font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny tort w formie ciasta, lub jak kto woli- ciasto w tortowej odsłonie 😊 Bardzo dobrze nasączone kawą, co tylko wzmacnia smak kremów o nieco lżejszej, jednak też kawowej intensywności. Całość jak to mam zwyczaju(...)przełamałam owocowym akcentem. Tym razem był to dżem z czarnej porzeczki. Bardzo miękki, wilgotny i nieprzesłodzony. Jedynym chrupkim akcentem są tutaj bakalie: orzechy włoskie i migdały , którymi ubrałam ciasto- tort. Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta
Domowe ciastagładką masę dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Przesmażamy jeszcze kilka chwil. Ostudzoną masę wykładamy na ciasto. Składniki na masę śmietankową: 500 g śmietany 18% 4 czubate łyżki cukru pudru 1 śnieżka w proszku 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody Do śmietany wsypujemy śnieżkę, puder
Domowe ciastaPogoda w zeszłym miesiącu nie dopisywała, dlatego piątkowe wieczory spędzałam w kuchni przygotowując ciasto na weekend i oto kolejne z nich. Puszysty biszkopt, z fajną masą jabłkowo-malinową i delikatnym kremem budyniowym. Dla mnie to kolejny sukces w słodkościach, gdyż masa budyniowa nie zawsze mi wychodziła (albo zbyt rzadka, albo za mało słodka...), jednak tym razem na prawdę się udała(...)rzepakowego łyżka wody Białka ubijamy z cukrem, dodajemy kolejno żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodajemy olej i wodę. Przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie szpatułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Pieczemy około 30-35 minut. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwie równe części
Na moim talerzuStanów Zjednoczonych, a dokładnie z Seattle, gdzie mieści się restauracja Manca’s Cafe. Jej pochodzący z Niemiec właściciel, Victor Manca, pewnego razu wpadł na pomysł, by ciasto naleśnikowe upiec w piekarniku. Podobną technologie stosuje się przygotowując pudding z Yorkshire lub popovers, niektórzy więc uważają, że kucharz mógł się zainspirować potrawami kuchni angielskiej. Dlaczego więc pieczony naleśnik nazywa się holenderski(...)kwietnia 1966 r. i zatytułowany "Pancake Nonpareil". Eyre wykorzystał przepis autorstwa Victora Hirtzlera na dutch baby z książki kulinarnej hotelu St. Francis. Pisarz pominął cukier i sól w cieście oraz dostosował temperaturę pieczenia naleśnika. Według redaktora „Honolulu Magazine” David Eyre’a poczęstował go tym naleśnikiem podczas wizyty w domu pisarza w Honolulu. Dutch baby różni się od zwykłych naleśników sposobem
Obiad gotowyCześć! Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na błyskawiczną przekąskę. Co powiecie na poduszeczki z ciasta francuskiego? Fajne jest to, że nadzienie możemy dowolnie modyfikować. Ja na przykład do środka włożyłam – pomidorki koktajlowe truskawkowe, szynkę prosciutto i mozzarellę. Całość doprawiłam świeżo mielonym pieprzem. To fajna przekąska, która szybko znika. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka pomidorków koktajlowych(...)dekoracji – sezam czarny lub biały Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 220 C góra-dół. Pomidorki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Mozzarellę porwij palcami na małe kawałki. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na prostokąty. Na każdy kawałek ciasta połóż pomidorki, trochę mozzarelli i szynki parmeńskiej – jak na zdjęciu. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto złóż na pół
Moja pasja smakuużywamy sody oczyszczonej. Oponki z tego przepisy są najlepsze na świecie, więc koniecznie go wypróbujcie :) Nawet jeszcze przed Tłustym Czwartkiem! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Serowe oponki – Składniki: Składniki na ciasto na oponki serowe: 0,5 kg sera półtłustego lub tłustego (może być z wiaderka, ale gęsty, np. z Piątnicy) 0,5 kg mąki pszennej (u mnie Wrocławska(...)był zbyt wodnisty. Mąkę przesiać przez sitko, wrzucić do dużej miski, dodać biały ser (twaróg), cukier zwykły i wanilinowy, żółtka, sodę, ocet oraz gęstą śmietanę. Zagnieść na jednolite ciasto. Może być ono nieco klejące, ale z czasem wyrabiania powinno kleić się coraz mniej. Wyrobione ciasto na oponki oprószyć mąką, podzielić na 4 kawałki. Wziąć pierwszy kawałek i rozwałkować
Kulinarne Przebojeoliwie 3 łyżki nasion do posypania 2 łyżeczki przyprawy do bruschetty Podgrzej mleko do 28 stopni. Rozpuść drożdże. Do misy robota wsyp mąkę i wlej rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto i po chwili dodaj jajko i sól. Kiedy ciasto tworzy już kulę dodaj oliwę. Wyrabiaj ciasto aż całkowicie wchłonie tłuszcz. Następnie pokrój suszone pomidory, rozmaryn i dodaj do ciasta. Szybko zagnieć(...)krój pomidorów zbyt drobno, bo pomidory w oliwie są miękkie i szybko się rozpadają. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż kilka razy. Przełóż do naczynia, przykryj folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie powtórz składanie ciasta. Tym razem odczekaj
codojedzeniaciasto : 200 g mąki pszennej, 100 g masła, 1 żółtko, 3 łyżki zimnej wody, sól, łyżeczka świeżych listków tymianku, farsz : 150 g sera żółtego twardego (gruyere, ementaler, gouda.), 4 jajka, 120 ml gęstej śmietany 18%, sól, gałka muszkatołowa, masło do wysmarowania formy, mąka do posypania przy wałkowaniu, Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Ciasto wyjąć(...)szybko zagnieść. Rozwałkować, lekko podsypując mąką, na placek o grubości około 0,5 cm i troszkę większy od średnicy formy. Formę do pieczenia (o średnicy 26 cm) wysmarować masłem. Ciastem wyłożyć formę, tak aby ciasto zachodziło na brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni na około 10 minut. Jajka lekko ubić, dodać śmietanę, wymieszać
królestwo garówduże ząbki czosnku olej do smażenia około 3 łyżki koncentratu pomidorowego czarny pieprz mielony do smaku sól do smaku zioła prowansalskie według uznania koperek suszony według uznania Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej około półtorej ciepłej wody pół łyżeczki soli Dodatkowo: 1 średnia cebula masło do smażenia sól do gotowania mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych pierogów z mięsem(...)miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i koperkiem, dusimy często mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy. 2. Ciasto i formowanie: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. Ciasto wałkujemy
Izabelawkuchnipewno zachwycą nie jednego. Składają się z prostych składników, a wiadomo-co proste to i dobre. Gorąco polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI *z proporcji wychodzą około 24 babeczki CIASTO -2,5 szklanki mąki pszennej +do podsypania (szklanka 250ml) -2,5 dag drożdży świeżych -250ml ciepłej wody -4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju -pół łyżeczki soli -2 łyżeczki(...)ząbek czosnku -3 łyżki wody -zioła prowansalskie NADZIENIE -300g pieczarek -1/2 małej cebulki -100g szynki -1 łyżka masła -pieprz, sól DODATKOWO -100g sera żółtego -oregano CIASTO Drożdże rozkruszamy,dodajemy 2 łyżeczki cukru, troszkę mąki oraz ciepłą wodę. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy mąkę, oliwę, sól i zagniatamy ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszne, szybkie ciasto czekoladowe z nutą piernikową. U mnie dodatkowo wersja a'la piernik (przełożony powidłami). Na szybko (zajadaliśmy jeszcze ciepłe) było tylko z polewą czekoladową- szybkie ciasto świąteczne. Potem przełożyłam je dodatkowo powidłami i smakowało dokładnie tak jak piernik... ;-) Pychotka. Za inspirację dziękuję Anecie <3 Piekłam w małej, ciemnej blaszce, o wym.22,5x27,5cm Składniki: - 2 szklanki mąki(...)misy miksera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165*C ok.35 minut, na termoobiegu. Wystawiamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Polewa czekoladowa, ganache: - 100g czekolady - 120g kremówki Dodatkowo: - orzechy włoskie lub pekan do dekoracji - powidła do przełożenia ciasta (gdy chcemy uzyskać ciasto
Smaczne Zdroweskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego ok. 200 g oliwek nadziewanych (ze słoika) 1 jajko patyczki do szaszłyków opcjonalnie parówki pokrojone na wielkość oliwki wykonanie: Z ciasta francuskiego, wzdłuż krótszego boku wycinamy paseczki szerokości oliwki. W połowie każdego paseczka układamy oliwkę, oplatamy ją paseczkami. Tuż obok kładziemy następną i znów oplatamy. Na każdy pasek potrzebujemy 4 oliwki. Zaplecione nadziewamy na szaszłykowy(...)patyczek, Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi sosami Z kawałkami parówek postępujemy tak samo jak z oliwkami. Możemy równie naprzemiennie dać oliwki z kawałkami parówki
Domowy Smak JedzeniaSurimi w cieście naleśnikowym – to szybka i prosta przekąska dla tych, którzy lubią paluszki krabowe. Dodatek ciasta naleśnikowego i ziół sprawia, że powstaje całkiem nowe, ciekawe danie :) Surimi w cieście można zajadać tak po prostu lub np. z sosem czosnkowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surimi w cieście naleśnikowym – Składniki: 12 paluszków krabowych 100 ml mleka 1 jajko pół szklanki mąki(...)pszennej tortowej – ok. 80g (ciasto naleśnikowe powinno wyjść dość gęste) pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka bułki tartej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: mała patelnia o średnicy 23cm olej rzepakowy do smażenia – ok. 150 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na paluszki krabowe w cieście naleśnikowym: Paluszki krabowe rozmrozić
Kulinarne Przebojesmażone, z masłem, bez dodatków itd. To samo dotyczy samych pierogów. Kocham równie bardzo te tradycyjne z kapustą i grzybami, mięsem mielonym, czy jagodami, jak i te wymyślne z ciasta szpinakowego z przeróżnym nadzieniem. Prawda jest taka, że domowe pierogi zawsze są najlepsze. SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg mąki pszennej typ 500 1 jajko 1 łyżeczka soli 120 ml oleju rzepakowego(...)czasu, aż całość nie będzie surowa i odparuje nadmiar wody. Następnie dodać dobrze odcedzoną z wody kapustę, majeranek, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotowy farsz zostawić do ostudzenia. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, sól, olej rzepakowy i wymieszać. Następnie dodawać stopniowo gorącą wodę zagniatając ciasto (należy uważać aby się nie poparzyć). Dobrze wyrobione ciasto pierogowe odstawić
Passions hobbies lifepomocą miksera, mieszamy dokładnie jajka, mleko i cukier. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy roztopione masło i mieszamy. Ciasto wyjdzie gęste. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy większe odstępy, ponieważ ciasto podczas pieczenia się rozleje. Nie spłaszczmy ciasta przed pieczeniem. Pieczemy ciastka
Słodki Pomysł