bardzo pracochłonne, ale okazało się, że wcale nie;) Chyba najwięcej czasu zajmuje samo zawijanie ciasta na foremki. Ja swoje rurki napełniłam kremem karpatkowym, ale równie pyszne będą z ubitą kremówką jeśli zależy Wam na czasie. ja napełniłam wszystkie rurki od razu i niestety na drugi dzień rurki nieco zmiękły, dlatego radzę, aby nadziewać je tuż przed podaniem:) Rurki
Z miłości do słodkościkremem ale nie nasze tradycyjne tylko cannoli. Są to chrupiące, włoskie rurki z kremem, nadziewane serem ricotta. Jako ze nie miałam niestety pod ręką ricotty użyłam do nadzienia śmietany kremówki i startej czekolady. Wyszedł pyszny deser, idealny nie tylko do święta dla zakochanych. Inspiracja z blogu My best food. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikchęci tak nie było. Problemem pewnie jest użycie innych składników, niż te które my mamy dostępnie. W przepisie użyto jakiejś specjalnej mrożonej śmietany i gęstego serka kremowego, nasza śmietana kremówka i serki twarogowe takiej konsystencji nie dały i mimo siedzenia 4 h w zamrażalniku szybko ciasto odtajało. Pierwsze kawałki kroiły się ładnie, drugie już były miękkie, co widać na zdjęciu
Bernika - moj kulinarny pamietnikciasto do tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C na 45-50 min.Ciasto gotowe. Po upieczeniu studzimy I przekrajamy na pół. Składniki na masę:200 ml śmietany np kremówki ( 36-50% )2 serki mascarpone-400 gr3-4 łyżki cukru pudru250 gr truskawekWykonanie:Ubijamy śmietanę, dodajemy serki I cukier puder. Ubijamy do sztywnej masy. Dzielimy na polowę. Do jednej części
Smaki EdytyDzisiaj są urodziny mojej córki :) Mija kolejny rok- nasze dzieci rosną, a czas ucieka...To serce w małym prezencie urodzinowym jest dla Niej od nas
Smaki EdytyTrufle te powstały z pozostałego ze świątecznych tortów biszkopta.Mocno czekoladowe w 3 smakach. 100g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)3 łyżki masłaok 12o ml śmietany kremówkiszczypta soliPokruszony
Malinowa KawiarenkaWczoraj był przepis na ciasteczka pomarańczowe , a dziś coś pasującego do nich :)Rozgrzewającego , słodkiego ... Warto się podelektować w zimowe chłodne wieczory. Składniki : 1,5 szklanki cukru400
Malinowa Kawiarenkasamo wspomnienie tego smaku ... Składniki :Blaty bezowe :5 białek 1 i 1/3 szklanki przesianego cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej , również przesianej łyżka soku z cytryny.Masa :200 g kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w łyżce gorącej wody i schłodzona Wykonanie ::Blaty :Białka ubić na sztywno , dodać cukier puder i ubijać nadal
Malinowa KawiarenkaMurzynek w wersji wiśniowej Taka moja mała wariacja .. Z przeglądu szafkowych zapasów i intensywnego myślenia i działania wyszło całkiem pyszne i nawet nieźle wyglądające ciacho :) Ciasto
Malinowa KawiarenkaW końcu jest - Sezon na truskawki !!! Same smakują pysznie , ale truskawki ze śmietaną i cukrem to już rozkosz dla podniebienia. Dlatego też dziś postanowiłam
Malinowa KawiarenkaPrzepis akurat na orzechowe ale smaki można zrobić z nich przeróżne.Zamiast ekstraktów polecam też owoce , orzechy. Składniki : * 3 żółtka * 100 g cukru * 250 ml śmietanki kremówki * 250 ml mleka * 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii * 2 łyżeczki ekstraktu z orzechów laskowych Przygotowanie : Zagotować mleko z ekstraktami i ostudzić. Zmiksować żółtka z cukrem. Dodać zimne mleko.Otrzymaną masę
Magiczne Życie Martyodpowiedni. SKŁADNIK Ulubionym owocem był granat. Wykorzystany do każdego śniadania. Do muesli , do płatków , do jogurtu. Ale i do słodkich deserów z kremówką
Magiczne Życie Martysłodkie popołudnie. Czekolada poprawia nastrój. Czekolada jest dobra na wszystko. Od czasu do czasu można sobie na coś pysznego i kalorycznego pozwolić! Składniki :* 2 tabliczki mlecznej czekolady* mała śmietana kremówka* szklanka mleka* bita śmietana i wiórki czekoladowe do ozdoby szklanek Przygotowanie :W garnuszku podgrzać mleko ze śmietanką, dodać pokruszoną czekoladę.Gdy wszystko się połączy, przelać do szklanek, uzupełnić bitą śmietaną
Magiczne Życie Martypołączoną z solą, proszkiem do pieczenia i kakao oraz jogurtem i mlekiem. Połączyć z odrobiną czerwonego barwnika. Piec 20 minut w 180 stopniach. Polewa czekoladowa : * 100 ml śmietanki kremówki * tabliczka mlecznej czekolady * winogrona do ozdoby Przygotowanie : Czekoladę drobno posiekać, śmietankę zagotować. Dobrze wymieszać z czekoladą, przestudzić i lekko ubić. Wylać na przestudzone babeczki. Odłożyć na kratkę do pieczenia
Magiczne Życie MartyKrem : * 2 małe śmietanki * opakowanie serka mascarpone * 500 g świeżych malin * łyżka cukru pudru Przygotowanie : Maliny myję, przesypuję cukrem pudrem i miksuję na dość gładką masę. Kremówki ubijam na sztywno, gdy jest ubita, zmniejszam obroty miksera i dodaję serek. Całość delikatnie mieszam z przetartymi malinami. Każdy nasączony biszkopt przekładam przygotowanym kremem. Boki i wierz przykrywam cienką warstwą
Magiczne Życie Marty