ciasto - 160969 przepisów (strona:1507/10732)

Pyszna babka kawowo-waniliowa 70

Pyszna babka kawowo-waniliowa Babka to jedno z pierwszych ciast, które przygotowałam sama już jako dziecko. Uwielbiam babki za prostotę przygotowania, wygląd, smak i to, że odpowiednio przechowywane długo zachowują swoją świeżość. Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę kawowo-waniliową. Takie nietypowe połączenie powstało kiedyś pod wpływem chwili. Jako, że bardzo lubię dobrej jakości kawę, to spróbowałam(...)dodać do mojego bazowego przepisu na babkę. Okazało się to bardzo trafionym pomysłem. Znajomi byli zachwyceni, a ciasto zniknęło w kilka chwil. I od tej pory co jakiś czas na moim stole gości pyszna babka kawowo-waniliowa. Jak przygotować ciasto z dodatkiem kawy? Babka z dodatkiem kawy, to bardzo prosty przepis. Kilka podstawowych składników, takich jak jajka, cukier, mąką

Słodkie okruszki
Pyszne NADZIEWANE kruche ciastka 84

Marmolada jest twarda, więc tu podczas pieczenia nic się nie działo. Radzę też do ciastek użyć masła ekstra, czyli o zawartości tłuszczu 82%. Polecam! (przepis ciut zmodyfikowany z gazetki „Ciasta Domowe” nr 344). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne NADZIEWANE kruche ciastka Składniki(...)około 23 ciastka: Ciasto: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła (o zawartości tłuszczu około 82%) 100g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego (niekoniecznie) 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 żółtko Dodatkowo: około 220g marmolady lub bardzo gęstego dżemu (dżem może trochę wypłynąć z ciastek podczas pieczenia) 1 białko jasny brązowy cukier do posypania ciastek (trzcinowy) Ciasto

Mała Cukierenka
Jesienna rolada jabłkowa z orzechami. 92

Ciasto idealne na jesienną porę roku. Jesienna rolada z pysznymi jabłuszkami i orzechami. Iście sezonowy wypiek. Bardzo Wam ją polecam. Jest naprawdę bardzo łatwa do zrobienia i stanowi świetną alternatywę do tradycyjnej szarlotki. Składniki: Masa jabłeczna: 6 średnich lub 8 małych jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 lyzka cukru z wanilia 1/3 szklanki cukru 50 g pokruszonych orzechów włoskich Ciasto(...)jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 ml mleka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g maki pszennej cukier puder do posypania gotowego ciasta Zapraszam również na film z instrukcją krok po kroku. Wykonanie: Jabłka umyć i obrać ze skórki. Utrzeć na tarce o dużych oczkach. Utarte jabłka przełożyć do garnka i dodać do nich

Pani M - kuchnia smakowita
Mini pączki z musem jabłkowym i cynamonem 62

mąki do podsypania – użyłam Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny Uniwersalnej, typ 480 Dodatkowo: mus z prażonych papierówek – z tego przepisu cukier do obtoczenia 1/3 łyżeczki cynamonu   Przygotowujemy ciasto na pączki – do letniego mleka wkruszamy drożdże i dokładnie rozprowadzamy. Mieszankę Pączki Domowe przesypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w mniejsze kostki margarynę, jajka oraz zaczyn z drożdżami. Za pomocą(...)miksera – polecam użyć mieszadeł do ciasta drożdżowego, miksujemy wszystko, początkowo na niskich, a następnie na średnich obrotach, około 4-6 minut, do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby odpoczęło, na 15 minut.   W tym czasie możemy przygotować mus z jabłek, do którego przepis zalinkowałam powyżej. Ja użyłam papierówek, one w obróbce rozpadają

