mielone - 47549 przepisów (strona:1507/3170)

Śledzie z fetą i suszonymi pomidorami 138

grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Pomidory kroimy w cienkie paski, ser w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy ziele angielskie, świeżo mielony pieprz i olej, mieszamy. Wkładamy do lodówki

Kardamonovy
Szybka sałatka śledziowa z cieciorką i ogórkiem 229

rodzinnych Świąt Składniki: 250 g filetów śledziowych a la matjas* 3 łyżki cieciorki z puszki 2 ogórki konserwowe „POLONAISE” 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 2 pełne łyżki majonezu świeżo mielony czarny pieprz do smaku mała szczypta soli ziołowej do smaku *jeśli użyjecie lekko solonych śledzi (dostępne w sklepach) sałatka będzie jeszcze szybsza, wystarczy je wówczas moczyć około 30 minut

Słodkie okruszki
Babeczki ziemniaczane 186

minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: 700g  ugotowanych ziemniaków 3 jajka 70g żółtego sera 2 malutkie cebule 2 łyżki masła 2 łyżki mleka Przyprawy: świeżo mielona sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa Dodatki: jogurt grecki, natka pietruszki Cebule obieramy i drobno siekamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z łyżką masła na złoty kolor. Do ziemniaków dodajemy przyprawy

Kolizje Smaków
Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną 219

Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną składniki na ciasto:  250 g mąki gryczanej białej 100 g mąki ziemniaczanej + do podsypania 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego około 250 ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki soli Wykonanie:  Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i dodajemy stopniowo wodę. Ilość potrzebnej wody zależy od tego

Przysmaki Karolki
Kryzysowa wigilia - tradycyjna. 170

Jabłka też obieramy, ale trzemy na drobnej tarce. Jabłka mieszamy z olejem, a buraki kroimy na cienkie plasterki. Ja podałem jak widać na talerzu po lewej, ale może będziecie mieli lepsze pomysły. Szczodraki ze śliwkami suszonymi Kiedyś to święto nazywane było Szczodre Gody. Na pamiątkę tego, w niektórych częściach kraju jada się małe bułeczki zwane szczodrakami. Zazwyczaj są drożdżowe(...)się będzie chciało w domu robić heroinę. Nie byłoby to takim problemem, gdyby nie fakt, że stracił on też swoje walory smakowe. Składniki: - płatki owsiane - mak Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na proszek. Dodajemy mak i tyle wody, aby powstało nam gęste, lejące się naleśnikowe ciasto. Nalewamy na patelnie i smażymy małe placki. Kutia Była to tak wypasiona potrawa, że symbolizowała

Kryzysowa Książka Kucharska
Sernik kajmakowy z orzechami 218

trudnych, także śmiało - róbcie ! PRZEPIS NA SERNIK KAJMAKOWY Z ORZECHAMI Składniki na sernik: Spód do sernika: 200 g biszkoptów 150 g masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego mielonego 250 g masy kajmakowej z puszki 200 g śmietany 36% 1  szklanka drobnego cukru 4 jajka 2 żółtka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej  Dodatkowo: 100 g białej czekolady

kolorowotorcikowo
MIĘKKIE PIERNICZKI Z NUTĄ POMARAŃCZY 206

font:minor-bidi;} Składniki (na 40szt.): 170g miękkiego masła 150g brązowego cukru 350g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki imbiru w proszku 1 jajko 60ml płynnego miodu 1 łyżka soku pomarańczowego 1 łyżka startej skórki pomarańczowej dodatkowo  4-5 łyżek brązowego cukru do obtoczenia

Słodkie zapomnienie
Kompot z suszu – prosty, tradycyjny przepis 290

miodu, taki kompot możemy podać dzieciom, które skończyły rok. 300 g suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele mniej więcej w równych proporcjach) 1 średnia pomarańcza 5 goździków łyżeczka cynamonu mielonego 2-centymetrowy kawałek imbiru 3 łyżki miodu Do garnka wlewamy 2,5 litra wody. Dodajemy suszone owoce i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy przyprawy (goździki, cynamon, obrany i pokrojony

Dieta bez mleka
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 203

cebule 2-3 ziemniaki 2 liście laurowe 4-5 ziaren angielskich 1 szklanka bulionu 1/3 szklanki białego wina wytrawnego 3 łyżki musztardy francuskiej Octim 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku suszonego pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Białą kiełbasę najpierw zaparzamy: wkładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie

Kuchnia MagdaLeny
Świąteczny śledzik z ogóreczkiem w oleju rydzowym 226

ogóreczkiem w oleju rydzowym Składniki: 250 g filetów ze śledzia a la matjas 1 ogórek kiszony 1 mała czerwona cebula 7-8 łyżek Wielkopolskiego Oleju Rydzowego SemCo świeżo mielony czarny pieprz do smaku odrobina soli do smaku Przygotowanie:  Filety śledziowe płuczemy, a potem moczymy w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Wodę zmieniamy 2 razy

Słodkie okruszki
Makowa Panienka 13523

width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowa Panienka – Składniki: Składniki na blaty makowo-kokosowe: 8 białek szczypta soli 150 g cukru 4 żółtka 100 g wiórek kokosowych 100 g mielonych migdałów (użyłam migdałów w płatkach, które zmiksowałam w blenderze na mąkę) 150 g suchego maku Składniki na poncz: 50 ml letniej wody 1 czubata łyżeczka cukru pudru 2 łyżki

Kulinarne Przeboje
Makowiec mojej Mamy 231

odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie mak odcisnąć z nadmiaru wody przy pomocy np. czystej ściereczki lub gazy. Odsączony mak dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa, podczas drugiego mielenia dodając cukier - przykładowo: 2 łyżki maku, 1 łyżka cukru. UWAGA: Nie jest konieczne mielenie maku wraz z cukrem; cukier może być dodany do zmielonego już maku wraz z pozostałymi składnikami

Opowieści z piekarnika
Śledź z sosem tatarskim 181

pokroić w drobniutką kosteczkę razem z ogórkami i grzybkami. Majonez wymieszać z śmietaną, miodem, sokiem z cytryny i musztardą. Dodać posiekane składniki i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Śledzie serwować z porcją sosu tatarskiego lub pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi, trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą. Trudność

Pyry na Gaz
Wigilijne pierogi z soczewicą 156

wigilijnym stole będą smacznym urozmaiceniem. Składniki na farsz: ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanej, zielonej soczewicy 1 cebula sól, pieprz ząbek czosnku papryka mielona-  wędzona  zioła prowansalskie Składniki na ciasto pierogowe: ok. 2 szklanek mąki sól, 3 łyżki oleju b.ciepła woda- mnie była potrzebna 1 szklanka Przygotowanie : Suchą soczewice ugotować wg wskazówek na opakowaniu Po przestudzeniu

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania