Chrupiące warzywa w delikatnym cieście, podane z dodatkiem słodko-pikantnego sosu chilli. Raz na jakiś czas wracam do tego przepisu, bo to zdecydowanie moje smaki. Podstawą uzyskania odpowiedniego ciasta jest zrobienie go na naprawdę zimnej, wręcz lodowatej wodzie. Być może przyjdzie Wam dodać do niego nieco więcej mąki niż jest to podane w składnikach. Ciasto powinno być dosyć gęste(...)rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Jajka mieszamy z 500 ml lodowatej wody. Dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia mąki, pół łyżeczki soli i mieszamy rózgą kuchenną do otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. W przypadku gdyby ciasto nie było zbyt gęste i nie chciało oblepić warzyw, dodajemy jeszcze obie mąki. Warzywa obtaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju przez
Smaki Na Talerzukochamy wszyscy! W zależności od regionu przepisy na słynne ruskie mogą się różnić, ale zawsze te pierogi wspaniale smakują. Mój przepis na ruskie pierogi to wersja galicyjska, z cienkim ciastem i nadzieniem bogatym w ser. Dodatkowo proponuję dodatek bryndzy, która super zaostrza smak farszu. Polecam przepis na pierogi ruskie z bryndzą. Ciasto na pierogi 500 g mąki pszennej(...)Ziemniaki można przecisnąć przez praskę do ziemniaków, a ser zetrzeć na tarce, ale wówczas farsz ma konsystencję kremu i wg mnie traci wiele smaku. Gotowy farsz wstawiamy do lodówki. Ciasto na pierogi Mąkę wysypujemy na stolnicę i robimy stożek z wgłębieniem w środku. Do mąki stopniowo dolewamy gorącą wodę i mieszamy z mąką nożem. Dodajemy także olej i zarabiamy ciasto
Gotujemy i jemyoknem robi się szaro i ponuro, tym chętniej układam na talerzu barwne obrazy. Dziś przygotowałam dla Was przepis na piękną tęczową tartę warzywną. Kruchy spód z orkiszowego ciasta z dodatkiem żółtego sera wypełniłam nadzieniem z sera koziego i plasterkami warzyw pozwijanymi w ozdobne zawijaski i esy-floresy. Tarta nie jest trudna w przygotowaniu, szczególnie że na końcu wpisu zostawiam(...)szpinakiem marokański tadżin z warzywami i ciecierzycą Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku) ➤ czas przygotowania: 1 godz. + 50 min. pieczenia Składniki / na 6-8 porcji: na ciasto: 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej szczypta soli 125 g zimnego masła 30 g startego żółtego sera, np. gouda 1 jajko masło do posmarowania formy na nadzienie: 200 g sera
Chilli Czosnek i OliwaDziś zrobiłam takie paskudne paluchy. Brzydkie, a pyszne :) Przygotowałam je z gotowej mieszanki na ciasto kruche, od Polskich Młynów. Wystarczy dodać masło i jajko, żeby zrobić pyszne kruche ciasto. Można je wykorzystać jako spod do sernika, do szarlotki, tarty na słodko, lub do ciasteczek, tak jak ja. Powiem Wam jeszcze, że wcale nie musicie wychodzić(...)link https://www.skleppm.pl/ i zajrzeć do sklepu internetowego. Zamówcie, to czego potrzebujecie, a kurier dostarczy Wam zakupy pod drzwi. Wszystko już wiecie, więc zapraszam na paluchy :) Składniki: 1 opakowanie ciasta kruchego Polskie Młyny 100 g. masła 1 jajko Dodatkowo: migdały białko Wykonanie: Zawartość opakowania na ciasto kruche, wysypać na stolnicę, dodać masło, posiekać. Zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść
Agusiowe smakołykiQuiche to tarta wytrawna do której możemy włożyć wszystko... od mięsa po warzywa :) U mnie dziś prosta wersja z brokułem, pomidorami, i serem. Przepis na formę : 26cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 1 jajko 1 łyżka mleka 150g masła 250g mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru SKŁADNIKI NA FARSZ: 1/2 brokuła 8 pomidorków koktajlowych 500ml śmietany 30% 4 jajka 100g sera(...)mozzarelli 2 łyżki parmezanu sól pieprz papryka słodka gałka muszkatołowa WYKONANIE: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy na jednolitą konsystencje, owijamy w folię, wkładamy do lodówki na około godzinę. 2. Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim formę na tarte. Spód ciasta przekuwamy widelcem, na ciasto kładziemy papier do pieczenia, na papier wykładamy obciążniki - możemy użyć ryżu, albo kulki ceramiczne. Zapiekamy około
