waniliowy 1 żółtko jaja kaczego 300 g orzechów ziemnych (ja dałam pół na pół solone i nie) 360 g cukru 100 ml wody 100 g masła 100ml śmietany kremówki Wszystkie składniki na ciasto łączymy że sobą. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przenosimy je na formę
Malinowe Pocałunkiszkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej Masa i dodatki: ok 400 g truskawek (truskawka kaszubska) 1 galaretka truskawkowe 250 g sera mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30-36% cukier do smaku cukier waniliowy Dekoracja: 2 gotowe masy tortowe (gotowe w 3 min) mleko (ilość podana na opakowaniu) masa cukrowa ok 200 g (gotowe kolory
Malinowe Pocałunkiprzysparza nawet taki sposób podania. Za pomocą cytrynowej pianki chciałam podkreślić cytrusowy smak Nestea Green Tea. Składniki: 300 ml Nestea Green Tea Citru* 20 g żelatyny 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru starta skórka z cytryny Wykonanie: Nestea podgrzać, dodać żelatynę i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Następnie wlać do kieliszków i ustawić
Pasja Smakujajko 1 żółtko szczypta soli Sernik klasyczny: 1 kg pół-tłustego twarogu (ewentualnie sera z wiaderka*) 10 jaj – najlepiej ekologicznych, wiejskich 1,5 szklanki cukru 400 ml śmietany kremówki 30% 3 budynie śmietankowe bez cukru szczypta soli Polewa czekoladowa: 75 g masła 4 łyżki gęstej śmietany (np.18%) 3 łyżki gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru Spód sernika: Ze wszystkich składników
Poezja smakuTradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków, mleka i śmietanki. Może być samodzielnym daniem lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo: "Mała Paryska
wyzwania kuchenneeksperymentuje). p.s. zdjęcie w przekroju dodam, jak tylko dostanę od siostry. Składniki: biszkopt czekoladowy (np ten, lub ten ) 750 g mascarpone 100 g czekolady 600 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru 100 g chałwy (+ opcjonalnie 100 g) Wykonanie: Biszkopt (lub biszkopty) kroimy na 4 placki. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli
Sto kolorów kuchnizależne od piekarnika . Gdy sernik zostanie upieczony i przestygnie , przygotowujemy mus. Rozpuszczamy czekoladę w 200 ml śmietanki, odkładamy do ostygnięcia . Gdy czekolada delikatnie przestygnie zaczynamy ubijać pozostałą kremówkę , stopniowo dodajemy czekoladę , nie wszystko na raz . Po ubiciu odkładamy na jakieś 15 min do lodówki. Na ostygnięty sernik przekładamy ubity mus , wkładamy do lodówki na 12 godzin
Wypieki Ulizmielonego twarogu 300 g pure z pieczonej dyni 4 jajka 1 łyżka domowej esencji waniliowej 2/3 szklanki cukru Karmel: 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki kremówki 30% Wykonanie:Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową.Płatki owsiane mielimy w blenderze najdrobniej jak możemy. Dodajemy do nich masło, cynamon, kardamon i cukier waniliowy.Masę owsiana
Kulinarne przygody Gatityopakowania KitKatów (my miałyśmy lekkie braki w ilości więc dałyśmy 3 opakowania KitKatów i jedno WW) Polewa: 90g białej czekolady (1 tabliczka) 5 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka) 1 łyżka masła Pomarańczowy barwnik 3 kostki ciemnej czekolady Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy na chwilę na bok. Kawę rozpuszczalną zaparzam
Kolizje Smakówmargaryna, 1 sztuka jajka, 6 du że paczki herbatniki petit bery, 1 kg morele, 1 opakowanie galaretka wiśniowa, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie galaretka agrestowa, 1/2 szklanki śmietana kremówka, 2 łyżeczki cukier puder, - ile potrzeba posypka czekoladowa herbatniki rozdrobnić w blenderze i dodać masło i jajko i mikserem wyrobić na kruche ciasto odstawić do lodówki na 30 minut tortownica
W Mojej Kuchni Lubięszklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, 400 gram gotowa masa makowa, 6 sztuk szara reneta jabłka, 1 opakowanie budyń śmietankowy, 250 ml śmietana kremówka, 1 sztuka galaretka truskawkowa szarą renetę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka - dodać 2 łyżki cukru i 1 budyń wsypać - wymieszać miękkie masło, jajka, cukier dobrze utrzeć
W Mojej Kuchni Lubiękostki masło lub margaryna, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 8 sztuk jabłka, 1 łyżeczka kardamon, 2 łyżki cukier, 4 saszetki błonnik Jeliton, 250 ml śmietana kremówka, 2 łyżki cukier puder, 1/2 szklanki sok z buraków, 1 łyżeczka żelatyna, - ile potrzeba owoce kandyzowane masło miękkie, jajka, cukier, masa makowa utrzeć dobrze mikseremdodać przesianą mąkę z proszkiem
W Mojej Kuchni Lubięrzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, truskawki 1/2 kg, śmietana kremówka 200 ml, barwnik spożywczy do ciast 1/2 opakowania, cukier puder 2 łyżki, płatki migdałowe - ile potrzeba, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka, olej, mleko, cukry roztrzepać rózgą do spienienia się masy
W Mojej Kuchni Lubięjajka 22 dag cukru 5 łyżki kakao 2 łyżki dżemu morelowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka skórki cytrynowej Bakalie Polewa. 5 dag czekolady białej 1 łyżka masła 30 ml kremówki 2 łyżki czekolady w płatkach do posypania wierzchu Wykonanie. Ugotowane ziemniaki przetrzeć. Żółtka utrzeć z cukrem, kakao i dżemem. Dodać sodę i ziemniaki. Zmiksować. Dodać bakalie-rodzynki, orzechy, jagody goji
Kulinarny karnet Christopheraszklanki mąki, 1 szklanka drobnego cukru, 150 g zimnego masła, 2 jajka, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kopiate kakao, 700 g sera twarogowego, 170 ml śmietany kremówki 36 %, 150 g cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 łyżki mąki, 4 jajka, 1 pomarańcza, cukier puder, plastry kandyzowanej pomarańczy, Wykonanie: z mąki , proszku, cukru, jajek i masła zagnieść
Anioły w kuchni