Black and white cake with pumpernickelSkładniki.40 dag pumpernikla5 jaj8 łyżek cukruKrem.2 cytryny8 łyżek cukru3 łyżeczki mąki ziemniaczanej1/3 szkl. wody500 ml śmietany kremówkiPoncz.3/4 szklanki soku
Kulinarny karnet ChristopheracytrynoweObydwie galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody, odstawić do wystudzenia.Przestudzone, prawie tężejące już galaretki mieszamy z musem jabłkowym (najlepiej schłodzonym, wówczas szybciej nam zgęstnieje).Składniki masy śmietanowej:- 700ml kremówki 30%- 2-3 łyżeczki mielonego ksylitolu lub pudru- 3 op.śmietan-fix- 1 kostka gorzkiej czekoladyNa wystudzonym biszkopcie wykładamy warstwę tężejącej masy jabłkowej, wyrównujemy.Na jabłka wykładamy warstwę śmietany ubitej
Smaczne Zdrowepieczarek- 2 papryki czerwone- 2 średnie cebule- 2 łyżki mąki pszennej- 0.5l bulionu- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki we własnej zalewie- 1/3 szklanki śmietany kremówki- oliwa lub olej do smażenia- 1 łyżeczka ostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- sól- pieprz- majeranek- łyżeczka octu winnegoWykonanie:Wołowinę kroimy w plastry grubości 1 cm, a następnie w paski
Walijskie Pichceniejest temperatura suszenia bezów. Bezy suszy się w temp.90-140st, ok 2-3h, przy uchylonych delikatnie drzwiczkach piekarnika.Składniki na bezy:3 schłodzone białka150 g drobnego cukruszczypta soliPrzybranie:śmietana kremówka 36%galaretka malinowa rozpuszczona w połowie przewidzianej na opakowaniu wodydowolne owoceWykonanie:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Idealnie ubite białka z cukrem mamy wtedy, kiedy
Walijskie Pichcenieniestety mamy tez lenia do jakiś większych działań kuchennych proponuje zaserwować sobie i domownikom prosty i stary jak świat deser: galaretkę :) Możemy podać ją z owocami, ubitą śmietaną kremówką lub jej chudszym zamiennikiem tzw "śnieżką" Ponieważ akurat nie miałam pod ręką żadnych owoców do wzbogacenia deseru, zrobiłam szybki i banalnie prosty angielski sos waniliowy czyli tzw. custard
Walijskie Pichcenieswoim smakiem ... Na pewno nie raz do niej wrócę :) Na zdjęciach oczywiście bez "glancu" i wszelkich posypek, bo takie babki lubię najbardziej :) Składniki: 5 jaj 250 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka cukru 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ( 40 gramowe) 1 szklanka mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem do puszystkości
Walijskie Pichceniewrzącego soku wlewamy rozpuszczony budyń, cały czas mieszając. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia, po czym wylewamy nasz zielony budyń na biszkoptowy spód. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki cytrynowe lub ananasowe 1 szklanka wody Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance wrzącej wody. Czekamy aż ostygną i zaczną się ,,delikatnie” ścinać. Następnie ubijamy
Walijskie PichcenieOczywiście tradycyjne truskawki możemy zastąpić innymi owocami: borówkami, jeżynami, malinami a nawet kiwi. Nie będzie klasyki, ale ... na pewno będzie równie smacznie. Składniki: truskawki pokruszone bezy 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru dla miłośników bardzo słodkiej wersji: łyżka cukru pudru do posypania truskawek Wykonanie: Bezy kruszymy. Truskawki kroimy na kawałki, posypujemy cukrem pudrem i delikatnie podgrzewamy
Walijskie PichcenieSkładniki; białe części 4 dorodnych porów cebula 2 kromki czerstwego białego pieczywa 2 l bulionu szklanka śmietanki kremówki sól.pieprz filiżanka startego parmezanu Wykonanie;Przekrojone wzdłuż , dokładnie umyte białe części pora kroimy w półplasterki, cebulę siekamy i razem dusimy na maśle , często mieszając i nie dopuszczając do zrumienienia. W połowie duszeniadodajemy pokruszone pieczywo i przez 3 minuty zasmażamy razem
Gorący kąsekwypiekach niebawem przybędzie. Mama ubijała krem a syn moczył biszkopty w kawie. Efekt końcowy bardzo nas zadowolił. Zdecydowanie najlepsze tiramisu jakie do tej pory jadłam. Składniki: 500 ml śmietany kremówki 36% lub 48% 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 500 ml mocnej kawy 250 g podłużnych biszkoptów 100 g drobno startej czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakao Śmietanę, mascarpone
Made By Mom And Sonczekoladą. No ta to zawsze jest idealna na poprawę humoru :) Szybki deser dla czterech szczęśliwców, chyba że zrobimy go więcej, albo zjemy wszystko sami. Składniki: 300 ml śmietany kremówki 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 6 łyżeczek żelatyny 3 łyżki gorącej wody 100 g płatków migdałów 4 banany 200 g jagód 2 łyżki miodu Przygotowanie: Migdały uprażyć, podzielić
Niezły Młyneksuchego patyczka).. Po wyjęciu ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa:W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady, dodajemy 3 łyżki dżemu wiśniowego i 120 ml śmietanki kremówki 36%. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i polewamy jeszcze ciepłe ciasto
Animelka Blogmigdałów [ dałam mielone] 10 dag orzechów włoskich [ nie dałam] 10 dag białego maku [ dałam zwykły mak -mielony] 5 dkg wiórków kokosowych 1/4 szkl. śmietany kremówki lukier do dekoracji migdały do dekoracji Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli
Moje domowe kucharzeniełyżki mąki Żurawina. 0,5 szklanki żurawiny świeżej 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Kruszonka. 1 paczka herbatników 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru pudru 100 ml śmietany kremówki na wierzch Wykonanie. Obrane jabłka zetrzeć i polać sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę. Rondelek postawić na małym ogniu lub łaźni wodnej i wlewać gorące
Kulinarny karnet Christophera