ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:723/892)

Tarta z karmelem malinowym 178

łyżki cukru pudru Karmel malinowy: 1 kubek malin (120 g) + około drugie tyle do dekoracji (ok. 120 g) 1 szklanka cukru (170 g) 2 łyżki wody 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml) Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy (ręcznie lub szybciej i prościej – w malakserze). Z zagniecionego ciasta tworzymy kulę i wkładamy na 15-20 minut do lodówki

Poezja smaku
Pavlova z Karmelizowanymi Owocami 137

stopni piekarnika. Po 30 minutach zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze około 1 h. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.   Krem:   250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru   Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ubijania białek bijemy krem, dodając cukier i uważając by kremu nie przebić gdyż wtedy może nam się

Made By Mom And Son
Lody chałwowe bez jajek i bez maszynki 171

Składniki na 2-3 porcje. Składniki:200 ml śmietanki kremówki 30%4 łyżki mleka85 g chałwy kakaowej1 łyżeczka tartych orzechów laskowychDodatkowo:1 łyżeczka tartych orzechów laskowych do posypania2 rurki z krememPrzepis:Mocno schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy mleko i miksujemy na najwyższych obrotach miksera, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie w osobnej miseczce rozdrabniamy chałwę na "piach

Emcia Pichci
Czekoladowy torcik z bitą śmietaną 230

 Przepyszny torcik, którego wykonanie zajmuje :) chwilkę. Owoce możemy dodawać według swoich upodobań- mogą to być maliny, brzoskwinie, nektarynki czy inne ulubione. Myślę że warto mieć

Smaki Edyty
Pavlova z bitą śmietaną i owocami 274

taka jej uroda). Najlepiej robić to wieczorem, wtedy bezę zostawiamy w uchylonym piekarniku na noc. Wyciągamy bezę z piekarnika, przekładamy na paterę, na którym podamy bezę Pavlową. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Ubitą śmietanę przekładamy do wydrążonego środka bezy. Dekorujemy plasterkami kiwi, ćwiartkami winogron i jagodami. Zalecam schłodzić bezę przed podaniem około godziny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini beza Pavlova z truskawkami 278

Beza powinna być biała, często delikatnie pęka (ale taka jej uroda). Najlepiej robić to wieczorem, wtedy bezę zostawiamy w uchylonym piekarniku na noc. Wyciągamy mini bezę z piekarnika. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 4 łyżki konfitury i mieszamy całość na najniższych obrotach. Krem przekładamy do wydrążonego środka bezy. Dekorujemy słupkami truskawek i listkami męty. Zalecam schłodzić bezę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 174

miałyśmy z nią do czynienia. Bernadetta zajęła się babką, a my z Kingą resztą. Składniki: na gulasz: 3 perliczki 400 g pieczarek 400 g mrozonego groszku 2 szklanki śmietany kremówki 36 % natka pietruszki (dużo!) 2 cebule 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku na babkę: 1,2 kg ziemniaków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na lody malinowe (bez maszynki) 374

kosztowali. To są najlepsze lody jakie do tej pory zrobiłam! Polecam! Najlepsze domowe lody owocowe, korzystajcie bo to najlepszy przepis na lody malinowe bez maszynki Składniki 300 ml śmietanki kremówki 36% 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego 250 g świeżych malin leśnych Przygotowanie: Z wody i cukrów przygotowujemy syrop. Wrzucamy do niego umyte, przebrane maliny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsze lody owocowe bez maszynki 336

lody malinowe, ale te z całymi owocami sa jeszcze lepsze. Polecam! Przepis na domowe lody owocowe, korzystajcie bo to najlepsze lody owocowe bez maszynki malinowe Składniki 330 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego 500 g świeżych malin leśnych Przygotowanie: Z wody i cukrów przygotowujemy syrop. Maliny przebieramy, płuczemy i odsączamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada bezowa z malinami 204

bezy. To taka Pavlova w innym wydaniu. A ciasto wygląda tak: Składniki: 4 białka 125 g cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do oprószenia ściereczki Nadzienie: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 120 g malin mrożonych lub świeżych Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem (lub 170 bez), blachę o wymiarach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos kurkowy 154

cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładajemy odciśnięte kurki. Smażymy kurki pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy serek mascarpone (opcjonalnie kremówkę), dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sos solą i białym pieprzem (nie będzie widoczny) i gotujemy sos jeszcze przez chwilkę. The post Sos kurkowy appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem 318

dodatkiem serka mascarpone, jogurtu greckiego i soku z cytryny. Do takiego zestawienia najlepszym dodatkiem są świeże truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie. Jak ktoś woli jogurt można zastąpić śmietaną kremówką 36 %. Podobne zestawienie do kremu: śmietana, mascarpone i cukier wykorzystałam w torciku bezowym tam dodatkowo do kremu wykorzystałam mielone migdały. Składniki: na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś w sosie ogórkowym 182

ogórkowy: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 pokrojone w kostkę szalotki 4 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę ogórki kiszone 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 mały pęczek koperku sól morska, cukier i biały pieprz do smaku 100g czerwonego kawioru Na oleju z masłem przez kilka minut podsmażamy pokrojoną szalotkę i posiekane ogórki. Cały

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser czarno-biały (deser śmietankowy z czekoladą) 1519

biały dla jednej osoby, a właściwie dwóch bo podzieliłam deser na dwie porcje. Deser przypomina konsystencją torcik hiszpański lub torcik z bitą śmietaną i truskawkami. Deser na bazie śmietanki kremówki jest delikatny i lekki. Pyszny deser czarno-biały, który oprócz tego, że wyglądał apetycznie, również był bardzo, bardzo smaczny.Śmietanka jest doskonałą bazą do różnych deserów, smaki przygotowujemy wg naszych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Expresowe Tiramisu 287

musem czekoladowym i orzechami Bezowy torcik migdałowy Expresowe Tiramisu to jeden z prostszych  i smacznych deserów. Na blogu jest cała masa deserów 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 150 ml gorącej wody gorzkie kakao do posypania podłużne biszkopty ja miałam włoskie Serek mascarpone i śmietankę chłodzimy w lodówce. Śmietankę ubijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię