ciasto - 160969 przepisów (strona:1553/10732)

KUCHENNA APTEKA #29 - KEFIR 115

mleka jest lepiej trawiony i rzadziej uczula. Kefir to świetna baza dla koktajli owocowych, deserów, owsianek oraz sosów do sałatek. Doskonale sprawdzi się także podczas przygotowania różnego rodzaju placuszków, ciast oraz chleba. Ten niepozorny i niedoceniany przez wiele osób kefir ma właściwości zdrowotne, i zawiera cenne witaminy oraz minerały. Ale przede wszystkim to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na naszą(...)znajdziemy około 30 szczepów mikroorganizmów (bakterii i drożdży) swój orzeźwiający smak zawdzięcza obecności dwutlenku węgla Przepisy z kefirem ⇨  link 1) CHAŁKA NA KEFIRZE 2) CHŁODNIK LITEWSKI 3) NAJPROSTSZE CIASTO Z TRUSKAWKAMI 4) BANANOWE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

Kuchnia MagdaLeny
Babka Tulipan 121

babki znajdziecie tutaj: „Babki Przepisy”(klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka Tulipan Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 250g masła lub margaryny 1/2 szklanki oleju 240g cukru 6 jajek – osobno żółtka i białka 300g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 budyń(...)Dodać olej, cukier wanilinowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na maślaną masę, wymieszać mikserem na jednolite ciasto. 3. Białka ubić na sztywno i w trzech partiach dodać do ciasta. Po pierwszym dodaniu piany mieszamy mikserem, a przy następnych partiach mieszamy szpatułką, patrz FILM . 4. Gotowe ciasto podzielić

Mała Cukierenka
Brioszka z bakaliami 98

wypiek, który będzie świetny zarówno na słodkie śniadania, jak i do popołudniowej kawki. Ten przepis znalazłam w książce o kuchni francuskiej. Spodobały mi się składniki i sposób wyrastania ciasta. Wypiek jest puszysty, bardzo maślany i smaczny Brioszka z bakaliami Składniki: 3 szklanki mąki 6 jajek 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki cukru pudru(...)cukrem. Gdy rozpuszczą się całkowicie dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy zaczyn na 10 minut, żeby zaczął pracować. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier puder, sól, jajka i drożdże. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Najlepiej użyć do tego dobrego robota kuchennego z hakiem. Ciasto wyrabiamy co najmniej przez 15 minut. Następnie cały czas wyrabiając ciasto dodajemy po kawałku masła

PatiGotuje
Sernik gotowany na herbatnikach, bez pieczenia 124

pieczony. Przepis zaczerpnięty stąd , ale zmodyfikowany. Dałam mniej tłuszczu, bo miałam ser z dodatkiem mascarpone, a więc tłustszy niż normalnie i nie chciało mi się za bardzo zagniatać już ciasta, więc wykorzystałam herbatniki jako spód i wierzch ciasta. Mój ser był w wiaderku i niestety te wiaderkowe często są średniej jakości. Często jednak producenci w okolicach świąt wypuszczają limitowane serie(...)serów kupić cały rok, bo mój ulubiony Wieluń niestety nie jest tak łatwo dostępny. Sama masa wydawała mi się bardzo słodka podczas gotowania, jednak ta słodycz zanika po ostudzeniu ciasta. Przepis jest idealny dla wszystkich początkujących cukierników domowych, tych co boją się pieczenia ciast albo tych, co nie mają w domu piekarnika a lubią zjeść od czasu do czasu coś

Mieszam w Garnku
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 118

przez praskę na stolnicę podsypaną mąką. Do ziemniaków dodajemy twaróg, również przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, jajko, smażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz i tymianek. Zagniatamy ciasto, tworząc duży rulon. Gdy ciasto za bardzo się klei to posypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Rulon tniemy w plastry i z każdego plastra formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie

Kuchnia MagdaLeny
Rogaliki bananowe z nadzieniem jabłkowo orzechowym 203

zaproponowano tym razem rogaliki drożdżowe z puree bananowym i z nadzieniem jabłkowo orzechowym. Rogaliki są ładnie wyrośnięte, lekkie, puszyste  i pysznie smakują. Przepis z bloga Candy Company. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 25 świeżych drożdży 50 g cukru kokosowego 170 g puree z bananów 2 jajka 120 ml letniego mleka 100 g masła szczypta soli Nadzienie: około(...)orzechów włoskich Do smarowanie: 1 jajko 1 łyżka mleka Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki wody ok 200 g cukru pudru 50 g orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko, drożdże, 3 łyżki mąki (z odważonych 500 g) oraz cukier wymieszać i odłożyć na około 10 minut, aż powstanie zaczyn. Do misy miksera wsypać mąkę dodać jajka, puree

Ala piecze i gotuje
Parówki w cieście serowym 103

Parówki w cieście robię już od bardzo dawna w rozmaitych wersjach.   To naprawdę prosta i smaczna propozycja na wykorzystanie i urozmaicenie zwykłych kiełbasek. W moim domu znikają w ekspresowym tempie, choć staram się ich często nie przyrządzać.  Zawsze zje się ich więcej niż po prostu takich odgrzanych...  Na imprezach robią furorę mimo, że na stole bywają bardziej(...)wyrafinowane potrawy. Polecam!     6-7 parówek dobrej jakości   Ciasto: 1 jajko   3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 5 łyżek drobno startego parmezanu (płaskich; lub innego twardego sera żółtego)   1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: mąka pszenna do obtaczania

