ciasto - 160969 przepisów (strona:1524/10732)

Świąteczny likier z pieczonych jabłek. 74

rozgrzewa i poprawia nastrój, nawet po wyczerpujących przygotowaniach do świąt. Możesz go też podarować bliskiej osobie, jako prezent pod choinkę. Bożonarodzeniowy likier z pieczonych jabłek stosuję także do nasączania ciast i jako polewę do lodów. Likier na rumie z pieczonych jabłek.  Świąteczny likier z pieczonych jabłek około 1,5 kg Jabłek Grójeckich (odmiany Gloster, Grany Smith lub Jonaprince(...)cytryny Uwagi:  Cukier muscovado czyli nierafinowany cukier trzcinowy możesz z powodzeniem dodawać także do wielu wypieków. Jest jednym z najlepszych dodatków do świątecznych pierników i innych ciemnych ciast, którym nadaje karmelowy posmak. Cukier muscovado można kupić  m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Do likieru i pierników najlepsza jest, moim zdaniem, ciemna wersja.  Do tego likieru nie dodawaj

Cztery Fajery
PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY – NAJLEPSZY PRZEPIS! / WYZWANIE #PIEKEPIERNIKZESWEETDECOR 53

dojrzewającym to jakby jedno ze wspomnień dziecięcych lat. W tamtym roku nie zdążyłam go robić dlatego teraz nie odpuszczę i wzięłam się już dziś do roboty. Piernik jest takim ciastem, które albo się lubi, albo za nim kompletnie nie przepada. Jeśli jest się w tej drugiej ekipie, to warto właśnie wtedy spróbować tego prawdziwego, dojrzewającego, bo własnie on jest prawdziwym(...)miło ) Dodajcie specjalny hashtag #piekepiernikzesweetdecor Wspólnie stworzymy piernikową galerę! A za miesiąc będziemy go wypiekać, przekładać powidłami i oblewać pyyyyyszną czekoladą! To co, zaczynamy? Podejmujecie PIERNIKOWE WYZWANIE? SKŁADNIKI NA CIASTO: * mąka pszenna 1 kg * miód prawdziwy – 500 g * masło min. 82% – 250 g * mleko 3,2% – 125 ml * cukier – 1,5 szkl * jajko

Ostra na Słodko
CHLEBKI NAAN Z TZATZIKI RZODKIEWKĄ RUKOLĄ I BAZYLIĄ 70

smaków – Nieco pieprzne, chrupiące – Kuchnie świata bez wychodzenia z domu ILOŚĆ PORCJI: 4 / 8 PLACKÓW CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mąka pszenna – 300g + do podsypywania – Jogurt naturalny do ciasta – 150g – Suche drożdże opakowanie – 7g – Woda pół szklanki – Jajko – Sól – 1 łyżeczka – Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka – Oliwa z oliwek do placków – 3 łyżki – Bazylia – garść świeżych listków – Rzodkiewka – pęczek – Rukola(...)dużej miski przesyp 200g mąki, dodaj zaczyn i mieszaj do momentu kiedy będzie to trudne. Przełóż masę na oprószony mąką blat. Dodawaj pozostałą mąkę do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić. Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, olejem, zakryj ściereczką i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia. 3. W tym czasie obierz ogórka, zetrzyj

globuskulinarny
Przepis na pierogi ruskie 77

Pierogi ruskie. Sprawdzony przepis na pierogi ruskie.      Pyszny, sprawdzony przepis na domowe pierogi ruskie z ziemniakami, białym serem i podsmażoną cebulką - jak babcine :) Ciasto na pierogi ruskie jest elastyczne, mięciutkie, bardzo dobrze się z nim pracuje i nie wymaga nadmiernego podsypywania mąką. Pierogi ruskie doskonale smakują okraszone podsmażonym boczkiem i cebulą, z kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem(...)Świetne także polane stopionym masłem lub z dodatkiem śmietany. Po prostu pycha!  Zobacz jak zrobić pyszny farsz i fantastyczne ciasto na pierogi ruskie. Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :) Polecam pięknie! Pierogi ruskie z boczkiem. Pierogi ruskie - przepis na farsz: około 800g ziemniaków, ugotowanych, przepuszczonych przez praskę i wystudzonych 300g białego sera twarogowego 1 cebula, drobno posiekana

