ciasto - 160969 przepisów (strona:1544/10732)

Bułeczki waniliowe 74

kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło. Dodajemy ksylitol, ekstrakt waniliowy, sól oraz jedno jajko. Mieszamy dokładnie. Do masy dodajemy mąkę i rozczyn drożdży. Wyrabiamy ciasto. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 12 części. Każdą część ponownie wyrabiamy krótko(...)zwijamy go w ślimaczka lub ósemkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Pozostawiamy na kolejne pół godziny, aby ciasto ponownie wyrosło. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Bułeczki pieczemy ok. 15 minut. Thermomix Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy drożdże i ok. 3 łyżki mąki, podgrzewamy

Kucharzyca
Bułeczki śniadaniowe (bez formowania) 91

bułeczki są przepyszne! Baaaardzo delikatne, mięciutkie, puszyste – idealne na śniadanie A najlepsze w tych bułeczkach jest to, że nie potrzebują one żadnego formowania. Należy po prostu rozwałkować ciasto i pokroić je nożem do pizzy na równe kwadraciki. Ciasto jest tak wdzięczne, że pracować z tym ciastem, to czysta przyjemność. Polecam Składniki na około 16 sztuk(...)minut. Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać miękki masło (30g), cukier i rozczyn z drożdży, wymieszać. Następnie dodać jajko, sól i przesianą mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Nie dodawajcie więcej mąki, nawet jeżeli ciasto będzie się kleić do rąk. Najlepiej wyrabiać tak długo, aż ciasto samo przestanie się kleić. Gotowe ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć

Smaki Armine
CZEKOLADOWY KEKS BANANOWY 77

masy bananowej rozpuszczone masło, jajka, sok i skórkę z pomarańczy – wymieszaj dobrze dodaj cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól – wymieszaj dokładnie przełóż ok 1/3 ciasta do drugiej miski i wymieszaj z kakao foremkę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą na dno foremki nałóż 1/3 jasnego ciasta, na nie 1/4 suszonych owoców i orzechów. Następnie warstwę(...)ciemnego ciasta, owoców z orzechami, jasnego ciasta itd. Pamiętaj by zostawić ok 1cm przestrzeni między ciastem a brzegiem foremki, żeby nie wypłynęło jak urośnie** piecz ok 40 minut w 200 C aż ładnie urośnie i będzie rumiane Smacznego! *doskonałe są „lekko przechodzone” i mocno dojrzałe banany **możliwe, że zostanie Ci trochę ciasta (foremki mogą się minimalnie między sobą różnić rozmiarem

SandraFrej.com
Smażona skórka pomarańczowa 396

Smażona skórka pomarańczowa - kandyzowana skórka do ciast i deserów Smażona skórka pomarańczowa jest tania i łatwo dostępna, ale... warto zrobić własną. Przynajmniej kilka małych słoiczków, aby udekorować sernik krakowski i inne świąteczne ciasta. Dopiero wtedy zobaczycie jak wielka jest różnica w smaku między sklepowym gotowcem, a domową kandyzowaną skórką pomarańczową. Smażona skórka pomarańczowa - przepis Cztery Fajery Skórka pomarańczowa smażona(...)płynu odparuje, a skórki staną się lekko przezroczyste i miękkie. Przekładam skórki do słoiczków, zalewam gorącym syropem, zakręcam mocno wieczka i odwracam słoiczki do góry dnem. Przed dodaniem do ciasta odsączam skórkę pomarańczową na sitku, a syrop wykorzystuję do aromatyzowania ciasta lub do herbaty. Smażona skórka pomarańczowa może być przechowywana w lodówce kilka miesięcy. Smażona skórka pomarańczowa

Cztery Fajery
Tarta z dynią 75

Przepis zaczerpnięty z bazy przepisów na Thermomix. Jednak wykonałam go po swojemu i tak też tutaj zostawiam. Ciasto: 250 g mąki orkiszowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki 1/2 łyżeczki soli 1 jajko Nadzienie 90 g cebuli, pokrojonej na kawałki 400 g dyni piżmowej, obranej i bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki(...)płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 gałki muszkatołowej, mielonej 1/2 łyżeczki tymianku 70 g jogurtu greckiego 2 jajka 50 g sera dojrzewającego, np. Bursztyn ze Skarbów Serowara Ciasto Składniki na ciasto zagniatamy. Masą wykładamy formę do tarty – spód i boki. Wkładamy do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Spód tarty obciążamy, aby ciasto

