mieszamy.Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód.BITA ŚMIETANA:300 ml kremówki ( u mnie czekoladowa, ale klasyczna tez będzie ok )1 płaska łyżka cukru pudru1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę namoczyć, namoczoną rozpuścić.Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę
kolorowotorcikowokoniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w 175 stopniach C przez 30 minut.Dodatkowo:* 70 g czekolady deserowej* 1/4 szklanki kremówki* 300 g truskawek* cukier puderŚmietankę zagotować. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę - mieszać, aż czekolada się rozpuści.Truskawki umyć, osuszyć.Na jeszcze nie do końca ostygniętą tartę wylać czekoladę
kolorowotorcikowotylko góra-dół (jak z termoobiegiem to krócej). Do pieczenia używam zawsze ciemnych blaszek- to skraca czas pieczenia.Po przestudzeniu wierzch można delikatnie polukrować. Lukier przygotować z mielonego cukru trzcinowego, kremówki i kilku kropel olejku migdałowego. Przepyszny, bardzo wilgotny i długo pozostaje świeży! Smacznego
Smaczne Zdrowemasła Składniki na masę Twarogową: -1kg sera -8 jaj -80g wiórków kokosowych -1 szklanka ksylitolu (lub cukru) -2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru -450g śmietany kremówki -1/3 szklanki likieru Amaretto Wszystkie składniki zagnieść na ciasto kruche, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie jedną część rozwałkować
Smaczne Zdroweusmażeniu pączki odsączać na ręczniku papierowym i jeszcze najlepiej ciepłe polukrować ,ewentualnie zimne obsypać pudrem. Lukier: Przygotowujemy standardowo cukier puder, kilka kropli olejku migdałowego(można użyć innego) oraz kremówka. Wszystkie składniki wymieszać do rozpuszczenia(dolewając do cukru śmietanę) i lukrować jeszcze ciepłe pączki. Smacznego
Smaczne Zdrowemleka - szczypta soli - słoiczek konfitury- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego - około 1l oleju kokosowego do smażenia Składniki na lukier: -ok. 1,5 szklanki cukru pudru (u mnie trzcinowy) -kilka łyżek kremówki -kilka kropel olejku pomarańczowego (u mnie migdałowy) Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Z drożdży, kilku łyżek mleka, cukru trzcinowego i mąki zrobić zaczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Jajka i żółtka
Smaczne Zdrowedodać ksylitol)Galaretkę rozpuścić w 200ml wody, zostawić do przestudzenia i wymieszać z musem jabłkowym jak już zaczyna lekko ściągać. Wyłożyć na placek.Lukier:-5 kopiastych łyżeczek pudru-10 łyżeczek kremówki-kilka kropel olejku migdałowegoWszystko razem wymieszać do uzyskania lukru. Smacznego
Smaczne Zdrowetermoobiegu ok.40 minut). Nie piec dłużej niż potrzeba, ponieważ ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.Jeszcze ciepłą babkę polukrować.Lukier:-cukier puder-kremówka-aromat migdałowySkładniki zmieszać aż do uzyskania konsystencji lukru. Smacznego
Smaczne Zdroweczekolady gorzkiej -100g czekolady białej -500g mielonego sera(może być ser wiaderkowy do serników) -100g ksylitolu -2 łyżeczki cukru waniliowego -3 łyżki żelatyny -300g śmietany kremówki 30% Masło zmiksować z ksylitolem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść na ciasto. Ciasto wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w temp
Smaczne Zdroweproste. Składniki: -3/4-1 szklanka wiórków kokosowych -1/3 szklanki ksylitolu lub cukry trzcinowego -1/2 szklanki mleka -1/2 tabliczki mlecznej czekolady(ja dałam gorzką z ksylitolem + łyżeczkę kremówki) Mleko, ksylitol i wiórki kokosowe gotować w rondelku na małym ogniu ok. 15 minut. Ostudzić. Formować owalne kształty z kokosowej masy. Oblać rozpuszczoną czekoladą i zostawić do skrzepnięcia czekolady. Smacznego
Smaczne Zdrowemąki orkiszowej-70g ksylitolu(lub cukru trzcinowego)-60g masłaDodatkowo:-300g truskawek-2 łodygi rabarbaru malinowego-1 białko rozmącone(do posmarowania)Lukier marcepanowy: -puder trzcinowy+kremówka+olejek migdałowy Drożdże rozkruszyć, dodać cukier trzcinowy, mleko i mąkę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z ksylitolem, dodać mąkę, zaczyn, sól, letnie mleko, cukier, aromat waniliowy. Dokładnie wyrobić. pod koniec
Smaczne ZdrowePyszne,lekkie, idealne na lato ciasto rabarbarowo-truskawkowo. W smaku doskonałe, idealne połączenie składników:) Znalezione tutaj. Składniki na kruche ciasto :1 i 3/4 szkl mąki orkiszowej2
Smaczne Zdrowejest zawsze pod ręką. Przepis znaleziony w gazecie, z moimi małymi modyfikacjami. Składniki:-1kg cukinii-2 łyżki oliwy z oliwek-3 ząbki czosnku-500 ml bulionu drobiowego-100ml kremówki lub 150ml śmietanki 18%-pęczek bazylii-120g parmezanuDodatkowo:sól, świeżo mielony pieprz,szczypta gałki muszkatołowej, szczypta chili, łyżeczka oleju kokosowego zapachowego ( opcjonalnie). Prażone płatki migdałów lub pestki dyni.Cukinię umyć
Smaczne ZdroweSKŁADNIKI :-2 całe brokuły-0,5l bulionu (może być warzywny)-szczypta gałki muszkatołowej-sól i pieprz-1 ząbek czosnku-1 łyżeczka oleju kokosowego zapachowego ( nie trzeba)-1-2 łyżki kremówki-prażone płatki migdałów( do posypania) Brokuły podzielić na mniejsze części, odciąć zdrewniałą końcówkę i całość umyć. Kawałki korzonków wrzucić do gotującego się bulionu i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut
Smaczne Zdrowełyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam)- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 2 białka- 4 podłużne biszkopty ( pokruszone)Dodatkowo :- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogali- ok. 1 szklanki pudru + kremówka + kilka kropli olejku migdałowego- posiekane orzeszki i /lub migdały do posypaniaPrzygotować zaczyn. W tym celu do 1/2 szklanki letniego mleka dodać rozkruszone drożdże i 1 łyżkę cukru trzcinowego. Dobrze wymieszać
Smaczne Zdrowe