Moja Książka Kucharska
Ciasto Jesienne 103

ogóle pytaniami jak to się stało, że w ogóle świat się zaczął… A że tego typu przemyślenia bywają dłuuugie i dość przygnębiające- pozwolę sobie Wam je osłodzić ; ) Poniższe ciasto to słodka skarbnica darów jesieni: orzechy, marchewka( !) i miód… Słodkie, nasycone aromatami- polecam! Mniejsza blaszka 22 x25 cm. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text(...)11pt; so-language: pl-PL } p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Polewamy ciasto polewą czekoladową.   p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p.western { font-family: "Calibri", serif; font-size: 11pt

Domowe ciasta
Warzywa w tempurze 74

Chrupiące warzywa w delikatnym cieście, podane z dodatkiem słodko-pikantnego sosu chilli. Raz na jakiś czas wracam do tego przepisu, bo to zdecydowanie moje smaki. Podstawą uzyskania odpowiedniego ciasta jest zrobienie go na naprawdę zimnej, wręcz lodowatej wodzie. Być może przyjdzie Wam dodać do niego nieco więcej mąki niż jest to podane w składnikach. Ciasto powinno być dosyć gęste(...)rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Jajka mieszamy z 500 ml lodowatej wody. Dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia mąki, pół łyżeczki soli i mieszamy rózgą kuchenną do otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. W przypadku gdyby ciasto nie było zbyt gęste i nie chciało oblepić warzyw, dodajemy jeszcze obie mąki. Warzywa obtaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju przez

Smaki Na Talerzu
Pierogi ruskie z bryndzą 76

kochamy wszyscy! W zależności od regionu przepisy na słynne ruskie mogą się różnić, ale zawsze te pierogi wspaniale smakują. Mój przepis na ruskie pierogi to wersja galicyjska, z cienkim ciastem i nadzieniem bogatym w ser. Dodatkowo proponuję dodatek bryndzy, która super zaostrza smak farszu. Polecam przepis na pierogi ruskie z bryndzą. Ciasto na pierogi 500 g mąki pszennej(...)Ziemniaki można przecisnąć przez praskę do ziemniaków, a ser zetrzeć na tarce, ale wówczas farsz ma konsystencję kremu i wg mnie traci wiele smaku. Gotowy farsz wstawiamy do lodówki. Ciasto na pierogi Mąkę wysypujemy na stolnicę i robimy stożek z wgłębieniem w środku. Do mąki stopniowo dolewamy gorącą wodę i mieszamy z mąką nożem. Dodajemy także olej i zarabiamy ciasto

Gotujemy i jemy
Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku) 73

oknem robi się szaro i ponuro, tym chętniej układam na talerzu barwne obrazy. Dziś przygotowałam dla Was przepis na piękną tęczową tartę warzywną. Kruchy spód z orkiszowego ciasta z dodatkiem żółtego sera wypełniłam nadzieniem z sera koziego i plasterkami warzyw pozwijanymi w ozdobne zawijaski i esy-floresy. Tarta nie jest trudna w przygotowaniu, szczególnie że na końcu wpisu zostawiam(...)szpinakiem marokański tadżin z warzywami i ciecierzycą   Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku) ➤ czas przygotowania: 1 godz. + 50 min. pieczenia  Składniki / na 6-8 porcji: na ciasto: 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej szczypta soli 125 g zimnego masła 30 g startego żółtego sera, np. gouda 1 jajko masło do posmarowania formy  na nadzienie: 200 g sera

Chilli Czosnek i Oliwa
Paluchy wiedźmy. 90

Dziś zrobiłam takie paskudne paluchy. Brzydkie, a pyszne :) Przygotowałam je  z gotowej mieszanki na ciasto kruche, od Polskich Młynów. Wystarczy dodać masło  i jajko, żeby zrobić pyszne kruche ciasto. Można je wykorzystać jako spod do sernika,  do szarlotki, tarty na słodko, lub do ciasteczek, tak jak ja. Powiem Wam jeszcze,  że wcale nie musicie wychodzić(...)link https://www.skleppm.pl/ i zajrzeć do sklepu internetowego. Zamówcie, to czego potrzebujecie, a kurier dostarczy Wam zakupy pod drzwi. Wszystko już wiecie, więc zapraszam na paluchy :) Składniki: 1 opakowanie ciasta kruchego Polskie Młyny 100 g. masła 1 jajko Dodatkowo: migdały białko Wykonanie: Zawartość opakowania na ciasto kruche, wysypać na stolnicę, dodać masło, posiekać.  Zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść

Agusiowe smakołyki
Quiche z brokułem - tarta wytrawana na cieście kruchym 65

Quiche to tarta wytrawna do której możemy włożyć wszystko... od mięsa po warzywa :) U mnie dziś prosta wersja z brokułem, pomidorami, i serem. Przepis na formę : 26cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 1 jajko 1 łyżka mleka 150g masła 250g mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru SKŁADNIKI NA FARSZ: 1/2 brokuła 8 pomidorków koktajlowych 500ml śmietany 30% 4 jajka 100g sera(...)mozzarelli 2 łyżki parmezanu sól pieprz papryka słodka gałka muszkatołowa WYKONANIE: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy na jednolitą konsystencje, owijamy w folię, wkładamy do lodówki na około godzinę. 2. Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim formę na tarte. Spód ciasta przekuwamy widelcem, na ciasto kładziemy papier do pieczenia, na papier wykładamy obciążniki - możemy użyć ryżu, albo kulki ceramiczne. Zapiekamy około

Dziś Ja gotuje
MURZYNEK KREMOWO - ORZECHOWY 82

Składniki: Ciasto murzynek: Polewa: 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 0,5 szklanki mleka 5 łyżek kakao 250 g margaryny Ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 4-5 średnich jabłek Krem z masłem orzechowym: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny 4 łyżki masła orzechowego(...)solą Dekoracja: 8 kostek gorzkiej czekolady garść pokruszonych orzeszków laskowych Przygotowanie: Jabłka - umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę. Ciasto murzynek - w rondelku rozpuścić margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kakao oraz mleko - co jakiś czas mieszać. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru, gdy masa stanie się gładka i lśniąca. Odstawić z ognia i pozostawić

Ciastka - domowe słodkości
Rolada dyniowa 74

Kolejno, małymi porcjami dodać puree z dyni. Na koniec wmieszać przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić ale nie całkowicie. Na letnie jeszcze ciasto położyć(...)ostrożnie zwinąć roladę. Roladę schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Rolada z dyni Warto wiedzieć robiąc roladę dyniową. Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta na roladę powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam metalowej formy do pieczenia o wymiarach 25 na 37 centymetra. W zależności od rodzaju piekarnika warto sprawdzić czy po 20-u minutach

MeCooks
Sernik z Rosą 65

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z rosą to bardzo popularne ciasto serowe na kruchym spodzie i bezową pianą na górze. Sernik z rosą to także klasyka pośród serników, dlatego każdy, kto jeszcze nie miał okazji go piec, koniecznie musi to zrobić. Sernik z rosą zachęca nie tylko smakiem, ale także ciekawym wyglądem. Jego urok tkwi w kropelkach rosy, które pojawiają się(...)rosą , który z pewnością Wam posmakuje. Będzie idealnym wypiekiem na święta oraz inne uroczystości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA SERNIK Z ROSĄ Sernik z rosą – składniki Kruche ciasto: 250 g mąki przennej 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 jajko Masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka 1 szklanka cukru

Przepiski.pl
SERNIK ORZECHOWY 74

Składniki: Ciasto kruche orzechowe: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 200 g orzeszków ziemnych Masa serowa o smaku masła orzechowego: 6 jajek 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 5 - 6 łyżek masła orzechowego z solą 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 kg białego(...)razy. Orzeszki ziemne - zmielić przez kilka sekund za pomocą elektronicznego rozdrabniacza, tak aby powstały maleńkie kawałeczki orzeszków. W przypadku gdy nie posiadamy urządzenia wystarczy drobno pokroić.  Ciasto orzechowe -  margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i orzeszki ziemne, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać

Ciastka - domowe słodkości