słodko-słony. A do tego nasze polskie najlepsze owoce: jabłuszko i śliwka - delektujcie się! Będzie szybko, tanio i słodko! Solony karmel: - 200g cukru kryształu - 130ml śmietany kremówki 30% tłuszczu do ubijania - 100g masła prawdziwego 82% tłuszczu - łyżeczka soli z Wieliczki Dodatkowo: - 1 jabłko odmiany antonówka - 1 śliwka węgierka - maliny, świeża mięta 1. Do garnuszka wsypujemy cukier
Sajkofanka smakubabeczek. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 225g mrożonego szpinaku 125g cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki startej mlecznej czekolady Dodatkowo: coś do dekoracji wierzchu, może to być posypka cukrowa, ziarenka granatu itd. Szpinak rozmrażamy, odciskamy
Czerwona Porzeczkamąki pszennej (półtora szklanki) 50 g mielonych migdałów (pół szklanki)* 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Migdałowy krem budyniowy: 4 duże lub 5 mniejszych fig 300 ml śmietany kremówki 30% 2 jajka + 1 żółtko 3 łyżki + 1 łyżeczka cukru pudru 50 g mielonych migdałów (pół szklanki) 1 łyżka amaretto (można zastąpić kroplą olejku migdałowego) Ze wszystkich podanych składników zagniatamy gładkie
Poezja smakuśliwek węgierek, złagodzona bitą śmietaną z dodatkiem wiórek kokosowych. Masa śliwkowa 20 sztuk śliwek 250 g sera białego 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sposób przyrządzenia Biszkopt Oddzielić
RAROSSAZnany, klasyczny włoski deser na bazie śmietanki, który podaje się z owocowym musem - najczęściej truskawkowym. Nie wymaga pieczenia i jest szybki w przygotowaniu :) Składniki: 300 ml śmietany kremówki 30 % 200 ml mleka 3,2 % 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 70 g cukru łyżka żelatyny sos: szklanka truskawek świeżych lub mrożonych
wyzwania kuchenneborówką amerykańską. Składniki na 4-5 porcji: 4 białka szczypta soli szklanka drobnego cukru łyżeczka skrobi ziemniaczanej łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru owoce Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier. Ubijać tak długo
wyzwania kuchennepatyczkiem. Po ok.20 minutach babki naciąć przez środek, wtedy równo wyrastają. Lekko przestudzić i wyjąć z form.Można posypać mielonym ksylitolem lub polukrować (jeszcze letnie) pudrem trzcinowym z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego ( lub innego). Smacznego
Smaczne Zdroweowocom soczyste;) Ja użyłam czereśni i resztki truskawek, jakie jeszcze znalazłam w ogródku, ale możecie użyć dowolnych owoców, a nawet dać ich troszkę więcej- około 800g. Podałam z ubitą kremówką... InspiracjaCiasto:750g mąki pszennej, 100g masła lub margaryny, 2 łyżki kakao,szczypta soli, 2 jajka, 130g cukru, 100g mlecznej czekolady, 100g gorzkiej czekolady, 310ml mleka, 40g świeżych drożdży,300g świeżych
Z miłości do słodkościpucharków ułożyć po łyżce truskawek. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz nasiona z 1/2 laski wanilii. Na owoce ułożyć po 2 łyżki ubitej kremówki. Nałożyć po kawałku ciasta, skropić likierem, nałożyć kolejną porcję truskawek, przykryć warstwą śmietanki. Ułożyć kolejny kawałek ciasta, skropić likierem, przykryć pozostałymi owocami i resztą śmietanki. Posypać startą czekoladą
Z miłości do słodkościcukru szklanka puree dyniowego 1/3 kostki masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru z wanilią pół łyżeczki soli łyżeczka cynamonu 3 łyżki oliwy Krem: pół szklanki kremówki opakowanie mascarpone (250g) opakowanie Toblerone Rozkręcanie bałaganu zaczynamy od przygotowania dyni - ja tym razem użyłam całej dyni Hokkaido, bo jest mała, urocza i tylko taka była akurat
sama złodyczkremu zaczynamy od rozpuszczenia białej czekolady w kąpieli wodnej, bo będziemy musieli i tak poczekać aż wystygnie, zanim połączymy ją ze śmietanką. Przed ubijaniem pamiętajcie, żeby włożyć kartonik z kremówką do lodówki, eliminujemy wtedy ryzyko zważenia się. Zimną śmietankę ubijamy więc na wolnych obrotach, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy jeszcze chwilę. Wystudzone ciasto przecinamy na pół, górą
sama złodyczjuż gotowe. Pod koniec pieczenia ciasto możemy przykryć folią. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Ostygnięte ciasto przekrawamy na pół. Krem: 400 g serka kremowego (typu Philadelphia) 250 g śmietany kremówki 36% 100 g cukru pudru Serek, śmietanę i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy do uzyskania pustego gęstego kremu. Nie ubijamy zbyt długo, gdyż krem mógłby nam się
Made By Mom And Sondekoracji.Truskawki kroimy w ćwiartki,kiwi - w plasterki.Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno.Białka również. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Dodajemy ubitą kremówkę i białka. Ostrożnie mieszamy składniki.Nakładamy powstałą masę serowo-kremową na tartę i dekorujemy ciasto owocami.Wstawiamy do lodówki na 2 godziny
Moje Kuchenne RewelacjePyszny deser dla miłośników pomarańczy i słodkości :) SKŁADNIKI4 pomarańcze1 łyżka soku z cytryny1/2 łyżeczki aromatu waniliowego1/2 szklanki cukru (lub mniej jeśli pomarańcze są słodkie)2 białka2
Moje Kuchenne RewelacjePyszny deser z truskawkami - moja wariacja na temat tiramisu :)
Moje Kuchenne Rewelacje