Propozycja na pyszny, jesienny obiad :) Składniki na 2 osoby: 1 podwójna pierś z kurczaka około 200 g kurek 1/2 główki cebuli 1-2 ząbki czosnku 1/2 szkl śmietany 30 % 1/2 łyżki mąki pszennej domowe warzywko lub vegeta sól, pieprz, przyprawa do kurczaka natka pietruszki mąka do obtoczenia filetów olej do smażenia 1. Filety z kurczaka myjemy, pozbawiamy ewentualnych błonek, żyłek(...)Nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka następnie obtaczamy w mące i przesmażamy na oleju, tak aby w większości straciły surowość. 2. Następnie wkrawamy cebulkę i przesmażamy ją. Na końcu dodajemy oczyszczone kurki, pieprzymy je, przeciskamy ząbek czosnku (jeden albo dwa) i przesmażamy. Całość podlewamy około 1/2 szkl wody, dodajemy warzywko i dusimy całość pod przykryciem przez około
Gotowanie...to proste !sałatką makaronową smakował równie dobrze, o ile nie lepiej… niestety jeden mały kawałeczek to za mało by stwierdzić to z całkowitym przekonaniem;) około 500 g filetów z kurczaka 1 op. francuskiej zupy cebulowej Knorr 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 100 ml mleka 100 g startego żółtego sera garść ziaren łuskanego słonecznika Umyte i oczyszczone mięso kroimy na małe(...)garnuszka wlewamy mleko, wbijamy 1 jajko, dodajemy mąkę, zupę cebulową w proszku i mieszamy. Na końcu dodajemy starty żółty ser i ziarna słonecznika. Do przygotowanego ciasta wkładamy fileciki z kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy otoczone ciastem piersi kurczaka – mniej więcej po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed
Smaki Na TalerzuWspominałam już pewnie nie raz, że bardzo lubię wszelkiego rodzaju potrawki, lecza itp. z udziałem warzyw. Tym razem zainteresował mnie dodatek wędzonego kurczaka. Szczerze przyznam, że nigdy wcześniej nie używałam wędzonego kurczaka do dań na ciepło. Efekt mi się spodobał. Składniki -op. mrożonej brukselki (lub ok. 450 g świeżej) -puszka pomidorów -2 ząbki czosnku -1 cebula -20 dag wędzonego kurczaka(...)patelni oliwę wrzucić czosnek i cebulę, smażyć 2 minuty. Dodać pokrojone pomidory. Dusić na małym ogniu 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i ostrą papryką. Dodać brukselkę i pokrojonego kurczaka. Dusić jeszcze 5 minut, aż smaki się połączą. Posypać zieloną pietruszką. Podawać z ryżem lub pieczywem. Źródło: Hortex Smacznego
Zielona Kuchniasmaku (z młynka, na świeżo) Moje sugestie: Często dokładam też do tej mieszanki suszone pomidory w oleju, jednak zabrakło tym razem. Możesz do całości dołożyć mięso, najlepiej filet z kurczaka, jeśli chcesz uzyskać bardziej treściwe danie. Dodatkowo możesz również wymieszać z cukinią ugotowany wcześniej makaron spaghetti. Wykonanie: Jeśli nie posiadasz spiralnej krajalnicy lub mandoliny, najprościej będzie pokroić cukinię(...)się jako składnik wielu potraw i sałatek, szczególnie tych z drobiem w roli głównej. Jeśli robisz wersję z makaronem - dodaj go na koniec do całości, wymieszaj. Jeśli z kurczakiem - usmaż najpierw kurczaka na oliwie z pomidorów z kilkoma gałązkami tymianku, na koniec dopraw go solą i pieprzem, odłóż go na talerzyk a tymianek wyrzuć. Na tej samej patelni podsmaż
Garniec MagalieSkładniki: udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, curry 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, woda 1 szklanka umyte i osuszone duże udka kurczaka podzielić na poduudzie i pałkę, odciąć nadmiar tłustej skóry do miski wsypać curry, przyprawę do kurczaka i dobrze natrzeć porcje mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą
