adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Macie ochotę na pyszne ciasto? Dziś mam propozycję na fajne ciasto ze śliwkami. Proste w wykonaniu ,szybkie no i mega smaczne.!!.To smaczne ciasto zaskoczy nie jedno podniebienie. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawusi. Wypróbujcie sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g śliwek 180 g mąki pszennej 175 g masła 4 jajka rozmiar M 170 g brązowego(...)orzechów laskowych 50 g gorzkiej czekolady ( posiekanej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia garść całych orzechów laskowych prażonych ( bez skórki do posypania ) 20g (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Składniki na ciasto najlepiej w temp. pokojowej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko. Śliwki wypestkować i pokroić na 8 kawałków. ( jednak z całości odkładamy 5 sztuk śliwek na potem
Olcia gotuje!polecam. Lekki, smaczny i aromatyczny. Rewelacyjny dodatek do imprezowych dań, jako dodatek do grilla i przekąska na każdy dzień tygodnia. Łatwy do zrobienia i niedrogi. Polecam. Składniki: CIASTO: 600 g maki pszennej 300 ml letniej wody 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 50 ml oliwy z oliwek lub oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru MASLO: 1/2 malej(...)cebuli garść szczypiorku garść natki pietruszki garść koperku 1/2 kostki miękkiego masła 2 ząbki czosnku przyprawa do pizzy – opcjonalnie sól do smaku Wykonanie: Przygotować ciasto: do miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier i łyżkę z przygotowanej ilości mąki. Całość zamieszać i odstawić w cieple miejsce na 10 minut. Kiedy drożdże się uaktywnia, do miski przesiać mąkę i dodać sól
Pani M - kuchnia smakowitadrożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i kilku łyżek ciepłego mleka. Sypkie składniki połącz w misie miksera Dodaj mokre składniki i wyrabiaj do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta, które nie lepi się do brzegów misy * Można oczywiście wyrabiać ciasto ręcznie. Miskę przykryj mokrą ściereczką i odstaw aż ciasto podwoi objętość (ok. 60-90 min) Po tym czasie przełóż ciasto(...)stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut (w razie potrzeby podsyp delikatnie mąką) Podziel ciasto na 8 części Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5-1 mm Zwijaj ciasno wzdłuż krótszego boku Na koniec zlep dokładnie końcówkę i odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zlepieniem do dołu Przykryj ponownie mokrą ściereczką i odstaw do napuszenia
Słodki BlogProste, podzielne i bardzo efektowne warstwowe ciasto na herbatnikach z maślanym kremem budyniowym i warstwą galaretki z malinami. Nie jest przesłodzone, smaki idealnie się równoważą. Ciasto które uświetni każde rodzinne przyjęcie. Tym ciastem na pewno zaskoczysz gości. Gwarantuję, będą zachwyceni! Produkty dobrej jakości do przygotowania tego ciasta znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata Składniki na blaszkę 25/30(...)budynie śmietankowe po 40 g 2 żółtka 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu Warstwa malinowa: 2 galaretki malinowe 750 ml wody 500 g świeżych lub mrożonych malin Ciasto zaczynamy od przygotowania kremu budyniowego: 600 ml mleka zagotować z cukrem i pastą waniliową-(pastę można zastąpić 2 łyżeczkami cukru waniliowego), w reszcie mleka rozpuścić proszek budyniowy , wlać na gotujące
Wanilia i Kardamonpoczekać, aż zaczną pracować, dopiero można je wymieszać z resztą składników. Drożdże sypkie od razu mieszamy z resztą składników. Pamiętać należy o stopniowym dodawaniu wody podczas wyrabiania. Ciasto nie powinno być za gęste ani za luźne. Jeżeli użyjecie mąki tej samej firmy co ja to proporcja wody do całości składników będzie(...)Dokładnie wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na 2 godz. najlepiej w ciepłym miejscu, np. obok kuchenki na której gotujecie obiad lub kaloryfera w zimie. Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć. III Etap Z wyrośniętego ciasta odkładamy 2 łyżki do słoiczka, który zakręcamy nakrętką i odstawiamy do lodówki. Posłuży do wypieku kolejnego chleba. Rozczyn
