ciasto - 160969 przepisów (strona:1514/10732)

Babeczki do koszyczka 62

miseczki, wymieszać i przesiać. Do drugiej miseczki dodać skórkę, jajka, roztopione, ostudzone masło, śmietanę, wymieszać tylko do połączenia składników, dodać przesiane składniki. Wymieszać rózgą, tylko do połączenia składników. Nakładać ciasto do foremek do 2/3 wysokości foremki, można też przełożyć do rękawa cukierniczego – wówczas wygodniej się nakłada ciasto, ponieważ dotrzemy do każdej szczeliny w foremce. Piekarnik nagrzać

moj przepis na
Tort Szwardzwaldzki 66

kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około

moj przepis na
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 60

szpatułką lub ręką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić

moj przepis na
Tort cytrynowy 60

szpatułką lub ręką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić

moj przepis na
Prosty chleb szklankowy 54

świeżych drożdży 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki soli Do misy miksera wsypać sypkie składniki, wymieszać. W wodzie rozpuścić drożdże. Do sypkich składników dodać mokre, wyrabiać, tak długo aż ciasto dobrze się połączy i będzie się rozciągać jak pajęczyna, ok 10 min intensywnego wyrabiania. Ciasto na chleb ma być gęste, ale nie da się z niego uformować bochenka. Odstawić

moj przepis na
Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee 54

mojprzepisna.pl | Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee W ramach kilku eksperymentów w kuchni powstał świetny sos karmelowy inaczej zwany toffee. Mój jest bardzo gęsty, idealny jako polewa do ciast, ponieważ w niewielkim stopniu spływa. Na dodatek jest bez mleczny (ze względu na synka), a w tym przypadku również wegański. Inspiracja Moje Wypieki. Składniki na 300 ml sosu: 1 szklanka(...)należy natychmiast zdjąć z palnika, dodać śmietanę, masło i ewentualnie sól, energicznie wymieszać, znów postawić na palnik, pogotować około 1 min. Zdjąć z palnika, wystudzić do temperatury pokojowej. Polewać ciasta czy inne desery. Jeżeli chcecie szybko wystudzić sos karmelowy, możecie garnuszek z sosem włożyć do większego garnka z zimną wodą lub postawić na zimnej podłodze, sprawdzi się tu również zimna

moj przepis na
Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie 66

miodu 1 łyżka soli Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wodę, zakwas, miód i sól. Dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego. Ciasto ma być lekko lejące, ale dość gęste, tak że włożona łyżka bardzo powoli będzie się przewracać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, oprószyć mąką razową. Ciasto chlebowe przełożyć do naczynia. Przykryć pokrywką

moj przepis na
Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami 56

wymieszać mąki, proszek do pieczenia, cynamon. W drugiej misce wymieszać mus owocowy i mleko. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda. Pokroić na ósemki. Wymieszać z ciastem. Odstawić na 10 min, ciasto ma mieć konsystencję kwaśniej śmietany, jeżeli tak nie jest, dodać łyżkę wody. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, z obu stron na złoty

moj przepis na
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 51

Siemię lniane zmielić w młynku do kawy na proszek, zalać wodą, odstawić do napęcznienia na 5 min. W misie malaksera umieścić mąkę migdałową, dodać cukier puder, dodać siemię. Zagnieść ciasto, jak na kruche. Ciasto wyłożyć na spód formy, wgnieść w dno, wyrównać. Wstawić do lodówki, na czas przygotowywania kremu. Jak ugotować kaszę jaglaną: Ja zazwyczaj kaszę gotuję na sypko

moj przepis na
Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli z cieciorellą 58

mojprzepisna.pl | Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli z cieciorellą Jeżeli tylko została wam fasola czerwona z wczorajszego obiadu, nie zużywajcie jej do sałatki, tylko zróbcie zdrowe ciasto. Takie coś z dużą ilością słodkich suszonych moreli, czerwonej fasoli, której nie czuć. Mi w smaku przypomina trochę krówki/batoniki karmelowe… coś takiego. To jest takie coś co się wkłada(...)miód, daktylowy) 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka oleju kokosowego 50 ml mleka Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub wysokoobrotowym blenderze, zmielić na jedwabiście gładką masę. Kremem posmarować ciasto. Smacznego! Wegańskie krówki morelowe Wegańskie krówki morelowe

moj przepis na
Muffiny podwójnie czekoladowe (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) 69

