ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:699/892)

Madame Anna Pavlova z owocami i piankami 148

Pawłowaskładniki na torcik bezowy:4 białka szklanka cukru pudru2 łyżeczki octu winnego (albo zwykłego octu)szczypta soli1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (przesianej)składniki na krem:500 ml śmietanki kremówki, najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT)200 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudruskórka otarta z połowy cytrynydodatkowo:ulubione owoce u mnie: maliny, borówki amerykańskiepiankisos: truskawki albo inne owoce zmiksować

Bon Appetit Małgorzaty
Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli 136

Wiecie co z włoskiego w dosłownym znaczeniu znaczy " gnocchi" ? :) ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Sosy uwielbiam serowe, dodałam do niego

Bon Appetit Małgorzaty
Pierś kurczaka smażona w domowym pesto podana na makaronie 361

listki)2  ząbki czosnkuok. 5 łyżek oliwy z oliwek100 g sera najlepiej parmezanu albo Grana Padano  sól do smakuSkładniki na biały sos:100 ml śmietanki kremówki- 2 śmietankowe serki topione (kwadraciki)pieprzDodatkowo:2 piersi z kurczakaulubiony makaron (u mnie świeży z dodatkiem chili zakupiony w lidlu)olej do smażeniaPesto: Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki

Bon Appetit Małgorzaty
Tort ala Sachera (Sachertorte) 192

Czekolada z truskawkami zawsze jest strzałem w 10-tkę! Oczywiście przepis na tort różni się trochę od oryginalnego :) bo jak wiadomo Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowy Crème brûlée z wiśniami 120

cukru. Poprzednio robiłam tradycyjny - waniliowy. Dziś wariacja z czekoladą i wiśniami :)składniki na 4 małe porcje:3 żółtka 1 łyżeczka esencji z wanilii (można pominąć)250 ml śmietanki kremówki najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT)1 czubata łyżka dobrego kakao (przesianego)pół szklanki wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)3 łyżki białego cukru do śmietanki + 4 łyżki

Bon Appetit Małgorzaty
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym 161

Tym przepisem zajęłam I miejsce w konkursie "makaronowe love" w Polska Gotuje :) Składniki na 2 porcje:0,5 kg polędwiczki wieprzowejok.20 suszonych grzybków100 ml śmietanki

Bon Appetit Małgorzaty
Cykoria z sosem serowo - szałwiowym 136

Zmysłowa przystawka. Przynajmniej ja tak sądzę :)Składniki:2-4 cykorieszczypiorek do dekoracjiSkładniki na sos:150-200 g sera gorgonzola100 ml śmietanki kremówkikilka listków 

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowy tort z karmelizowanymi pomarańczami i konfiturą pomarańcz.-imbirową 200

Tort na Dzień Matki :) gorzka czekolada i karmelizowane pomarańcze nadają ciekawego, wręcz rasowego charakteru :)Składniki na blachę o średnicy 24 cm:Ciasto:150 g masła8 jajek1

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z botwiną i bobem w rustykalnym stylu 159

tarty wytrawne. Oto przepis na letnią, kolorową i bardzo smaczną tartę :)Składniki na ciasto:200 g masła300 g mąkipół łyżeczki soli2 łyżki ciepłej wody2 żółtkaSkładniki na farsz:250 śmietanki kremówki ( 30 %)suszony tymianek2 jajka150 g żółtego sera (tartego)wiązanka botwiny (same łodygi, bez dużych liści)pół szklanki bobupół cukiniipół małej, czerwonej paprykisól, pieprzKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche

Bon Appetit Małgorzaty
Cukinia duszona w śmietanie z tymiankiem i czosnkiem 313

Mój nowy patent na cukinię :) niestety troszkę mi się rozgotowała bo w tym czasie robiłam zdjęcia innej potrawy :) Cukinia bardzo smaczna. Idealna na obiad jako dodatek

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta cytrynowa z cremem brulee i z karmelizowanymi cytrynami 169

spód o śr. 24 cm:200 g mąki pszennej (przesianej)2 łyżki cukru pudru120 g masła2 małe żółtka1 łyżka soku z cytrynySkładniki na krem:6 żółtek,500 ml śmietanki kremówki 36 %6-8 łyżek cukru (w zależności od preferencji)można dodać dla pewności 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejotarta skórka z 2 cytryn1/3 szklanki soku z cytryny (bez pestek

Bon Appetit Małgorzaty
DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach 198

DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach z ryżem i cukinią. Zdecydowanie wolę nasze gołąbki, ale z przyjemnością próbuję kuchni świata :) Te 

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone fusilli z gorgonzolą, winogronami i orzechami 187

Składniki na 3 porcje:1 opakowanie makaronu lubella - pełnoziarniste świderki1 opakowanie świeżego szpinaku (albo jak w moim przypadku-jedna miska ;) )200 g sera gorgonzola 100 ml śmietanki kremówki (30 %)1 szklanka mrożonego zielonego groszku1 garść orzechów włoskichok. 5 pomidorków suszonych z oliwy1 ząbek czosnku1 kiść winogronasól do gotowania makaronupieprzolej do smażeniaGotujemy makaron w lekko osolonym wrzątku na sposób

Bon Appetit Małgorzaty
Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami 142

Oj pyszne, słodkie o pięknej barwie piwo Książęce. Burgundowe. Trzy słody....w mojej potrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich

Bon Appetit Małgorzaty
Czarny makaron z białym sosem 157

Zrobiłam na bazie śmietanki i mojego ulubionego włoskiego sera. Składniki na 3 porcje:1 opakowanie czarnego makaronu barwionego sepią200 g sera gorgonzola (najlepiej bez skórki)125 ml śmietanki kremówki (u mnie śmietanka 18 %)2 łyżki posiekanego szczypiorkupieprz1 opakowanie rukolikilkanaście pomidorków koktajlowychMakaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty. W garnuszku podgrzewamy śmietankę i dodajemy pokruszony ser gorgonzola. Dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty