zawsze w naszym domu. Ciasto jest wyjątkowo listkowe, bardzo lekkie i mało sycące, jeden kawałek “ciągnie” drugi. p.s wybaczcie, ale nie będę wchodziła w szczegóły pomiędzy napoleonką a kremówką… Napoleonka Składniki na ciasto: • 2 czubate szklanki mąki pszennej • 300 g margaryny • 2 łyżki słodkiej śmietany • 1 żółtko • 2 łyżki octu Składniki na krem budyniowy: • 1 lt mleka • 1 szklanka
Mia Cucina Sofietapysznej rolady o wyglądzie królewskich koronek. Zapraszam na delikatne śmietankowo-cytrynowe lody, przełożone warstwami gorzkiej czekolady. Viennetta Składniki na keksówkę 30x11 cm: 150 g gorzkiej czekolady650 ml śmietany kremówki (500 na deser i 150 ml na dekoracje) 4 białka150 g di cukru pudru 50 g posiekanych, prażonych orzeszków laskowych skórka otarta z cytryny bio ½ torebeczki waniliny lub ziarenka
Mia Cucina SofietaWiem, wiem, sernik krakowski bez kratki, to nie krakowski! Powiedzmy, że mój jest… prawie krakowski; a kratki nie posiada, z tej prostej przyczyny, iż masy serowej
Mia Cucina SofietaOczywiście trzeba odpowiednio zmniejszyć proporcje w przypadku naczynia o mniejszej pojemności. Panna cotta z musem truskawkowym Składniki na formę silikonową 1,4lt: 1 lt śmietany kremówki (30%) 400 ml pełnego mleka150 g cukru1/2 laski wanilii/ cukier z prawdziwą wanilią10 płatków żelatyny każdy po 2 g. 2 łyżki rumu( pominęłam) Mus : 500 g truskawek 3 łyżki cukru
Mia Cucina SofietaPłatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy. Piankę przekładamy do salaterek i chłodzimy ok. 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy
Mia Cucina Sofietapokrojony w pierścienie 1 średnia cebula pokrojona w piórka 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku 1 litr wywaru warzywnego (lub mięsnego) 1 szklanka mleka 3,2% 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36% 60-70g uprażonych wcześniej wiórek kokosowych sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 3 wyfiletowane pomarańcze 1 łyżeczka skórki z pomarańczy tłuszcz do smażenia pulpecików przyprawy: sól, świeżo zmielony
Symfonia Smakówząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego łyżeczka suszonego rozmarynu, szczypta gałki muszkatołowej i kurkumy świeży koperek świeżo zmielona sól i pieprz olej do smażenia 1/4 szklanki smietanki kremówki 36% Dodatkowo: 1 saszetka kaszy jęczmiennej 2 łyżki octu balsamicznego szczypta płatków chilli Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Pozbywamy się jak największej ilości ścięgien i podwięzin, kolejno
Symfonia Smakówdżem jagodowy do konsystencji musu i analogicznie robimy to ze świeżymi liśćmi ziół, dodajemy tam również łyżkę miodu, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Do dobrze schłodzonej śmietanki kremówki dodajemy 1 opakowanie śmietan-fixu i ubijamy na najwyższych obrotach miksera do konsystencji stałej, jak najbardziej sztywnej piany. Tak jak przy białkach odwracamy miskę do góry nogami, by sprawdzić
Symfonia Smakówcukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Biszkopt przeciąć na pół, odłożyć na kratkę do wystygnięcia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać serek. Na połowę biszkopta wyłożyć połowę kremu, dodać startą czekoladę oraz truskawki. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć krem, posypać czekoladą i ułożyć truskawki. Całość wstawić
Magiczne Życie Martyszklanki zimnej wody dodać żelatynę, odstawić na 5 minut. Następnie dodać do masy dyniowej wraz z rozgniecionymi na papkę bananami oraz skórką z pomarańczy. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połowę zmieszać z przestudzoną masą dyniową. Krem dyniowy przełożyć do formy, udekorować resztą ubitej śmietanki, startą skórką z pomarańczy i odrobiną stopionej czekolady.Wstawi
Z miłości do słodkościPodczas sylwestrowego wieczoru dobrze sprawdzają się deserki w pucharkach. Dlatego ja proponuję błyskawiczny w przygotowaniu deser na bazie jogurtu kokosowo-migdałowego oraz kremówki. Do tego banan oraz nasza ulubiona domowa konfitura z jagód i kokosowe batoniki. Dla dorosłych pyszny dodatek w postaci likieru jajecznego... Palce lizać!! Składniki: 1 banan,1/2 słoiczka domowej konfitury z jagód,250ml jogurtu kokosowo - migdałowego
Z miłości do słodkościbardzo pracochłonne, ale okazało się, że wcale nie;) Chyba najwięcej czasu zajmuje samo zawijanie ciasta na foremki. Ja swoje rurki napełniłam kremem karpatkowym, ale równie pyszne będą z ubitą kremówką jeśli zależy Wam na czasie. ja napełniłam wszystkie rurki od razu i niestety na drugi dzień rurki nieco zmiękły, dlatego radzę, aby nadziewać je tuż przed podaniem:) Rurki
Z miłości do słodkościkremem ale nie nasze tradycyjne tylko cannoli. Są to chrupiące, włoskie rurki z kremem, nadziewane serem ricotta. Jako ze nie miałam niestety pod ręką ricotty użyłam do nadzienia śmietany kremówki i startej czekolady. Wyszedł pyszny deser, idealny nie tylko do święta dla zakochanych. Inspiracja z blogu My best food. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikchęci tak nie było. Problemem pewnie jest użycie innych składników, niż te które my mamy dostępnie. W przepisie użyto jakiejś specjalnej mrożonej śmietany i gęstego serka kremowego, nasza śmietana kremówka i serki twarogowe takiej konsystencji nie dały i mimo siedzenia 4 h w zamrażalniku szybko ciasto odtajało. Pierwsze kawałki kroiły się ładnie, drugie już były miękkie, co widać na zdjęciu
Bernika - moj kulinarny pamietnikciasto do tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C na 45-50 min.Ciasto gotowe. Po upieczeniu studzimy I przekrajamy na pół. Składniki na masę:200 ml śmietany np kremówki ( 36-50% )2 serki mascarpone-400 gr3-4 łyżki cukru pudru250 gr truskawekWykonanie:Ubijamy śmietanę, dodajemy serki I cukier puder. Ubijamy do sztywnej masy. Dzielimy na polowę. Do jednej części
Smaki Edyty