przecieramy przez sitko lub blendujemy i chowamy do lodówki.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy.Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową, a następnie z żurawinami.Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin miskę z maszynki do lodów. Włączamy ją i powoli wlewamy do niej
Kulinarne przygody Gatityłyżki zimnej wody 100 g łuskanych włoskich orzechów 350 g pieczonej dyni 80 g brązowego cukru 1 łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego 100 g śmietany kremówki 2 jajka 1 łyżeczka domowej esencji waniliowejcukier puder Wykonanie: Z mąki, masła i wody zagniatamy szybko ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Orzechy siekamy, ale niezbyt drobno.Form
Kulinarne przygody Gatityprzecieramy przez sitko lub blendujemy i chowamy do lodówki.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy.Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową, a następnie z gruszkami.Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin miskę z maszynki do lodów. Włączamy ją i powoli wlewamy do niej masę
Kulinarne przygody Gatityłyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka 6 barwników spożywczych w żelu, u mnie Wilton Na krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 szklanka mocnej herbaty kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem i cukrem
Kulinarne przygody Gatitycukrem pudrem. Gdy żelatyna lekko przestygnie, ale będzie jeszcze letnia wlewamy ją do jogurtu miksując, aby nie powstały grudki. W naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę, dodajemy ją następnie do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Wkładamy do lodówki, aby się lekko ścięła. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy do niej jagody, delikatnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitymasła 175 g cukru 2 jajka 400 g mąki pszennej sól szczypta Nadzienie: 200 g orzechów włoskich 150 g orzechów laskowych 200 g cukru 200 g śmietany kremówki 4 łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: masło do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia jajko do posmarowania Przygotowanie:Masa orzechowa: Orzechy włoskie i laskowe pokroić. Na patelni stopić
Ala piecze i gotujeRolada bezowa: 6 białek jaj w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu szczypta soli Masa: 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% (1 szklanka) 1 łyżka cukru pudru mały koszyczek świeżych jeżyn, malin, jagód itp. skórka otarta z niewoskowanej cytryny Piekarnik nagrzewamy do 170°C z opcją termoobiegu (jeśli nie mamy
Poezja smakukurczakiem. Pycha! Składniki (3 porcje): makaron tagliatelle wedle uznania 250 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1 cebula 100 ml śmietany kremówki świeżo starty parmezan sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, czosnek i cebulę drobno siekamy
My Culinary Artprzeziębienia, dodaje energii i odstrasza niechcianych gości ;) Zapraszam do wypróbowania! Składniki (dla 4 osób): 1l bulionu warzywnego* 10-12 ząbków czosnku 1 cebula 4 ziemniaki 250 ml śmietanki kremówki 3 kromki chleba oliwa z oliwek 1 łyżka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżki suszonego sól świeżo mielony pieprz ser do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
My Culinary ArtŁatwy i przyjemny przepis na lekkie ciasto z ulubionymi owocami. Niezawodny i pyszny deser bez pieczenia. Moja wersja z borówkami amerykańskimi i galaretką jagodową :)Składniki:250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %2 galaretki jagodowe300 g borówek amerykańskichkilka okrągłych biszkoptów Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie biszkopty jeden przy drugim (ja przekroiłam je wcześniej na ćwiartki). Galaretkę
wyzwania kuchenneciasteczkowym Oreo spodzie i pokruszonymi ciasteczkami na wierzchu. Bardzo Wam polecam. A szczególnie tym, którzy jeszcze nigdy mini serniczków nie robili. Składniki na około 15 serniczków: 200 ml śmietany kremówki 36% 200 g ciemnej czekolady (min. 50% kakao) 5 łyżek mleka 3 jajka 100 g cukru 500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao około
Made By Mom And Sonskładniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru Składniki na masę krówkową : 200 g śmietany kremówki 4 łyżki masła 20 dag cukru trzcinowego Te składniki połączyć w rondelku i podgrzewać, aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę - przestudzić Przygotowanie muffinek : Składniki sypkie połączyć Dodać do nich jajko
Proste PotrawySkladniki :na masę makową 80 ml mleka 20 dag cukru 10 dag masła 40 dag maku 1 łyzeczka cynamonu 1 jajko 2 łyzeczki śmietany kremówki 5 łyzek brandy, ja miałam zwykłą wódkę kilka kropel zapachu pomarańczowego, garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 10 dag rodzynek -wcześniej namoczonych składniki na ciasto: 13 dag tłustego , białego sera 5 łyżek oleju 25 dag mąki
Proste Potrawywrabiania jajek na pewnym etapie ciasto przypomina "kluchy")wykładamy do formy z papierem do pieczenia- rozsmarowujemy cienko Ta ilość starcza na upieczenia jednego placka. Składniki : 250 g śmietany kremówki (ewentualnie 30 %) 250 g serka marcaspone cukier puder do smaku - (około 3 łyżek) pół tabliczki czekolady Przygotowanie kremu: Do serka dodajemy śmietanę i razem ucieramy razem 1/2 objętości kremu
Proste Potrawyszklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao ½ szklanki wody Składniki na krem: ½ l śmietany kremówki 2 śmietan fix 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka czekolady gorzkiej- u mnie pół 3 banany sok z 1 cytryny
Proste Potrawy