ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:721/1376)

Ciasto - Jabłka w biszkopcie + film 133

Wyborne ciasto z jabłkami i marmoladą będzie doskonałą propozycją dla amatorów szarlotek i jabłeczników szczególnie na deser lub podwieczorek. Robi się je bardzo prosto i błyskawicznie znika z talerza. składniki na tortownicę 23cm 4 jajka niepełna szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do posypania   sok z połowy cytryny 5 średnich jabłek 10 łyżeczek marmolady 1/2 opakowania(...)rozprowadzamy, na cieście układamy połówki jabłek a na nie nakładamy pozostałe ciasto biszkoptowe i rozprowadzamy je po wierzchu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C  około 30- 40 minut. Po upieczeniu biszkopt posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu

Smakowite Dania
Malinowy sernik na zimno 114

Składniki: – ok. 230 g ciasteczek maślanych – 100 g roztopionego masła – 250 g serka mascarpone – 1 opakowanie galaretki malinowej – 500 g malin

I LOVE LIFE
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami 80

taki sam jak przy wykonaniu placka, a nie trzeba nie męczyć z rozwałkowywaniem i przekładaniem. :) W tej wersji ciasta wykorzystałam truskawki, ale śmiało możecie dać inne miękkie owoce jak maliny czy wiśnie. Nawet budyń śmietankowy możecie zamienić na truskawkowy czy czekoladowy. W takich wypiekach możliwości jest naprawdę wiele i każdy może tworzyć coś nowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza

zdrowo i aktywnie
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami 117

taki sam jak przy wykonaniu placka, a nie trzeba nie męczyć z rozwałkowywaniem i przekładaniem. :) W tej wersji ciasta wykorzystałam truskawki, ale śmiało możecie dać inne miękkie owoce jak maliny czy wiśnie. Nawet budyń śmietankowy możecie zamienić na truskawkowy czy czekoladowy. W takich wypiekach możliwości jest naprawdę wiele i każdy może tworzyć coś nowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza

Zdrowie i pysznie na talerzu
Blok czekoladowy z orzechami 42

Mój pierwszy blok czekoladowy jaki zrobiłam i jadłam Wyszedł naprawdę super Uwielbiam czekoladę z całymi orzechami, a więc nie mogła się oprzeć i musiałam dodać mnóstwo różnego rodzaju orzechów. Czas wykonania: 30 min (+ minimum 3 h czas oczekiwania) Ilość porcji: 16 – 20 plasterków (forma 22 cm x 9 cm) Składniki: 250 g mleka w proszku (1 ½ szklanki) 125 g masła(...)było cały blok był zwarty. Górę ciasta wyrównać (np. drugą formą). Polecam użycie sylikonowej formy, jeśli nie macie takiej, zwykłą formę należy wyłożyć papierem do pieczenia co zapobiegnie przyklejeniu się ciasta do boków. Tak przygotowany blok ostawić do lodówki na minimum 3 h (najlepiej całą noc). Przed podaniem blok czekoladowy pokroić w plastry lub kostkę. Przechowywać w lodówce. Krok

KuchniaWeDwoje.pl
Domowe bajaderki 371

sobotę mięliśmy dzień z kulkami ;) Już tłumaczę o co chodzi. Na obiad knedle ze śliwkami a na deser czekoladowe kulki czyli bajaderki domowe.  W smaku nie odbiegają od tych z cukierni. Poza tym sama wiem co w nich jest, a było sie czym zachwycac :) uwierzcie mi i poczujcie ten smak. Mniam. Składniki ok. 20 sztuk 3 szkl. mąki pszennej(...)Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej kawałeczki ciasta. Dodaj rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Nastepnego dnia kulki oblej polewa czekoladową (klik) i posyp wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO

Słodkości i nie tylko
Muffinki czekoladowe z wiśniami 120

się nie udać, więc dziś zapraszam na takie pyszne muffinki. Do ich wykonania nie potrzebujemy miksera, więc robi się je bardzo szybko. Ciasto wykonałam z mąki pełnoziarnistej, zamiast cukru użyłam ksylitolu. Muffinki wyszły mięciutkie, wilgotne i mocno czekoladowe :)  Składniki (ok 12 sztuk): 400 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 100 g masła 150 g gorzkiej czekolady 150 ml mleka(...)miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao i dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać płynne i wymieszać (delikatnie łyżką, do połączenia się składników w jednolite ciasto). Dodać wiśnie i delikatnie wyłożyć. Nałożyć ciasto do papilotek (pozostawić 1/2 cm wolnego miejsca od góry) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut

Healthy food explorer
Rodzynkowiec 224

lekko wymieszać. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180 o C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Składniki na masę budyniową: 2 budynie czekoladowe; 2,5 szklanki mleka; 4 łyżki cukru kryształu; 200 g masła; Wykonanie: Budynie rozpuścić(...)Następnego dnia rodzynki odsączyć, rum zachować. Masło lekko roztopić i rozpuścić w nim czekolady. Następnie do masy czekoladowej dodać rodzynki i połowę rumu pozostawionego po odsączeniu rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszać i przestudzić. Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki; Przełożenie ciasta: Jedną część biszkopta posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć drugą częścią biszkoptu

In my kitchen
Churros 134

Kolejny pomysł na „Tłusty czwartek”. Tym razem są to churros, czyli pączki hiszpańskie, które przygotowuje się z ciasta parzonego i smaży na głębokim tłuszczu. Są dość tłuste, ale w taki dzień można przymknąć na to oko Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku i podane z roztopioną czekoladą… Pycha! Nie sposób się im oprzeć Jeśli jeszcze(...)wszystko dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać kawałki ciasta na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Obcinać nożyczkami. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor, następnie odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem. Sos czekoladowy: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady

Oryginalny smak
Babka czekoladowa 106

dlatego na Święta pojawiła się mocno czekoladowa babka z równie mocno czekoladową polewą i czekoladową dekoracją (która niestety, dzięki buszującemu w kuchni synkowi, nie zdążyła pojawić się wraz z babką na stole; pochłonął wszystkie czekoladowe kulki i rozprawił się z polewą...cóż, rodzice nie dopilnowali ;) ... ale swoją drogą rekomendacja syna jest! Babka czekoladowa Składniki(...)wszystko mieszamy.  2. Jajka ubijamy z cukrem, szczyptą soli i ekstraktem z cytryny na puszystą masę. Następnie dodajemy czekoladową masę i mąkę i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy suszone owoce miechunki i żurawiny. 3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej kakao i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około

Na kulinarnym poligonie
Prosta Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 232

Witam serdecznie Propozycja na pyszną i puszystą babkę drożdżową, udekorowaną polewą czekoladową . Będziemy potrzebować : 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 80 g cukru kryształ 150 ml letniego mleka 60 g roztopionego i przestudzonego masła 25 g drożdży świeżych 3 żółtka 60 g rodzynek 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli na polewę: 60 g masła(...)prawdziwego (około 15 g) 2 łyżki mleka Foremka na babkę o średnicy 23 cm (użyłam z kominkiem) Link do filmu z przygotowania : Babka drożdżowa https://www.youtube.com/watch?v=hVMkzzfum30   Przygotowanie : Ciasto można przygotować robotem lub ręcznie, kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama. Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego

Uwaga Babcia Gotuje
Wielkanocny koszyk drożdżowy 17

pora na wielkanocne dzieło. Tak oto powstał bułeczkowy koszyczek na słodko. Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia, krem również, a dekoracja jeszcze łatwiejsza. Użyłam bratków, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste i mięciutkie, a w środku kryją czekoladową niespodziankę. Taki koszyk będzie niekwestionowaną ozdobą świątecznego stołu podczas śniadania wielkanocnego. Składniki(...)śmietanki 30% ? 250 g sera mascarpone ? 3 łyżki cukru pudru ? kwiaty jadalne – bratki ? jajeczka czekoladowe – migdały w czekoladzie Wykonanie : Rozczyn drożdżowy ? W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe ? Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać mikserem

To co kocham
Wielkanocny koszyk drożdżowy 104

powstał bułeczkowy koszyczek na słodko. Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia, krem również, a dekoracja jeszcze łatwiejsza. Użyłam bratków, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste i mięciutkie, a w środku kryją czekoladową niespodziankę. Taki koszyk będzie niekwestionowaną ozdobą świątecznego stołu podczas śniadania wielkanocnego(...)sera mascarpone • 3 łyżki cukru pudru • kwiaty jadalne – bratki • jajeczka czekoladowe – migdały w czekoladzie Wykonanie : Rozczyn drożdżowy • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe • Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn

To co kocham
Babka migdałowo-czekoladowa 148

Babki, babeczki mam dla Was świetną babę ;) Szybciutko się z nią uporaliśmy , bo wyglądała mega apetycznie i pachniała , ach jak ona pachniała :) Sama poezja :) Poczujcie się

Słodkości i nie tylko
Babeczki Bananowe z Nadzieniem Czekoladowym 67

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Macie ochotę na coś słodkiego? Babeczki bananowe z nadzieniem czekoladowym będą idealnym wyborem! Ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Sprawdźcie sami! Domowe babeczki bananowe z nadzieniem czekoladowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Możemy je zabrać ze sobą do szkoły czy pracy, a także rozkoszować się ich smakiem podczas popołudniowej kawy. Babeczki bananowe sprawdzą się świetnie także(...)foremki. Przelej ciasto do każdej foremki. Piecz 20 min w nagrzanym piekarniku, temperatura 180°, grzanie góra/dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czekoladę mleczną połam na kostki. Rozpuść razem z śmietaną w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszaj. Upieczone muffiny pozostaw do ostygnięcia. Przy pomocy drewnianej/plastikowej łyżki wykonaj otwory w babeczkach (tak jak na zdjęciu). W otwory przelej nadzienie czekoladowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Przepiski.pl