chleb - 26084 przepisów (strona:1498/1739)

PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK I SERC 132

Dziś potrawa dla wielbicieli podrobów i pasztetów. Pasta z kurzych wątróbek i serc , którą proponuję jest szybszą i łatwiejszą wersją pasztetu. Idealna do kanapek. Składniki: 40

potrawyregionalne
MASŁO CZOSNKOWO-KOPERKOWE Z ANCHOIS 131

Pyszne masło czosnkowe ze świeżym koperkiem. Idealne do świeżego chlebka,grzanek lub warzyw np.szparagów. Do tego fileciki anchois i ząbek czosnku.Pycha!  Zapewniam,że zjecie

potrawyregionalne
PESTO Z BROKUŁ 145

Tradycyjne włoskie pesto przyrządza się z bazylii. Proponuję pesto z innego zielonego warzywa - brokuł. Jest zdrowe, zielone i naprawdę smaczne. Składniki: różyczki brokuł oliwa z oliwek

potrawyregionalne
SALSA Z BAKŁAŻANA POMIDORÓW I ŚWIEŻEJ BAZYLII 165

Salsa z pieczonego bakłażana , duszonych pomidorów z dodatkiem czosnku i świeżej bazylii. Idealna do zapiekanek, lekka, zdrowa i pyszna. Składniki: bakłażan jeden duży lub dwa,trzy

potrawyregionalne
PASTA Z WĘDZONEGO PSTRĄGA 162

Pyszna i zdrowa   pasta z wędzonego pstrąga z serkiem i chrzanem Idealna do kanapek.  Był już prezentowany na blogu przepis na: PASTĘ Z WĘDZONEJ MAKRELI

potrawyregionalne
CEBULARZ LUBELSKI 167

Ten placek z cebulą nie ma sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z oscypka. Cebularz w dniu 30 kwietnia 2007

potrawyregionalne
WIOSENNY SEREK Z MIĘTĄ RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM 97

Dziś wiosennie, zielono i zdrowo. Szybki pomysł na pyszne śniadanko. Do białego serka można dodać właściwie wszystko na co macie ochotę. Ale koniecznie dodajcie listków świeżej

potrawyregionalne
DŻEM TRUSKAWKOWY 163

  Nie ma to jak w zimowy dzień otworzyć pachnący, pełen słodkich truskawek słoiczek. Dżem truskawkowy   można używać do kanapek, naleśników,ciast. Najlepszy jest ten

potrawyregionalne
DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ 112

Rabarbar mimo,że ma kwaskowaty smak idealnie nadaje się na dżem. Dodatek świeżego korzenia imbiru i cytryny daje naprawdę wspaniały smak. Kwaskowaty i słodki zarazem. Można

potrawyregionalne
TAPENADA Z SUSZONYCH POMIDORÓW Z KAPARAMI OLIWKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM 148

Tapenada to przepyszna i prosta pasta,  której głównymi składnikami są oliwki i kapary.  Obok nich, w zależności od wersji, w składzie mogą znaleźć się

potrawyregionalne
NUTELLA DOMOWA czyli KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY 142

Ptasie mleczko i nutellę mogłabym jeść w ilościach hurtowych ;-) Moje uwielbienie do słodyczy jest moją słabością... ale kto ich nie ma? Ale od dziś nutelli nie

potrawyregionalne
KETCHUP DOMOWY 186

Wszystko co domowe i zrobione samemu smakuje najlepiej. Chociaż zapewne przyzwyczailiśmy się do smaków ulubionych kupnych ketchupów. Ale czasem warto włożyć odrobinę wysiłku i pracy, żeby

potrawyregionalne
PASTA SEZAMOWA TAHINI 185

TAHINI   Aksamitna pasta z lekko podprażonych nasion sezamu o orzechowym smaku. To właściwie masło sezamowe powstające w procesie rozdrabniania uprażonych nasion.  Pastę sezamową tahini

potrawyregionalne
BABA GHANOUSH PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PASTY TAHINI 162

Baba ghanoush   to danie kuchni arabskiej, popularne na Bliskim Wschodzie i w Egipcie. Jest to pasta/ dip której podstawowym składnikiem jest  opieczony bakłażan i

potrawyregionalne
ZAPIEKANA CIABATA Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM 147

Zapiekana ziołowo czosnkowa ciabata    jest fajnym pomysłem na spotkania w większym gronie. Cudownie pachnąca, chrupiąca i efektownie wyglądająca. Można dodać również inne ulubione dodatki

potrawyregionalne