pyszne i eleganckie ciasto.Zapraszam!Składniki:Biszkopt:6 jaj;1 szklanka mąki pszennej;3/4 szklanki białego cukru;1 łyżeczka proszku do pieczenia.Bita śmietana:600 g śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);2 łyżki żelatyny;1/3 szklanki gorącej wody;3 łyżki białego cukru.Na wierzch:Puszka masy krówkowej (400 g);75 orzeszków ziemnych, niesolonych. Dodatkowo:Papier do pieczenia;Olej do wysmarowania papieru
Gospodyni Miejskadobrej jakości szynki (u mnie z indyka); 200 g cukinii (waga przed obraniem); 1,5 czubatej łyżki masła; 200 g śmietanki o zwartości tłuszczu 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 3 żółtka; 1,5 łyżki oliwy; Sól; Pieprz; 2 czubate łyżki drobno startego parmezanu. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cukinię umyć, osuszyc, obrać, oczyścić z nasion
Gospodyni Miejskapieczenia, 200 g schłodzonego masła, 2 żółtka, Skórka otarta z jednej pomarańczy, Szczypta soli, Masło do smarowania foremek. Krem: 125 g Serka Kremowego Arla Apetina Naturalny, 300 ml śmietany kremówki, 2 szklanki puree z pieczonej dyni, 3 łyżki cukru, 3 łyżki syropu karmelowego lub łyżeczką esencji waniliowej (w wersji dla dorosłych 5 łyżek likieru Baileys o smaku karmelowym
SzczyptaSmaQkonieczny dodatek. Mus można przygotować czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej. Czas przygotowania:15 minut + chłodzeniePorcje:4 Składniki:60 g gorzkiej czekolady,120 ml śmietany kremówki,1 duże jajo,15 g cukru,1 łyżeczka brandy,czekolada do dekoracji (wiórki, płatki, kluseczki z sosu czekoladowego itp.).Przygotowanie:Ubić schłodzoną śmietanę.Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej (miskę
SzczyptaSmaQpomysłów na kawę i przepisy od Ani Starmach.Czas przygotowania:5 minutPorcje: 2Składniki:2 filiżanki gorącej, mocnej kawy zaparzonej z Jacobs Cronat Gold,100 ml rumu,6 łyżek śmietany kremówki,2 łyżki serka mascarpone,Syrop kokosowy,Brązowy cukier Muscovado.Przygotowanie:Kawę posłodzić Muscovado, dodać rum. Śmietanę podgrzać, wymieszać z serkiem i syropem kokosowym, podać w oddzielnym dzbanuszku
SzczyptaSmaQpodaję za jego autorką plus mój sposób jak wykonać domowe taglioliniSKŁADNIKI :- 250 gram świeżego makaronu- ok 100g wędzonego, surowego boczku lub pancetty(użyłam parzonego)- 2 żółtka- 50g śmietany kremówki 36%- 50g świeżo startego parmezanu- sól do gotowania makoronu- świeżo zmielony pieprz- tymianek gałązkę- 2 łyżki oliwy do smażeniaskładniki na makaron - 400 g semoliny- 4 jajka- 2 szczypty soli
Basia w kuchnizrobiłam domowym sposobem pisałam o tym ( tu klik )SKŁADNIKI: ( porcja na ok 7 dużych pucharków)500 g serka waniliowego (użyłam domowego serka klik jak go zrobić )300 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 100 gram płatków kukurydzianych 1 nutella 230 gram 1 galaretkę (użyłam pomarańczowej)owoce - użyłam 1 duże opakowanie malin
Basia w kuchniCoffee cakeSkładniki.20 dag mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki kakao10 dag cukru2 jajka1 łyżka miodu płynnego150 ml oleju słonecznikowego150 ml mlekaKrem.3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1
Kulinarny karnet ChristopheraSernik na bogato. Idealny na święta lub uroczystości rodzinne. Z pewnością zaskoczycie nim gości zarówno smakiem jak i wyglądem. Mój sernik zrobił duże wrażenie na gościach
Ala piecze i gotujeWilliams z kolekcji White Rose . Składniki: 1 łyżeczka granulowanej kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kawowego likieru 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 300ml śmietanki kremówki 36% 100g drobno poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% ( lub zmielonej w blenderze) wiórki białej czekolady do posypania paluszki z białej czekolady do ozdoby 1. Keksówkę o wymiarach 21x12cm
Mała Cukierenkasprawdź ciasto suchym patyczkiem przed końcem pieczenia i w razie potrzeby wydłuż pieczenie o 5 minut.Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy już ciacho jest zimne zrób krem :- 400-500 g śmietany kremówki- trochę więcej niż pół szklanki cukru pudru- 1 cukier wanilinowy- 1 śmietan fix opcjonalnie , jeżeli ciasto ma postać kilka dni.Śmietanę z cukrem i cukrem wanilinowym(+ śmietan fix)ubij
Pasje Jolkiwarstwa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 50 g mąki4 jajka 200 g cukru masa:350 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówka cukier puder garść malin Pierwsza warstwa: połamaną czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej, przestudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem i szczypt a soli. Kiedy masa
pieprzny smaczekPieczemy ok.30-60min. Mieszając co 10min do czasu aż, czekolada na bierze ładnego karmelowego koloru. Jeżeli czekolada miała mniej niż 30% miazgi kakaowej to wyschnie, należy wtedy zmiksować ją z kremówką, posolić do smaku. Po wsadzeniu do lodówki czekolada nabiera stałej konsystencji(przynajmniej u mnie) ale po lekkim podgrzaniu/kąpieli wodnej wraca do poprzedniej formy. AAa, dzisiaj moja kochana
More food, love and dreamswaniliowa kasza manna* z sosem chałwowym** i gruszką z cynamonem *z ziarenkami wanilii**chałwa+kremówka+mlekoChce spać. To tyle ode mnie
More food, love and dreamskokosowe kremowe* płatki ryżowe z borówkami i granatem * z kremówką i mleczkiem kokosowymNie wiem czemu tak rzadko się u mnie pojawiają, bo przynajmniej w takim wydaniu są genialne.Tort musiał być obowiązkowo, mama cały czas "sugerowała" mi bezowy, to i taki upiekłam i wcale mnie to nie dziwi, że dzisiaj nie ma już po nim śladu (tak, tak, ja wiem
More food, love and dreams