popękała. Po nacięciu wyrasta równiutko.Babkę wyjąć z formy i wystudzić. Babkę możemy polukrować. W tym celu przygotowujemy lukier z cukru trzcinowego wymieszanego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Smarujemy nim jeszcze letnią babkę. Można także posypać mielonym ksylitolem, tylko wówczas szybciej będzie wysychać. Smacznego
Smaczne Zdrowelekko przyrumienić. Ja pierwsze piekłam 20 minut, następne już tylko 15. Po lekkim przestudzeniu smarujemy je lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu, u mnie migdałowy i kremówki. Można także przyrządzić lukier z dodatkiem rozduszonej maliny, wówczas uzyskamy różowawy lukier. Przygotowałam także kilka pączków z mrożoną maliną w środku. Do dużego pączka dodajemy zamiast powideł 2 maliny
Smaczne Zdrowenatki pietruszki- 1,5 łyżki posiekanego koperku- 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku- ok.1 łyżki oleju kokosowego lub oliwy do smażeniaSos pieczarkowy:- 250g pieczarek- 1 łyżeczka oleju kokosowego- 1 łyżka kremówki- 1 łyżeczka masła- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (Maizena)- sól i pieprzZiemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Gdy mamy ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego dnia, proponuję je lekko podgrzać, wówczas
Smaczne Zdroweziemniaki- 1 duża cebula- 2 ząbki czosnku- kawałek chudego boczku lub np.ogonówki (50-100g)- sól i pieprz- szczypta gałki muszkatołowej- 1-2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie kremówka)- płatki migdałów lub pestki dyni do posypania- 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowegoW garnku podgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę
Smaczne Zdroweposmarowania- lukier do posmarowania : 1,5 szklanki pudru trzcinowego, ok.4-5 łyżek soku z cytryny (u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: puder trzcinowy- ok.10 łyżeczek+kilka kropli aromatu migdałowego+kilka łyżeczek kremówki)Uwaga: drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły.Z drożdży mleka i mąki robimy zaczyn. W tym celu rozkruszamy drożdże do kubeczka, dodajemy do nich łyżeczkę
Smaczne Zdrowemielone migdały do wysypania formy.Na wierzch mielony ksylitol lub lukier z cukru z trzcinowego: kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego, kilka kropli olejku migdałowego i kilka łyżeczek słodkiej kremówki.Masło roztopić, dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę (u mnie gotowa Oetkera) i odstawić.Do większej miski wbić jajka, dodać ksylitol i ubijać ok.10 minut na gęstą i puszystą masę
Smaczne Zdrowedół) ok.45-50 minut. Gdy lekko przestygnie (po ok.10-15 minutach) wyjąć z formy . Najlepiej polukrować jeszcze letnią. U mnie lukrem z pudru trzcinowego z mieloną skórką cytrynową i kilkoma łyżeczkami kremówki. Posypana kruszonymi migdałami. Smacznego
Smaczne Zdroweformy. Ja zawsze wyjmuję ok.10-15 minut po wyjęciu z piekarnika.Najlepiej jeszcze letnią babkę od razu polukrować. Lukier przyrządzam z pudru trzcinowego, z kilkoma kroplami olejku migdałowego i słodkiej kremówki.U mnie posypane dodatkowo pokruszonymi migdałami. Smacznego
Smaczne Zdrowezapachu kokosa)- 100g rodzynek- 3 łyżki ksylitolu- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 płaska łyżka cynamonu+dodatkowo na lukier:- kilka łyżeczek pudru trzcinowego- kremówka (lub gorąca woda)- troszkę startej drobno skórki pomarańczowej (u mnie gotowa O'etkera)- pokruszone orzechy włoskieRodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Umyte, obrane marchewki zetrzeć na tarce (ja starłam
Smaczne ZdroweBabcie, że takie fajne- wypieczone...) Wierzch przestudzonego ciasta posypać mielonym ksylitolem lub polać lekko lukrem z pudru trzcinowego:ja przygotowałam z 5 łyżeczek pudru, kilku kropli olejku migdałowego i kremówki. Posypałam dodatkowo uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego
Smaczne Zdrowesobą współgrały, tworząc delikatne różowe lody. Sezon na truskawki jest dawno rozpoczęty, więc lody nie mogły być innego smaku. Składniki : 200 g truskawek* 200 ml śmietany kremówki 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 120 g cukru sok z 1/2 limonki 2 łyżki malibu** Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Następnie przelać do maszyny do lodów
Zabawa smakiemróżne ranty. Pieczemy spody mazurków wielkanocnych w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio się zarumienić. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Polewę na mazurki przygotowujemy zagotowując śmietankę kremówkę, dodajemy połamane kostki czekolady, gotujemy chwilkę na małym ogniu mieszając aż czekolada się rozpuści i masa lekko zgęstnieje. Ostudzone mazurki smarujemy powidłami, polewą czekoladową i dekorujemy posypkami, bakaliami w sposób
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzygotowanie masy serowej: W misie robota miksujemy ser z białym cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, oraz 3 łyżkami mąki ziemniaczanej . Dodajemy stopniowo po 1 jajku i po trochę śmietanki kremówki, cały czas miksując na najmniejszych obrotach. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Na koniec do masy serowej dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze raz miksujemy aż tłuszcz się wchłonie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętermoobieg). Na upieczony spód wykładamy fasolkę (w kształt słoneczka(:), fetę i pomidorki (na krzyż). Sporządzamy masę jajeczno-śmietanową. W misce łączymy ze sobą jaja, śmietanę oraz kremówkę. Umyte i osuszone listki kolendry drobno siekamy - tak samo postępujemy z ząbkami czosnku. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, kurkumą oraz słodką papryką, dodajemy czosnek oraz kolendrę. Masę finalnie mieszamy
Symfonia Smakówurok. Wykonane są z ciasta parzonego. Składniki: 1 szklanka wody (250 ml) 125 g masła lub magaryny do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka śmietana kremówka (30% lub 36%) W rondelku z grubym dnem zagotowujemy wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest
Pudełko rozmaitości