ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:703/892)

TORT SZWARCWADZKI / CZARNY LAS ( BEZ ALKOHOLU ) 531

kompotu ( absolutnie nie wylewamy kompotu! ).Ok. 15 sztuk odkładamy do dekoracji , a resztę dzielimy na 2 części.Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dokładnie mieszamy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , dodając pod koniec cukier waniliowy , cukier puder i rozpuszczoną  ( ale nie zimną ) żelatynę – dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Pierwszy blat biszkoptowy układamy na spodzie z tortownicy.Obficie nasączamy go kompotem

Ostra na Słodko
Biedronka z kisielową pianką – łatwe i szybkie! 11779

piekarnika na 20 – 25 minut.Studzimy , a następnie rozcinamy na 2 blaty. MASA :Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.Do ciepłych wsypujemy 2 galaretki i miksujemy.Zostawiamy do ostudzenia.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.Dodajemy po łyżce wystudzonej masy z kisielu  , mieszamy. CAŁOŚĆ:Na przekrojony biszkopt wykładamy masę kisielowi , wygładzamy.W drugim biszkopcie wycinamy kółka za pomocą kieliszka.Przykrywamy masę kisielową i wkładamy do lodówki

Ostra na Słodko
BROWNIE CUPCAKES Z KREMEM PRALINOWYM 221

bardzo miękkiego masła i wszystko razem dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia ( minimum 1` godzina ).W tym czasie miksujemy naszą masę pralinową z resztą masła – odstawiamy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.Wyjmujemy krem z lodówki , miksujemy , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy masę pralinową i ubitą śmietanę – wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Krem pralinowy wkładamy

Ostra na Słodko
Czekoladowa szachownica 319

180C.CAŁOŚĆ :Oba biszkopty dokładnie studzimy , a następnie wycinamy okręgi takie jak na zdjęciu.Takie same z ciemnego i z jasnego.A następnie układamy je jeden do drugiego.KREM CZEKOLADOWY :Kremówkę ubijamy , odstawiamy , by utrzymać ją w temperaturze pokojowej.Czekoladę łamiemy , rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy.Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę , a następnie nie przerywając dodajemy roztopioną czekoladę.Dodajemy

Ostra na Słodko
SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ 423

ostygnięcia i tężenia.CAŁOŚĆ:Na wystudzony biszkopt przelewamy naszą masę jabłkową, wygładzamy, wkładamy do lodówki.BITA ŚMIETANA:Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1/3 szkl wody, odstawiamy do wystudzenia.Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania całkowicie wystudzoną galaretkę.Miksujemy do całkowitego połączenia składników a następnie wykładamy na schłodzone ciasto.Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem

Ostra na Słodko
Tiramisu 505

kawą nie przepadają – myślę, że w pucharku nie zostawią ani kęsa!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* żółtko – 3 szt* cukier – 3 łyżki* mascarpone – 300 g* śmietana kremówka – 100 g* biszkopty okrągłe – ok. 8-10 szt* kakao* mocna kawa – ok. 125 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:( Jajka wyparzamy ).Żółtka ucieramy wraz z cukrem w metalowej misce ( w kąpieli

Ostra na Słodko
WIGILIA - Pasztet warzywny 309

duża cebula·         2 ząbki czosnku·         1 szklanka śmietany kremówki·         7 jajek·         7 łyżek mąki·         7 dkg sera żółtego (startego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi 509

szklanki mleka4 łyżki kaszki manny (ok. 100 g)2/3 szklanki cukru (ok. 240 g)100 g masłacukier waniliowy ok. 250 g powideł śliwkowychPolewa:100 g czekolady gorzkiej100 ml śmietany kremówki 30%łyżka rumu (lub wódki) ok. 100 g orzechów włoskichCiasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi - Sposób przygotowania:Spody Piernikowe:Masło razem z miodem i cukrem podgrzewamy w rondelku

Słodka Strona
Piernikowa szarlotka 200

cukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE  Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Pierniczki kruszymy drobno do miski, dodajemy kremówkę, rum i pół łyżeczki cynamonu. Mieszamy na gładką masę. Ciasto rozwijamy na papierze. Wzdłuż dłuższego boku, bliżej dołu nakładamy masę piernikową (pozostawiając  puste boki). Na masę rozkładamy jabłka, które

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto, zaorane zielone pole 245

Cake, green fieldSkładniki.3 białka10 dag sałaty mix15 dag cukru15 dag mąki2 dag masła6 orzechów włoskichwanilia25 dag dżemu agrestowego250 ml śmietany kremówki1 łyżeczka cukru pudruWykonanie.Sałatę

Kulinarny karnet Christophera
Karmelowiec 191

podanych składników zagniatamy ciasto. Pieczemy 2 placki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni  około 20-30 minut. Po przestudzeniu ciasto przekładamy bitą śmietaną.0,5 litra śmietany kremówki (36%)1/2 szklanki cukru pudru2 opakowania śmietan fixŚmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fix.  Ciasto przełożone bitą śmietaną polewamy gorącym karmelem (puszkę skondensdowanego mleka słodzonego gotujemy na wolnym

Salonik smaków
Ryba w pieczarkach 314

Składniki:500 g filetów z ryby morskiej (świeżej lub mrożonej) - u mnie mrożone filety z dorsza;500 g pieczarek;250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 % (tzw. kremówki);Mąka pszenna do obtoczenia ryby;1/2 pęczka natki pietruszki;Olej do smażenia;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Rybę (jeśli jest mrożona, odmrozić), odsączyć papierowymi ręcznikami z nadmiaru wody, przyprawić solą

Gospodyni Miejska
Śnieżno - kokosowe muffinki 193

stopni. Zostawiamy do wystudzenia. 4. W garnku rozpuszczamy 30g masła, dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy masę. Ubijamy śmietanę kremówkę, mieszamy ze schłodzoną masą do uzyskania gładkiej konsystencji. 5. Wierzch każdej babeczki smarujemy kremem i obficie obsypujemy wiórkami kokosowymi

Szefowa kuchni
Meksykańska gorąca czekolada z chili 239

wieczory :) SKŁADNIKI1 szklanka mleka1/2 szklanki śmietany 30%2 łyżki cukru pudrutabliczka gorzkiej czekoladyszczypta chilipół łyżeczki cynamonu PRZYGOTOWANIECzekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.W rondlu podgrzewamy mleko z kremówką- uważamy , by nie zagotować.Wrzucamy do garnka czekoladę (zostawiając trochę do ozdoby). Ciągle mieszając doprawiamy chili i cynamonem. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Rozlewamy do (najlepiej ogrzanych) filiżanek

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger 238

drobną kostkę1 łodyga selera, posiekana w kostkę2 dojrzałe gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią1 l bulionu warzywnego lub drobiowego1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%1 łyżka świeżego imbiru, startego na tarcesól i pieprz1/2 szklanki kwaśnej śmietany do podaniaświeży tymianek i posiekane orzechy włoskie do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw

karmelowy