ciasto - 163312 przepisów (strona:1525/10888)

Racuchy drożdżowe z jabłkami 105

mnie nie było na stronie. Rzadko robię wypieki z drożdżami, choć je lubię, ale wole gdy ktoś mi takie przyniesie. Ja jestem skłonniejsza ku szybkim przepisom bez czekanie aż ciasto będzie wyrastać. Jednak racuchy to racuchy one mają swoje prawo i muszę je wykonać nawet ja:)  Wartości odżywcze 1 porcji: 287 kcal(...)Składniki: (ok. 6-8 porcji) rozczyn 40 g świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru (u mnie słodzik) ciasto 3 szklanki mąki (ja dałam owsianą) 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 2 łyżki cukru pudru (zmielony słodzik) dodatkowo 2 jabłka masło klarowane lub olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: rozczyn Do większego kubka

zdrowo i aktywnie
Racuchy drożdżowe z jabłkami 146

mnie nie było na stronie. Rzadko robię wypieki z drożdżami, choć je lubię, ale wole gdy ktoś mi takie przyniesie. Ja jestem skłonniejsza ku szybkim przepisom bez czekanie aż ciasto będzie wyrastać. Jednak racuchy to racuchy one mają swoje prawo i muszę je wykonać nawet ja:)  Wartości odżywcze 1 porcji: 287 kcal(...)Składniki: (ok. 6-8 porcji) rozczyn 40 g świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru (u mnie słodzik) ciasto 3 szklanki mąki (ja dałam owsianą) 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 2 łyżki cukru pudru (zmielony słodzik) dodatkowo 2 jabłka masło klarowane lub olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: rozczyn Do większego kubka

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pizza z patelni – bez użycia piekarnika. 96

Składniki: ciasto: 30 gram drożdży, 1 1/2 szklanki mąki (+ ok. 1/2 szklanki już po wyrośnięciu ciasta), 200 ml ciepłej wody, 1/2 łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy, sos pomidorowy: http://rozgotowana.pl/2013/07/24/sos-pomidorowy/ dodatki do pizzy: Ruccola, ok. 10 dag parmezanu, ok. 10 dag salami pepperoni, Przygotowanie: ciasto: Drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru, soli i ciepłą wodą(...)misce łączymy ze sobą mąkę i rozrobione drożdże. Całość wyrabiamy na gładką masę. Miskę nagrywany czystą i suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 30 minut. ( moje ciasto odłożyłam na całą noc). Do ciasta dodajemy odrobinę mąki tak aby móc uformować z nich okrągłe placki. Ja w tym celu zużyłam ok. 1/2 szklanki mąki. W zależności od tego

rozgotowana
Kremowy sernik z musem pomarańczowym 150

Kremowy sernik z musem pomarańczowym Iście świąteczne ciasto. Lekki i delikatny sernik z pysznym musem z pomarańczy. Palce lizać!     Składniki: Spód ciasta: ok 200g herbatników ok 6 łyżek mleka Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej(...)Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut . Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki *** *** Przygotowujemy mus pomarańczowy: pomarańcze obieramy ze skórki, pozbawiamy błonek i kroimy w kostkę. Sok pomarańczowy zagotowujemy, zdejmujemy

Blog z Apetytem
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) 144

genialnie nadają się do mrożenia , dzięki czemu spokojnie możemy przygotować ich większą ilość i cieszyć się nimi w dowolnym czasie Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Składniki na ciasto 2 szklanki mąki (300 g) 4 łyżki oleju (40 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy ⅔ szklanki gorącej wody * (170 ml) pół łyżeczki soli Składniki na farsz 300 g  kapusty(...)minutach gotowania całość odstawiamy na sitko by odsączyć z nadmiaru wody który przeszkadzał by podczas lepienia pierogów. Więcej informacji jak przygotować kapustę z grzybami znajdziecie tutaj . Przygotowanie ciasta na pierogi Przygotowanie ciasta na pierogi rozpoczynamy od zagotowania wody i odstawienia jej na 2-5 minut (woda powinna mieć około 80 – 90 °C ). W międzyczasie do miski dodajemy mąkę , olej

