ciasto - 160969 przepisów (strona:1529/10732)

Najszybsze ciasto kakaowe z truskawkami 123

Znacie to uczucie, że nagle nachodzi Was zachcianka na domowe ciasto i nic poza tym ciastem nie jest w stanie zaspokoić tej ochoty? A może doświadczyliście kiedyś nagłego zapowiedzenia się gości? W takich sytuacjach uratować nas może sprawdzony przepis na szybkie w wykonaniu ciasto, ze składników, które zazwyczaj w każdym domu są. Ja wykorzystuję wtedy poniższy przepis, którym podzieliła się(...)mną znajoma (Jadwigo - dziękuję 😊; trochę go zmieniłam, ale nadal pamiętam, że to od Ciebie) i z którego korzystam od wielu lat. To najszybsze ciasto (podkreślam, że chodzi o ciasto, a nie o deser), jakie znam, w dodatku bez jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego, więc sprawdzi się jako poczęstunek dla wegan czy ludzi z nietolerancją na laktozy. Na pierwszy rzut oka wydaje

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik z lawendą 90

temat sernika i na temat lawendy. Kiedyś lawenda śmierdziała mi na odległość, a teraz uwielbiam jej zapach. Robiłam już dżemy malinowe z lawendą, a teraz przyszedł czas na ciasto. Padło na sernik. Chyba najgorsze w tym cieście jest to, że nie wiedziałam do końca ile tej lawendy użyć. Miałam akurat pęczek takiej dość intensywnej w zapachu więc nie chciałam przesadzić(...)chyba mi się udało. Generalnie było ją czuć dopiero w trakcie jedzenia, a raczej jego kończenia. Kiedy połykało się kęs ciasta, na języku pozostawał posmak lawendy. Powiem wam, że fajne odczucie smakowe. Na tyle, że z chęcią będę próbować dalej. Może następne będą ciasteczka, albo lody (jak zasugerowała jedna z was). PS. Jeżeli jesteście z Dolnegośląska to lawendę niezmiennie polecam

Relaxtime
Tarta ta ten ma atut 126

zweryfikowała te plany i wypoczywamy w domowych pieleszach. Taka deszczowa pogoda ma swoje plusy, przede wszystkim ziemi przyda się nawodnienie, a w domu można się pogrzać przy piekarniku piekąc ciasta. Idąc na łatwiznę zdecydowałam się na tartę na kruchym spodzie i do jej wypełniania zużyłam kilka dżemów leżących w lodówce. Były to tym razem dwa dość kwaśne porzeczki, jedne czarne(...)drugie czerwone. Ciasto słodkie  kruche podstawowe wychodzi najlepiej w oparciu o proporcje 3:2:1,  gdzie 3 dotyczy mąki, a dalej odpowiednio wybrany tłuszcz i cukier. Oczywiście niezbędne są też jajka, najlepiej żółtka. U mnie konkretnie jest tak: - 300g mąki  - 200g masła  - 100g cukru pudru - 2 żółtka  Do wypełniania  - 1 dżem - pół szklanki orzechów

I tu będę miała takie te
murzynek z truskawkami 86

turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z solą i dodajemy w dwóch turach do ciasta mieszając szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia – tyko dno, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą – boki i dno). Na wyrównanym cieście układamy kawałki truskawek

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto drożdżowe z truskawkami 97

ciśnienie tętnicze. Są też małokaloryczne ponieważ ich skład to aż 90% wody. Jedzmy je więc bez wyrzutów sumienia. Truskawki to również bezcenny skarb w naszej kuchni, doskonały dodatek do ciast, deserów czy przetworów. Ja mam dziś dla Was propozycję na łatwe, szybkie i tanie ciasto drożdżowe z truskawkami. Gwarantuję, że znika w mgnieniu oka. Składniki: 500 g mąki pszennej(...)podgrzewamy – ma być letnie. Do mleka wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, olej a na końcu mleko wymieszane z drożdżami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Z masła, cukru i mąki zagniatamy kruszonkę. Truskawki odszypułokujemy. Większe kroimy na pół. Blaszkę o wymiarach

