cukiernictwie – nie tylko do picia W cukiernictwie kawa wykorzystywana jest często i chętnie. Poza dobrze znanym tiramisu, z dodatkiem espresso przyrządzić można sernik, bezę, brownie czy muffinki. W ciastach często stosuje się tzw. masę kawową , która szczególnie dobrze smakuje z biszkoptem. Innym zastosowaniem kawy jest nasączenie nią ciasta biszkoptowego, co pozwoli uzyskać odmienny, bardziej wyrazisty smak. Warto pamiętać
Kuchnia MagdaLenyszczyptę soli i wymieszać. Do suchych składników dodać przestudzoną mieszankę miodu, masła i czekolady ( może być lekko ciepła ), wbić jajko i wymieszać łyżką do dokładnego połączenia i powstania jednolitego ciasta. Ciasto na tym etapie będzie dość luźne i klejące. Ciasto nakryć folią spożywczą w kontakcie i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę ( u mnie chłodziło się dłużej, około(...)godziny ). Dobrze schłodzone ciasto ( które powinno być już przyjemnie plastyczne ) wyjąć na stolnicę oprószoną mąką. Najwygodniej jest podzielić ciasto na pół i pracować na jednej części, drugą w tym czasie trzymać w lodówce nakrytą folią spożywczą. Podsypując mąką rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm. Z ciasta najpierw wycinać kółka o średnicy nieco większej niż foremka, którą zamierzamy wykrawać nasze
Opowieści z piekarnikaRadzę przygotować podwójną porcję kremu, bo jest przepyszny. Jedna do próbowania, a druga już finalnie do deseru ;) Pomarańcze wspaniale komponują się z korzennymi przyprawami, dlatego do kremu (i do ciasta też), można dodać trochę cynamonu, goździków albo przyprawy do piernika). Czekoladowo-pomarańczowy deser Składniki: Ciasto czekoladowe: 1) 220 g mąki pszennej(...)masła 8) szczypta goździków lub korzennej przyprawy (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy ciasto 1) W garnuszku umieszczamy pokrojone na kawałki masło oraz połamaną czekoladę i podgrzewamy na wolnym ogniu aż składniki się roztopią. Następnie odstawiamy do ostudzenia. 2) Do miski przekładamy jajka
Na kulinarnym poligonieBardzo efektowny, wilgotny i aromatyczny makowiec. Podobnie jak Makowiec - Gwiazda Betlejemska przygotowuję go na bazie sprawdzonego przepisu na ciasto drożdżowe mojej babci i gotowej masy makowej, którą doprawiam po swojemu, aby była naprawdę bogata w smaku. Składniki na 2-3 makowce w kształcie warkoczy 500 g mąki pszennej tortowej 50 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości jajka(...)łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek sułtańskich garstka posiekanych orzechów włoskich 2-3 krople zapachu migdałowego 1 łyżka powideł śliwkowych sok z cytryny Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta i lukier do dekoracji Przygotowanie: Drożdże rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut aż zwiększy swoją objętość
Kulinarne Inspiracjespodu to prawdziwy hit! Nie spodziewałam się takiego efektu - jest puszysty, delikatny i znakomity w smaku. Składa się tylko z 4 składników plus kajmak, który znajduje się na wierzchu ciasta. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a największym wyzwaniem jest czekanie, aż sernik będzie gotowy do pokrojeniu, gdyż musi on po wystygnięciu przeleżeć całą noc w lodówce. Sernik
Kuchnia MagdaLenypowideł śliwkowych bez cukru 50 g czekolady gorzkiej 85% 50 g śmietanki 30% Przygotowanie Blaszkę lub formę wyłożyć papierem do pieczenia tak by u góry wystawał, ponieważ ciasto mocno rośnie. Warto zatem użyć rantu do pieczenia jeśli taki posiadasz. U mnie forma keksówka 27×14 cm (wymiary zewnętrzne), ale zdecydowanie polecam ciut większą bo ciasto bardzo rośnie i musi(...)błyszcząca należy zmniejszyć obroty miksera i dodawać powoli po jednym żółtku aż do całkowitego połączenia składników. Następnie cały czas wolno miksując dodawać suche składniki z przygotowanej miseczki. Gotowe ciasto powinno wyjść gęste i klejące. Ciasto za pomocą szpatułki lub łyżki przełożyć do formy i dobrze wygładzić na wierzchu. Pieczenie Piekarnik rozgrzać do 170° C a następnie wstawić ciasto
Ola la LCHFwiększości polskich domów, nie ma u mnie Świąt Bożego Narodzenia bez barszczu z uszkami. Super miękkie i cienkie ciasto, a w środku pyszne grzybowe nadzienie. Takie pierożki w połączeniu z barszczem z własnoręcznie kiszonych buraków, to niebo w gębie. Dziś podaje przepis na te tradycyjne z suszonymi grzybami leśnymi. Dla dzieci polecam farsz z pieczarek, które są bardziej(...)lekko strawne niż grzyby leśne. Z podanych składników wyszło mi 170 uszek (110 z grzybami leśnymi i 60 z pieczarkami) Na ciasto: 1 kg mąki krupczatki+do podsypywania 500 ml wrzątku 2 jajka 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli Na farsz z grzybów: 150 g suszonych grzybów leśnych 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka bułki tartej