W Mojej Kuchni LubięCoś na przekąskę z grilla, dla tych co lubią warzywa i nie tylko, bo kiełbaski z kurczakiem też polecam. Przy okazji wrzućcie na ruszt kukurydzę bo jest bardzo dobra. Grillować można i na ogrodzie i w domu na grillu elektrycznym. Korzystajcie póki jeszcze jest ciepło. 4 kabanosy z kurczaka 1 pierś z kurczaka sól, pieprz przyprawa do grilla 1 bakłażan(...)cebula czerwona 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 4 pomidorki koktajlowe 1 kukurydza olej rzepakowy sos: serek topiony blue 3 łyżki mleka Pierś z kurczaka kroję na cienkie paski. Kabanosy owijam paskami mięsa, posypuje przyprawą do grilla, solą, pieprzem i smaruję olejem rzepakowym. Odstawiam na 30 minut. W tym czasie kroję bakłażana na plastry podłużne i solę, odstawiam
wesoła kuchniajest <3 Pysznie, prosto i jesiennie. Troszkę nostalgicznie…ten zapach grzybów. No w sumie teraz też u nas króluje, bo właśnie suszymy nasze zbiory. Składniki 10 pałek z kurczaka 100 g masła 100 g wędzonego parzonego boczku 200 g świeżych grzybów 20 g mąki 500 ml rosołu drobiowego 3 kapelusze suszonych grzybów 10-15 szt marynowanych cebulek perłowych(...)marchewki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 główka czosnku mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pałki z kurczaka solimy. Pokrojony w kostkę boczek wrzucamy na rozgrzane masło (1/4 porcji), smażymy 2-3 min, dodajemy połowę mięsa, obsmażamy na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy masło (1/4 porcji), drugą
R'n'G KitchenWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka, 3 łyżki oleju, łyżka sosu teriyaki, łyżeczka curry, łyżeczka soli, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, czubata łyżeczka majeranku, papryczka chili peperoncini, 3 większe ząbki czosnku, papryka słodka. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę do kurczaka z oleju, sosu teriyaki i przypraw(...)soli, majeranku, czosnku niedźwiedziego, curry i rozgniecionej papryczki. Dokładnie nacieram kurczaka. Mięso układam na blaszce do pieczenia, posypuję słodką papryką, a pomiędzy układam rozgniecione ząbki czosnku. Odkładam przykryte do lodówki na minimum 12 godzin. Kurczaka piekę pod przykryciem w 180 stopniach około 90 minut, następnie bez pokrywki kolejne 20 minut (aż mięso się zarumieni
JejKuchniazapiekanki. Jest to danie gdzie można tak na prawdę użyć dowolnych i wszystkich składników na jakie w danej chwili mamy ochotę. Tym razem przygotowałam zapiekankę z makaronem rurki , kurczakiem oraz cukinią. Polecam smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: 1 filet z kurczaka podwójny 1 puszka pomidorów 100 g makaronu np. Mini rurki 1 duża cukinia 10 plastrów sera(...)grubym dnie, dodaję dwie łyżki masła a następnie cukinię. Dodaję paprykę mieloną, sól i pieprz oraz czosnek. Duszę ok 1 minuty. Przekładam do foremki do zapiekania. Kurczaka myję i kroję w kostkę. Do tego samego garnka wkładam kurczaka, dodaję przyprawy sól, pieprz, paprykę chilli oraz czosnek, bazylię. Zmniejszam ogień i dodaję pomidory z puszki oraz makaron. Duszę
Gotowanie Patkiktóry kolejnego dnia, na prośbę innych, musiałam powielić chociaż miałam szczerą ochotę wymyślić nowe danie lub nie gotować wcale. Uparli się! Składniki (na 3 porcje): 500 gram piersi kurczaka 10 fioletowych fig 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina szczypta soli i pieprzu sok z cytryny rozmaryn łyżka oliwy z oliwek Karmelizowane buraki: 2 upieczone w folii buraki(...)kostkę buraki. Dodaję cukier i karmelizuję je chwilę. Wlewam wino które natychmiast redukuję na dużym ogniu. Doprawiam buraki solą, sokiem z cytryny i miętą. Ściągam z ognia. Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawiam na kilkanaście minut do lodówki. Na oliwie z oliwek smażę pokrojoną pierś kurczaka do zarumienienia. Dodaję pokrojone figi i duszę
Mango Papajaserii LunchBox, a ten jest świetny zarówno na ciepło, jak i zimno. Śmiało mogę stwierdzić, że to jedno z moich ulubionych połączeń. Aromatyczne pesto doskonale współgra z kurczakiem i warzywami w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu. Składniki na 1 porcje: 60 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty) 100 g piersi z kurczaka 110 g cukinii 90 g czerwonej papryki(...)pieczarek (2 sztuki) 2 łyżeczki zielonego pesto opcjonalnie łyżka ziaren słonecznika Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę. Dodać pesto. Podsmażyć do miękkości kurczaka. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki, w kostkę paprykę i w połówki cukinię. Smażyć jeszcze chwilę do miękkości warzyw. Opcjonalnie dodać łuskane ziarna słonecznika. Chwilę podprażyć. Całość wymieszać
Fabryka pomysłówDzisiaj w roli głównej, kurczak i papryka. Sezon na paprykę trwa. Bardzo lubię gdy papryka zanim trafi do dania jest upieczona, pozbawiona skóry. Potrawa bardzo smaczna, może Wam też przypadnie do gustu. Polecam. Składniki: 4 udka z kurczaka pozbawione skóry 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona Sól Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona Serek topiony – trójkąt śmietankowy(...)równomiernie, rozgrzewamy. Smażymy udka z obu stron. Podlewamy wodą około 250 ml wody. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem. Z pieczonych papryk zdejmujemy skórę i kroimy w paseczki. Dodajemy do kurczaka. Dusimy do miękkości kurczaka. Pod koniec dodajemy serek topiony. W razie potrzeby doprawiamy solą. Podajemy z kaszą lub ziemniakami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyrozpisałam się - wracajmy do tematu :) Miało być pyszne i szybkie danie, które nazwałam: pieróg z ciasta francuskiego Pieróg z ciasta francuskiego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół piersi z kurczaka opakowanie mozzarelli pół opakowania mrożonego szpinaku jedna cebula 2 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oleju (ja smażyłam na kokosowym, ale może być każdy dowolny). Dodajemy(...)zamrożony szpinak. Gdy się rozpuści, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. 2. Kurczaka kroimy w plasterki i przyprawiamy tak, jak lubimy. Ja używam gotowej mieszanki "przyprawa do kurczaka" z Lidla. 3. Mozzarellę kroimy w plasterki. 4. Ciasto francuskie przekrawamy na pół. Na jedną połowę nakładamy farsz zostawiając około 1,5 cm brzegów z każdej strony. Najpierw nakładamy szpinak, potem kurczaka
dobra gospodyni dom wesołym czynijest jedna – najpierw mięso oraz twarde warzywa a na końcu te składniki, które są najmiększe. W ten sposób możecie przygotować wiele potraw. Ja zapraszam na smażone warzywa z kurczakiem oraz makaronem ryżowym. Do dzieła! Składniki: opakowanie makaronu ryżowego 1 większa pierś kurczaka kilka różyczek brokuła 1 duża marchewka 1 duża papryka garść fasolki szparagowej dymka pieprz, czosnek, imbir, czarnuszka(...)papryka słodka, sos sojowy olej Przygotowanie: Do miseczki wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, dodajemy po łyżeczce imbiru, pieprzu i papryki. Dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty. Mieszamy. Marchew oraz paprykę myjemy. Marchew obieramy i wraz z paprykę kroimy w słupki. Fasolkę oraz brokuł myjemy. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy woka i wlewamy odrobinę
Życie ze smakiemBardzo soczysty, bardzo aromatyczny kurczak. Rodzina powiedziała: „pyyyyszne”. Więc chyba warto spróbować Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 7 dojrzałych pomidorów 8 kaparów 8 oliwek czarnych 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz 10 listków bazylii 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu (ja dałam ocet z owoców granatu od L ook Food , bo go uwielbiam(...)pomidorów trochę odparuje. Dodaję posiekane kapary, pokrojone w plasterki czarne oliwki i posiekane listki bazylii. Dodaję sól, pieprz. Zdejmuję z ognia. Dodaję serek mascarpone – mieszam. Filet z kurczaka oczyszczam, kroję każdego fileta na 2 kotlety, czasami 3. Solę, pieprzę, posypuję czerwoną papryką słodką. Rozsmarowuję przyprawy na filecie. Smażę fileta na rozgrzanym oleju. Usmażonego fileta układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam
MojaQchnia.pl