Fascynacje Ani
ciasto ucierane z truskawkami 92

masy dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z solą. Ok. 1/2 cz. ubitej piany dodajemy do ciasta i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się z ciastem. Następnie dodajemy pozostałą część białek i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia samo

Domowy Smak Jedzenia
Ravioli z dynią na słodko 78

Course Obiad Cuisine International Keyword dynia Prep Time 1 hour 20 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 1 hour 40 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 400 g mąki pszennej 3 żółtka 1 średnie jajko 1 łyżka masła 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody + 2 łyżki Składniki na farsz 2 szklanki puree z dyni 1 średnie jajko(...)serka ricotta 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamony 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka miodu Dodatkowo do wyboru śmietana cynamon bułka tarta masło Instructions Składniki na ciasto umieścić w misce, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na około 1/2 godziny aby odpoczęło. Pure z dyni umieścić w misce. Dodać ser, przyprawy, mąkę, jajko, wszystko

SprawdzonaKuchnia.pl
Puszyste bułeczki 57

zjedzeniu jednej 😉 Przygotowanie ich jest bardzo łatwe i poradzi sobie z nimi nawet początkujący piekarz. Jest to idealny przepis dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z domowymi wypiekami. Ciasto pięknie się formuje, można przygotować z nich okrągłe klasyczne bułeczki lub jeśli nie macie czasu lub cierpliwości można przygotować je w innej formie. Na przykład można z ciasta uformować wałek(...)mąki pszennej typ 550 lub 500 + do posypania bułek 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka cukru 50 g masła Instructions Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie ciasto (ciasto można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba lub zrobić to ręcznie). Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie ciasto podzielić na 12 równych części, uformować okrągłe bułeczki

SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki 64

miski miksera wbić jajka, dodać cukier puder, utrzeć na puszystą, jasną masę. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, rozczyn i alkohol. Całość wyrabiać około 10 minut, ciasto powinno odchodzić od ścianek miski. Na koniec dodać wcześniej rozpuszczone i przestudzone masło, wyrabiać ciasto do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do dużej miski ( bardzo rośnie ) przykryć folią spożywczą(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po czasie wyrastania ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, delikatnie wyrobić pozbywając się pęcherzyków powietrza, a następnie rozwałkować lub rozciągnąć rękoma na placek o grubości około 2 cm. Szklanką lub innym urządzeniem do wycinania, wyciąć kółka (moje miały średnicę 5,8 mm) kółka układać (zachowując odstępy) na lekko podsypanym

SprawdzonaKuchnia.pl
Precle drożdżowe 61

tosterze podane z musztardą i różnego rodzaju serami. Print Precle drożdżowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Rewelacyjne domowe precelki. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe Prep Time 1 hour Cook Time 30 minutes Total Time 1 hour 30 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients 620 g mąki pszennej 380 ml letniej wody(...)czarnuszka, sól... 1 żółtko + 2 łyżki mleka Instructions Do miski miksera wlać wodę, wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę, masło, sól, ciasto wyrobić za pomocą końcówki " hak", ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Dużą miskę wysmarować dokładnie olejem, przełożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni razowy z ziarnami 72

wilgotny z delikatną skórką i mnóstwem zdrowych ziarenek, które nadają mu wyjątkowego smaku. Fantastycznie smakuje z dżemem, serami czy pastami rybnymi. Domowe pieczywo jest zdrowe i smaczne, a przygotowanie ciasta nie sprawi Wam żadnego kłopotu! Pracę trzeba podzielić na dwa etapy, wieczorem trzeba nastawić zaczyn, a następnego dnia dokończyć pracę i upiec chleb. Print Chleb żytni razowy z ziarnami .wprm(...)Składniki na zaczyn 110 g zakwasu żytniego 250 ml ciepłej wody 100 g ziaren słonecznika 150 g łamanego żyta 25 g siemienia lnianego 15 g soli morskiej Składniki na ciasto właściwe 240 ml wody 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych 320 g mąki żytniej razowej 70 g mąki pszennej 30 g mąki gryczanej 1 szklanka kostek lodu Instructions

SprawdzonaKuchnia.pl