Próbowaliście kiedyś zrobić ajwar ? Mnie on kusił od kilku lat ale przerażała mnie wizja obierania papryki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> i
sierotka maRysia w kuchniCiasta bananowe nie były do tej pory moimi ulubionymi jednak, w końcu, się na nie skusiłam... i się przekonałam. Chlebek bananowy z tego przepisu jest mocno
sierotka maRysia w kuchniPrzepis prosto ze Szkocji Zanim wypróbowałam ten szkocki chlebek bananowy nasłuchałam się o nim tyle, że już musiałam go upiec - bo skoro Kuchenny Ryś zachwala ciasto
sierotka maRysia w kuchniCiasto bananowe numer trzy! Faza bananowa rośnie z dnia na dzień... zastanawiam się nad zmianą nazwy bloga na np bananowy blog... nie... to brzmi źle... pomyślę
sierotka maRysia w kuchniDelikatne, rozpływające się w ustach bułeczki dyniowe z ciasta ptysiowego. Poza pięknym kolorem świetnie też smakują. Pasują zarówno do słodkich dodatków jak i do wytrawnych. A
Mienta blogFigę zjedz...FIGĘ ! Czy figa, to nic ? Czy jak figa, to tylko z makiem i pasternakiem ? Oj nie. Figa, królowa jesieni, ubrana w purpurę, pod
kolorowotorcikowoBardzo fajna pasta do kanapek. W smaku przypomina pastę jajeczną. Pastę tą można również wykorzystać jako farsz do pomidorów lub jajek. Składniki: 1 szklanka gęstego musu
Mama GotujePrzepyszne rogaliki , delikatne i puszyste w środku , a na wierzchu krucha skórka . Nic bardziej nie smakuje lepiej niż pyszny śniadaniowy rogalik . Składniki na 12
Różowa kuchniaZapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi
potrawyregionalneAwokado albo inaczej Smaczliwka wdzięczna . W niektórych krajach owoc awokado jest nazywany "owocem maślanym", ze względu na dużą zawartość tłuszczów.W jego składzie znajduje
potrawyregionalneMakrela to gatunek dość niedocenianej ryby w Polsce. A szkoda, ponieważ jest szczególnie bogata w kwasy omega-3, jod, fosfor, potas, wapń, magnez i
potrawyregionalneOstatni dzwonek na powidła śliwkowe . Idealnie pasują do ciast,naleśników i kanapek. Składniki: 3 kg. śliwki węgierki (dojrzałej,odchodzącej od pestki) 1 kg. cukru ( jak
potrawyregionalneTatar klasyczny już gościł na moim blogu (przepis TU ) ale dziś zaproponuję go w innej odsłonie. Trochę klasyki, trochę inspiracji...a smak jak zawsze rewelacyjny. Zapraszam
potrawyregionalneDziś na szybko;-) bo i przekąska szybka...ale za to jaka smaczna! Kupiłam plastry wędzonego łososia. Pokroiłam go,dodałam koperek i polałam oliwą z oliwek. Jeszcze
potrawyregionalneCzosnek To moje ulubione warzywo, najaromatyczniejsze i zdrowotne dobrodziejstwo, choć towarzysko może zaszkodzić ;-) Jest on niezastąpiony w mojej kuchni. Wszyscy znamy
potrawyregionalne