Ogromny ptyś, bita śmietana....i świeże truskawki:) Zapraszamy:)Składaniki; 4 jajka, szklanka mąki, szczypta soli, 12 dkg masła 450 ml śmietanki kremówki, laska wanili, truskawki, Wykonanie;Na początek ciasto. Szklankę wody gotujemy z masłem i solą. Zdjemujemy z ognia i stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Znowu podgrzewamy stale mieszając. Lekko studzimy. Dodajemy po jednym jajku mieszając aż całkowicie się
Anioły w kuchnidobra alternatywa;)Składniki; 550 g borówek, 150 g masła, 250 g mąki, 125 g cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki śmietany kremówki, sól, Wykonanie;Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy foremki żaroodporne albo kubki. Jagody płuczemy.Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym oraz solą. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po jednym
Anioły w kuchnipowstała tarta warzywna z cukinią, papryką, marchewką;)Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, duża cukinia, 3 marchewki, papryka musztarda, 15 dkg serka smietankowego, 250 ml smietanki kremówki, 2 jajka, natka pietruszki, pieprz, Wykonanie. Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Na tapętę idą warzywa. Myjemy cukinię., obieramy
Anioły w kuchnikawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego (można pominąć) 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli Ciemna polewa: 90g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 8-9 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka) 1 łyżka masła Jasna polewa: 90g białej czekolady 1 łyżka masła Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Następnie odstawiamy by nieco ostygło. Kawę rozpuszczalną zaparzam
Kolizje Smakóweksperymentować ze smakami sernika, aby uzyskać niepowtarzalne ciasto. Sernik pistacjowy (składniki w temp. pokojowej) : 1 kg sera zmielonego 3-krotnie lub z wiaderka 4 ekologiczne jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g) 1/2 szklanki pasty pistacjowej (do kupienia w sklepach internetowych) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) dodatkowo: pistacje do posypania gotowego sernika Spód
Poezja smakumakaronu penne.Na pewno syty i tuczący, ale czego nie robi się dla smaku. SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu penne 30 dag. boczku lub szynki 1 cebula 0,25 l śmietany kremówki 30% 3 żółtka sól, pieprz garść tartego ser parmezan lub inny żółty WYKONANIEBoczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Nadmiar tłuszczu odlać. Żółtka rozbić ze śmietaną, doprawić solą , pieprzem
W kuchennym oknie Ewyłyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 300 g makaronu muszelki 1 por 2 ząbki czosnku 6 pomidorów suszonych w oleju 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka sól,pieprz do smaku olej do smażenie Przygotowanie:Mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę
Ala piecze i gotujePóki mam czas - piekę ile w lezie. Było to moje pierwsze, ale jakże udane, podejście do ciasta drożdżowego. Uwielbiam i drożdżówki, i chałwę. A ileż można
Czarnawisienkamąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 2 białka 2 jajka 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g chałwy 2 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Masa: Chałwę rozdrabniamy widelcem, łączymy ze śmietaną i jednym jajkiem. Babeczki: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo białka i całe jajko. Wsypujemy połączone mąki z proszkiem, miksując nadal na niskich obrotach
Czarnawisienkaśrednia 2 ziemniaki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku seler kawałek por kawałek 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz do smaku śmietana kremówka do zabielenia koperek i pietruszka zielona 1 łyżką mąki do zagęszczenia 1/3 szkl zimnej wody Przygotowanie:Warzywa oczyścić i umyć. Marchew, ziemniaki i połowę pietruszki pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić
Ala piecze i gotujeSkładniki: 10 dkg czekolada gorzka – 1 tabliczka 3 dkg masło 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 100 ml kremówka 1 łyżka cukru 2 jajka Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Czekoladę pokroić na małe kawałki i dodawać do rozpuszczonego masła ciągle mieszając. Robię to bezpośrednio w garnuszku, jednak mniej zaawansowanym polecam robić tą czynność w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę, odstawić
Kulinarny karnet Christopherapasztetu jest włoska kapusta. Pasztet smakiem przypomina brokuły i brukselkę. Jeżeli chcemy ,aby wnętrze było białe, to użyjmy białych liści, a zielonymi wyłóżmy formę.1kg kapusty włoskiej1 szklanka śmietany kremówki½ szklanki mleka1 łyżka miodu½ -1 łyżeczka ziaren kolendry4 jajka1 łyżka soku z cytrynysól, pieprz do smakuZ oczyszczonej, opłukanej kapusty zdjąć kilka ładnych liści i blanszować
Kulinarny karnet ChristopheraTruskawki100g czekolady kawowej z kardamonem1łyżka masła 50 ml śmietana kremówka 36% W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę, dodać śmietankę, dobrze wymieszać rózgą. W rozpuszczonej czekoladzie maczać truskawki. Nabić na wykałaczki i jabłko. Odstawić do zastygnięcia. Można również maczać truskawki w gorącej czekoladzie i popijać szampanem. Są również specjalne urządzenia tz. fontanny fondue do zanurzania w gorącej czekoladzie
Kulinarny karnet ChristopheraClafoutis (klafuti) wiśniowe to tradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu.Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe.Polecam
Kulinarny karnet Christopheralistek limonki lub skropić sokiem . Smażyć na oleju z masłem po 5-7 min z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości steku. Sos norweski do ryb. 150 ml kremówki 100 g masła 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny sól, pieprz do smaku natka pietruszki Śmietankę gotować , aż trochę zgęstnieje ,dodać masło ,rozpuścić i dodać sok , pieprz ,sól
Kulinarny karnet Christophera