Kulinarne przemysleniaKolejna słoneczna niedziela. W kuchni roznosi się zapach jabłek. Na stole stoi tarta jabłkowa z kruszonką. Jest pyszna! Już spróbowałam. Ciasto z jabłkami to moje ulubione. Mam mnóstwo jabłek, które muszę przerobić. Ciasto z jabłkami to jeden ze sposobów na wykorzystanie tych owoców. W tym roku jabłka obrodziły. Przygotowuję serię przepisów z jabłkami. Już wcześniej mieliście okazję zapoznać się(...)crumble z jabłkami . Tarta jabłkowa jest nieco inna, ale też z kruszonką. Większą część jabłek ułożyłam na dnie tarty, a resztę pokroiłam w kostkę i wymieszałam z kruszonką. Ciasto jest słodkie z wyraźnie wyczuwalnym smakiem jabłek. Lubię jak ich jest dużo w cieście, kiedy są miękkie, ale wciąż w całości. Do tego ciasta świetnie pasuje sos waniliowy lub lody. Tarta
codojedzeniaZachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt, owoce i bita śmietana z mascarpone. Nic wyszukanego, podstawowe składniki, proste wykonanie. Tak niewiele trzeba, żeby cieszyć się tym wspaniałym smakiem. Wierzch biszkoptu ścięłam i pokruszylam. Posypałam nim ciasto, taki prosty sposób na dekorację :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej(...)ubijać jeszcze chwilę, żeby wszystko ładnie się połączyło. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i kakao. Delikatne wymieszać łyżką do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyć papierem tylko spód tortownicy) Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec 25 minut
Agusiowe smakołykiGenialna krucha tarta ze śliwkami skradła nasze serca już w ubiegłym roku. To proste, szybkie i przepyszne ciasto. Zauroczyła nas tak bardzo, że była praktycznie na okrągło. W tym roku miała wielki powrót, a przepisu na nią na blogu ciągłe brak...🙈 Spieszę więc i nadrabiam zaległości, to ciacho zdecydowanie warte przetestowania. Ma jeszcze dodatkowy atut, jest mała, taka(...)ok.300g śliwek - 1 łyżka bułki tartej - cukier do posypania owoców (daję trzcinowy, ok. 15-20g, ale może być ksylitol lub zwykły) - cynamon i kardamon - cukier puder do oprószenia ciasta Mąkę, ksylitol, sól, jajko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło zagniatamy do uzyskania kruchego ciasta. Ja wykorzystuję do tego hak miksera. Z ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy i umieszczamy
Smaczne ZdrowePyszne i efektowne ciasto. Oryginalnie z kremem na bazie serka kanapkowego ja jednak postawiłam na klasykę czyli krem śmietankowy z mascarpone. Ciasto nasączyłam obficie likierem amaretto. Zapraszam po moją wersję tego prostego do wykonania ciasta. średnica 20 cm 2 i pół szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka kakao pół łyżeczki soli 3 jajka M 1 i pół(...)wymieszać z sodą i szybko przelać do przygotowanej masy. Na koniec dodać barwnik i ponownie wymieszać do połączenia składników. W między czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę na ciasto przelać do foremki i wstawić do piekarnika. Piec około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia. Ściąć "górkę" pokruszyć i odłożyć na bok. Pozostałe
Andzia Pichcipuszyste knedle ze słodką, śliwkową niespodzianką w środku. W sezonie śliwkowym na moim stole nie może zabraknąć knedli. Wystarczy z ugotowanych ziemniaków, jajka, łyżki mleka i mąki zrobić ciasto ziemniaczane. Dodać do środka kulki słodką śliwkę węgierkę i gotować przez kilka minut. Prawda, że banalnie proste i błyskawiczne w zrobieniu? Ilekroć je przyrządzam, to zawsze mam przed oczami beztroski smak(...)przede wszystkim puszyste, delikatne i miękkie. Jeśli nie masz ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, nie przejmuj się. Ważne jest, aby były dobrze schłodzone w lodówce. Ze świeżo ugotowanych ziemniaków ciasto jest bardzo klejące i trzeba dać więcej mąki. Większa ilość mąki sprawia, że knedle są twardsze po ugotowaniu. Jakie śliwki do knedli**? Na knedle najlepsze są oczywiści śliwki węgierki. Wybierz
Ania gotujeOrzechowe ciasto ze śliwkami to propozycja dla tych, którzy lubią ciasta bez masy. Jeśli upieczecie ciasto w nieco większej tortownicy (np o średnicy 26 cm), ciasto będzie niższe, przez co wydaje mi się, że może być jeszcze lepsze. 200 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru 4 jajka 150 g mąki pszennej 180 g mielonych orzechów, u mnie laskowe(...)każdym razem miksujemy do połączenia. Następnie wsypujemy połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, mieszamy. Wlewamy mleko, a następnie dodajemy resztę sypkich składników, mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica około 24 cm lub 26 cm, wówczas ciasto będzie nieco niższe). Na wierzchu rozkładamy przepołowione, pozbawione pestek, śliwki (skórką do dołu). Wstawiamy
Smaki Na Talerzu