podsypania ½ szklanki jogurtu greckiego ⅔ łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek olej słonecznikowy do smażenia Kroki Wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, sól, wodę, jogurt i oliwę z oliwek. Zagnieć ciasto, przełóż do miski obsypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości). Wyjmij ciasto z miski i podziel na 8 równych porcji. Rozwałkuj wszystkie porcje(...)Rozgrzej patelnię żeliwną na dużym ogniu, dolej 1 łyżkę oleju słonecznikowego, żeby placki nie przywarły. Gdy patelnia jest mocno rozgrzana, połóż na niej placek. Gdy pokażą się bąbelki i ciasto będzie mocno rumiane od spodu, przekręć je na drugą stronę i również podsmaż do zrumienienia. Powtórz tę czynność ze wszystkimi plackami, dolewając oleju w razie potrzeby. Podawaj z curry, ulubionym
Na-talerzu.plrozczyn powinien si\u0119 spieni\u0107.\r","Do misko wsypa\u0107 m\u0105k\u0119, cukier, 1 roztrzepane jajko, s\u00f3l, rozczyn i 0,5 szklanki mleka.\r","Wyrobi\u0107 ciasto.\r","Pod koniec wyrabiania doda\u0107 olej\/rozpuszczone mas\u0142o.\r","Odstawi\u0107 na oko\u0142o godzin\u0119 w ciep\u0142e miejsce do wyro\u015bni\u0119cia.\r","Po wyro\u015bni(...)łyżkach cukru rozpuścić drożdże. Po ok 10 minutach rozczyn powinien się spienić. Do misko wsypać mąkę, cukier, 1 roztrzepane jajko, sól, rozczyn i 0,5 szklanki mleka. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej/rozpuszczone masło. Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkować. Wykrawać krążki szklanką. Na każdy krążek kłaść marmoladę i dokładnie zlepić (uważać, żeby
Bardzo Gruby SmokKolejny przepis dla miłośników czekolady i nie tylko. Idealne ciasto na dobry początek dnia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto czekoladowe Składniki Składniki: 500 g gorzkiej czekolady 75 g mąki 10 jajek 250 g masła 200 g cukru szczypta soli 2 łyżki rumu Instrukcje Posiekane masło i połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywno(...)stopniowo wlewamy czekoladową masę. Dodajemy część piany i delikatnie mieszamy. Masa jest dość gęsta więc potrzeba odrobinę siły, po chwili dodajemy resztę piany i delikatnie ją mieszamy z pozostałym ciastem. Całość przelewamy do formy o wymiarach 26×30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C z termoobiegiem
To co lubię - gotuję i polecamsezonie. Pierogi te możecie przygotować nie tylko z jagodami, ale również z malinami, truskawkami czy wiśniami są równe smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierogi z jagodami Składniki Na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki soli około 1,5 szklanki ciepłej wody Na farsz: 1 litr jagód 4 łyżki drobnego cukru Na wierzch(...)szklanka śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru Instrukcje Z mąki, jajek oleju i soli zagniatamy ciasto, w zależności od użytej mąki będziemy potrzebowali mniej lub więcej wody,. Ciasto musi być elastyczne. Następnie partiami wałkujemy dość cienko ciasto i szklanką wycinamy koła dowolnej wielkości. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką żeby nam nie wyschło. Delikatnie nakładamy owoce uważając żeby nie pobrudzić brzegów sokiem
To co lubię - gotuję i polecamPyszna tarta owocowa na kruchym spodzie. Tarta z malinami i czerwonymi porzeczkami, możecie zrobić ją również z jagodami, borówkami lub czarnymi porzeczkami. Lekkie, orzeźwiające i smaczne ciasto, idealne na zbliżające się upały. Mocno owocowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta owocowa Składniki Na ciasto: 360 g mąki 80 g cukru 250 g masła Na masę: 100 ml śmietanki 30 % 2 żółtka(...)użyłam 300 g malin i garść czerwonych porzeczek 2 łyżki bułki tartej do obsypania tarty Instrukcje W misce mieszamy mikserem mąkę, miękkie masło i cukier do uzyskania konsystencji piasku. ¾ ciasta wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, dokładnie ugniatamy, spód nakłuwamy widelcem. Moja forma miała 27 cm średnicy. Następnie pieczemy w 200 C około 15 minut (czas pieczenia
To co lubię - gotuję i polecamłyżki kakao ½ szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli 1 jajko Instrukcje Schłodzone masło siekamy z mąką, cukrem i solą. Dodajemy sok z cytryny i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk i wydaje się dość luźne podsypujemy mąką. Każdą(...)część ciasta kładziemy między kawałkami folii spożywczej i wałkujemy na grubość 1 cm. Staramy się uformować kwadrat. Zdejmujemy folię i każdy kwadrat kroimy na kawałki szerokości 1 cm. Na desce rozkładamy kawałek folii, roztrzepujemy jajko i układamy po kolei jeden pasek jasnego ciasta, brzeg smarujemy jajkiem i przyklejamy ciemny pasek, smarujemy jajkiem i przyklejamy jasny pasek, smarujemy jajkiem i przyklejamy
To co lubię - gotuję i polecammoże zabraknąć w święta jak i wiele rodzinnych uroczystości. Jest pyszny, delikatny i wyjątkowo smaczny. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Składniki Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła miękkiego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być(...)które zawierają konserwanty) 3 całe jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 130 g masła miękkiego 3/4 szklanki drobnego cukru Dodatkowo: 3 puszki brzoskwiń 5 białek białka, które pozostały przy robieniu ciasta 0,5 szklanki drobnego cukru Instrukcje Na stolnicę wysypujemy mąkę, siekamy masło z cukrem, proszkiem i żółtkami. Szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy na pół i każdą część owijamy folią spożywczą, wkładamy