Kucharzyca
Brownie z malinami 112

Jeżeli jesteście wielbicielami mocno czekoladowych ciast to musicie przygotować poniższe brownie. Ciasto nie jest suche i świetnie smakuje wraz z dodatkiem malin. Wierzch ciasta powinien być lekko wilgotny (może się Wam wydawać, że brownie z wierzchu jest lekko niedopieczone, ale takie powinno być). Jak dla mnie - maliny i czekolada to idealne połączenie smaków. Poniższe brownie jest łatwe do przygotowania(...)miski i wymieszać z cukrem. Następnie wsypać przesianą mąkę i wlać masę z rondelka. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać ciasto, a na wierzchu ułożyć maliny. Ciasto piec w 165°C przez około 30-45 minut (do suchego patyczka).  Etapy przygotowywania ciasta Ciasto przed i po upieczeniu

Ugotować
Beczki z gotowego ciasta francuskiego – przekąska na imprezę 68

gotowego ciasta francuskiego można wiele wyczarować. Przykładem mogą być takie “beczki”, które można wypełnić ulubioną pastą warzywną albo owocami. Świetnie prezentują się na imprezowym stole i pysznie smakują. Polecam Z gotowego ciasta francuskiego polecam również ślimaki pizzowe , gruzińskie chaczapuri , pierogi z tofu i ze szpinakiem , paszteciki z pieczarkami . Z kolei ze słodkości polecam b aklawę z orzechami włoskimi , proste(...)iastka z jabłkami , rogaliki z czekoladą . Składniki: Ciasto: świeże gotowe ciasto francuskie ze sklepu (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie: guacamoli humus z grillowaną papryką baba ganoush pasta z bakłażana pasta buraczkowa ulubione owoce pokrojone w kostkę świeże zioła np. kolendra, natka pietruszki lub koperek Dodatkowo: 1 łyżka mleka roślinnego 2 łyżki oleju roślinnego Wykonanie

Lamarida.pl
TORCIK ORZECHOWO-JABŁKOWY 140

sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem(...)ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie wrzucamy do garnka, dodajemy niewielką ilość wody, sok z cytryny, cukier i dusimy na małym ogniu, aż jabłka  rozmiękną. Następnie do gorącej masy jabłkowej dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Masę

Kuchnia MagdaLeny
Wytrawna krucha tarta ze szpinakiem i pomidorkami 103

użyłam truskawkowych 250g chudego twarogu 2 jajka opakowanie serka wiejskiego – z płynną śmietanką 6 łyżek mleka sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju   Zaczynamy od zrobienia ciasta – do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i dodajemy pokrojone w drobną kostkę zimne masło. Palcami, rozcieramy suche składniki z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Do tego dodajemy(...)jajko oraz 3 łyżki wody – wyrabiamy wszystko w rękach na gładkie, jednolite ciasto. Robimy kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki, na czas przygotowywania farszu.   Cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na niego posiekaną cebulę – szklimy ją od czasu do czasu mieszając, około

Smaczna Strona
delikatne ciasto czekoladowo kokosowe na białkach 85

ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Do ubitych białek wlewamy olej oraz śmietanę. Następnie wsypujemy wymieszane suche składniki i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki typu keksówka. Pieczemy w ok. 170-180 st. C do tzw. suchego patyczka przez ok. 45 min. Po upieczeniu wyciągamy z foremki, odstawiamy do wystudzenia. Ciasto możemy

Domowy Smak Jedzenia
Kapuśniaczki Ani z kapustą i grzybami 152

Przepis na te kapuśniaczki dostałam od koleżanki Ani. To jeden z moich ulubionych przepisów. Przede wszystkim ciasto jest rewelacyjne. Robiłam już kiedyś na bazie tego ciasta paszteciki ze szpinakiem , rewelacja! Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki szczypta soli 1 całe jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru 100 g drożdży 250 g margaryny/masła 1/2 szklanki śmietany Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty(...)Cebulę obrać, drobno posiekać. Zrumienić na niewielskiej ilości oleju po czym dodać pieczarki. Następnie dodać odciśniętą kapustę, pokrojone grzyby, całość chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i ziołami. 2. Zrobić ciasto, do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość wymieszać. 3. Na stolnicę przesypać mąkę, dodać masło/margarynę, sól, troszkę posiekać, po czym dodać śmietanę z drożdżami, jajko, żółtka

