TORT "PLASTER MIODU"

TORT

TORT "PLASTER MIODU"

( Recipe in English )  Kiedy zobaczyłam to ciasto to wiedziałam, że muszę je upiec. Bardzo spodobał mi się efekt dekoracyjny, jaki uzyskuje się używając folii bąbelkowej. Ciasto jest pracochłonne, ale dość przyjemnie się je wykonuje. Polecam przygotowanie masy z podwójnej porcji, gdyż placki wchłonęły znaczną część masy i wypiek dla niektórych osób mógłby być niewystarczająco wilgotny (na zdjęciach ciasto jest przełożone masą z pojedynczej porcji). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy Aleksandry

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
agnieszka, 22 czerwca 2013 16:52:06

Efekt jest fantastyczny i myślę, że równie wspaniale smakje jak wygląda. Chętnie bym go upiekła ale muszę poczekać na jakąś okazję :)

pieczone truskawki, 22 czerwca 2013 17:09:40

łał :D Świetny pomysł :)

Renata, 22 czerwca 2013 17:12:42

Faktycznie, musiałaś się Olu napracować , wygląda super , pewnie też tak smakuje .

nuta, 22 czerwca 2013 17:12:43

rety !!!!!!!!!! Rzeczywiście bardzo pracochłonne sądząc z opisu, ale za to wygląda obłędnie!!!!

Klaudia, 22 czerwca 2013 17:19:32

Jaki piękny torcik :) Wspaniały

smerfetka79, 22 czerwca 2013 17:21:56

ale super:)świetnie wygląda:)

Liquid Chocolate, 22 czerwca 2013 17:29:10

Zatkało mnie :D muszę koniecznie upiec, potrzebuję właściwie tylko masy krówkowej i kremówki. Napisz mi proszę, bo nie wiem jak przeliczyć listki żelatyny na łyżeczki :)

allaboutcooking.pl, 22 czerwca 2013 17:32:48

Wow! Super wygląda!

Justyna Bąk, 22 czerwca 2013 17:35:00

rewelacja! genialnie wygląda:)

Aleksandra Rybinska, 22 czerwca 2013 17:37:44

Powinno być ok z 3 łyżeczkami żelatyny :) Pozdrawiam

Aleksandra Rybinska, 22 czerwca 2013 17:38:01

Dziękuję za tyle przemiłych komentarzy! :))

Justyna K, 22 czerwca 2013 17:49:21

cudo!

Justyna K, 22 czerwca 2013 17:53:07

przegladam w tą i z powrotem zdjęcia , ten torcik wyglada na prawdę obłędnie. Genialny pomysł z tą folią bąbelkową , po prostu cudo!

olesia, 22 czerwca 2013 18:07:00

zaje....biste :0 napewno skorzystam z przepisu w sierpniu mam okazje:)

Anonymous, 22 czerwca 2013 18:58:08

to jest folia aluminiowa, czy torba bombeklowa?????//

Aleksandra Rybinska, 22 czerwca 2013 19:07:45

Folia bąbelkowa :)

Domowe Wypieki, 22 czerwca 2013 19:07:56

Genialne !! :)

Angie, 22 czerwca 2013 20:10:47

o mamo, ten tort jest śliczny! Muszę go zrobić, bo pewnie smakuje tak, jak wygląda! Wspaniały efekt z tą folią bąbelkową: )

Karola, 22 czerwca 2013 20:15:29

wow, genialne. arcymistrzostwo:)))

Agabi, 22 czerwca 2013 20:41:13

genialny :)

Opalanka, 22 czerwca 2013 21:01:22

Piękny!!!

Nemi, 22 czerwca 2013 23:51:34

Rewelacyjne!!! Chylę czoła!!!

Bożena, 23 czerwca 2013 00:04:56

Wow...ale pomysłowo zrobiony...rewelacja..

Marga Ritta, 23 czerwca 2013 00:15:04

to jest jakiś kosmos ! wygląda bajecznie !

Shiral Kucharzy, 23 czerwca 2013 09:36:00

Śliczny torcik! Aż szkoda takiego zjeść:)

kozakowna, 23 czerwca 2013 11:15:15

Rewelacyjny pomysł!