WegePrzepis
Wigilia pachnąca domowym chlebem, żytni z paloną mąką 116

składnikach. W tym przypadku składniki i ich ilość jest cały czas niezmienna. Musiałam jednak powtarzać pieczenie, bo nie podobały mi się pęknięcia na chlebkach. Zmieniłam co nieco sposób prowadzenia ciasta, ale i tak pękł odrobinę przy trzeciej próbie ale czas wyrastania zdecydowanie szybszy. Za pierwszym i drugim razem czekałam 2,5 godziny. Za trzecim piekłam w jednej foremce, ciasto wyrosło(...)przypalić bo będzie gorzka. Zdejmujemy mąkę z patelni do oddzielnego naczynia, aby lekko przestygła. Przesiewamy mąkę przez sito, koniecznie! i mieszamy z przesianą wcześniej mąką do wypieku.    Ciasto właściwe   585g zaczynu / całość /, 180g mąki palonej żytniej typ 720, 400g mąki żytniej typ 720, 80g mąki pszennej, 425g wody z mlekiem, 1 łyżka melasy lub miodu, Sól, około

Leśny Zakątek
Kopiec kreta 92

wierzę, że zabrałam się za pieczenie… I chciałam od razu na wstępie napisać, że fotografowanie ciast to wyższa szkoła jazdy. Dawno się tak nie naklęłam. Kopiec kreta, to jedyne ciasto, które My jest w stanie zjeść ze smakiem. Robiłam je (domowym sposobem) pierwszy raz, jest banalne. I cieszę się, że nie muszę sięgać już po sklepowe, z jakimiś dziwnymi(...)studzimy. W misce mieszamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, masło i jogurt. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąka formy, pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Ciasto krótko studzimy, łatwiej wydrąża się je, jak jest jeszcze ciepłe. Z ciasta ścinamy wierzch na wysokości około 2 cm. Wydrążamy delikatnie połowę miąższu tak, aby został brzegi ciasta i nietknięty

Kardamonovy
TORT Z KREMEM POMARAŃCZOWYM 105

smakiem. Zapraszam! P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Kilka dni przed wykonaniem tortu możemy zrobić dekoracje z masy cukrowej, aby zdążyły wyschnąć. 1 dzień: Pieczemy ciasto marchewkowe, biszkopt cynamonowy i orange curd. 2 dzień: Robimy krem Speculoos i krem pomarańczowy, a następnie składamy tort (przekładamy ciasto i biszkopt kremem). 3 dzień: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem(...)dzień: Tort z kremem pomarańczowym podajemy gościom. Tort Bałwan najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Ilość porcji: 17-18 Skorzystaj

Słodki Pomysł
Migdałowy miodownik 106

Migdałowy miodownik rzutem na taśmę wylądował na blogu. Wszystko za sprawą opublikowania na naszym Instagramie zdjęcia miodownika, ciasta, które piekło się u mnie zawsze na grudniowe święta. Na zdjęciu wygląda on tak apetycznie, że sami nabraliśmy ochoty na miodowe ciasto przekładane masą i dżemem. Nie chcąc powtarzać poprzedniego przepisu, upiekliśmy migdałowy miodownik , w którym mielone migdały dodaliśmy do miodowego ciasta(...)oraz masy z kaszy manny. Miodownik z migdałami jest tak pyszny, że polecamy Wam go na świąteczny stół. Udostępnij Migdałowy miodownik – składniki Ciasto miodowo-migdałowe: 400 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 125 g margaryny 2 jajka wielkości L 3 / 4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody Masa z kaszy manny: 1 / 2 l mleka

niecodziennikpary
Tego jeszcze nie było! 115

Świąteczny keks z bakaliami to pyszne ciasto, które obfituje w suszone owoce i orzechy. Dzisiaj upiekłam keks z bakaliami w typowym świątecznym stylu z korzennymi przyprawami i oczywiście mnóstwem bakalii. Suszone owoce i orzechy to charakterystyczne produkty w okresie świątecznym. Można je użyć do świątecznych wypieków ale również na wytrawnie jako dodatek do serów jak w przypadku tortu brie . Keks(...)bakaliami przypomina angielskie ciasto świąteczne fruits cake. Smak ciasta w dużej mierze zależy od tego jakich bakalii użyjemy. Ja lubię mieszać ale do keksu dodałam jedynie włoskie orzechy za to mnóstwo suszonych owoców. To ciasto ma taki wow efekt po rozkrojeniu. Po prostu widać ile w nim pysznych dobroci. Lubię keks, bo im dłużej go przechowuję to jest jeszcze lepszy