Smaczna Strona
Tradycyjna szarlotka 122

Klasyczna szarlotka bez zbędnych dodatków, to jeden z najpopularniejszych przepisów w moim domu. Jej sekretem jest przepyszne mega   kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego sadu. Pachnie niesamowicie i szybko znika. Koniecznie musicie wypróbować. Ciasto kruche na blaszkę 25/30 cm:   2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki krupczatki 5 żółtek 1 kostka miękkiego masła 82% lub dobrej jakości(...)łyżeczki proszku do pieczenia    Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki ¾ szklanki cukru 1 kisiel cytrynowy Dr.Oetker ½   łyżeczki mielonego cynamonu Dr.Oetker     Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz śmietaną i żółtkami, dodać miękkie masło lub margarynę, , zagnieść szybko jednolite kruche ciasto. Połową ciasta   wylepić dno wyłożonej

Wanilia i Kardamon
Pielmieni w rosole 75

Pielmieni to pierożki na jeden kęs, dlatego nie mogą być za duże. Szukając przepisu na pielmieni trafiłem na wpis Ania gotuje , która zaleca, żeby pierożki wycinać z krążków ciasta o średnicy 5 cm. To mniej więcej tyle ile ma szklanka. I faktycznie jest to dobry wymiar, Pierożki są małe, zgrabne, w sam raz do zjedzenia. Jak je zrobić? Ciasto(...)pielmieni powinno być elastyczne, żeby łatwo zawinąć w nie nadzienie. Dlatego proponuję przygotować ciasto na pierogi według poniższej receptury, z użyciem bardzo gorącej wody. Ciasto jest gładkie i elastyczne. Jeśli chodzi o farsz do pielmieni, to opcji jest tu całe mnóstwo. Przede wszystkim trzeba użyć mięsa surowego. Najlepiej różnych rodzajów. Popularny zestaw to wołowina i wieprzowina – pół na pół

Niedzielny kucharz
Paszteciki z mięsem i grzybami 61

przygotowanie. Poniżej przepis na pyszne domowe paszteciki z mięsem i grzybami. Z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. PRZEPIS NA PASZTECIKI Z MIĘSEM I GRZYBAMI Składniki Porcja na ok. 50 sztuk CIASTO DROŻDŻOWE 50 dag mąki pszennej 12 g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru szklanka mleka 1 łyżeczka soli 2 jajka 10 dag miękkiego masła NADZIENIE 70 dag mięsa z rosołu(...)indyk – skrzydełka i udko) ugotowana marchewka z rosołu 50 dag pieczarek lub grzybów leśnych 2 cebule 5 łyżek oleju sól, pieprz do smaku DO POSMAROWANIA 1 żółtko Przygotowanie CIASTO Drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki, mleko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, roztopione masło, zaczyn z drożdży i wyrobić ciasto

Alle Dobre!
Tarta z pomidorami i bakłażanem 61

bardzo prosta tarta, wystarczy do niej gotowe ciasto do pizzy, trochę kremowego serka, zioła, pomidory i bakłażan. Całość robi się mega prosto i szybko a efekt jest fantastyczny. Zapraszam na ten przepis i zachęcam do oznaczania mnie na Waszych zdjęciach na Instagramie i na Facebooku. Facebook @nietylkopasta i Instagram @nietylkopastapl  Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie(...)przepisy na kolację – Tarta z pomidorami bakłażanem i serem mozzarella –  tarta z porem i łososiem –  tarta z cukinią –  tarta z boczkiem –  ślimaczki z ciasta francuskiego –  pizza z ciasta francuskiego –  paluchy z ciasta francuskiego –  tarty z pomidorami –  chlebek z cukinii –  tarta ze szpinakiem i salami –  tarta z łososiem

nietylkopasta.pl
Ciasto z panna-cottą i owocami 56

Witajcie, dość długo mnie tutaj nie było,tyle się działo... Dziś chcę Was zaprosić do zrobienie pysznego ciasta. Miałam okazję zjeść do ciasto z ręki p. Karoliny i mnie po prostu zauroczyło. Przepyszne ciemne ciasto i bardzo orzeźwiająca panna cotta i owoce w galaretce. SKŁADNIKI: ciasto: 130g mąki pszennej 40g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)miseczki wlać maślankę, kawę ,olej,jajko,wanilię i cukier, wymieszać rózgą, dodać mąkę,kakao,proszek do pieczenia,sodę i sól-wymieszać rózgą, blaszkę 24x38cm natłuścić wyłożyć papierem, wlać ciasto(będzie rzadkie), piec w temperaturze 160 stopni(bez termoobiegu) 20-25min -do suchego patyczka, Panna cotta 150ml mleka 425ml śmietany kremówki 36% 425ml gęstego jogurtu naturalnego typu "grecki" 100g cukru

