać roztopioną gorzką czekoladą, wtedy na pewno będzie się bardzo ładnie prezentować. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Składniki: Ciasto: 1 puszka czerwonej fasoli 3 jajka 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek ksylitolu Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego (stała część

Healthy food explorer
Szarlotka bezglutenowa (paleo) wersja easy! Koniecznie sprawdź 195

gorąco! Jedno jest pewne, motywacja do przebywania w kuchni przygotowując coś na bloga spada drastycznie wraz ze wzrostem temperatury. No chyba że to są lody np. TAKIE czereśniowe! Niestety ciasto się samo nie zrobi, a rodzina się domaga ( Sylwia głównie). Dostaliśmy kilka babcinych słoików przepysznego musu jabłkowego to pomyślałem, że fajnie by było zrobić pyszną szarlotkę jak pomyślałem tak zrobiłem(...)bardziej dostępnych czyli kokosowej i tapioki. Niebawem pojawi się też na blogu inna wersja bezglutenowej szarlotki, będziecie mogli je porównać i wybrać, ale chwilowo zostajemy przy tej. Składniki ( na ciasto ): ½ szklanki mąki kokosowej 2 łyżki mąki z tapioki 3-4 łyżki miodu wanilia ½ szklanki oleju kokosowego 4 łyżki wody szczypta soli Nadzienie: gotowy babciny mus jabłkowy lub 4 jabłka ( według

PaleoLife
PLACEK CUKINIOWY NA SŁONO / CUKINIA POD KRUSZONKĄ / CUKINIA W KRUCHYM CIEŚCIE 102

dodatkiem lub z nią w roli głównej, przygotowuję codziennie. Udało mi się też stworzyć coś niebanalnego na drugie danie obiadowe. Pomysł narodził się podczas pieczenia szarlotki sypanej. Wymyśliłam, by ciasta nie słodzić i przełożyć cukinią zamiast jabłek.  Efekt niesamowity!!! Placek czy zapiekanka (nazwa do wyboru) smakuje niesamowicie. Uwielbiam i będę Cię przyrządzać częściej! 😍 Polecam! Składniki na formę o wymiarach(...)Ciasto: 1 1/4 szklanki mąki orkiszowej, 3/4 szklanki mąki owsianej (bezglutenowej lub zwykłej), 1/2 szklanki wiórek kokosowych zmielonych na pył, * w wersji bezglutenowej: 3/4 szklanki mąki gryczanej + 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej + 3/4 szklanki wiórek kokosowych zmielonych na pył. 1 płaska łyżeczka sody, 1 łyżka octu jabłkowego, 40 ml oleju rzepakowego lub kokosowego bezzapachowego, 30 ml wody, 1 płaska łyżeczka

Jeść, by żyć w zdrowiu
Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą 189

Ciasto jest przepyszne i jestem pewna, że przypadnie do gustu zarówno miłośnikom szarlotek, jak i zwolennikom kremu mascarpone połączonego z bezą.  Całość idealnie komponuje się z kruchym, lekko migdałowym spodem. Może jest troszkę zabawy z bezą, ponieważ najlepiej upiec ją troszkę wcześniej, ale to naprawdę nic skomplikowanego. Polecam, efekt jest warty tych kilku minut roboty!  (Forma o wymiarach(...)Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  50g płatków migdałowych Warstwa jabłkowa: 500g jabłek (około 4 sztuki) 1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny Warstwa z mascarpone:  100g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30-36% 1 łyżka cukru pudru Beza: 3 białka 100g cukru 1 łyżka

Di gotuje
Ciasto Forsetka 322

słoneczny wtorkowy poranek zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowe z kremem waniliowym, borówkami i galaretką. Ciasto to doskonały, orzeźwiający deser dla całej rodziny. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 8 łyżek oleju, 1 łyżka octu, 1 łyżka proszku do pieczenia, Krem waniliowy: 3 szklanki mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 2 opakowania cukru waniliowego(...)amerykańskich, 3 opakowania galaretki jagodowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wiatraczki z morelami 66

Wiatraczki z morelami Wiatraczki z morelami to bardzo smaczne ciastka przygotowane z ciasta francuskiego. Chrupiące ciasto, morele i lukier o smaku cytrynowym. Pyszne słodkości do popołudniowej kawki, które można przygotować w bardzo krótkim czasie, a później tylko delektować się rewelacyjnym smakiem Zachęcam do przygotowania   Przepis na 6 ciastek Wiatraczki z morelami.   SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)duże morele 1 jajko cukier puder sok z cytryny   PRZYGOTOWANIE: Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na sześć kwadratów. Morele opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przekroić na połowę usuwając pestkę. Każdą połowę moreli położyć na kwadracie z ciasta francuskiego - przecięciem ku dołowi. Każdy kwadrat ciasta naciąć od każdego rogu w kierunku środka ( nacinać aż do moreli ), a następnie

WSZYSTKO SMACZNE
Tarta z kremem malinowym 106

się także w obiadowych naleśnikach, czy tez jaglanych knedlach, które lubię zjeść na kolację. Choć tak naprawdę maliny najlepiej sprawdzają się w deserach I tak dziś maliny wpadły do ciasta, tak aby poprawić smutny, deszczowy wtorek. Tarta z kremem malinowym to mój sposób na poprawę humoru w ten ,,piękny” letni dzień. To sposób na lato, którego nie znajdziemy za oknem(...)lato na talerzu, które przypomina o teoretycznych wakacjach i słońcu. Nie jest to ciasto dla osób na diecie. Nie jest to ciasto w stylu fit. To ciasto pełne kalorii, ale za to także pełne smaku. Koniecznie wypróbujcie, a na pewno nie pożałujecie Tarta z kremem malinowym Przepis na blachę o średnicy 16 cm CIASTO: 200 g mąki orkiszowej

365 dni dookoła kuchni