imbiru masa serowa: 550 g serka kremowego 150 g miodu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2,5cm kawałek świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 150 ml śmietany kremówki 4 jajka dodatkowo: 3 gruszki Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z imbirem. Masło rozpuścić i przestudzić. Wlać do ciastek i dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć folią aluminiową. DNo wylepić masą ciasteczkową, ugnieść łyżką(...)Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej. Serek zmiskować z miodem, mąką, startym imbirem i sokiem z cytryny. Wlać kremówkę, ubić. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasteczkowy spód, zalać masą serową - powierzchnię wyrównać łyżką. Piec w 130 st. C. w kąpieli wodnej przez 1 godzinę 45 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKremówka - jedno z bardziej popularnych i lubianych ciastek składających się z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówki uwielbiają niemal wszyscy i doskonale sprawdzą się jako przepyszny, niedzielny deser. Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka - Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego") (po ok. 250 g) Masa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie waniliowe
Słodka Stronaniewielkiej ilości alkoholu. :) Zmodyfikowany przepis z 'Easy Chocolate'. Składniki (na około 20 złożonych ciastek) Ciasteczka 200 g miękkiego masła 140 g cukru pudru 2 łyżeczki skórki z pomarańczy żółtko łyżeczka ekstraktu z wanilii 270 g mąki pszennej 2 łyżki kakao szczypta soli Krem 80 g kremówki 200 g białej czekolady łyżka pomarańczowego alkoholu, np. Cointreau Masło ubić z cukrem(...)pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 12 min. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Następnie wolnym strumieniem wlewać kremówkę o temp. pokojowej, ciągle mieszając, dodać alkohol i wymieszać. Ciastka przekładać kremem. Schłodzić w lodówce przed podaniem. * można też urywać kuleczki wielkości orzecha włoskiego i rozgniatać je na placuszek w dłoniach, gdyż ciasto jest bardzo
Słodkie inspiracjeSkładniki: 300 g kruchych ciastek 150 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki kakao, cukru i wody 200 ml kremówki 100 g masła 200 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ciastka rozdrobnić i wymieszać ze 150 g roztopionej czekolady. Wyłożyć posmarowaną masłem formę do tarty i do lodówki na ok 20-30 min. Do rondelka wsypać kakao, cukier zalać wodą(...)podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Stopniowo wlewać kremówkę. Następnie dodać pokrojone masło i zagotować cały czas mieszając. Przelać do suchej miski, dodać czekoladę i mieszać do momentu rozpuszczenia. Przestygniętą masę wlać na schłodzony spód, wstawić do lodówki na ok 30 min. Udekorować jagodami, żurawiną, pestkami dyni i startą czekoladą. Schłodzić i gotowe.Proporcje są na blachę
Gaździnka warzySkładniki: 1 kg winogrona czerwone, 2 szklanki woda, 1 kg gruszki szarki, 1 łyżka cukier, 1 opakowanie żelatyna na litr, 12 sztuk ciastka zbożowe, 250 ml śmietana kremówka, 1 opakowanie galaretka wiśniowa, - ile potrzeba czekolada mielona umyte winogrona zalać 2 szklankami wody, pod przykryciem gotować na mniejszym ogniu z 40-60 minut co jakiś czas mieszając przez drobne sito(...)zdjąć z ognia i wsypać żelatynę na 1 litr - mieszać do rozpuszczenia żelatyny i zostawić do ostudzenia tortownica 20cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dno blaszki wsypać rozkruszone ciastka zbożowe z żurawiną na pokruszone ciastka wlać tężejące gruszki i schować do lodówki na 1 godzinę ciastka wciągną wilgoć z galaretki gruszkowej i będą jak upieczony spód
W Mojej Kuchni LubięCiasto podałam na pięknym zestawie RAJSKI OGRÓD- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1 kg sera w wiadereczku naturalnego cukier puder do smaku 200 ml smietany kremówki 300 g serka mascarpone 2,5 opakowania ciastek np oreo 3 łyzki żelatyny wiórki czekoladowe różowe ze sklepu SŁODKI ŚWIAT 40 dag margaryny Wykonanie: Margarynę roztapiamy. Jedno opakowanie ciastek blendujemy, dodajemy(...)wodą, tyle żeby przykryła. Mieszamy. Kiedy zgęstnieje podgrzewamy, ale nie gotujemy. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, miksujemy. Dodajemy ser oraz przestudzoną żelatynę, miksujemy. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem, miksujemy.Gotową masę wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy.Na wierzchu wg uznania wciskamy ciastka a cała górę posypujemy pokruszonymi. Odstawiamy do lodówki do stężenia.Wierzch możemy posypać różowymi
Z Majeczką w kuchnitakie pyszne, ale kalorie w powietrze nie idą ( niestety... ). Mini serniczki z rodzynkami earl grey Składniki: (na 15 sztuk) spód: 100 g ciastek digestive 50 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki (38%) 60 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)białej czekolady sok z 1 cytryny 2 jajka dodatkowo: 100 g rodzynek 150 ml mocnej herbaty earl grey krem: 300 ml śmietany kremówki (38%) 15 g cukru pudru Masło rozpuścić i ostudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W każdą włożyć 1-2 łyżeczki masy ciasteczkowej, ugnieść na dnie. Podpiec