Dziś Ja gotujeSkładniki: Ciasto murzynek: Polewa: 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 0,5 szklanki mleka 5 łyżek kakao 250 g margaryny Ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 4-5 średnich jabłek Krem z masłem orzechowym: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny 4 łyżki masła orzechowego(...)solą Dekoracja: 8 kostek gorzkiej czekolady garść pokruszonych orzeszków laskowych Przygotowanie: Jabłka - umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę. Ciasto murzynek - w rondelku rozpuścić margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kakao oraz mleko - co jakiś czas mieszać. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru, gdy masa stanie się gładka i lśniąca. Odstawić z ognia i pozostawić
Ciastka - domowe słodkościKolejno, małymi porcjami dodać puree z dyni. Na koniec wmieszać przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić ale nie całkowicie. Na letnie jeszcze ciasto położyć(...)ostrożnie zwinąć roladę. Roladę schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Rolada z dyni Warto wiedzieć robiąc roladę dyniową. Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta na roladę powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam metalowej formy do pieczenia o wymiarach 25 na 37 centymetra. W zależności od rodzaju piekarnika warto sprawdzić czy po 20-u minutach
MeCooksadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z rosą to bardzo popularne ciasto serowe na kruchym spodzie i bezową pianą na górze. Sernik z rosą to także klasyka pośród serników, dlatego każdy, kto jeszcze nie miał okazji go piec, koniecznie musi to zrobić. Sernik z rosą zachęca nie tylko smakiem, ale także ciekawym wyglądem. Jego urok tkwi w kropelkach rosy, które pojawiają się(...)rosą , który z pewnością Wam posmakuje. Będzie idealnym wypiekiem na święta oraz inne uroczystości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA SERNIK Z ROSĄ Sernik z rosą – składniki Kruche ciasto: 250 g mąki przennej 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 jajko Masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka 1 szklanka cukru
Przepiski.plSkładniki: Ciasto kruche orzechowe: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 200 g orzeszków ziemnych Masa serowa o smaku masła orzechowego: 6 jajek 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 5 - 6 łyżek masła orzechowego z solą 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 kg białego(...)razy. Orzeszki ziemne - zmielić przez kilka sekund za pomocą elektronicznego rozdrabniacza, tak aby powstały maleńkie kawałeczki orzeszków. W przypadku gdy nie posiadamy urządzenia wystarczy drobno pokroić. Ciasto orzechowe - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i orzeszki ziemne, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać
Ciastka - domowe słodkościGala, Jonaprince czy Golden Delicious. Antonówka to stara odmiana, która sprawdza się nie tylko w postaci chrupiących chipsów jabłkowych oraz przetworów na zimę. Możesz ją dodawać do wszystkich ciast z jabłkami, szarlotek i tart. Golden Delicius mają słodko-winny smak i cudowny aromat. To kruche jabłka idealne do suszenia oraz strudla z jabłkami, szarlotki i tarty. Stanowią(...)też doskonały dodatek do sałatek oraz kaczki z jabłkami. Jonaprince - to kolejna odmiana o słodko-kwaśnym smaku i twardym miąższu. Świetna do suszenia oraz do tarty, szarlotki i wszelkich ciast z jabłkami. Nadaje się także do musów i racuchów. Lobo - kruche i kwasowe jabłka, idealne do chipsów jabłkowych oraz musu jabłkowego i innych przetworów. Gala - to dość
