ciasto - 160969 przepisów (strona:1523/10732)

Ptysie z kremem budyniowym 67

Przepis na małe cuda z ciasta parzonego wypełnione w środku przepyszną masą budyniową z dodatkiem mascarpone. Pyszne łakocie w sam raz na jeden kęs, szczególnie uwielbiane przez dzieci. Czas przygotowywania: 60 min Czas pieczenia: 25 min   Składniki: (na ok. 25 dosyć małych ptysi) Ciasto: 1/2 szklanki wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 3 średnie jajka Masa(...)mleka 2 żółtka 40 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 g skrobi ziemniaczanej 125 g mascarpone Przygotowanie: Ciasto: Zagotuj wodę z masłem Na gotujący się płyn wsyp mąkę i mieszaj energicznie do powstania jednolitej masy Gotuj przez kilka minut aż ciasto dobrze się zaparzy Zestaw z ognia i przestudź przez 5-10 min Do jeszcze ciepłej masy dodaj jajka

Słodki Blog
Domowy chleb pszenno-żytni z nasionami 76

łyżeczka soli  3 łyżki zakwasu chlebowego (ok 100 ml) 50 g nasion słonecznika  10 g płatków owsianych  5 g siemienia lnianego  Przygotowane: ✅ do naczynia wyrabiającego ciasto (miska) dodajemy: mąka żytnia, mąka pszenna, sól, woda, zakwas chlebowy. Wszystkie składniki wyrabiany na ciasto. ✅ Ok 3 łyżek ciasta przekładamy do słoika i zostawiamy w lodowce - to będzie nasz zakwas(...)chlebowy na kolejny wypiek. ✅ do wyrobionego ciasta dodajemy nasiona i kolejny raz wyrabiany dobrze ciasto. ✅ gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki, wyrównujemy i posypujemy odrobiną nasion. ✅ ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 12 godzin ✅ do rozgrzanego piekarnika na 200 C wstawiamy formę z ciastem oraz naczynie z wodą (używam drugiej keksówki napełnionej wodą). ✅chleb wypiekamy 80 minut ✅ 10 min przed

Niezły Młynek
Owocowa tarta krucha w kratkę 59

równych kilka trójkątnych porcji i do zjedzenia na raz. Jest tak lekka, że to naprawdę żaden wyczyn. Nas do podziału było ośmiu. Zabrakło zapasu na dokładki niestety. Cieniutka warstwa ciasta maślanego, delikatnego, półkruchego. Warstwa owoców ( może być również warstwa konfitury ). Kratka na górze, zdradzająca co pod nią. Użyłam jabłek, stworzyły bardzo dobrą kompozycję z rozpływającym się w ustach ciastem. Jedyny(...)cukru pudru 100 gram masła na nadzienie: 3 pokrojone w cienkie plasterki jabłka, lub konfitura owocowa. sok z cytryny, łyżka cukru do podduszenia jabłek. Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto - przesiewamy do miski mąkę z proszkiem, solą, cukrami. Dodajemy miękkie masło i robimy zacierki - ja posługuję się widelcem. Dodajemy dwa jajka rozbełtane uprzednio w szklance ze śmietaną i dłonią, szybko

Kronika Piekarnika
Czekoladowe ciasto ze śliwkami na maślance 57

Jakież to miękkie, rozpływające się w ustach, kakaowe ciasto. Śliwek już coraz skromniejszy wybór na targu, chciałam raz jeszcze dać im szansę na występ w roli głównej. Rola drugoplanowa, to chrupiąca cynamonowa kruszonka, wyłożona na aromatyczne węgierki. Myślę, że godnym zastępstwem śliwek mogą stać się również inne jesienne owoce - soczyste gruszki lub jabłka. Wzorowałam się na przepisie znalezionym w najnowszym(...)wydaniu miesięcznika Country. Przeglądanie kolejnych stron tego pisma, to uczta dla oczu i często również źródło inspiracji kulinarnych. Przepis na ciasto śliwkowe na maślance zmodyfikowałam troszkę,  myślę, że to udany zabieg. Placek przeznaczyłam na poczęstunek dla dwóch niedomagających osób. Jedna walczy uparcie co miesiąc o siebie. Druga tylko zaniemogła chwilowo, ale jest moim ulubionym komentatorem i testerem kolejnych poczynań