Krylowa KuchniaPosmakowała mi ona wtedy tak bardzo, że w zasadzie już szukałam sposobu do czego by ją jeszcze wykorzystać Udało się znakomicie Rogaliki z masą orzechową, przepis na 24 sztuki: Ciasto półkruche: czubata szklanka mąki pszennej 140 g zimnego masła czubata łyżka cukru pudru 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18% Do mąki dodajemy cukru, a następnie posiekane w kawałki masło. Zagniatamy(...)momentu dokładnego połączenia składników. Dodajemy śmietanę i dokładnie zagniatamy, do momentu utworzenia jednolitego, elastycznego ciasta. W razie klejenia się ciasta dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na czas szykowania nadzienia. Nadzienie orzechowe: 150 g dowolnych zmielonych orzechów 60 g cukru 60 ml śmietanki kremówki cynamon (do smaku dowolna ilość) 1 białko
Relaxtimezwrócić uwagę podczas wyboru pieca, jest sposób jego zasilania. Do wyboru mamy piece do pizzy: elektryczne, gazowe, opalane drewnem. Piec do pizzy elektryczny lub gazowy wypieka równie dobre ciasto, jak ten tradycyjny opalany drewnem. Atutem tego typu urządzeń są ich niewielki gabaryty, dodatkowe funkcje usprawniające pieczenie oraz możliwość dopasowanie ilości i wielkości komór do potrzeb naszego lokalu. Piece(...)Piec do pizzy opalany drewnem jest dobrym wyborem, gdy dysponujemy dużą powierzchnią lokalową. Jest on wtedy prawdziwym sercem pizzerii, a wypiekanie pizzy odbywa się na oczach klientów. Aromat pieczonego ciasta oraz ciepło pieca tworzą wyjątkowy klimat, sprzyjający biesiadowaniu. Piece do pizzy opalane drewnem są ekonomiczne i praktycznie bezawaryjne. Trzeba jednak pamiętać, że budowa takiego typu pieca jest kosztowna, a praca
Kuchnia MagdaLenyDzień dobry! To ciasto wyszło przez przypadek! Mieliśmy ochotę na coś do kawy z mąk, które były w zasięgu ręki. A była tylko migdałowa która została po tostach. Nikomu nie chciało się iść do sklepu. Lenistwo… Do nadzienia w spiżarce znaleźliśmy jabłka i brukselkę. Bezglutenowy jabłecznik z brukselką… brzmi średnio, ale kto wie może następnym razem Postawiliśmy więc(...)klasykę – jabłecznik z jabłkami. Ciasto jest trochę “trudne”, szczególnie górna warstwa, ale powoli i cierpliwie da się je nałożyć. Smakuje tak dobrze, że musiało wylądować na blogu, a nie mieliśmy tego w planach. Oboje jednak z Sylwią stwierdziliśmy, że musimy się tym przepisem na bezglutenowy jabłecznik z Wami podzielić. Bo był po prostu przepyszny Dlatego też takie szybkie zdjęcie
PaleoLifeSkładniki: Kruche ciasto waniliowe : 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 250 g margaryny Nadzienie: 2 opakowania budyniu o smaku piernikowym ok. 1 litra mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 3 - 4 jabłka U mnie szklanka ma 200 ml. Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku(...)Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde. Nadzienie - 2 opakowania budyni o smaku piernikowym rozpuścić
Ciastka - domowe słodkościprezentuje przepis na lekko spolszczoną wersję tego dania. Najlepszy smak uzyskamy gdy przygotujemy wszystko sami, wraz z makaronem, ale możliwe jest również użycie gotowych płatów lazanii. Przygotowanie i rozwałkowanie ciasta jest zajmującą najwięcej czasu czynnością. Składniki: Ciasto - mąka pszenna, najlepiej z pszenicy durum 500g - 5 jajek - szczypta soli Farsz - 500g mięsa mielonego wieprzowego - 500g mięsa mielonego wołowego - dwa kartoniki przecieru(...)cebule - 4 ząbki czosnku - przyprawy - 5 łyżek oliwy Sos beszamel - 100g masła - 4 łyżki mąki pszennej - 0,5l mleka 3% Do posypania, ser żółty mozzarella, gouda lub inny. Przygotowanie: Ciasto Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy jajka i szczyptę soli. Zagniatamy na ciasto, które powinno być dosyć twarde. Nie jest na tym etapie konieczne by ciasto było bardzo jednolite, chodzi tylko
Tanie przepisy studenckieteż sprawdzi się na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi lub męskie kibicowanie podczas meczu ukochanej drużyny. Dla dwóch osób ta porcja wystarcza przynajmniej na 2 dni. Polecam. Składniki: Ciasto: • 200 g letniej wody • 20 g świeżych drożdży • 1 łyżeczka cukru • 500 mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu • 2 łyżeczki soli(...)plastrów sera cheddar lub sera żółtego, np. goudy, edamskiego • 1 roztrzepane jajko • 1 - 2 łyżki ziaren białego sezamu Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto: Do miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę, sól, olej i jajko, wyrobić mikserem ciasto przez 1,5 min. Drugą miskę natłuścić olejem. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i uformować w kulę, przykryć
W mojej kuchnioccacia to włoskie ciasto przygotowywe z ciasta podobnego do ciasta na pizzę.Oryginalna nazwa to"Schiacciata con l'uva", wypiekana w Toskani. Moje ciasto zawiera ziemniaki, trochę wiecej cukru ale mniej soli. Dziś zarobiłam je z kolorowymi winogronami i rozmarynem. Winogron można dać więcej. \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ Chciałam sprawdzić czy będą nam smakowaćły pieczone winograna. Fajnie jak uda wam się dostać bezpestkowe(...)gram świeżych drożdży 15-180 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczka cukru 1 łyżeczki soli rozmaryn kilka sztuk winogron Przygotowanie: Z podanych składników zagnieć ciasto ok. 8 minut ręcznie lub w dzieży robota. Miskę z wyrobionym ciastem oprósz mąką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie zagnieć
AZgotuj!