ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:705/892)

Kostka alpejska 13450

miękkiego masła,puszka masy kajmakowej,25 dkg bezów.Masło utrzeć mikserem. Stopniowo dodawać po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać pokruszone bezy i wymieszać.Masa śmietanowa:400 ml śmietany kremówki,2,5 łyżeczki żelatyny.Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu wymieszać z żelatyną.Do dekoracji:50 g gorzkiej czekolady.Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 491

zostawić je tak na noc.Upiec bezy nie jest łatwo, ale nie warto się poddawać :) po kilku razach można dojść do wprawy.Bita śmietana:500 ml śmietany kremówki,1 łyżeczka soku z cytryny,2 opakowania śmietan-fix.Śmietanę ubić na sztywno, dodając w początkowej fazie śmietan-fix, a pod koniec ubijania, sok z cytryny. Nie dodawać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Urodzinowy kolorowy torcik na bitej śmietanie z owocami 280

zagotować. W odlanej szklance soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku. (Przygotowujemy jak klasyczny budyń, tylko że zamiast mleka używamy soku.)Różowy krem:250 ml śmietany kremówki,1 galaretka truskawkowa,garść truskawek.Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody. Wystudzić aż do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać tężejąca galaretkę i połączyć. 1/3 odłożyć i dodać do niej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami 276

dociążania ciasta w pierwszej fazie pieczenia, lecz trzeba liczyć się z tym że podczas pieczenia będzie lekko wyrastać.Upieczone ciasto schłodzić przed wyłożeniem kremu.Krem:300 ml śmietany kremówki,2 tabliczki białej czekolady.Dodatkowo:konfitury - użyłam gruszkowo-borówkowych,świeże borówki.Czekoladę roztopić. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, nie będzie ryzyka, ze coś się przypali :) Roztopioną czekoladę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 356

tutaj lub kupną, ale taką, w której nie ma dodatku mąki)1 czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej i tyle samo proszku do pieczeniadużą szczyptę soliA także:500 g śmietanki kremówki (używam 36%)500 g serka mascarpone3 łyżeczki żelatyny (jeśli ciasto będzie podane tego samego dnia, to nie jest ona konieczna, ale jeśli następnego, to lepiej ją dodać)cukier puder

Ratunku obiad
Polędwiczki z sosem kurkowym, smażonymi czereśniami i marchewkami z pieca 152

trzeba pisać coś jeszcze, by Was zachęcić do gotowania? Mam nadzieję, że nie, bo jest pysznie! ;)Składniki (na 4 porcje):800 g polędwiczek wieprzowych200 g kurek200 ml śmietany kremówki 30 %200 g czereśni12 młodych marchewek2 szalotkitymianek (użyłem suszony)za'atar*świeżo mielony czarny pieprzsól morskaoliwa z oliwekmasłoSos kurkowy:Kurki dokładnie oczyścić z piasku i runa leśnego. Na patelni rozgrzać łyżkę

Food Square
Truskawkowe semifreddo 122

kamień, tylko lekko roztopiony. Składniki:    450 g truskawek bez szypułek 80 g (3/4 szklanki) cukru pudru sok z 1/2 cytryny 300 ml (1 i 1/4 szklanki) śmietany kremówki           Do podania: 30 g bez, pokruszonych truskawki   Przygotowanie: Truskawki wkładamy do miski. Posypujemy je cukrem i odstawiamy na godzinę, żeby puściły

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto czekoladowe z migdałami, pistacjami, piankami marshmallow i karmelem 106

Składniki: 100 g całych migdałów bez skórki 60 g pistacji 150 g + 350 g cukru 200 g śmietany kremówki 350 g czekolady 70% kakao 250 g masła 5 jajek 1 łyżka melasy 210 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól 40 g pianek marshmallow Przygotowanie: Migdały i pistacje grubo siekamy, a pianki kroimy na drobne kawałki. W garnku

Smakowity Blog Kulinarny
Czekoladowe ravioli z serkiem, malinami, borówkami i sosem z białej czekolady 191

Składniki: Ciasto do ravioli: 250 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru Sos z białej czekolady: 100 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki Farsz: serek Almette z malinami i jagodami maliny borówki Dodatkowo: uprażone płatki migdałów listki mięty Przygotowanie: Kakao mieszamy z mąką. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy do mąki

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka z solonym karmelem 143

Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Solony karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanki wody 150 g masła 150 g śmietany kremówki 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej Wypełnienie jabłkowe: 3 cytryny 6-7 dużych jabłek 1/3 szklanki cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki  mielonego ziela angielskiego szczypta świeżo startej gałki

Smakowity Blog Kulinarny
Babka piernikowa z rodzynkami 210

szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 jajka 500 g mąki opakowanie przyprawy piernikowej 200 g rodzynek polewa 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do wysokie naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy jajka, cukier, przyprawę piernikową i mąkę oraz rodzynki. Wszystko razem wyrabiamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken 515

Kurczak maślany, butter chicken, murgh makhani - klasyczne danie kuchni indyjskiej. Potrawę podobno wymyślił Kundan Lal Gujral w 1920 roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux.Kurczak do

Tajskie smaki
Pyszny piernik 508

sody oczyszczonej  2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka 250 ml mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej ( tortowej) orzechy włoskie do posypania Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka kawy zbożowej 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C. W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy

Słodkości i nie tylko
Fascynująca gra w szachy 124

pracy byłam pełna energii i nawet teraz nie czuję się senna, choć poziom żywotności powoli się obniża... Chciałam zrobić pudding czekoladowy, ale okazało się, że potrzebna jest kremówka, której oczywiście w domu brak. A do sklepu iść mi się nie chce, bo od razu pryśnie czar popołudniowego słońca - wydaje się, że to już wiosna, ale zimno jednak...Dlatego dzisiaj

Pożeraczka, czyli raz adobrze