łyżek kakao 2 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 duże jajka 250 ml oleju rzepakowego 300 ml szampana 200 g czekolady mlecznej 50 g masła 50 ml śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao przesiać. Jajka z cukrem i esencją waniliową roztrzepać dodać olej, szampan i ponownie wymieszać. Do mokrych składników dodać suche
Ala piecze i gotujePyszne owocowe musy z dodatkiem bitej śmietany, zwieńczone orzechową granolą. Uwielbiamy takie deserki szczególnie latem z świeżych owoców. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g borówek 2 banany 200 g malin 3 łyżki granoli orzechowej cukier puder do smaku Przygotowanie: Zimną śmietanę ubić na sztywno i dosłodzić cukrem pudrem. Borówki, maliny i banany zmiksować w osobnych naczyniach
Ala piecze i gotujeszpinaku rozdrobnionego 6 jajek 2łyżki cukru waniliowego 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1i3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka oleju rzepakowego 1 litr kremówki 250 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru owoc granatu Przygotowanie:Szpinak rozmrozić odcisną z nadmiaru płynu i wymieszać z połową oleju. Białka ubić na sztywną pianę dodawać porcjami cukier
Ala piecze i gotujeGraal 150 g sera żółtego gouda 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 4 jajka Sos majonezowy 6 łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 3 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Oddzielić białka od żółtek i zetrzeć na tarce. Ser żółty zetrzeć na tarce. Tuńczyki odsączyć z zalewy i wymieszać razem. Groszek, kukurydzę odsączyć
Ala piecze i gotujełyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 300 g makaronu rurki 1 por 250 g pieczarek 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka sól,pieprz do smaku olej do smażenie Przygotowanie:Mięso zmielić. Cebulę pokroić i zrumienić na oleju dodać do mięsa. Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku
Ala piecze i gotujedlatego zapraszam na twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem jako dodatek oczywiście chleb razowy. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki: 250 g twarogu półtłustego 7 rzodkiewek większych 50 ml śmietany kremówki 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać rzodkiewki starte razem z skórką na dużych oczkach, pokrojony szczypiorek i wlać
Ala piecze i gotujezawsze w naszym domu. Ciasto jest wyjątkowo listkowe, bardzo lekkie i mało sycące, jeden kawałek “ciągnie” drugi. p.s wybaczcie, ale nie będę wchodziła w szczegóły pomiędzy napoleonką a kremówką… Napoleonka Składniki na ciasto: • 2 czubate szklanki mąki pszennej • 300 g margaryny • 2 łyżki słodkiej śmietany • 1 żółtko • 2 łyżki octu Składniki na krem budyniowy: • 1 lt mleka • 1 szklanka
Mia Cucina Sofietapysznej rolady o wyglądzie królewskich koronek. Zapraszam na delikatne śmietankowo-cytrynowe lody, przełożone warstwami gorzkiej czekolady. Viennetta Składniki na keksówkę 30x11 cm: 150 g gorzkiej czekolady650 ml śmietany kremówki (500 na deser i 150 ml na dekoracje) 4 białka150 g di cukru pudru 50 g posiekanych, prażonych orzeszków laskowych skórka otarta z cytryny bio ½ torebeczki waniliny lub ziarenka
Mia Cucina SofietaWiem, wiem, sernik krakowski bez kratki, to nie krakowski! Powiedzmy, że mój jest… prawie krakowski; a kratki nie posiada, z tej prostej przyczyny, iż masy serowej
Mia Cucina SofietaOczywiście trzeba odpowiednio zmniejszyć proporcje w przypadku naczynia o mniejszej pojemności. Panna cotta z musem truskawkowym Składniki na formę silikonową 1,4lt: 1 lt śmietany kremówki (30%) 400 ml pełnego mleka150 g cukru1/2 laski wanilii/ cukier z prawdziwą wanilią10 płatków żelatyny każdy po 2 g. 2 łyżki rumu( pominęłam) Mus : 500 g truskawek 3 łyżki cukru
Mia Cucina SofietaPłatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy. Piankę przekładamy do salaterek i chłodzimy ok. 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy
Mia Cucina Sofietapokrojony w pierścienie 1 średnia cebula pokrojona w piórka 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku 1 litr wywaru warzywnego (lub mięsnego) 1 szklanka mleka 3,2% 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36% 60-70g uprażonych wcześniej wiórek kokosowych sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 3 wyfiletowane pomarańcze 1 łyżeczka skórki z pomarańczy tłuszcz do smażenia pulpecików przyprawy: sól, świeżo zmielony
Symfonia Smakówząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego łyżeczka suszonego rozmarynu, szczypta gałki muszkatołowej i kurkumy świeży koperek świeżo zmielona sól i pieprz olej do smażenia 1/4 szklanki smietanki kremówki 36% Dodatkowo: 1 saszetka kaszy jęczmiennej 2 łyżki octu balsamicznego szczypta płatków chilli Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Pozbywamy się jak największej ilości ścięgien i podwięzin, kolejno
Symfonia Smakówdżem jagodowy do konsystencji musu i analogicznie robimy to ze świeżymi liśćmi ziół, dodajemy tam również łyżkę miodu, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Do dobrze schłodzonej śmietanki kremówki dodajemy 1 opakowanie śmietan-fixu i ubijamy na najwyższych obrotach miksera do konsystencji stałej, jak najbardziej sztywnej piany. Tak jak przy białkach odwracamy miskę do góry nogami, by sprawdzić
Symfonia Smakówcukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Biszkopt przeciąć na pół, odłożyć na kratkę do wystygnięcia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać serek. Na połowę biszkopta wyłożyć połowę kremu, dodać startą czekoladę oraz truskawki. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć krem, posypać czekoladą i ułożyć truskawki. Całość wstawić
Magiczne Życie Marty