ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:719/892)

ZUPA KREM Z CUKINII 206

jest zawsze pod ręką. Przepis znaleziony w gazecie, z moimi małymi modyfikacjami. Składniki:-1kg cukinii-2 łyżki oliwy z oliwek-3 ząbki czosnku-500 ml bulionu drobiowego-100ml kremówki lub 150ml śmietanki 18%-pęczek bazylii-120g parmezanuDodatkowo:sól, świeżo mielony pieprz,szczypta gałki muszkatołowej, szczypta chili, łyżeczka oleju kokosowego zapachowego ( opcjonalnie). Prażone płatki migdałów lub pestki dyni.Cukinię umyć

Smaczne Zdrowe
ZUPA KREM BROKUŁOWY 260

SKŁADNIKI :-2 całe brokuły-0,5l bulionu (może być warzywny)-szczypta gałki muszkatołowej-sól i pieprz-1 ząbek czosnku-1 łyżeczka oleju kokosowego zapachowego ( nie trzeba)-1-2 łyżki kremówki-prażone płatki migdałów( do posypania) Brokuły podzielić na mniejsze części, odciąć zdrewniałą końcówkę i całość umyć. Kawałki korzonków wrzucić do gotującego się bulionu i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut

Smaczne Zdrowe
ROGALE MARCIŃSKIE 405

łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam)- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 2 białka- 4 podłużne biszkopty ( pokruszone)Dodatkowo :- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogali- ok. 1 szklanki pudru + kremówka + kilka kropli olejku migdałowego- posiekane orzeszki i /lub migdały do posypaniaPrzygotować zaczyn. W tym celu do 1/2 szklanki letniego mleka dodać rozkruszone drożdże i 1 łyżkę cukru trzcinowego. Dobrze wymieszać

Smaczne Zdrowe
BABA NA BANI - DROŻDŻOWA 294

ok.1h). Lekko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawić przykryte ściereczką na ok.30-40 minut. Piec w temp.180*C aż się zrumieni ok.35 minut.Można polukrować : puder trzcinowy z kremówką (lub wodą) i olejkiem migdałowym) Smacznego

Smaczne Zdrowe
BROWNIE Z KASZĄ JAGLANĄ I ORZECHAMI PECAN 287

jaglana.Polecam, coś nowego - warte spróbowania. :-)Składniki na blaszkę ok.20x24cm:- 1/2 szklanki kaszy jaglanej- 1 szklanka wrzącej wody- szczypta soli- 3 jajka- 50 ml oleju ( dałam kokosowy bezwonny)- 125 ml kremówki lub jogurtu np.greckiego- 3/4 szklanki ksylitolu- 1/2 szklanki kakao- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( najlepiej bezglutenowego)- 1/4 szkl pokruszonych orzechów pecan ( nie trzeba)Dodatkowo:1/2 szklanki orzechów pecan Kaszę wsypać

Smaczne Zdrowe
SERNIK Z MAKIEM, KOKOSEM I BRZOSKWINIAMI 6549

tarce schłodzone pozostałe ciasto. Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) Wierzch polukrowałam lekko lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówką. Takie wykończenie całości. Smacznego

Smaczne Zdrowe
BABKA MIGDAŁOWA NA OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 299

popękała. Po nacięciu wyrasta równiutko.Babkę wyjąć z formy i wystudzić. Babkę możemy polukrować. W tym celu przygotowujemy lukier z cukru trzcinowego wymieszanego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Smarujemy nim jeszcze letnią babkę. Można także posypać mielonym ksylitolem, tylko wówczas szybciej będzie wysychać. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU, PIECZONE W PIEKARNIKU 540

lekko przyrumienić. Ja pierwsze piekłam 20 minut, następne już tylko 15. Po lekkim przestudzeniu smarujemy je lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu, u mnie migdałowy i kremówki. Można także przyrządzić lukier z dodatkiem rozduszonej maliny, wówczas uzyskamy różowawy lukier. Przygotowałam także kilka pączków z mrożoną maliną w środku. Do dużego pączka dodajemy zamiast powideł 2 maliny

Smaczne Zdrowe
KOTLETY ZIEMNIACZANE 265

natki pietruszki- 1,5 łyżki posiekanego koperku- 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku- ok.1 łyżki oleju kokosowego lub oliwy do smażeniaSos pieczarkowy:- 250g pieczarek- 1 łyżeczka oleju kokosowego- 1 łyżka kremówki- 1 łyżeczka masła- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (Maizena)- sól i pieprzZiemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Gdy mamy ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego dnia, proponuję je lekko podgrzać, wówczas

Smaczne Zdrowe
KREM BROKUŁOWY Z DODATKIEM WĘDZONEGO BOCZKU 172

ziemniaki- 1 duża cebula- 2 ząbki czosnku- kawałek chudego boczku lub np.ogonówki (50-100g)- sól i pieprz- szczypta gałki muszkatołowej- 1-2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie kremówka)- płatki migdałów lub pestki dyni do posypania- 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowegoW garnku podgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę

Smaczne Zdrowe
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 202

posmarowania- lukier do posmarowania : 1,5 szklanki pudru trzcinowego, ok.4-5 łyżek soku z cytryny (u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: puder trzcinowy- ok.10 łyżeczek+kilka kropli aromatu migdałowego+kilka łyżeczek kremówki)Uwaga: drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły.Z drożdży mleka i mąki robimy zaczyn. W tym celu rozkruszamy drożdże do kubeczka, dodajemy do nich łyżeczkę

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABKA PIASKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 1048

mielone migdały do wysypania formy.Na wierzch mielony ksylitol lub lukier z cukru z trzcinowego: kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego, kilka kropli olejku migdałowego i kilka łyżeczek słodkiej kremówki.Masło roztopić, dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę (u mnie gotowa Oetkera) i odstawić.Do większej miski wbić jajka, dodać ksylitol i ubijać ok.10 minut na gęstą i puszystą masę

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 231

dół) ok.45-50 minut. Gdy lekko przestygnie (po ok.10-15 minutach) wyjąć z formy . Najlepiej polukrować jeszcze letnią. U mnie lukrem z pudru trzcinowego z mieloną skórką cytrynową i kilkoma łyżeczkami kremówki. Posypana kruszonymi migdałami. Smacznego

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 264

formy. Ja zawsze wyjmuję ok.10-15 minut po wyjęciu z piekarnika.Najlepiej jeszcze letnią babkę od razu polukrować. Lukier przyrządzam z pudru trzcinowego, z kilkoma kroplami  olejku migdałowego i słodkiej kremówki.U mnie posypane dodatkowo pokruszonymi migdałami.  Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 471

zapachu kokosa)- 100g rodzynek- 3 łyżki ksylitolu- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 płaska łyżka cynamonu+dodatkowo na lukier:- kilka łyżeczek pudru trzcinowego- kremówka (lub gorąca woda)- troszkę startej drobno skórki pomarańczowej (u mnie gotowa O'etkera)- pokruszone orzechy włoskieRodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Umyte, obrane marchewki zetrzeć na tarce (ja starłam

Smaczne Zdrowe