ciasto - 160969 przepisów (strona:1530/10732)

Bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem 66

smakują. Bagietka powstała przez przypadek i muszę powiedzieć, że takie przypadki są najsmaczniejsze, miałam piec chleb, ale pomyślałam, a może by tak upiec bagietkę lub bułki? Tak dopasowałam składniki ciasta, aby można było uformować zgrabne bagietki. Bagietka pachnie niesamowicie, jest wilgotna w środku z pysznymi ziarenkami słonecznika. Kanapka przygotowana ze świeżej domowej bagietki z majonezem, wędzonym łososiem, awokado, suszonym pomidorem(...)minutes Servings 4 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 100 g zakwasu żytniego 200 g wody 100 g mąki żytniej razowej 100 g mąki żytniej białej Składniki na ciasto właściwe 200 g wody 5 g cukru 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 13 g soli morskiej 80 g nasion słonecznika 50 g mąki pszennej zwykłej 1 szczypta suchych drożdży Instructions Wodę

SprawdzonaKuchnia.pl
Barszcz czerwony z uszkami 70

Barszcz czerwony z uszkami nabiera wtedy wyjątkowego smaku! Zupę należy przed podaniem przecedzić , aby była klarowna. Do barszczu wigilijnego można również podać paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami w cieście serowo-francuskim. Pasztecik i te są obłędnie dobre, ciasto jest delikatne i przepyszne, koniecznie spróbujcie. Polecam! Print Barszcz czerwony .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course(...)ziarna ziela angielskiego 8 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe sól do smaku pieprz świeżo mielony do smaku cukier trzcinowy lub miód do smaku majeranek opcjonalnie Składniki na ciasto 350 g mąki pszennej około 150 ml gorącej wody 1 średnie jajko 1 szczypta soli Składniki na farsz 600 g kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 średnia cebula 1 ząbek

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierniczki bezglutenowe 67

Czas czytania: 2 min Pewnie wiele osób uczulonych na gluten ucieszy się z przepisu na pierniczki bezglutenowe. Osoby skazane na dietę bezglutenową mają problem z kupieniem dobrych ciast, czy ciastek, a sklepy nie oferują zbyt wiele w tym temacie. Warto, więc mieć kilka dobrych, smacznych i sprawdzonych przepisów dla bezglutenowców. Często słyszę o problemach z przepisami na domowe smakołyki(...)glutenu. Przyznaję, że i ja sama poszukuję takich przepisów na chleb, ciasta czy ciasteczka. Testuję je i wymyślam, żeby móc podzielić się z Wami zdrowymi i smacznymi przepisami. Smak dzisiejszych pierniczków nie różni się od tych klasycznych z mąki pszennej. Pierniczki są delikatne i co ważne nie muszą leżakować, aby zmiękł, ale też nie rozlatują się po upieczeniu. Można udekorować

SprawdzonaKuchnia.pl
Słomki ptysiowe 62

Czas czytania: 2 min Ciasto ptysiowe, inaczej zwane parzonym ma już swoją wielowiekową tradycję, ciasto wymyślił kucharz Katarzyny Medycejskiej w 1540 roku przygotowując dla niej ptysie. Dziś z ciasta przygotujemy słomki ptysiowe smażone na oleju, ale można przygotować również słomki w piekarniku. Warto wypróbować obydwie wersje bo każda z nich smakuje inaczej. Smażone na oleju przypominają pączki, niestety są również(...)książek kucharskich Marka Łebkowskiego ” Najlepsze przepisy Kuchni Polskiej”. Smacznego, wesołego tłustego czwartku 🙂   Print Słomki ptysiowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Ptysiowe ciasto chrupiące i bardzo smaczne. Course Desery Cuisine Polska Keyword jajka Prep Time 10 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 40 minutes Author Anna Ingredients 100 g masła

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z czarnuszką 64

Czas czytania: 2 min Przepis na chleb z dodatkiem zakwasu w wersji błyskawicznej z odrobiną drożdży, które przyspieszają procedurę przygotowania i fermentacji ciasta chlebowego. W przepisie tym nie trzeba przygotowywać zaczynu, wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą odstawić do wyrośnięcia i upiec. Chleb w smaku nie ustępuje klasycznym wypiekom żytnim, jego miąższ jest sprężysty i wilgotny. Wyjątkowy smak i zapach(...)soli 2 łyżki czarnuszki + odrobina do posypania Instructions Do miski wlać zakwas, wodę, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Następnie dodać sól, mąkę pszenną i żytnią, wymieszać ciasto łyżką lub mikserem - do połączenie się składników. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie dodać do ciasta czarnuszkę, wyrabiać ciasto przez