naczynia umieścić odciśnięte daktyle, mleko, ocet, olej zmielić do powstania gęstego musu. Do musu dodać suche składniki, wymieszać szpatułką, następnie delikatnie wmieszać pianę ubitą z aquafaby, dodać konfiturę, wymieszać. Ciasto powinno być lekko lejące, o konsystencji kwaśnej śmietany, jeżeli wyjdzie gęstsze, należy dodać wodę z moczenia daktyli (ja dałam 80 g). Muffiny nie rosną dużo więc można nakładać ciasto prawie

moj przepis na
Ciasto 3 BIT wersja mniej słodka ze wskazówkami 62

Mojprzepisna.pl | Poniżej znajduje się przepis wraz z instrukcjami, jak przygotować idealne ciasto 3 BIT, właściwie, jest to deser ponieważ nie wymaga pieczenia, jedyne czego tu potrzebujecie to mikser. Ten kremowy i słodki deser był tematem wczorajszych, 6 warsztatów Cukiernicze ABC, moje kursanki nauczyły się, jak zrobić domowy budyń, jak ukręcić masło na puch, jak zrobić masę budoniowo-maślaną oraz(...)prawidłowo ubić śmietanę ze śmietan fixem lub żelatyną. Efektem warsztatów było bardzo popularne ciasto 3 BIT. U mnie dziewczyny poznały wersję mniej słodką, z kakaowymi herbatnikami, z mniejszą ilością kajmaku i cukru Składniki na blachę 40×30 cm: 500 g herbatnikow kakaowych około 75 szt 250 g masy kajmakowej, możecie dać więcej, ja nie chciałam przesłodzić 2 budynie śmietankowe

moj przepis na
Pierwszy chleb na zakwasie – porady 53

szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki siemienia lnianego Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak aby wszystko się dobrze połączyło, nie ma konieczności wyrabiania, bo chleby z mąki żytniej tego nie lubią. Ciasto na chleb odłożyć w misce przykrytej folią spożywczą na 8-12 godzin (można to przyspieszyć wkładając miskę do rozgrzanego piekarnika do max temp. 30 st., w wyższej temperaturze naturalne drożdże(...)mogą umrzeć ), tak aby podwoiło objętość. Dwie keksówki wysmarować masłem, wysypać otrębami lub zmielonymi płatkami owsianymi. Ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Wyrównać łyżką zwilżoną w wodzie, przycisnąć, aby nie było pustych szczelin. Ponacinać chleb – tak aby podczas wyrastania pękł, tam gdzie my tego chcemy. Odstawić do drugiego wyrastania na 8-12 godzin (można

moj przepis na
Keto gofry na słono z jarmużem 83

Keto gofry na słono z jarmużem Przepis pochodzi z książki dieta warzywno-owocowa dr. Ewy Dąbrowskiej przepisy na wychodzenie. Jedyna zmiana jaką ja zastosowałam, to zmiana sposóbu przygotowania. Z ciasta zrobiłam gofry, w książce jest omlet na parze. 1 łyżka oleju kokosowego, 2 jajka, 2 duże garści jarmużu, 2-4 łyżki mleka kokosowego, sok z połowy małej cytryny, Po szczypcie(...)wysokoobrotowym. Piec w bardzo mocno rozgrzanej gofrownicy. Można też przelać do foremek i upiec w piekarniku lub ugotować kąpieli wodnej lub na parze. Z podanych składników wychodzi bardzo gęste ciasto i tak ma być. Z podanych składników wychodzą dwa gofry. Gofry można serwować z sałatką z zielonych liści, cebulki czerwonej, małego pomidorka, kawałka ogórka z oliwą. Smacznego! Keto gofry

moj przepis na
ciasto szpinakowe z wiśniami 106

taka moja wersja bardzo popularnego ciasta leśny mech , które wielokrotnie piekłam, zawsze z efektem "wow" ;-) Ciasto jest lekkie i wilgotne, smak szpinaku praktycznie niewyczuwalny za to zielony kolor zawsze robi wrażenie. Przełożyłam ciasto bitą śmietaną , wierzch udekorowałam wiśniami i galaretką . składniki: 400 g szpinaku mrożonego 3 jajka 1 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka(...)godzin do rozmrożenia. Jajka utarłam z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodałam przesianą mąkę wymieszaną z  proszkiem do pieczenia i dokładnie odsączony szpinak. Całość delikatnie wymieszałam szpatułką. Ciasto wylałam na blaszkę (24x32) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekłam do suchego patyczka, około 50 minut. Wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do wystudzenia

babka w formie

Proponowane wyszukiwania