półka) przez około 12 minut, aż staną się złociste. Upieczone ciastka wystudzić na kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 24 ciastka. Do przepisu należy użyć słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 % (tzw. kremówki). Konfitury z budyniem można zastąpić np. prażonymi jabłkami/musem z jabłek i cynamonem, białym serem wymieszanym z żółtkiem, cukrem i rodzynkami, lub innym, ulubionym
Gospodyni MiejskaOpis: Królujący na stołach podczas świąt, imienin, bankietów, małych i dużych uroczystości, sernik na zimo zniewala konsystencją oraz oszałamia możliwością eksperymentowania. Nietypowe, bo nie wymagające pieczenia
Ciastka i ciastapieczenia Masa budyniowa 2 budynie śmietankowe 1 litr soku przecierowego np. Kubuś 0,5 kostki masła Masa z śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 30% galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru pudru Ponadto opakowanie ciastek typu Delicje polewa czekoladowa Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo
kgwjanczewoktóra wersja sernika smakuje lepiej... Karmelowy sernik z czerwoną porzeczką Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) spód: 125 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 180 g czekolady karmelowej 200 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki budyniu krówkowego dodatkowo: 350 g porzeczek ze słoika (lub 300 g porzeczek(...)słoika zacząć od odcedzenia owoców, a dalej postępować jak w przepisie powyżej. Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z ciasteczkami, a następnie ugnieść na dnie tortownicy. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Przestudzić. W tym czasie przygotować masę serową. Czekoladę posiekać. Kremówkę zagotować, zdjąć z palnika, zalać czekoladę. Odstawić na 5, a następnie dokładnie wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepłaskich łyżeczek żelatyny w proszku 8 łyżek zimnej wody 4 łyżki soku z cytryny 400 ml śmietany 36% około 130 g grubo posiekanych ciasteczek (tym razem z kremem) Ciastka zblenduj i połącz z rozpuszczonym masłem i wyłóż nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki. Do sera dodaj nadzienie z ciasteczek(...)Następnie podgrzej krótko w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna. Dodaj żelatynę i sok z cytryny do masy twarogowej. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając. Na koniec dodaj pokrojone ciastka. Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie
Cukier&Puderkilka prostokątów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w tem. 200 stopni około 10 - 15 min. Wypieczone ciastka przecinamy na pół. Borówki zalewamy, sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżkami cukru pudru. Serek Almette z Jagodą i Maliną ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, kremówkę ubijamy na sztywno i na koniec delikatnie mieszając wkładamy Almette. Odstawiamy na minimum
Lili w kuchnizajadamy się nim codziennie. Przygotowywałam w dużej blaszce, o wym. 37,5x24,5cm. Składniki: - biszkopt (przepis poniżej) - ok.150g ciastek petit beurre - ok.120-150g krakersów - puszka masy krówkowej (kajmak)- u mnie Gostyń-500g - domowy budyń (przepis poniżej) - 150g sera mascarpone - 450g kremówki 30% - 2-3 łyżki kakao - 2 łyżki pudru - kilka kostek czekolady, do starcia na wierzch Biszkopt: - 4 duże jajka(...)dokładnie miejsce przy miejscu. Na warstwę ciastek wylewam podgrzaną w rondelku masę krówkową (podgrzewam tylko do postaci płynnej, nie gotuję). Na warstwie masy krówkowej układam warstwę krakersów, również dokładnie, miejsce przy miejscu. Całość zakrywam folią i odstawiam do przestudzenia. Na wystudzone ciasto wykładam masę śmietanową. W tym celu ubijam w misie miskera kremówkę razem z mascarpone i cukrem pudrem
Smaczne Zdrowezdecydowanie o czymś świadczy. Sernik cafe latte Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 1 łyżka kakao 40 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 200 g mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml mocnej, ostudzonej kawy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOpis: Słoneczniki są bardzo dobrym składnikiem dla wielu potraw jak również ciast. Ciasto te jest świetnym pomysłem na większość imprez okolicznościowych. Składniki: Składniki na ciasto: 1
Ciastka i ciastaRozwałkować ciasto cieniutko, wykroić długie paski ciasta. Każdy pasek owinąć wokół rurek - ja swoje zrobiłam sama z folii aluminiowej. Jedną stronę ciastka posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać trzcinowym cukrem. Piec na złoty kolor. Wystudzić rurki. Ubić kremówkę z cukrem pudrem, nadziewać rurki
Magiczne Życie MartyFlorentynki to bardzo popularne ciastka na bazie płatków migdałowych, żurawin i rodzynek oblane płynną czekoladą. Należą do jednych z najdroższych jakie znajdziemy w cukierniach. Dzieje się tak ze względu na zawartość bakalii. Nieco trudne w przygotowaniu, nie najtańsze, ale z pewnością warte zrobienia od święta :) Chętnych zapraszam do wypróbowania swoich sił :) Składniki(...)rodzynek 50 g suszonych żurawin 200 g płatków migdałowych 50 g mąki pszennej 120 g masła 120 g cukru 50 ml śmietany kremówki 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Bakalie posiekać (zbyt duże kawałki uniemożliwiają sklejenie się ciastek), dodać mąkę i wymieszać. Masło rozpuścić z cukrem - przestudzić. Połączyć obie masy. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Łyżką nakładać ciastka
Chocolate Muffin Blogpapilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie podzielić na dwie części. Do jednej z nich wmieszać odpowiednią ilość różowego barwnika. Całość naprzemiennie przełożyć
Di gotujeułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ubić zimną kremówkę (bez cukru pudru) i zrobić kleksy z bitej śmietany na każdym ciastku
Ala piecze i gotujeserowa powinna być całkowicie ścięta z wierzchu. Przykryjcie je folią aluminiową jeśli chcecie aby się nie zrumieniły... nie pieczcie za długo.. ciastka niepotrzebnie wyschną. Studzić w otwartym piekarniku. Krem chałwowy 300 ml śmietany kremówki (30%) 250 g mascarpone 160g chałwy Śmietanę zagotować zdjąć z ognia i rozpuścić w niej chałwę. Porządnie schłodzić w lodowce kilka godzin najlepiej
Piekarz-Kucharz-GarkotłukNajważniejsze, że wyszło smacznie, a robota przy tym minimalna :) Składniki na formę o średnicy 24 cm: 200 g bezów 400 ml śmietany kremówki 1 łyżka ekstraktu waniliowego - przepis >klik!< 150 g herbatników (lub kruchych ciastek) 3 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki masła do dekoracji: polewa karmelowa wiórki czekoladowe Herbatniki pokruszyć. Wiórki kokosowe uprażyć lekko na suchej patelni
Codzienna kuchnia niecodziennaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kokosowe pralinki to nic innego jak znane batoniki bounty ze sklepowych półek. Są miękkie w środku i mega kokosowe
Marta Gotujeserniczek na zimno o lekko kwaskowym smaku limonki, idealny na ciepłe dni. Składniki na spód: - 200 g ciastek kruchych maślanych - 10 g kakao - 80 g masła Składniki na masę serową: - 1 kg sera białego mielonego - 200 g cukru - 400 ml śmietanki kremówki 30% - 4 limonki - 3 łyżki żelatyny + troszkę zimnej wody Do dekoracji skórka starta z 1 limonki. Tortownica
Kuchenne Wariacje