Kaś, 23 czerwca 2013 11:34:41

wręcz spektakularny!!! a z folią bąbelkową to genialny patent :)

Kasia Jurek, 23 czerwca 2013 13:40:29

No pomysł zajefajny, naprawdę, z tą folią :)A samo ciasto wygląda fantastycznie

Marta, 23 czerwca 2013 14:52:22

Robi wrażenie! Użycie foli bąbelkowej sprawdziło się świetnie, tort faktycznie wygląda jak plaster miodu, jest po prostu genialny :)

Lidka Ka, 23 czerwca 2013 15:54:58

Piękne! Co za efekt! Zobaczyłam zdjęcie i musiałam poznać szczegóły :) Rewelacyjny pomysł i wykonanie! Hihihi, taki tort byłby idealny dla znajomej mojej mamy, która nosi nazwisko "Pszczółka" ;))))

WOW ale dobre, 23 czerwca 2013 16:22:19

przepiękny aż mi zrobiłaś smaka :)

KucharzyTrzech, 24 czerwca 2013 15:10:11

Blog Olgi to jeden z moich ulubionych :), ten tort właśnie u niej widziałam, boski jest :D. Zachęciłaś mnie do zrobienia :)

Olka, 25 czerwca 2013 12:13:33

Po prostu prześliczny ten tort!

Lucy Cruel, 25 czerwca 2013 14:48:55

Świetny tort! Bardzo pomysłowy i z pewnością przepyszny!

Łucja, 25 czerwca 2013 14:55:02

prawdziwe dzieło sztuki :) lubię Twoje przepisy, ponieważ wszystko dokładnie opisujesz i jeszcze fotografujesz :) pozdrawiam - Łucja!!

zufik, 25 czerwca 2013 21:22:45

Cudne te Twoje wypieki, pomysł z folią powalający że się tak wyrażę :)

Marta @ Co dziś zjem na śniadanie, 4 lipca 2013 15:54:40

Ależ to cudownie wygląda.

anahitka9, 4 lipca 2013 17:38:53

Wspaniały tort! Rewelacyjny pomysł na udekorowanie!Mam słabość do takich wielowarstwowców, koniecznie muszę kiedyś wykorzystać ten przepis.

domowacukierniaewy.blox.pl, 4 lipca 2013 21:23:50

Wow, jestem pod wrażeniem, tort jest naprawdę fantastyczny! Pozdrawiam

vegazone, 6 lipca 2013 08:56:51

Rewelacyjny pomysł! I w smaku też musi być "miodzio" :) pozdrawiam!

Gosia@Trawka Cytrynowa, 10 lipca 2013 00:11:16

Wow, to jest mistrz sztuki cukierniczej!

Anonymous, 13 lipca 2013 20:13:38

Pięknie wygląda to ciasto:))Z chęcią bym takie zrobiła na swoje urodzinki ale troszkę brakuje mi cierpliwości do robienia ciast:)Początek zawsze jest z zapałem a potem gdzieś on ucieka:)

dana, 14 lipca 2013 20:46:37

ekstra wyglad

Anonymous, 15 lipca 2013 14:35:34

niesamowity!!!

aga, 17 lipca 2013 11:21:12

Szok w trampkach, czadowy Ci wyszedł! :D

asia white kitchen, 17 lipca 2013 11:43:33

Jezu oniemiałam :) Piękne to jest i takie genialnie proste :) Serdecznie pozdrawiam.

AZgotuj!, 17 lipca 2013 12:05:28

Ale czad! czego to ludzka kreatywność nie wymyśli. Folia bąbelkowa ma nowe zastosowanie:)

Małgosia i Piotr, 17 lipca 2013 13:57:06

Bardzo efektowne ciasto :)efekt pracy niesamowity :) pozdrawiamy

Mad Fork, 17 lipca 2013 21:27:32

Cudowny!!!! Przepiękny i na pewno przepyszny!! Genialny!! Wooow

High Heeler, 18 lipca 2013 03:27:05

Pięknie wygląda, już nie mogę się doczekać, żeby go wypróbować :)

jelka, 22 lipca 2013 17:40:00

Zatkało mnie z wrażenia!!! Gratuluję!