SprawdzonaKuchnia.pl
Bagietka z ziarnami 66

Total Time 55 minutes Servings 9 Author Anna Ingredients Zaczyn 90 g zakwasu żytniego 135 g wody 70 g mąki żytniej typ 2000 20 g otrąb żytnich Składniki na ciasto właściwe 320 g mleka 20 g świeżych drożdży lub 14 g suchych 11 g soli 1 łyżka cukru 50 g oliwy lub oleju słonecznikowego 20 g jagody goji(...)wymieszać miskę przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. Rano do zaczynu dodać drożdże i letnie mleko, wymieszać do rozpuszczenia drożdży, następnie dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, na końcu dodać mąkę, wyrobić ciasto, najlepiej przy użyciu maszyny wyposażonej w końcówkę typu hak przez 4 minuty, ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki do hamburgerów 67

hamburgerów domowej roboty, nie sięgnie już po te ze sklepu, bo różnica jest kolosalna! Przepis jest na sporą ilość, bo na 16 dużych bułek, ale oczywiście można zmniejszyć ilość ciasta o połowę. Jeśli jednak upieczecie z całej porcji, to zapewniam, że się nie zmarnują! Drugiego dnia po upieczeniu są równie dobre, jak pierwszego, a przepis jest bardzo prosty, wypróbujcie! Print(...)małej miski wlać letnią wodę dodać do niej świeże drożdże, wymieszać. Miękkie lub roztopione masło dodać do wody z drożdżami, wbić jajka, rozmieszać, całość wlać do składników suchych, zagnieść ciasto przy pomocy robota wyposażonego w końcówkę typu hak, ciasto powinno być gładkie i elastyczne ( wyrabiałam przez 5 minut na średnich obrotach ). Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb zmieniający życie 67

która miała okazję spróbować go, jest nim zachwycona! Ja i moi bliscy również! Chleb jest fantastyczny i pasuje do każdego rodzaju dodatków tych słodkich i słonych. Przygotowanie chleba Przygotowanie ciasta jest dziecinnie proste, choć czytałam, że zdarzają się problemy. Podam kilka wskazówek, które sprawią, że chleb na pewno się uda. W zasadzie przygotowanie chleba sprowadza się do namoczenia i wymieszania(...)nasion. Ważne, aby przekładając ciasto do foremki odpowiednio ugnieść je i to tak mocno, aby nie było pustych przestrzeni. Jeśli tego nie zrobicie i ciasto nie będzie ściśle „upakowane” może to utrudniać późniejsze krojenie. Na koniec wystarczy wyrównać wierzch chleba przy pomocy mokrej łyżki. Drugą bardzo ważną sprawą jest studzenie, chleb po upieczeniu powinien być bardzo dobrze wystudzony

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z borówkami i serem 65

dzieci! Course Obiad Cuisine Polska Keyword borówki, twaróg, wegetariańskie Prep Time 40 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 55 minutes Servings 55 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 300 g mąki pszennej 150 ml gorącej wody może trzeba będzie dodać troszkę więcej lub mniej 1 małe jajko 1 szczypta soli Składniki na farsz 250 g twarogu 1 żółtko(...)borówek amerykańskich 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu opcjonalnie Dodatkowo śmietana do podania cukier trzcinowy Instructions Przygotowanie ciasta Do miski (lub na stolnicę) wsypać mąkę dodać sól, jajko i stopniowo dodawać gorącą wodę, jednocześnie zagniatając ciasto, ja robię to przy pomocy robota kuchennego, wody dolewamy tyle, ile wchłonie mąka, ciasto zagniatać przez kilka minut, powinno być gładkie i dość

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z płatkami owsianymi 67

zupełnie bez niczego fantastycznie smakują jeszcze ciepłe z odrobiną solonego masła! Namawiam Was gorąco do wypróbowania tego przepisu, ponieważ poza wspaniałym smakiem są również bardzo łatwe do przygotowania. Ciasto jest zwarte i elastyczne dzięki temu dobrze się z nim pracuje. Można przygotować klasyczne okrągłe bułeczki lub pobawić się ich formą tworząc fantazyjne kształty warkocze, zawijaski czy spiralki ciasto idealnie(...)odmierzyć odpowiednią ilość wody, dodać *drożdże i cukier wymieszać i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Drożdże wlać do składników suchych, dodać oliwę z oliwek, wyrobić ciasto na średnich obrotach przez około 5-7 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na naoliwiony blat

