dociążania ciasta w pierwszej fazie pieczenia, lecz trzeba liczyć się z tym że podczas pieczenia będzie lekko wyrastać.Upieczone ciasto schłodzić przed wyłożeniem kremu.Krem:300 ml śmietany kremówki,2 tabliczki białej czekolady.Dodatkowo:konfitury - użyłam gruszkowo-borówkowych,świeże borówki.Czekoladę roztopić. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, nie będzie ryzyka, ze coś się przypali :) Roztopioną czekoladę
Codzienna kuchnia niecodziennatutaj lub kupną, ale taką, w której nie ma dodatku mąki)1 czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej i tyle samo proszku do pieczeniadużą szczyptę soliA także:500 g śmietanki kremówki (używam 36%)500 g serka mascarpone3 łyżeczki żelatyny (jeśli ciasto będzie podane tego samego dnia, to nie jest ona konieczna, ale jeśli następnego, to lepiej ją dodać)cukier puder
Ratunku obiadtrzeba pisać coś jeszcze, by Was zachęcić do gotowania? Mam nadzieję, że nie, bo jest pysznie! ;)Składniki (na 4 porcje):800 g polędwiczek wieprzowych200 g kurek200 ml śmietany kremówki 30 %200 g czereśni12 młodych marchewek2 szalotkitymianek (użyłem suszony)za'atar*świeżo mielony czarny pieprzsól morskaoliwa z oliwekmasłoSos kurkowy:Kurki dokładnie oczyścić z piasku i runa leśnego. Na patelni rozgrzać łyżkę
Food Squarekamień, tylko lekko roztopiony. Składniki: 450 g truskawek bez szypułek 80 g (3/4 szklanki) cukru pudru sok z 1/2 cytryny 300 ml (1 i 1/4 szklanki) śmietany kremówki Do podania: 30 g bez, pokruszonych truskawki Przygotowanie: Truskawki wkładamy do miski. Posypujemy je cukrem i odstawiamy na godzinę, żeby puściły
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 100 g całych migdałów bez skórki 60 g pistacji 150 g + 350 g cukru 200 g śmietany kremówki 350 g czekolady 70% kakao 250 g masła 5 jajek 1 łyżka melasy 210 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól 40 g pianek marshmallow Przygotowanie: Migdały i pistacje grubo siekamy, a pianki kroimy na drobne kawałki. W garnku
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: Ciasto do ravioli: 250 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru Sos z białej czekolady: 100 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki Farsz: serek Almette z malinami i jagodami maliny borówki Dodatkowo: uprażone płatki migdałów listki mięty Przygotowanie: Kakao mieszamy z mąką. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy do mąki
Smakowity Blog KulinarnyKruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Solony karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanki wody 150 g masła 150 g śmietany kremówki 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej Wypełnienie jabłkowe: 3 cytryny 6-7 dużych jabłek 1/3 szklanki cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego szczypta świeżo startej gałki
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 jajka 500 g mąki opakowanie przyprawy piernikowej 200 g rodzynek polewa 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do wysokie naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy jajka, cukier, przyprawę piernikową i mąkę oraz rodzynki. Wszystko razem wyrabiamy
ciastkarnia na kruchym spodzieKurczak maślany, butter chicken, murgh makhani - klasyczne danie kuchni indyjskiej. Potrawę podobno wymyślił Kundan Lal Gujral w 1920 roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux.Kurczak do
Tajskie smakisody oczyszczonej 2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka 250 ml mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej ( tortowej) orzechy włoskie do posypania Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka kawy zbożowej 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C. W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy
Słodkości i nie tylkopracy byłam pełna energii i nawet teraz nie czuję się senna, choć poziom żywotności powoli się obniża... Chciałam zrobić pudding czekoladowy, ale okazało się, że potrzebna jest kremówka, której oczywiście w domu brak. A do sklepu iść mi się nie chce, bo od razu pryśnie czar popołudniowego słońca - wydaje się, że to już wiosna, ale zimno jednak...Dlatego dzisiaj
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoprawę humoru. Te są idealne na pierwszą i drugą okazję.Ogólnie nie jestem wielką fanką lodów jogurtowych - brakuje mi w nich gładkości, tej cudownej konsystencji charakterystycznej dla lodów na kremówce. Tym razem jednak miałam w lodówce jogurt, z którym coś trzeba było zrobić, a że słonka mieliśmy pod dostatkiem, postawiłam na lekkie, orzeźwiające lody.W mojej ulubionej książce o mrożonych deserach
Pożeraczka, czyli raz adobrzejakoś... Późno już, a to przecież tak długo gotować trzeba... Eee, może jednak innym razem.Poszłam dalej, wzięłam melona, dwie paczki malin, włożyłam do koszyka kremówkę i snuję się po tym sklepie, myśląc sama nie wiem o czym. Aż w końcu zrobiłam koło, i wróciłam do truskawek. Hmm... No pięć koron tylko! Nie wiadomo, kiedy się taka okazja powtórzy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeangielskim z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne.Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było późno, więc wyjście do sklepu odpadało. Lody za to musiały być teraz, zaraz, natychmiast, więc... Są bez śmietany
Pożeraczka, czyli raz adobrze