KLFoodblog, 24 lipca 2013 23:34:37

super wygląda pierwszy raz taki widzę. pozdr

Anonymous, 26 lipca 2013 16:06:49

to będzie mój ulubiony blog :)

Anonymous, 31 lipca 2013 15:22:08

izomorfia3CUDO!!!!!!!!!!!!!!!!Ależ smaka sobie narobiłam do kawy teraz :P:P:P:P

Kulinarne Wyskoki, 4 sierpnia 2013 00:37:04

Muszę to koniecznie wypróbować.... aj, najchętniej poszłabym teraz, ale to niemożliwe :DBtw: świetny blog! :)

Morning Crimson, 6 sierpnia 2013 22:57:31

o żesz!!! niesamowite!!! trafiłam dzisiaj na Twój blog i czytam, i czytam, i czytam... :)

Anonymous, 8 sierpnia 2013 11:19:49

Torcik świetny, upiekę przy okazji wizyty znajomych pszczelarzy :-). Mam jednak małe pytanko: ile faktycznie placków wychodzi z tych proporcji, bo w opisie mowa o 5, a na zdjęciach widzę chyba 10? Pozdrawiam,Kamila

Aleksandra Rybinska, 8 sierpnia 2013 11:38:34

Pani Kamilo w przepisie jest napisane, aby ciasto podzielić na pół, a następnie obie części podzielić na 5 równych kawałków. Na zdjęciu jest nawet 11 warstw (dodatkowa warstwa powstała mi ze skrawków po wałkowaniu i wyrównywaniu pozostałych 10 warstw). Pozdrawiam :)

Anonymous, 8 sierpnia 2013 13:35:12

Ojeju! Dzięki! Takie są skutki przeglądania przepisów w pracy! :-) Szybko i niedokłanie. Kamila

AnitaJot, 8 sierpnia 2013 15:36:57

Witam, Pani Aleksandro obiecałam mojemu Jasiowi ten tort jutro na 7 urodziny. Uwielbia Kubusia Puchatka i jego fiksacje na temat miodu :) Ale mam małe pytanko - ile tej masy krówkowej? Ponieważ jest napisane 1/2 takiej masy, ja mam puszkę 400 g i wydaje mi się, że będzie mało. Jestem laikiem, ale obiecałam a honor zmusza mnie do wykonania obietnicy. Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam gorąco :)

Aleksandra Rybinska, 8 sierpnia 2013 20:34:03

Pani Anito puszka, której używałam miała 533 gramy, czyli musi Pani użyć około 267 gramów. Pozdrawiam i mam nadzieję, że torcik spodoba się Pani synkowi :).

AnitaJot, 9 sierpnia 2013 08:03:26

Dziękuję. Tort wyszedł - może nie taki bym chciała, ale... :) udekoruje go postaciami z Kubusia Puchatka i jakoś będzie :)

ulubioneprzepisy, 14 sierpnia 2013 11:04:23

Już kilka takich warstwowych, tortów widziałam,...ale twój je bije na głowę dekoracją. Rewelacyjna!!!

wmojejprywatnejkuchni, 19 sierpnia 2013 00:16:41

Cudo, ląduje w zakładce "do zrobienia"!!! Nie mogę się napatrzeć :)

Anonymous, 26 sierpnia 2013 21:49:51

Dzięki wielkie za przepis, wyszedł prawie idealny. Tylko pszczoły niejadalne bo z ciastoliny ale jak to mówią pierwsze koty za płoty :P

Anonymous, 30 września 2013 14:42:32

torcik wspaniały. Pytanie tylko czy w każdym sklepie dostanę odpowiedni marcepan i lukrecje do przygotowania pszczółek (pewnie i tak nie wyjdą tak ładne jak Pani ;) ) ?

Gabi0205, 3 października 2013 00:56:03

suuupeer tort ale musi poczekać na urodzinki dzieciaków :) dzięki i gratuluje pomysłowości!!

Gabi0205, 3 października 2013 00:57:54

Suuuperrr tort!! Ale musi poczekac na dziecięce urodzinki to będzie furrora! Dzięki i gratuluję pomysłowości!!

Gabi0205, 3 października 2013 00:58:09

suuupeer tort ale musi poczekać na urodzinki dzieciaków :) dzięki i gratuluje pomysłowości!!