SprawdzonaKuchnia.pl
Zapiekanka z kurkami 72

bardzo smaczne grzyby, które chyba najlepiej smakują przygotowane w sosach śmietanowych. Moja dzisiejsza propozycja na szybki obiad to zapiekanka z kurkami w sosie jajeczno-śmietanowym otulona ciastem francuskim. Osobiście lubię tego typu proste dania, proste i do tego bardzo smaczne. Choć już widzę oczami wyobraźni panikę z powodu kalorii, bo przecież w przepisie jest serek mascarpone, mozzarella, śmietana(...)ciasto francuskie… Słowo dla wszystkich tych, którzy liczą kalorie.  Pomyślcie Kochani, ile razy pozwalacie sobie na takie szaleństwo, raz może dwa razy w roku! Pamiętajcie, że sezon na grzyby jest krótki, a najlepsze kurki to świeże kurki.  Myślę, że odrobina szaleństwa nikomu nie zaszkodzi! Przeliczyłam kalorie i wyszło, że połowa poniższej porcji zawiera 386 kcal, jeśli

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka z białą czekoladą 79

Przepisów na kruche ciastka chyba nigdy zbyt wiele! Tym razem domowe ciastka z białą czekoladą , suszoną żurawiną i mnóstwem chrupiących orzechów oraz aromatyczną skórką z pomarańczy . Do ciasta dodane są również płatki owsiane i mieszanka mąki pszennej tortowej i pełnoziarnistej. To dzięki takim składnikom ciastka są bardzo chrupiące i niesamowicie smaczne. W przepisie nie ma jajek . Ciastka robi się bardzo(...)szybko, trzeba tylko wcześniej uprażyć orzechy, a następnie połączyć wszystkie składniki. W tym przepisie ciasto trzeba rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Z placka wycinamy kółeczka po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ciastka dekorujemy białą czekoladą. Oczywiście do dekoracji można użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej to zależy od waszych upodobań. Wierzch można dodatkowo posypać siekanymi orzechami lub startą skórkę

SprawdzonaKuchnia.pl
Naleśniki szpinakowe wegańskie 132

smaku i w swojej konsystencji. Naleśniki są elastyczne i świetnie zwijają się w rulonik, nie łamiąc się przy tym. Kolor ich jest intensywnie zielony po prostu piękny! Do ciasta naleśnikowego dodałam czosnek, który bardzo pasował mi do mojego zestawu dodatków, ale oczywiście możecie go pominąć. Naleśniki szpinakowe najlepiej pasują do dodatków wytrawnych takich jak hummus , świeże warzywa i różnego rodzaju(...)poszukujących nowych smaków polecam naleśniki z kremem słodkim przygotowanym z serka mascarpone lub twarożku z dodatkiem miodu, lub syropu z agawy i szczyptą wanilii. Naleśnik wyjdą w stylu ciasta z dodatkiem szpinaku o nazwie leśny mech . Podając naleśniki w wersji na słodko , nie dodawajcie do ciasta czosnku , bo wtedy eksperyment może nie być zbyt smaczny. Podana porcja wystarcza na przygotowanie

SprawdzonaKuchnia.pl
Ekspresowa pizza – ciasto bez wyrastania 184

Ekspresowa pizza – ciasto bez wyrastania Dziś mam dla Was ekspresowy przepis na pizze. Ciasto przygotowuje się w kilka chwil, pomijamy tu etap wyrastania, dlatego całość zajmie Wam dosłownie kilka minut. Zagniatamy ciasto na pizze na świeżych drożdżach, układamy ulubione dodatki i do piekarnika. Kilka minut i pyszna pizza gotowa. Korzystam z tego przepisu, gdy nie mam za wiele czasu(...)jest to konieczne). Do ciepłej wody wkruszamy nasze drożdże, dodajemy cukier i mieszamy składniki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, oliwę z oliwek i nasze rozrobione drożdże. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy rękę lekko mąką podczas wyrabiania. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne (może być delikatnie lepiące, ale nie za mocno). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Papier skrapiamy delikatnie

Słodkie okruszki
Rolada szpinakowa z bananowym kremem 102

Jestem wielką fanką ciasta szpinakowego. Nie ważne czy to popularny Leśny Mech, czy inne szpinakowe wariacje, zawsze mi taki biszkopt z dodatkiem szpinaku smakuje, Tym razem przygotowałam roladę szpinakową z bananowym kremem. W kremie, oprócz kawałków owoców jest też niespodzianka w postaci kawałków czekolady. Mimo tego dodatku ciasto nie jest przesłodzone. Szpinakowa rolada z bananowym kremem jest bardzo smaczna(...)licząc czasu, jaki potrzebny jest na rozmrożenie szpinaku, dosyć szybko się ją robi. Jest to doskonałe ciasto do kawy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Do przygotowania kremu, oprócz wysokoprocentowej śmietanki i owoców wykorzystałam też serki naturalne Bieluch z naturalnym składem. Bez soli. Bez konserwantów. Bez stabilizatorów. Bez zagęstników. Zawarte w nich białka serwatkowe (m.in. albumina i globumina) wykazują działanie

Smaki Na Talerzu