Kuchnia domowa Ani
Tortilla kukurydziana 94

Pzygotowanie Do miski wsypujemy obie mąki oraz sól. Dodajemy olej i mieszamy wszystko łyżką, a następnie dolewamy gorącą wodę i zagniatamy całość w spójne i gładkie ciasto. Uważamy, tylko żeby się nie poparzyć. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt miękkie, to dosypujemy odrobinę mąki (pszennej). Ciasto owijamy i odstawiamy na 15 minut. Kulkę ciasta dzielimy na 4 części. Każdą(...)rozwałkowujemy na cienki placek, obficie podsypując mąką. Ciasto może się dość mocno kruszyć i lepić, więc należy być ostrożnym (i cierpliwym ). Z rozwałkowanego ciasta wycinamy okrągły kształt za pomocą np. talerza. Postępujemy tak z każdym kawałkiem. Wycinki ciasta odkładamy, ponownie wszystkie razem zagniatamy i jeszcze raz wałkujemy i wycinamy. Tak, aby wykorzystać całe ciasto. Suchą patelnię nagrzewamy i podpiekamy tortille

Analiza Smaku
Ciasto SNIKERS - bez pieczenia 154

Ciasto idealne dla wielbicieli masy kajmakowej i masła orzechowego. Proste i w miarę szybkie do przygotowania. Ciasto Snikers składa się z herbatników przełożonych kremem budyniowym wraz z dodatkiem masy orzechowej i krówkowej. Całość udekorowana kajmakiem, solonymi, prażonymi orzeszkami ziemnymi i gorzką czekoladą. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu (po mocnym schłodzeniu), podane prosto z lodówki. Składniki na formę(...)herbatniki, następnie rozsmarować 1/3 kremu. Czynność powtórzyć 2 razy. Na wierzchu ponownie ułożyć herbatniki. Rozsmarować masę krówkową, całość posypać posiekanymi orzechami i polać czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej) . Ciasto wstawić do lodówki. Kroić na drugi dzień po przygotowaniu (ciasto musi się bardzo mocno schodzić, aby wszystkie warstwy ciasta były ze sobą idealnie połączone) .  Przygotowywanie kremu  Etapy składania

Ugotować
Piernik choinka 493

Aromatyczny piernik przełożony powidłami śliwkowymi i masą grysikową, którego nie może zabraknąć wśród świątecznych ciast. Niby klasyczny, ale w całkiem innej formie, bo w kształcie choinki. Nie jest trudny do przygotowania, ponieważ pieczemy tylko jedno ciasto i przekładamy powidłami oraz masą. Polewę ozdabiamy różnymi dekoracjami cukierniczymi, do czego można zaangażować dzieci. CIASTO NA PIERNIK: 200 g miodu 100 g masła(...)piekarnika o wymiarach 35 x 38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez ok 30 min, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto pokroić wzdłuż krótszej krawędzi na paski, tak aby każdy następny pasek był o ok 3 cm szerszy od poprzedniego – 2 cm, 5 cm, 7 cm, 10 cm, 13 cm. Takie

https:KKuchniaMniam
Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym. 132

racji tego, że bardzo spodobało mi się zwijanie  Rogali Marcińskich  oraz smak i kruchość półfrancuskiego ciasta, postanowiłam znów rozpieścić rodzinkę przygotowując rogale z moim ulubionym nadzieniem na bazie orzeszków ziemnych w karmelu. Nadzienie bardzo łatwo przygotować, a jest naprawdę bajecznie smaczne. Jeśli spodoba Wam się ten przepis polecam jeszcze jeden, a mianowicie na  Wieniec drożdżowy z orzechami(...)podobna kombinacja smaków, chociaż inna tekstura ciasta. Nie wiem jak Was, ale mnie takie wypieki nastrajają świątecznie, więc koniec listopada i niemal cały grudzień w mojej kuchni królują orzechy, pomarańcze, powidła śliwkowe, cynamon, mak... A Wy jak nastrajacie się do Świąt? Składniki na Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym:  na około 20 sztuk CIASTO PÓŁFRANCUSKIE: 540 g mąki tortowej

Rozpustne gotowanie