codojedzenia
Mini Pierożki do Barszczu Zamiast Uszek 102

alternatywa dla tradycyjnych uszek. Przygotowanie takich pierożków jest o wiele szybsze niż lepienie uszek. Smakują one praktycznie tak samo, jak zwykłe uszka. Moim zdaniem smak zależny jest głównie od ciasta i farszu, a nie od samego kształtu. Mini pierożki to także świetna wersja dla dzieci, ponieważ z doświadczenia wiem, że nie każde dziecko chce jeść uszka. Pierożki w mniejszych rozmiarach(...)pracochłonne, postawcie na mini pierożki, które są równie smaczne i nieco szybsze w przygotowaniu. Będą idealną opcją do świątecznego barszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA MINI PIEROŻKI Składniki na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 170 ml gorącej wody ½ łyżeczki soli 1 łyżka oleju Składniki na farsz 80 g dowolnych suszonych grzybów 1 cebula 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej

Przepiski.pl
Sernik z dodatkiem mleka w proszku. 137

mleka szklanka 250 ml 1 szklanka mleka w proszku 100 g Instrukcje Spód: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę, zimne masło siekamy nożem. Po chwili wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki 25X35 cm, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. Jeśli macie problem(...)chwilę, aż składniki się połączą. W osobnej misce miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywno. Jeśli sernik robicie z kruchym spodem można dodać białko, które pozostało po zrobieniu kruchego ciasta. Ubite białka delikatnie mieszamy łyżką, aż dokładnie połączą się z masą serową. Nie można mieszać zbyt mocno żeby piana nie opadła. Następnie sernik przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

To co lubię - gotuję i polecam
Świąteczny sernik z musem piernikowym 96

Jeżeli chcielibyśmy uchwycić atmosferę Świąt Bożego Narodzenia w jednym cieście - to myślę, że to jest właśnie to ciasto :) Pyszna masa serowa, na spodzie z ciasteczek korzennych z puszystym musem śmietanowo-piernikowym. Na spód można wykorzystać np. ciasteczka firmy Togo, Vintersaga (dostępnych w Ikea) lub upieczone w domu - grunt, żeby były to cienkie, kruche ciasteczka z przyprawami korzennymi. Składniki na spód(...)pieczenia. Piekarnik zamknąć i piec przez około 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a drzwiczki tylko uchylić na około 5-10 cm. Po godzinie piekarnik całkiem otworzyć, a ciasto wysunąć do ostudzenia. Kiedy sernik będzie już wystudzony wstawić go do lodówki na kilka godzin.  Po tym czasie przygotować mus piernikowy. Czekoladę mleczną połamać na kawałki, przełożyć

Świat Ciasta
Drożdżówka czekoladowo orzechowa 132

razem z orzechami i czekoladą. To jest kawałek grzechu, który mnie gubi szczególnie po 20, ale jak się jej nie oprzeć. Mięciutka, cieplutka i z ulubionymi dodatkami. Składniki: ciasto 560 g mąki 250 ml mleka 50 g drożdży 100 g masła 1 łyżeczka cukru nadzienie  150 g orzechów (użyłam włoskich) 100 g migdałów 1/4 szklanki kakao(...)masła 60 g cukru trzcinowego Przygotowanie: Ciasto Przygotuj rozczyn: miski włóż pokruszone drożdże z łyżką cukru i 2 łyżeczkami ciepłego mleka. wymieszaj i odstaw  15 minut, aż zaczną pracować.  Na stolnicy wysyp mąkę i uformuj dołek, dodaj ciepłe mleko, roztopione masło uraz rozczyn z drożdży.  Wyrabiaj ciasto i przykryj ściereczką, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Nadzienie

Niezły Młynek
Linzer cookies - historia i przepis 101

ciasteczka przełożone dżemem - niby proste, a jakże pyszne! Nawiązują one do słynnego tortu (Linzer torte) z miasta Linz w Austrii. Tort ten przypomina raczej tartę - spód stanowi kruche orzechowe ciasto (z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów), cynamon, skórka z cytryny, dżem z czerwonych porzeczek z charakterystyczną kratką na wierzchu. Najstarsza receptura tarty pochodzi z 1653 roku z książki kucharskiej Anny(...)geklaubt und beschreiben lassen") . Księga została odkryta w 2005 roku, przedtem za najstarszy uważano przepis z 1696 roku, przechowywany w bibliotece wiedeńskiego ratuszu. Uważa się, że jest to najstarsze ciasto, którego nazwa pochodzi od konkretnego miasta. I jak zwykle bywa w takich przypadkach, nie wiadomo, kto jest wynalazcą tego tortu: czy to wiedeński cukiernik o nazwisku Linzer, czy też frankoński

Obiad gotowy