W ostatni weekend zrobiłam proste do przygotowania i nieprzyzwoicie słodkie ciasto 3 bit. Jest tak słodkie, że można zwariować, ale nie można sobie odmówić kawałka ;)! Na
UgotujmyTo.plsmakiem Tort bezowy dacquoiseSkładniki:6 białek w temperaturze pokojowej250 g drobnego cukru (1,5 szklanki)2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżeczka białego octu winnegoszczypta soli250 g mascarpone400 ml śmietany kremówki 30%1 łyżka cukru pudru120 g masy karmelowej (krówkowej) z puszkipół szklanki orzechów włoskich10 daktylikakao i cukier puder – do posypania1. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, do ubitych dodajemy łyżeczkę octu
UgotujmyTo.plOd dawna już miałam ochotę ta takie leniwe dyniowo-szpinakowe połączenie! Nie wiem tylko czy nazwać je pierogami czy kluskami? U mnie w domu mówiło się
UgotujmyTo.plJeśli lubicie gruszki i orzechy to te tartaletki są idealne dla Was. Ja dodałam do tego zestawu ser pleśniowy, który idealnie łączy słodką gruszkę i chrupiące
UgotujmyTo.plW poszukiwaniu nowego przepisu na kurczaka sięgnęłam po piwo…. ale nie do picia Za piwem raczej nie przepadam…. można powiedzieć, że toleruję je latem
UgotujmyTo.plDzisiaj proponuję Wam przepis na wytrawną przystawkę w formie tortu ptysiowego z musem łososiowym, warstwą szpinakową i chrzanową. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale zajmuje trochę czasu
UgotujmyTo.plzważyła.Truskawki umyć i zetrzeć na mus. Dosłodzić do smaku.Przygotować pucharki i układać w nich warstwami, najpierw masę serową, a następnie mus.Dodatkowo całość można udekorować odrobiną bitej śmietany kremówki.Inspiracja: miszmasz-marghe Przepis bierze udział w akcjach
Świat Domowej Kuchnirozmaitych owoców w różnych kolorach. Wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, jagody... Jak więc nie skusić się na taki deser, który proponuję dzisiaj? :) Podanych składników wystarcza na 6 porcji.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru. Do osobnej miseczki przełożyć serek mascarpone i delikatnie rozprowadzić go łyżką, tak żeby był całkiem gładki. Następnie
Świat Domowej Kuchni1 kg arbuza100 g serka mascarpone200 g śmietanki kremówki4 łyżki syropu malinowego opcjonalnie posypka czekoladowaLato niestety dobiega końca... ale póki jeszcze zostało kilka
Świat Domowej Kuchni500 g mięsa mielonego10 średnich ziemniaków1 cebula1 marchewka1 pietruszka5 łyżek mleka5 łyżek śmietanki kremówki20 g masła2 łyżki oliwy z oliwek50-70 g starkowanego żółtego serasólpieprzBardzo proste
Świat Domowej Kuchnimasę serową:250 g twarogu półtłustego400 g waniliowego serka homogenizowanego 1 łyżka cukru1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)Składniki na masę śmietanową:150 ml śmietanki kremówki 30 %1 jajko1 łyżka cukru1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)Składniki na sos malinowy:400 g malin (mogą być mrożone)1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wodycukier
Świat Domowej KuchniSkładniki na 40 sztuk:gotowe ciasto francuskie 275g 2 żółtka 2 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki maku 3 łyżki sezamuCiasto francuskie rozmrozić. Wykroić foremką około 40 krążków o średnicy 5 cm (fot.1). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i pędzelkiem posmarować krążki. Następnie posypać je makiem wymieszanym z sezamem (fot.2). Piec około
Świat CiastaSkładniki na około 16 pralinek: 200 g czekolady mlecznej 200 g czekolady gorzkiej 125 g cukru 30 g miodu naturalnego 200 g śmietany kremówkiOd razu muszę
Świat CiastaSkładniki na 6 płatków ciasta:7 jajek 300 g cukru 260 g mąki Składniki na krem budyniowy:2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 800 ml mleka
Świat Ciastacukru 1 opak. budyniu waniliowego Składniki na kruszonkę:100 g miękkiego masła 150 g mąki 100 g cukru spora szczypta cynamonu Składniki na krem:500 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru 2 opak. Śmietan-Fix Do dekoracji:kilka wiśni lub czereśni kakao do posypaniaMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto
Świat Ciasta