Anonymous, 7 października 2013 20:24:40

Witam Pani Aleksandro,prosze mi napisac co to za masa krowkowa bo nie wiem co ma Pani na mysli.Nie mieszkam w Polsce i nie wiem czego szukac!!!Dziekuje i pozdrawiam,Beata

Anonymous, 8 października 2013 16:02:20

a ja mam zwykła zelatyne w proszku no i nie mam laski wanili w domu a mieszkam na wsi. Jak sobie z tym poradzic?

Aleksandra Rybinska, 9 października 2013 13:34:04

Masa krowkowa to inaczej kajmak. Nalezy kupic mleko skondensowane slodzone w puszce I gotowac przez okolo 3 godziny (puszka ma byc zamknieta I przez caly czas gotowania przykryta woda). Pozdrawiam :)

Aleksandra Rybinska, 9 października 2013 13:35:44

Nalezy kupic cukier z prawdziwa wanilia (nie wanilinowy), a zelatyne zamienic na te sproszkowana (rozne zrodla podaja rozna konwersje, ale najczesciej widuje, iz jeden listek zelatyny odpowiada jednej lyzeczce zelatyny w proszku). Pozdrawiam.

Anonymous, 13 października 2013 17:28:41

piękny !!!! :))))))

Piernikowa Chata, 28 października 2013 22:42:59

rewelacyjny pomysł z folią babelkową, zostaję tu na zawsze!

Anonymous, 15 grudnia 2013 23:52:46

Pyszbisciowe:)

Joanna Radziejowska, 2 stycznia 2014 06:48:36

To ciasto jest fantastyczne!!!!! Ciesze sie ze odkrylam ten blog to sa wspaniale przepisy! Pozdrawiam!!

Anonymous, 24 stycznia 2014 22:34:44

Tylko jedna rzecz jest lepsza od tego tortu! Dwa takie torty! Pierwszy raz zrobiłem ten tort w październiku i zajęło mi to łacznie 5h! Teraz również nie zszedłem poniżej 5h ale za to upiekłem od razu dwa! :D Skoro jak jest już tak dobry i pracochłonny to warto podwoić składniki i zrobić od razu dwa ciasta. Mogą długo leżeć w lodówce i wciąż są świeże (choć i tak znikają szybko)... Gratulacje dla autorki!

Anonymous, 19 marca 2014 13:53:55

Witam, mam pytanie czy na prostokątnej brytfance wyjdzie równie efektowne ?

Aleksandra Rybinska, 19 marca 2014 19:41:42

Witam, oczywiście, że wyjdzie :) Pozdrawiam

Aleksandra Rybinska, 19 marca 2014 19:42:54

Haha to prawda, że zawsze lepsze są dwa torty niż jeden :D. Dziękuję za świetny komentarz :)

An, 1 kwietnia 2014 12:47:09

wow! nie pomyślałabym o wykorzystaniu folii pęcherzykowej w ten sposób!

Aleksandra Rybinska, 9 maja 2014 22:45:18

Pani Dominika Błecha przysłała mi zdjęcie tortu Plaster Miodu. Tort wygląda przepięknie i aż mam ochotę na kawałeczek 1002351_10151852201341337_1317113993_n

Anonymous, 20 maja 2014 17:29:20

Witam. Torcik przepiękny. Wczoraj go znalazłam i właśnie czekam az budyń ostygnie :) Mam pytanie dotyczące żelatyny. Czy jest konieczna? Ja mam tylko tą w proszku i w dodatku na opakowaniu pisze ze jest wieprzowa. Nie bardzo wiem, czy istnieja i jakie rodzaje zelatyny, a bardzo nie chcialabym zespsuć efektu końcowego. Dziękuję za inspiracje :)

Aleksandra Rybinska, 20 maja 2014 17:34:37

Witam, żelatyna jest konieczna, ponieważ dzięki niej zastygnie polewa. W kilku artykułach/na forach czytałam, iż jeden listek żelatyny odpowiada jednej łyżeczce tej w formie proszku (choć inni to podważali). Proszę wykonać ją według instrukcji producenta na opakowaniu. Pozdrawiam i bardzo mocno trzymam kciuki :)

Aleksandra Rybinska, 20 maja 2014 17:40:23

Bardzo dziękuję Pani Annie za podesłanie zdjęcia :)1170520141