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka przyprawy korzennej do piernika Na zieloną masę: 1l zielonego soku Kubuś 3 opakowania budyniu śmietankowego Na masę śmietanową: 1 galaretka cytrynowa 400ml śmietanki kremówki 30% 1-2 opakowania ciastek typu delicje Dodatkowo: 2 czerwone galaretki Wykonanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)rozprowadzamy równo łyżką (najlepiej moczyć ja w wodzie). Odstawiamy do wystudzenia. Masa śmietankowa: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie zimna ubijamy kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietany powoli wlewamy zimną galaretkę i mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na zieloną masę, wyrównujemy. Na śmietanie układamy w równych rzędach delicje. Lekko je wciskamy
Smak mojej kuchnilaska wanilii 2 łyżeczki suszonej lawendy 8 listków żelatyny 2 łyżki wody 3 żółtka 85 g cukru pudru 400 g serka kremowego 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 250 g czereśni Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciasteczka do formy, ugnieść na dnie łyżką lub dłonią(...)gorący wymieszać z namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatyną. Ostudzić. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać serek, zmiksować. Powoli wlewać ostudzony sok, cały czas miksując. Kremówkę ubić, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Masę przełożyć na schłodzony spód, wyrównać wierzch. Schłodzić w lodówce przez noc. Przed podaniem udekorować pozostałymi czereśniami. Smacznego! Muszę sobie przygotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremówki(...)pożniej zmniejszamy tem do 100 C I trzymamy ok 2 godzin do wysuszenia - jak bezy. W międzyczasie prażymy migdałay, ubijamy kremówkę I kroimy truskawki. Po wyciągnieciu I ostudzeniu ciastek, nakładamy bitą śmietanę I posypujemy migdałami. Smacznego
Smaki Edytynagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni około 30 - 35 minut (sprawdzajcie patyczkiem czy jest gotowe) wystudzić na kratce. Krem oreo 300 g mascarpone 140 g ciastek oreo 750 ml śmietany kremówki Opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru. Całe ciasteczka oreo zmiksować bardzo drobno. Śmietanę kremówkę razem z mascarpone wymieszać na średnich obrotach. Jak masa zacznie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukcukru 1 kg sera twarogowego potrójnie zmielonego 400 g serka waniliowego 10 białek 3 łyżki mąki kukurydzianej 2/3 szklanki świeżej żurawiny 50 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania sernika z żurawiną: Ciastka rozgniatamy, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową Żółtka ucieramy razem
Słodkie Przyjemnościchałwowa polewa.. poezja :-)) Składniki na spód: 100 g ciastek digestive ( ja dałam zwykłe herbatniki) 40 g roztopionego masła lub margaryny. Składniki na masę serowa: 1 kg sera białego 3 - krotnie zmielonego 1 szklanka cukru 5 jajek 150 ml śmietany kremówki 30 – 35 % 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 320 g chałwy sezamowej, waniliowej(...)każdej innej pokruszonej w grubsze kawałki 1 opakowanie cukru waniliowego. Składniki na polewę chałwową: 150 g chałwy sezamowej waniliowej lub innej ulubionej ½ szklanki śmietany kremówki 30 – 35 % Sposób wykonania: Przygotować spód: Ciastka pokruszyć bardzo drobno, dodać rozpuszczone masło lub margarynę i wymieszać. Całość wyłożyć na dnie dużej tortownicy. Przygotować masę serową: Ser zmielić lub dodać gotowy zmielony, wsypać cukier
Na słodko lub wytrawnietruskawek wlać budyń i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać 3 galaretki i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia. + Dodatkowo: I. - 0,5 l kremówki - 3 łyżki mielonego ksylitolu ( lub pudru) - 3 śmietan-fix II. - ciastka petitki III. - 300-400g kwaśnej śmietany - ok.4-6 łyżek mielonego ksylitolu ( lub pudru) Wystudzoną masę owocową rozprowadzić na biszkopcie. Śmietanę kremówkę ubić ze śmietan
Smaczne ZdroweDigestive garść płatków owsianych garść orzechów laskowych 130 g roztopionego masła 1 puszka kajmaku 2 banany 2 łyżki soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki 36% 150 g serka mascarpone WYKONANIE: Ciastka, płatki owsiane i orzechy laskowe wrzuć do malaksera i krótko zmiksuj, tak aby pozostały kawałeczki. Dodaj roztopione ciepłe masło i całość dokładnie wymieszaj. Gotową mieszankę przesyp(...)lubisz. Banany pokrój w plasterki grubości 4-5 mm, skrop je sokiem z cytryny, żeby nie czerniały. Wyłoż plasterki banana na kajmak, aby przkryć go nimi całkowicie. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone i jeszcze krótko zmiksuj. (Do śmietany nie dodawaj żadnego cukru, deser jest bardzo słodki!). Nałóż ubitą kremówkę do szprycy i udekoruj nią wierzch
Słodko-Słony Świat Ilony