kompotu ( absolutnie nie wylewamy kompotu! ).Ok. 15 sztuk odkładamy do dekoracji , a resztę dzielimy na 2 części.Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dokładnie mieszamy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , dodając pod koniec cukier waniliowy , cukier puder i rozpuszczoną ( ale nie zimną ) żelatynę – dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Pierwszy blat biszkoptowy układamy na spodzie z tortownicy.Obficie nasączamy go kompotem
Ostra na Słodkopiekarnika na 20 – 25 minut.Studzimy , a następnie rozcinamy na 2 blaty. MASA :Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.Do ciepłych wsypujemy 2 galaretki i miksujemy.Zostawiamy do ostudzenia.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.Dodajemy po łyżce wystudzonej masy z kisielu , mieszamy. CAŁOŚĆ:Na przekrojony biszkopt wykładamy masę kisielowi , wygładzamy.W drugim biszkopcie wycinamy kółka za pomocą kieliszka.Przykrywamy masę kisielową i wkładamy do lodówki
Ostra na Słodkobardzo miękkiego masła i wszystko razem dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia ( minimum 1` godzina ).W tym czasie miksujemy naszą masę pralinową z resztą masła – odstawiamy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.Wyjmujemy krem z lodówki , miksujemy , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy masę pralinową i ubitą śmietanę – wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Krem pralinowy wkładamy
Ostra na Słodko180C.CAŁOŚĆ :Oba biszkopty dokładnie studzimy , a następnie wycinamy okręgi takie jak na zdjęciu.Takie same z ciemnego i z jasnego.A następnie układamy je jeden do drugiego.KREM CZEKOLADOWY :Kremówkę ubijamy , odstawiamy , by utrzymać ją w temperaturze pokojowej.Czekoladę łamiemy , rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy.Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę , a następnie nie przerywając dodajemy roztopioną czekoladę.Dodajemy
Ostra na Słodkoostygnięcia i tężenia.CAŁOŚĆ:Na wystudzony biszkopt przelewamy naszą masę jabłkową, wygładzamy, wkładamy do lodówki.BITA ŚMIETANA:Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1/3 szkl wody, odstawiamy do wystudzenia.Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania całkowicie wystudzoną galaretkę.Miksujemy do całkowitego połączenia składników a następnie wykładamy na schłodzone ciasto.Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem
Ostra na Słodkokawą nie przepadają – myślę, że w pucharku nie zostawią ani kęsa!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* żółtko – 3 szt* cukier – 3 łyżki* mascarpone – 300 g* śmietana kremówka – 100 g* biszkopty okrągłe – ok. 8-10 szt* kakao* mocna kawa – ok. 125 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:( Jajka wyparzamy ).Żółtka ucieramy wraz z cukrem w metalowej misce ( w kąpieli
Ostra na Słodkoduża cebula· 2 ząbki czosnku· 1 szklanka śmietany kremówki· 7 jajek· 7 łyżek mąki· 7 dkg sera żółtego (startego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszklanki mleka4 łyżki kaszki manny (ok. 100 g)2/3 szklanki cukru (ok. 240 g)100 g masłacukier waniliowy ok. 250 g powideł śliwkowychPolewa:100 g czekolady gorzkiej100 ml śmietany kremówki 30%łyżka rumu (lub wódki) ok. 100 g orzechów włoskichCiasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi - Sposób przygotowania:Spody Piernikowe:Masło razem z miodem i cukrem podgrzewamy w rondelku
Słodka Stronacukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Pierniczki kruszymy drobno do miski, dodajemy kremówkę, rum i pół łyżeczki cynamonu. Mieszamy na gładką masę. Ciasto rozwijamy na papierze. Wzdłuż dłuższego boku, bliżej dołu nakładamy masę piernikową (pozostawiając puste boki). Na masę rozkładamy jabłka, które
Moje Kuchenne RewelacjeCake, green fieldSkładniki.3 białka10 dag sałaty mix15 dag cukru15 dag mąki2 dag masła6 orzechów włoskichwanilia25 dag dżemu agrestowego250 ml śmietany kremówki1 łyżeczka cukru pudruWykonanie.Sałatę
Kulinarny karnet Christopherapodanych składników zagniatamy ciasto. Pieczemy 2 placki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 20-30 minut. Po przestudzeniu ciasto przekładamy bitą śmietaną.0,5 litra śmietany kremówki (36%)1/2 szklanki cukru pudru2 opakowania śmietan fixŚmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fix. Ciasto przełożone bitą śmietaną polewamy gorącym karmelem (puszkę skondensdowanego mleka słodzonego gotujemy na wolnym
Salonik smakówSkładniki:500 g filetów z ryby morskiej (świeżej lub mrożonej) - u mnie mrożone filety z dorsza;500 g pieczarek;250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 % (tzw. kremówki);Mąka pszenna do obtoczenia ryby;1/2 pęczka natki pietruszki;Olej do smażenia;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Rybę (jeśli jest mrożona, odmrozić), odsączyć papierowymi ręcznikami z nadmiaru wody, przyprawić solą
Gospodyni Miejskastopni. Zostawiamy do wystudzenia. 4. W garnku rozpuszczamy 30g masła, dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy masę. Ubijamy śmietanę kremówkę, mieszamy ze schłodzoną masą do uzyskania gładkiej konsystencji. 5. Wierzch każdej babeczki smarujemy kremem i obficie obsypujemy wiórkami kokosowymi
Szefowa kuchniwieczory :) SKŁADNIKI1 szklanka mleka1/2 szklanki śmietany 30%2 łyżki cukru pudrutabliczka gorzkiej czekoladyszczypta chilipół łyżeczki cynamonu PRZYGOTOWANIECzekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.W rondlu podgrzewamy mleko z kremówką- uważamy , by nie zagotować.Wrzucamy do garnka czekoladę (zostawiając trochę do ozdoby). Ciągle mieszając doprawiamy chili i cynamonem. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Rozlewamy do (najlepiej ogrzanych) filiżanek
Moje Kuchenne Rewelacjedrobną kostkę1 łodyga selera, posiekana w kostkę2 dojrzałe gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią1 l bulionu warzywnego lub drobiowego1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%1 łyżka świeżego imbiru, startego na tarcesól i pieprz1/2 szklanki kwaśnej śmietany do podaniaświeży tymianek i posiekane orzechy włoskie do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw
karmelowy