ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:707/892)

Świąteczny piernik 193

pieczenia. Pieczemy ok. 80 minut w 175 stopniach. Jeszcze ciepły piernik przekrawamy w dwóch miejscach i smarujemy powidłami śliwkowymi. Cały piernik polewamy polewą zrobioną z gorzkiej czekolady i kremówki. Im dłużej stoi tym jest lepszy. Można także z ciastem wymieszać powidła i tak upiec, będzie bardziej wilgotny

Aga w kuchni
Szybkie babeczki - serniczki 143

Miałam w domu kruche babeczki, które kiedyś kupiłam i tak sobie leżały. Postanowiłam w końcu zrobić jakieś babeczki, ale kremówki nie miałam... zajrzałam do lodówki i był tam serek śmietankowy... no to serniczki :)Składniki:18 małych kruchych babeczek,250 g serka śmietankowego,1 jajko,1 żółtko,3 łyżki cukru,2 łyżeczki cukru waniliowego,2 łyżki budyniu śmietankowego,3 łyżki oleju

Aga w kuchni
Prosty deser truskawkowy 241

myjemy, przebieramy, wycinamy szypułki i miksujemy blenderem z 1 łyżką cukru pudru. Następnie do przezroczystych szklanek wsypujemy na dno 3 łyżeczki granulowanych otrębów. Na to układamy 2 łyżki ubitej kremówki i 2 łyżki musu truskawkowego. Robimy jeszcze jedną taką warstwę. Podajemy od razu

Aga w kuchni
Drożdżówki serca z chałwą 186

wyrośnięcia. Nadzienie: rozdrabniamy chałwę i mieszamy z mlekiem oraz ze zmielonymi orzechami. Nadzienie nie może być zbyt płynne, ale jeśli jest za suche to dolewamy trochę więcej mleka lub kremówki. Jeśli za rzadkie to możemy zagęścić trochę orzechami lub mąką :) Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę i wałkujemy do uzyskania placuszka. Smarujemy nadzienie i zwijamy

Aga w kuchni
Tagliatelle z pieczarkami 140

pieczarek, 400 g makaronu tasiemka Czaniecki, 3 łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka tymianku, 200 ml kremówki, sól, pieprz biały. Przygotowanie:     Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do drobiu oraz kryminałkiem

Aga w kuchni
Zapiekanka z ziemniakami 226

Składniki: ok.6 ziemniaków,  0,5 kg pieczarek, 1 cebula, 0,5 kg mięsa mielonego, 300 ml kremówki, 2 żółtka, 100 g żółtego sera, 0,5 łyżeczki czosnku, 2 łyżeczki bazylii,  1 łyżeczka słodkiej papryki,  sól,  pieprz. Przygotowanie:    Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków

Aga w kuchni
Kawowe brownie 239

cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli Polewa: 90g  gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 8-9 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka) 1 łyżka masła Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Następnie odstawiamy by nieco ostygło. Kawę rozpuszczalną zaparzam w 1/3 szklanki i odstawiam by nieco ostygła

Kolizje Smaków
Kuleczki drożdżowe w karmelu z orzechami 181

jesienne wieczory. Składniki: ciasto podstawowe  karmel 200 g orzechów pekan 100 g migdałów 50 g orzechów nerkowca 125 g masła 200 g cukru trzcinowego 200 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki rumu szczypta soli 3 krople ekstraktu waniliowego Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy cukier, śmietanę i gotujemy ok 5 minut, aż masa zgęstnieje. Ściągamy

Niezły Młynek
Tort Snickers. 241

waszej uwagi! Składniki: 15 płatów wafli tortowych 2 puszki masy kajmakowej 400 g masła lub margaryny 200 g orzechów ziemskich 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 100 ml śmietanki kremówki 36% Jeżeli chcemy mleko do lekkiego nasączenia wafli (ja nie robiłem) Przygotowanie:  Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy. Z początku na dużym ogniu następnie na średnim ok. 3-5 minut

Kuchnia Łukasza
Czekoladowy sernik na zimno. 196

Składniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru 2 łyżki mleka 2 łyżki miodu 140 g mąki Masa sernikowa: 1 kg sera z kubełka 250 g twarogu tłustego 100 g śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki cukru 100 g czekolady 5 łyżek kakao ,,Nesquik" 3 łyżki kwaskowatej konfitury Dekoracja: 300 g czekolady Przygotowanie:  Jaja ubijamy z cukrem na bardzo

Kuchnia Łukasza
Sernik na zimno " Stracciatella " 440

cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 20 - 30 minut Składniki:Masa serowo - śmietanowa 800 g sera białego mielonego ( może być ser z wiaderka ) 500 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny ( dodałam 6 łyżeczek , jeśli ktoś lubi masę bardziej zwartą to proponuje 7, 8 łyżeczek ) cukier wanilinowy ( 16 g ) 1 gorzka czekolady 1/2 szkl. wody Biszkopt

Słodkości i nie tylko
WAFLE Z GALARETKĄ. 298

ludzie potrafili przeżyć bez telewizora, komputera, komórki i było im dobrze. Nawet bez miksera. WAFLE Z GALARETKĄ. /inspiracja: Sto kolorów kuchni; współpraca z Winiary;/ 1 opakowanie wafli 330ml śmietany kremówki 30% 250g masła 1/4 szklanki cukru 2,5 opak. galaretki truskawkowej Winiary Śmietankę podgrzewam razem z cukrem i masłem. Kiedy to się rozpuści, a całość zacznie wrzeć, zdejmuję z ognia

W kuchni Karmel-itki
Deser z pijanymi rodzynkami 203

mnie morelowy z dodatkiem rumu) 2 wafelki do dekoracji 2 kostki białej czekolady (potartej do posypania) Przygotowanie: Rodzynki namoczyć w rumie ok godzinę wcześniej. Po tym czasie ubić schłodzoną kremówkę. Na dno pucharków nałożyć po kilka rodzynek i łyżeczkę rumu w którym się moczyły. Przykryć grubą warstwą bitej śmietany, następnie wyłożyć mus owocowy, posypać rodzynkami (zostawić odrobinę do dekoracji). Przykryć

Ze smakiem i z pasją
Mus truskawkowy z bitą śmietaną 241

Deser wymyśliłam na szybko, bo zostało mi trochę truskawek do wykorzystania. Koktajle lekko się nam już przejadły, a w lodówce była  kremówka... Starałam się, aby deser nie był zbyt słodki, więc osoby lubiące więcej słodyczy powinny zwiększyć ilość cukru. Mus truskawkowy z bitą śmietaną Składniki: 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno 387

miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy rabarbar przestygnie dodajemy do niego rozgniecione widelcem truskawki  oraz tężejącą galaretkę.  Wkładamy do lodówki, aby masa była  gęsta. Osobno ubijamy kremówkę na sztywno i delikatnie mieszamy z masą owocową, wykładamy wszystko na biszkopty i ponownie umieszczamy w lodówce. Czekamy aż masa całkowicie stężeje, około 3-4 godziny

Kulinarne przygody Gatity