Kronika Piekarnika
Drożdżowa strucla z jabłkami i marcepanem 57

Chciałam upiec wykwintny strudel jabłkowy. Klasyczny, na wzorcowo wypieczonym chrupiącym cieniutkim cieście, z obfitym jabłkowym wnętrzem. Jako wspomnienie niedawnego, dwudniowego maratonu po miastach nad Renem. Pozostając pod wrażeniem tamtejszych specjałów. Strudel miał być polanym sosem waniliowym obiektem godnym polecenia. A wypiek tu prezentowany jest pulchny, miękki i pięknie wyrośnięty. Wnętrze obfite nie jest, ale delikatnie komponuje się z drożdżowym "opakowaniem(...)Strucla drożdżowa. Pachnąca, rumiana, dla miłośników chałek, kołaczy i bułeczek maślanych. Jeśli do nich się zaliczacie, zachęcam do podwinięcia rękawów i poświęcenia 5 min na zagniecenie ciasta. Przepis jest mało wymagający, ciasto wyrabia się szybko, po dwóch minutach powinno odchodzić od dłoni i brzegów miski. Po wyrośnięciu bezproblemowo poddaje się wałkowaniu, wypełnianiu i rolowaniu. Połączenie jabłek z marcepanem jest

Kronika Piekarnika
Korzenne ciasto czekoladowe na winie 54

Kilka słów, które muszą znaleźć się właśnie tu,  zanim przejdę do przepisu. Ciasto, które może być powodem do dumy. Na wyjątkowe okazje, by zaakcentować to, jak są wyjątkowe. W smaku - wykwintna wersja murzynka. Podkręcona grzanym winem i dodatkiem czereśni z konfitury. Ze sporą dawką gorzkiej czekolady Toblerone. Na świątecznym stole, zastawionym rodową porcelaną, będzie idealnie dopasowanym elementem. To tyle(...)już autorami tego wypieku się staniecie. Ale..piszę ten wstęp przez duże W, by zaznaczyć, że bliskość i życzliwość częstowanych, jest cenniejsza stokroć, niż duma z jakości poczęstunku. Ciasto o zapachu i smaku uzmysławiającym fakt zbliżających się świąt. I uzmysławiającym, że święta to radość z chwil spędzonych z ludźmi, którzy swą obecnością sprawiają, że się uśmiechamy. Dziękuję Wam dziewczyny

Kronika Piekarnika
Tort serowy na miodowym cieście 55

Pozory bywają mylące. Oto tort. Na pozór pracochłonny. I to zmyłka. Jeśli szukacie ciasta, którym zrobicie wrażenie, z dumą kładąc je na stole - to idealny przepis. Wykonanie kilkuetapowe, ale bez ryzyka popełnienia pomyłki. Kremowa masa serowa, jak z sernika na zimno,  intensywnie miodowe w smaku kruche ciasto, wkładka wiśniowo - malinowa. To już trio idealne, ale wplątał się pomiędzy jeszcze(...)jeden,  czwarty element - polewa ajerkoniakowa. Procentowo - jajeczny akcent jest bardzo trafiony. Atrakcyjny przekrój, idealna konsystencja - ciasto łatwo poddaje się krojeniu nożem. Myślę, że całkiem trafiona propozycja na świąteczne przyjęcie. Składniki: Miodowe kruche blaty: 180 gram mąki 50 gram masła 1 jajko 30 gram cukru 3 łyżki miodu lub golden syropu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka

Kronika Piekarnika
Puszysty rabarbarowy placek z kruszonką 56

sprawdzony, uniwersalny. Świetna baza do wypieków z owocami, za którymi zdążyliśmy się stęsknić. Możemy już eksperymentować, lub wracać do starych, sprawdzonych wypieków z minionych sezonów wiosennych. Zatem do tego ciasta można wkomponować truskawki, wiśnie, jagody, śliwki. Jabłka, co oczywiste - również. Ale dziś, u mnie w roli pierwszoplanowej - RABARBAR. W śmietankowym, puchatym, wyjątkowo delikatnym podłożu z ciasta ucieranego. Gdy pierwszy kawałek(...)cytryny 3 gałązki rabarbaru 1 cukier waniliowy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Rabarbar oczyszczamy z włókien, kroimy na drobne krążki, zasypujemy cukrem waniliowym i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło wkładamy do większej miski, wsypujemy cukier i ucieramy mikserem na puszysto. Wbijamy jajko i ucieramy do połączenia. Dodajemy skórkę cytrynową

Kronika Piekarnika
Rabarbar pod pianką na kruchym cieście 43

Zaczynamy od rabarbaru - tniemy gałązki na cienkie krążki, po ich wcześniejszym oczyszczeniu i obraniu z włókien. Zasypujemy cukrem waniliowym, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Odstawiamy. Przed wyłożeniem na ciasto odciskamy z soków i mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Rozdzielamy żółtka z białkami. Białka miksujemy na sztywno, pod koniec ubijania wsypując powoli 1/3 szklanki cukru. Gdy masa jest gęsta(...)Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy do większej miski.Dodajemy żółtka, masło i siekamy wszystko nożem, wlewamy mleko, siekamy jeszcze przez chwilkę i zagniatamy szybko dłonią. Dzielimy ciasto na dwie części - 2/3 wykładamy na dno blaszki o rozmiarze 20 cm /20 cm, posmarowanej olejem i oprószonej mąką. Ja tnę ciasto na plastry, układam na dnie i równomiernie wyklejam

Kronika Piekarnika
Krucha tarta z owocami i kremem budyniowym 64

dość cienki spód i aksamitna masa. Uprzedzam jednak - krem docenią głównie miłośnicy mas budyniowych. Kremów, takich jak te wypełniające napoleonki, rozpłaszczane przez nieudolne próby wbijania widelca w wierzchnią warstwę ciasta francuskiego :) Trwa sezon na najpyszniejsze owoce. W tym cieście mają szansę pozostać takie, jakimi natura je wymyśliła - jędrne, słodkie, soczyste, świeże. Zaoszczędzamy im przypiekania, miksowania, wkładania pod kruszonkę. Mnie uwiodły(...)Jedyny sklepowy, jagodowy kubeczek, wpadł w karton z arbuzów piramidą. Niechlubny udział w tym incydencie - miałam ja. Wypadły jagody wszystkie absolutnie, w arbuzy prążkowane. I tam też zostały. Składniki ciasta: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżki cukru 2 duże żółtka 1/2 kostki schłodzonego masła szczypta soli Składniki masy budyniowo - serowej: 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

Kronika Piekarnika
Puszysty placek śliwkowy z zatopionym budyniem i kruszonką 63

warto poświęcić na korzystanie z tego, co koniec lata nam oferuje. Skorzystałam z błogością. Dziś śliwki w roli głównej. Połączone ze wszystkim, co rozkoszne. Wilgotne, puszyste, proste w wykonaniu ciasto. Kremowy budyń, kwaskowatość owoców, słodka, maślana kruszonka. Przepis zupełnie nieskomplikowany. Wymaga jedynie odpowiedniego rozplanowania działań w czasie. Najpierw gotowanie budyniu, potem mieszanie kruszonki i przygotowanie owoców. Ucieranie ciasta to już(...)kwestia 10 minut. Składniki: Na tortownicę o śr. 23 cm lub formę prostokątną - u mnie 40 cm /13 cm Ciasto: 4 jajka "L" 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy skórka starta z połowy cytryny 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju Na masę: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 1/2 szklanki