To co lubię - gotuję i polecamdeser zapraszam Was na pyszną, jeszcze ciepłą szarlotkę. Uwielbiam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szarlotka Składniki Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka (duże jajka) 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła (125 g) schłodzonego 3 łyżki gęstej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 8 szt. jabłek (ja użyłam szara reneta), ale świetnie pasuje również antonówka(...)czasu mieszamy i pilnujemy żeby się nie przypaliły. Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy masło i drobno siekamy nożem. Dokładamy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Możemy wrzucić wszystkie składniki do malaksera i dokładnie wyrobić ciasto. Dzielimy je na pół, każdy kawałek owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, ew. na godzinę
To co lubię - gotuję i polecamfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Smaczne, aromatyczne ciasto z bananami, do którego nie trzeba używać miksera. Wystarczy wszystko wymieszać widelcem i gotowe. Ciasto jest przyjemnie wilgotne, przesycone smakiem powiedziała bym, że drugiego dnia jest jeszcze lepsze pod warunkiem(...)masła lub margaryny do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Szczypta soli Opcjonalnie : cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku odstawić do wystudzenia. Obrane banany 3 szt. pokroić na pół plastry, które wmieszamy do ciasta, 1 na plastry na górę ciasta. Przesianą mąkę
W garach u Gosirewelacyjne. :) Idealna propozycja na święta i nie tylko dla dużych i małych łasuchów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche babeczki z bitą śmietaną i mascarpone Porcje 60 Składniki Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 200g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 22% 1 szklanka mąki krupczatki 0,5 szklanki cukru pudru Składniki na krem: 250 ml śmietanki kremówki(...)schłodzona) 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Instrukcje Ciasto: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywamy małe kawałki ciasta i wylepiamy nim foremki (ja użyłam małych foremek o średnicy 5 cm). Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy
To co lubię - gotuję i polecamwyjątkowo mi smakowały. Zrobiłam je dzisiaj i smak jest ten sam, szczerze polecam. Są pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierogi z łososiem i szpinakiem Porcje 20 Składniki Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżeczka oleju ¼ łyżeczki soli około 150 ml ciepłej wody Składniki na farsz: 300 g surowego łososia 250 g szpinaku 1 duża cebula(...)podduszonego szpinaku i całość chwilę smażymy, (około 5-10 minut), odparowując nadmiar płynu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy. Z mąki, jajek, oleju i soli zagniatamy ciasto, w zależności od użytej mąki będziemy potrzebowali mniej lub więcej wody. Ciasto powinno być elastyczne. Następnie partiami wałkujemy dość cienko ciasto i szklanką wycinamy koła dowolnej wielkości. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką
To co lubię - gotuję i polecamulubiony dżem. Zapraszam do wypróbowania przepisu, z podanej porcji wychodzi 14 średnich bułeczek :). Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułeczki drożdżowe z serem i powidłami Porcje 14 Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli Składniki na farsz: 250 g sera śmietankowego lub półtłustego(...)łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka masła powidła śliwkowe Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny lub woda skórka pomarańczowa kandyzowana Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Instrukcje Ciasto: Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, zalewamy szklanką mleka dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną prasować. Do dużej miski przesiewamy resztę mąki
To co lubię - gotuję i polecammiksera najpierw wszystko mieszamy łyżką, a następnie dokładnie wyrabiamy ręką. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło i tak długo wyrabiamy, aż całe masło zostanie wchłonięte "wrobione" w ciasto. Wyrobione ciasto lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką(...)jeszcze krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części w zależności jakiej wielkości rogaliki chcemy otrzymać. Ja podzieliłam je na pół. Jeden kawałek ciasta rozwałkowujemy dość cienko i dzielimy na 4 równe części. (trójkąty). Każdy trójkąt zwijamy od szerokiego brzegu do środka formując rogalik. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem
To co lubię - gotuję i polecamproszkiem do pieczenia przesiać do miski, następnie dodać do tego masło, masło orzechowe (i jedno i drugie masło powinno być w temperaturze pokojowej), jajka, pastę waniliową i cukier. Ciasto wyrobić mikserem , lub ręcznie, ma być dość miękkie i dużo rzadsze niż klasyczne kruche ciasto. Czekoladę posiekać i za pomocą łyżki wmieszać w ciasto. Ciasto wyłożyć łyżką na folię spożywczą. Nakładać(...)łyżkami po kolei dług pasek ciasta, zawinąć je w folię i kilka razy rolując zrobić wałek o średnicy ok 5 cm. Ciasto odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Ja zrobiłam ciasto wieczorem i zostawiłam w lodówce na całą noc. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st. C. Rulon z ciasta ciąć ostrym nożem
Krylowa KuchniaTakie drożdżówki upiekłam na podwieczorek. Niezwykle mięciutkie i delikatne w smaku. Długo utrzymują wilgoć. Do ciasta dodałam mąki kukurydzianej i są one bardzo żółciutkie. Polecam na poczęstunek, podwieczorek, do pracy, na wycieczkę i na piknik. Sezon jeżynowy trwa, więc odpalajcie piekarniki i upieczcie. Słodkich inspiracji życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1 cukier waniliowy(...)nadzienie: 30 dag sera białego 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1 jajko 1 szklanka jeżyn Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżówek: 1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy obie mąki i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wbijamy jajko i wlewamy
Izabelawkuchni