Cztery FajeryGruzińska specjalność Pierożki chinkali z mięsem. Pierogi w kształcie sakiewki wypełnione mięsem i bulionem podane z dużą ilością grubo mielonego świeżego pieprzu. ok 20-25 pierożków chinkali Ciasto 500-600 gramów mąki pszennej 1 jajko szczypta soli ok. 300 ml gorącej wody 5 łyżek roztopionego masła Farsz 400-500 gramów mielonego mięsa z łopatki 1 duży pęczek zielonej(...)przegryzły. Mąkę przesiać do miski dodać jajko, sól, roztopione masło, wymieszać. Następnie wlać wolnym strumieniem bardzo ciepłą wręcz gorącą wodę i ponownie wymieszać. Całość przełożyć na blat i zagniatać ciasto tak długo aż składniki się połączą a ciasto będzie gładkie. Jeżeli ciasto zbyt mocno klei się do rąk to podsypujemy mąką. Ciasto przełożyć z powrotem do miski i przykryć folią
Andzia PichciProste paszteciki imprezowe Szukacie prostego przepisu na paszteciki? Polecam Wam dzisiejszą wersję. Prosto i pysznie Idealne, gdy szukamy szybkiego pomysłu na coś dobrego na imprezę Wystarczy przygotować ciasto, nadziać całość pysznym pasztetem z kurkami, upiec i podawać Tak przygotowane paszteciki smakują idealnie same lub w towarzystwie domowych sosów, a nawet ketchupu. Idealne na przyjęcie, sylwestra lub spotkanie z przyjaciółmi. Można(...)też podać na obiad Spróbujcie. Składniki: Ciasto na paszteciki: 500 g mąki pszennej 8 g suszonych drożdży instant 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko klasy M mała szczypta soli 3 szczypty cukru Dodatkowo: około 150-200 g pasztetu z kurkami Olewnik 1 jajko do posmarowania pasztecików sezam do posypania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże instant, cukier
Słodkie okruszkikruche ciasto jest bardzo smaczne. Pachnie cynamonem i orzechami, a śliwki to wspaniały dodatek. Składniki na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie 1 szklanka tortowej i pół szklanki krupczatki 1 duże jajko szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu i tyle samo proszku do pieczenia 115 g zimnego masła pół szklanki zmielonych orzechów, u mnie włoskie pół szklanki(...)połączyć z proszkiem i cynamonem oraz solą Dołożyć masło i posiekać lub szybko połączyć palcami z w/w składnikami Dodać orzechy, potem cukier oraz jajko i ponownie dokładnie połączyć składniki Ciasto podzielić na 2 części tj. na większą na spód ciasta i mniejszą na wierzch Większą wylepić foremkę o wymiarach 20x20 cm, a drugą odłożyć na czas przygotowania farszu do zamrażalnika
Proste Potrawytakie przepisy, bez których nie wyobrażam sobie jesieni. Jednym z nich jest właśnie ciasto kefirowe ze śliwkami. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Fajnie smakuje i oczywiście jest bez dodatku cukru Jak zwykle osłodziłam je szczyptą sproszkowanej stewii. Do ciasta możemy oczywiście dodać inne owoce, ale o tej porze roku szczególnie polecam Wam śliwki Ciasto kefirowe ze śliwkami – składniki(...)temperaturze pokojowej, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej ( tutaj kilka słów o mące orkiszowej), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, około 1/5 łyżeczki sproszkowanej stewii, 10 śliwek. Ciasto kefirowe ze śliwkami – sposób przygotowania Najpierw wrzucam do miski wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz stewię. Dokładnie wszystko mieszam. Następnie do drugiej miski wlewam kefir, olej
Natka Pietruszkioraz – zamiast rozmarynu – aromatycznej szałwii. Focaccię warto pokroić w paski lub kwadraty. Taki płaski chlebek maczany w delikatnej oliwie lub oliwie smakowej smakuje świetnie! Focaccia SKŁADNIKI NA CIASTO: 400 g mąki pszennej tortowej lub włoskiej typ 00 250 ml ciepłej wody 8 g suchych drożdży płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy DODATKI: 6 pomidorków koktajlowych garść(...)gałązka świeżego 5 łyżek oliwy + 1 łyżka wody PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj krótko łyżką, następnie rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Możesz je wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, np. do temp. 30 st. C, nie wyższej. Po tym czasie
Zasmakuj Kuchni