Kronika Piekarnika
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami 135

kapustą i grzybami , uwielbiam je i tęsknię za nimi cały rok. Tym razem ten sam pyszny farsz do pierogów ubrałam w nieco inną formę pieroga wykonanego z pysznego drożdżowego ciasta. Te pierogi są wręcz idealnym dodatkiem do pysznego barszczu, lub przekąską którą fajnie złapać w rękę i zjeść ze smakiem. Możecie je zrobić zarówno na Wigilię jak i w każdy(...)wiśniówce –  śledź marynowany w occie –  śledź na konfiturze z cebuli –  śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 2 h + czas przygotowania kapusty Porcje: około 30 pierogów Składniki ciasto: – 450- 500 g mąki pszennej – 250 ml ciepłego mleka – 100 g rozpuszczonego masła – 3 żółtka – 8 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży) – 1 łyżka

nietylkopasta.pl
Napoleonka na Krakersach w 15 minut 167

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Napoleonka to potocznie mówiąc kremówka, zazwyczaj przygotowywana z ciasta francuskiego z dodatkiem pysznej masy budyniowej. Tradycyjna napoleonka oczywiście najlepiej smakuje z ciastem francuskim, które przygotujemy sami. Proces wykonania samego ciasta jest dosyć czasochłonny, dlatego też można kupić gotowe ciasto francuskie w sklepie lub zastąpić je herbatnikami lub krakersami. Napoleonka na krakersach to bardzo smaczne ciasto bez pieczenia(...)które z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Szczególnie osobom, które lubią budyniowe kremy. Przygotowanie napoleonki na krakersach zajmuje zaledwie 15 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Napoleonka na krakersach to ciasto niewymagające żadnych zdolności kulinarnych, ponieważ robi się ją bardzo łatwo, a co najważniejsze w błyskawiczny sposób. Sprawdźcie sami, oto nasza napoleonka w 15 minut ! We wcześniejszym wpisie możecie znaleźć przepis

Przepiski.pl
Świąteczny likier z pieczonych jabłek. 74

rozgrzewa i poprawia nastrój, nawet po wyczerpujących przygotowaniach do świąt. Możesz go też podarować bliskiej osobie, jako prezent pod choinkę. Bożonarodzeniowy likier z pieczonych jabłek stosuję także do nasączania ciast i jako polewę do lodów. Likier na rumie z pieczonych jabłek.  Świąteczny likier z pieczonych jabłek około 1,5 kg Jabłek Grójeckich (odmiany Gloster, Grany Smith lub Jonaprince(...)cytryny Uwagi:  Cukier muscovado czyli nierafinowany cukier trzcinowy możesz z powodzeniem dodawać także do wielu wypieków. Jest jednym z najlepszych dodatków do świątecznych pierników i innych ciemnych ciast, którym nadaje karmelowy posmak. Cukier muscovado można kupić  m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Do likieru i pierników najlepsza jest, moim zdaniem, ciemna wersja.  Do tego likieru nie dodawaj

Cztery Fajery
PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY – NAJLEPSZY PRZEPIS! / WYZWANIE #PIEKEPIERNIKZESWEETDECOR 53

dojrzewającym to jakby jedno ze wspomnień dziecięcych lat. W tamtym roku nie zdążyłam go robić dlatego teraz nie odpuszczę i wzięłam się już dziś do roboty. Piernik jest takim ciastem, które albo się lubi, albo za nim kompletnie nie przepada. Jeśli jest się w tej drugiej ekipie, to warto właśnie wtedy spróbować tego prawdziwego, dojrzewającego, bo własnie on jest prawdziwym(...)miło ) Dodajcie specjalny hashtag #piekepiernikzesweetdecor Wspólnie stworzymy piernikową galerę! A za miesiąc będziemy go wypiekać, przekładać powidłami i oblewać pyyyyyszną czekoladą! To co, zaczynamy? Podejmujecie PIERNIKOWE WYZWANIE? SKŁADNIKI NA CIASTO: * mąka pszenna 1 kg * miód prawdziwy – 500 g * masło min. 82% – 250 g * mleko 3,2% – 125 ml * cukier – 1,5 szkl * jajko

Ostra na Słodko