Di gotuje
Tarta z kremem kajmakowym 136

Zapraszam na super ciasto. Krucha tarta z kremem śmietanowo-kajmakowym (z kajmakiem od Helio) smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się na stole. Jest to ciasto idealne na na rodzinne uroczystości i nie tylko. Polecam Składniki: ciasto:100 g masła 1 szkl mąki orkiszowej tortowej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 250 g mascarpone(...)masy kajmakowej od Helio dekoracja czekoladowa od Helio, posypka oraz: forma na tartę o śred. 20 cm Przygotowanie: Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i wykładamy nim formę do tarty. Wstawiamy formę z ciastem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pieczywo - bez wyrabiania - do 14 dni w lodówce - codziennie świeże i ciepłe 145

Ciasto drożdżowe zawsze wymaga dużo pracy, wyrabiania, brudzenia się itd... - na szczęście nie tym razem ! Po pierwsze ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką po drugie  zaczyn może leżeć do 14 dni w lodówce - więc codziennie rano możemy upiec świeży chleb lub bułeczki.  Dla mnie idealnie ! Spróbujcie sami   Składniki: 20g świeżych drożdży 2 łyżki soli 1 kg mąki pszennej(...)miski.  Droższe rozpuszczany w niewielkiej ilości ciepłej wody. Następnie dodać je do 710 ml ciepłej wody, następnie dodajemy sól i mąkę - nie przesiewamy ! Wsypujemy i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto będzie się ciągnąć. Przykrywamy misę folią spożywczą - zostawiamy na 2  godziny w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na min 12 godzin. Ciasto może być w lodówce

dlaSmaQ
babka na białkach z pistacjami 86

miksujemy z cukrem pudrem na głodki kerem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy je do ciasta. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy pistacje i mieszamy. Foremkę na babkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przekładamy naprzemiennie raz ciasto(...)dodatków a następnie ciasto z pstacjami. Pieczemy w ok. 170 st. C, przez ok. 40-45 min., do tzw suchego patyczka. Wystudzoną babkę polewamy np. lukrem cytrynowym i oprószmy posiekanymi pistacjami. wpis zawiera lokowanie produktu

Domowy Smak Jedzenia
SERNIKOBROWNIE Z CZERWONYMI PORZECZKAMI 136

Ciasto genialne! Spód ciasta to czekoladowe brownie, a górna warstwa to sernik z białą czekoladą i czerwonymi porzeczkami. Ciasto wbrew pozorom nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne w przygotowaniu. Długi jest natomiast czas pieczenia ciasta bo około 60 min. Ciasto brownie i masę serową pieczemy jednocześnie, bez wcześniejszego podpiekania spodu. Ciasto nie jest za słodkie bo słodka masa serowa przełamana(...)ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na końcu dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z solą i mieszamy łyżką lub mikserem na małych obrotach. Przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. Czerwone porzeczki myjemy, osuszamy i obrywamy z gałązek. Jajka ubijamy mikserem

Kuchnia MagdaLeny
GNIAZDKA - PĄCZKI PARZONE 172

Gniazdka to pączki wykonane z ciasta parzonego (ptysiowego) zwane też pączkami wiedeńskimi lub hiszpańskimi. Są tak mięciutkie, delikatne i puszyste, że dosłownie rozpływają się w ustach. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko 5 składników! Jest przy nich trochę zabawy, ale wbrew pozorom nie są trudne do wykonania i szybciej z nimi schodzi niż z tradycyjnymi pączkami, bo nie trzeba wyrabiać ciasta(...)czekać aż wyrośnie. Można podawać je posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. W przypadku, gdy decydujemy się polać gniazdka lukrem, to wykonując ciasto możemy zmniejszyć ilość cukru pudru z 1 łyżki do 1 łyżeczki, bo i tak będą słodkie. Są tak pyszne, że gwarantuję, że na jednym gniazdku się nie skończy! Składniki: 1 szklanka wody 120 g masła 1 łyżka

Kuchnia MagdaLeny
Dyniowo-kakaowy chleb 114

porcje. Jedna z nich trafiła dzisiaj do chleba. Nieskromnie powiem, że wyszedł bardzo dobry, a po przekrojeniu robi spore wrażenie .Niby zwykły codzienny chleb, a jednak niecodzienny :) Składniki : ciasto dyniowe : - 3/4 szklanki musu dyniowego(...)około 1/2 szklanki ciepłej wody, - 12,5 g świeżych drożdży, - 1/2 łyżeczki soli, - około 2 szklanek mąki pszennej, - łyżeczka oleju. ciasto kakaowe : - około 2 szklanek mąki pszennej

Przepisy Mikołaja
Ciasto kokosowe z pysznym kremem 99

Smacznego!!! Niezwykle delikatny kokosowy biszkopt ze smacznym kremem. To ciasto samo rozpływa się w ustach Na formę 23,5cm x 23,5cm Biszkopt: Składniki: 4 jajka 80 g cukru 80 g mąki tortowej typ 450 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 40 g wiórków kokosowych Szczypta soli Wykonanie: Żółtka(...)waniliowym, a następnie żółtka. Dobrze ubić. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem przesianą przez sitko. Wymieszać łyżką. Dodać olej i wiórki kokosowe i ponownie dobrze wymieszać łyżką. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 20 – 25 minut. Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Krem: Składniki

Przepisy Babci