Kuchnia Beaty
Szarlotka z galaretką 91

zapach domowej szarlotki i kubek gorącej herbaty w towarzystwie najbliższych. To niekończące się długie, wieczorne rozmowy o wszystkim. Zapraszam Was na szarlotkę inną niż wszystkie: blaty kruche do ciasta pieczemy osobno i upieczone „sklejamy” pyszną masą z prażonych jabłek z dodatkiem galaretki. To dobra alternatywa jeśli w szarlotce przeraża Was cynamon ( a znam takie osoby :) ) - tutaj możecie dobrać sobie smak(...)drugi dzień. Blacha 25 x 36 cm. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2; background: transparent } Składniki na kruche ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wykładamy

Domowe ciasta
Drożdżówki z borówką amerykańską i kruszonką 75

Takie drożdżówki chodziły za mną już od dłuższego czasu. Idealne drożdżowe ciasto, pyszne nadzienie, które wymyśliłam sama i maślana kruszonka. Drożdżówki długo zachowują świeżość. Uwielbiam drożdżowe wypieki i piec i jeść, zawsze mi się udają, może dlatego, że wkładam w to co robię całe serce. Upieczcie takie pyszności. Można je zabrać do pracy, na wycieczkę czy na piknik, a nawet(...)szkoły. Udanych wypieków.     Potrzebujemy:   Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki tortowej 1 szklanka ciepłego mleka   Na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek oleju ewentualnie ciepłe mleko   Na nadzienie: 2 szklanki borówki amerykańskiej 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy   Kruszonka

Izabelawkuchni
Ciasto śmietanowe z makiem 72

Ciasto śmietanowe z makiem Przekładanie ciasto, które zrobimy bardzo szybko i prosto, nie wymaga dużego wysiłku. Ciasto jest bardzo smaczne, na bazie śmietany z brzoskwiniami. Udekorowane płatkami migdałowi, wygląda pysznie z pewnością podane na imprezy, zachwyci każdego gościa. 20 porcji 40 minut czas przygotowania Dwie formy 24 cm X 24 cm Składniki na ciasto z makiem(...)wody, studzimy. 4.   Śmietany schłodzone ubijamy mikserem, dodajemy schłodzone galaretki. 5 .   Brzoskwinie kroimy w kostkę i łączymy z masą, delikatnie mieszając łyżką. 6.   Masę wylewamy na ciasto makowe i przykrywamy drugim ciastem z makiem. 7.   Wierch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy płatkami migdałowymi. 8.   Chłodzimy w lodówce dwie godziny. 9.   Ciasto gotowe

Kulinarna Chwila
BABECZKI CYTRYNOWE Z MAKIEM, LEMON CURD I KREMEM ŚMIETANKOWO – CYTRYNOWYM + SPOSÓB NA ZAWSZE UDANE BABECZKI 104

zatem bardzo serdecznie do odwiedzin na stronie  😊 A tymczasem wracamy do sposobu na babeczki idealne. BABECZKI CZY MUFFINKI:  Babeczki (z języka angielskiego „cupcakes”) to małe porcje pysznego ciasta, idealne na kilka kęsów, najczęściej udekorowane różnorodnymi kremami, masami, bakaliami i owocami oraz często nadziane kolejną, pyszną niespodzianką. Od muffinek różnią się strukturą ciasta i niektórymi dodanymi składnikami, a poza(...)wersji wytrawnej. Muffinki nie mają takiej okazałej dekoracji, opcjonalnie polane są lukrem i posypkami, bądź podaje się je w „naturalnej” formie bez ozdób. Dla wzbogacenia smaku natomiast do ciasta dodaje się owoce czy bakalie. Struktura babeczek jest lżejsza, ciasto jest delikatniejsze, przypomina babkę, natomiast muffinki są cięższe i bardziej zbite i zdecydowanie skromniejsze w formie podania. FORMA DO PIECZENIA

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania