( Recipe in English ) Kiedy zobaczyłam to ciasto to wiedziałam, że muszę je upiec. Bardzo spodobał mi się efekt dekoracyjny, jaki uzyskuje się używając folii bąbelkowej. Ciasto jest pracochłonne, ale dość przyjemnie się je wykonuje. Polecam przygotowanie masy z podwójnej porcji, gdyż placki wchłonęły znaczną część masy i wypiek dla niektórych osób mógłby być niewystarczająco wilgotny (na zdjęciach ciasto jest przełożone masą z pojedynczej porcji). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego ... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Efekt jest fantastyczny i myślę, że równie wspaniale smakje jak wygląda. Chętnie bym go upiekła ale muszę poczekać na jakąś okazję :)
Faktycznie, musiałaś się Olu napracować , wygląda super , pewnie też tak smakuje .
rety !!!!!!!!!! Rzeczywiście bardzo pracochłonne sądząc z opisu, ale za to wygląda obłędnie!!!!
Zatkało mnie :D muszę koniecznie upiec, potrzebuję właściwie tylko masy krówkowej i kremówki. Napisz mi proszę, bo nie wiem jak przeliczyć listki żelatyny na łyżeczki :)
przegladam w tą i z powrotem zdjęcia , ten torcik wyglada na prawdę obłędnie. Genialny pomysł z tą folią bąbelkową , po prostu cudo!
zaje....biste :0 napewno skorzystam z przepisu w sierpniu mam okazje:)
o mamo, ten tort jest śliczny! Muszę go zrobić, bo pewnie smakuje tak, jak wygląda! Wspaniały efekt z tą folią bąbelkową: )
No pomysł zajefajny, naprawdę, z tą folią :)A samo ciasto wygląda fantastycznie
Robi wrażenie! Użycie foli bąbelkowej sprawdziło się świetnie, tort faktycznie wygląda jak plaster miodu, jest po prostu genialny :)
Piękne! Co za efekt! Zobaczyłam zdjęcie i musiałam poznać szczegóły :) Rewelacyjny pomysł i wykonanie! Hihihi, taki tort byłby idealny dla znajomej mojej mamy, która nosi nazwisko "Pszczółka" ;))))
Blog Olgi to jeden z moich ulubionych :), ten tort właśnie u niej widziałam, boski jest :D. Zachęciłaś mnie do zrobienia :)
prawdziwe dzieło sztuki :) lubię Twoje przepisy, ponieważ wszystko dokładnie opisujesz i jeszcze fotografujesz :) pozdrawiam - Łucja!!
Cudne te Twoje wypieki, pomysł z folią powalający że się tak wyrażę :)
Wspaniały tort! Rewelacyjny pomysł na udekorowanie!Mam słabość do takich wielowarstwowców, koniecznie muszę kiedyś wykorzystać ten przepis.
Wow, jestem pod wrażeniem, tort jest naprawdę fantastyczny! Pozdrawiam
Rewelacyjny pomysł! I w smaku też musi być "miodzio" :) pozdrawiam!
Pięknie wygląda to ciasto:))Z chęcią bym takie zrobiła na swoje urodzinki ale troszkę brakuje mi cierpliwości do robienia ciast:)Początek zawsze jest z zapałem a potem gdzieś on ucieka:)
Jezu oniemiałam :) Piękne to jest i takie genialnie proste :) Serdecznie pozdrawiam.
Ale czad! czego to ludzka kreatywność nie wymyśli. Folia bąbelkowa ma nowe zastosowanie:)
Bardzo efektowne ciasto :)efekt pracy niesamowity :) pozdrawiamy
Pięknie wygląda, już nie mogę się doczekać, żeby go wypróbować :)
izomorfia3CUDO!!!!!!!!!!!!!!!!Ależ smaka sobie narobiłam do kawy teraz :P:P:P:P
Muszę to koniecznie wypróbować.... aj, najchętniej poszłabym teraz, ale to niemożliwe :DBtw: świetny blog! :)
o żesz!!! niesamowite!!! trafiłam dzisiaj na Twój blog i czytam, i czytam, i czytam... :)
Torcik świetny, upiekę przy okazji wizyty znajomych pszczelarzy :-). Mam jednak małe pytanko: ile faktycznie placków wychodzi z tych proporcji, bo w opisie mowa o 5, a na zdjęciach widzę chyba 10? Pozdrawiam,Kamila
Pani Kamilo w przepisie jest napisane, aby ciasto podzielić na pół, a następnie obie części podzielić na 5 równych kawałków. Na zdjęciu jest nawet 11 warstw (dodatkowa warstwa powstała mi ze skrawków po wałkowaniu i wyrównywaniu pozostałych 10 warstw). Pozdrawiam :)
Ojeju! Dzięki! Takie są skutki przeglądania przepisów w pracy! :-) Szybko i niedokłanie. Kamila
Witam, Pani Aleksandro obiecałam mojemu Jasiowi ten tort jutro na 7 urodziny. Uwielbia Kubusia Puchatka i jego fiksacje na temat miodu :) Ale mam małe pytanko - ile tej masy krówkowej? Ponieważ jest napisane 1/2 takiej masy, ja mam puszkę 400 g i wydaje mi się, że będzie mało. Jestem laikiem, ale obiecałam a honor zmusza mnie do wykonania obietnicy. Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam gorąco :)
Pani Anito puszka, której używałam miała 533 gramy, czyli musi Pani użyć około 267 gramów. Pozdrawiam i mam nadzieję, że torcik spodoba się Pani synkowi :).
Dziękuję. Tort wyszedł - może nie taki bym chciała, ale... :) udekoruje go postaciami z Kubusia Puchatka i jakoś będzie :)
Już kilka takich warstwowych, tortów widziałam,...ale twój je bije na głowę dekoracją. Rewelacyjna!!!
Cudo, ląduje w zakładce "do zrobienia"!!! Nie mogę się napatrzeć :)
Dzięki wielkie za przepis, wyszedł prawie idealny. Tylko pszczoły niejadalne bo z ciastoliny ale jak to mówią pierwsze koty za płoty :P
torcik wspaniały. Pytanie tylko czy w każdym sklepie dostanę odpowiedni marcepan i lukrecje do przygotowania pszczółek (pewnie i tak nie wyjdą tak ładne jak Pani ;) ) ?
suuupeer tort ale musi poczekać na urodzinki dzieciaków :) dzięki i gratuluje pomysłowości!!
Suuuperrr tort!! Ale musi poczekac na dziecięce urodzinki to będzie furrora! Dzięki i gratuluję pomysłowości!!
suuupeer tort ale musi poczekać na urodzinki dzieciaków :) dzięki i gratuluje pomysłowości!!
Witam Pani Aleksandro,prosze mi napisac co to za masa krowkowa bo nie wiem co ma Pani na mysli.Nie mieszkam w Polsce i nie wiem czego szukac!!!Dziekuje i pozdrawiam,Beata
a ja mam zwykła zelatyne w proszku no i nie mam laski wanili w domu a mieszkam na wsi. Jak sobie z tym poradzic?
Masa krowkowa to inaczej kajmak. Nalezy kupic mleko skondensowane slodzone w puszce I gotowac przez okolo 3 godziny (puszka ma byc zamknieta I przez caly czas gotowania przykryta woda). Pozdrawiam :)
Nalezy kupic cukier z prawdziwa wanilia (nie wanilinowy), a zelatyne zamienic na te sproszkowana (rozne zrodla podaja rozna konwersje, ale najczesciej widuje, iz jeden listek zelatyny odpowiada jednej lyzeczce zelatyny w proszku). Pozdrawiam.
rewelacyjny pomysł z folią babelkową, zostaję tu na zawsze!
To ciasto jest fantastyczne!!!!! Ciesze sie ze odkrylam ten blog to sa wspaniale przepisy! Pozdrawiam!!
Tylko jedna rzecz jest lepsza od tego tortu! Dwa takie torty! Pierwszy raz zrobiłem ten tort w październiku i zajęło mi to łacznie 5h! Teraz również nie zszedłem poniżej 5h ale za to upiekłem od razu dwa! :D Skoro jak jest już tak dobry i pracochłonny to warto podwoić składniki i zrobić od razu dwa ciasta. Mogą długo leżeć w lodówce i wciąż są świeże (choć i tak znikają szybko)... Gratulacje dla autorki!
Witam, mam pytanie czy na prostokątnej brytfance wyjdzie równie efektowne ?
Haha to prawda, że zawsze lepsze są dwa torty niż jeden :D. Dziękuję za świetny komentarz :)
Pani Dominika Błecha przysłała mi zdjęcie tortu Plaster Miodu. Tort wygląda przepięknie i aż mam ochotę na kawałeczek
Witam. Torcik przepiękny. Wczoraj go znalazłam i właśnie czekam az budyń ostygnie :) Mam pytanie dotyczące żelatyny. Czy jest konieczna? Ja mam tylko tą w proszku i w dodatku na opakowaniu pisze ze jest wieprzowa. Nie bardzo wiem, czy istnieja i jakie rodzaje zelatyny, a bardzo nie chcialabym zespsuć efektu końcowego. Dziękuję za inspiracje :)
Witam, żelatyna jest konieczna, ponieważ dzięki niej zastygnie polewa. W kilku artykułach/na forach czytałam, iż jeden listek żelatyny odpowiada jednej łyżeczce tej w formie proszku (choć inni to podważali). Proszę wykonać ją według instrukcji producenta na opakowaniu. Pozdrawiam i bardzo mocno trzymam kciuki :)