Składniki:Ciasto:9 białek;200 g cukru;200 g maku;200 g kokosu;1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;1 płaska łyżeczka soli.Masa budyniowa:1/2 l mleka;1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej;1 1/2 łyżki mąki pszennej;4 żółtka;3/4 szklanki cukru;200 g margaryny;cukier waniliowy;Do dekoracji:okrągłe biszkopty;rodzynki;1/2 szkl. naparu herbaty;wódka;polewa czekoladowa - przepis(...)ponczu przygotowanym z herbaty i wódki - ilość tej drugiej substancji zależy od naszych preferencji. Polewamy biszkopty polewą czekoladową... i tu można by skąńczyć, ale skoro mają to być cycki nie może zabraknąć rodzynek... po jednej na każdy biszkopt...Dobrze żeby ciasto poleżało trochę w lodówce.Smacznego
Miksturownikbrzoskwiniami Sernik z brzoskwiniami i ziarnami kawy w czekoladzie na bananowym spodzie Sernik z prażonym słonecznikiem i kremem toffi Sernik morelowo-czekoladowy Sernik z borówkami na gryczanym spodzie Sernik piernikowy z gruszką na owsiano – bananowym spodzie Ciasto Styropian – przepis SERNIKI NA ZIMNO Sernik na zimno Sernik bez pieczenia Lekki sernik na zimno Sernik na zimno z serków homogenizowanych Sernik
Dorota SmakujeBrownie jest mocno czekoladowe, wilgotne, ciężkie i obłędnie pachnące. Składniki : 250 g masła 250 g gorzkiej czekolady z pomarańczą 220 g cukru 60 g mąki 100 ml wody 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 garście posiekanych ulubionych orzechów ( ja użyłam włoskich, migdałów, laskowych) szczypta soli łyżka startej wyparzonej skórki pomarańczowej Wykonanie(...)ognia dodajemy połamaną czekoladę, masło i mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Jajka i sól miksujemy krótko, dodajemy mąkę i znowu krótko miksujemy aż powstanie ciasto ja na naleśniki. Do masy jajecznej wlewamy stopniowo wystudzoną masę czekoladową i mieszamy, wsypujemy orzechy, skórkę pomarańczową, wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Całość wylewamy do wysmarowanej masłem formy ok.24x34 cm. Pieczemy ok 25-30minut
Gorący kąsektegoroczne Walentynki przygotowałam dla Was tylko dwa przepisy. Wczoraj przedstawiłam propozycję dla miłośników mięsa , dzisiaj przedstawiam propozycję dla miłośników słodkości. Bardzo rozpustne brownie mocno czekoladowe, ze słodkim kremem chałwowym, słonymi orzeszkami i uzależniającym, gęstym karmelem. Ciasto jest pyszne i sądzę, że nikt mu się nie oprze. Jeśli chcesz zrobić prezent swojej ukochanej osobie, po prostu je upiecz dzisiaj. Przygotowanie
Pora coś zjeśćmąki pszennej Krem budyniowy: 800 ml mleka 2 opakowania cukru wanilinowego/ esencja waniliowa 2 budynie waniliowe z cukrem 400 g masła Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki kakao Przygotowanie: Ciasto parzone: Wodę zagotować z cukrem i masłem. Dodać przesianą mąkę i energicznie wymieszać do powstania gęstej masy (powinna odchodzić od ścianek(...)naczynia). Zdjąć z ognia i ostudzić. Do masy wbić jajka, miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną grubą (!!!) końcówką i wyciskać podłużne kształty o długości ok. 8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi spore odstępy (podczas pieczenia sporo urosną). Następnie wyjąć, ściągnąć z blaszki i wystudzić. Krem budyniowy
Malinowo w kuchniDawno, dawno temu na Mikołaja i Boże Narodzenie przygotowywano dla dzieci słodkie talerze. W mojej rodzinie przygotowujemy jeden olbrzymi, na którym nie może zabraknąć grochu czekoladowego. Jest to groch GMO ,większy od tego na zupę grochową. Ale w tym wypadku nie manifestujcie swojej niechęci do produktów genetycznie modyfikowanych. Moja żona, jako chemik i zwolennik zdrowej żywności zgadza się(...)cynamonu, imbiru, goździków, chilli, itp.50 g masła1 łyżka miodu3 łyżki mlekaszczypta soli Przygotowanie jest proste. Wszystkie składniki do miski i zagniatamy gładkie ciasto.Formujemy małe kuleczki, z tej ilości ciasta około 50szt.Pieczemy w temp.160stop.,około 20min.Po ostudzeniu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem.Ciasteczka przechowujemy w dobrze zamkniętych pojemnikach, najlepiej w ładnych puszkach metalowych.Podobnie jak pierniki po paru dniach są cudownie miękkie
Kulinarny karnet Christopherałyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździków1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowejMasa czekoladowa:100 g czekolady125 g mascarpone w temperaturze pokojowej2 łyżeczki domowej esencji waniliowejWykonanie:Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej miodu. Po wyrobieniu
Kulinarne przygody Gatityjednym jajku na przemian ze śmietaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 50-60 minut. Polewa czekoladowa Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając śmietanę i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Tak przygotowaną polewą dekoryjemy babkę. Notatki
Wędrówki po kuchniwcześniej już przygotowywałam klasyczne brownie z nim i bardzo mi zasmakowało takie połączenie. Powiem Wam, że w tym cieście wcale nie czuć tego, że nie ma grama mąki, a zamiast niej jest kasza. Jest równie dobre jak zwykłe czekoladowe brownie, równie mokre, czekoladowe, słodkie i ciężkie, aż zapychające, ale taki urok brownie. To najlepszy "zakalec" jaki możecie zjeść
Pora coś zjeśćsię w gorzkiej czekoladzie) oraz mąki. Słodzone jest bananami, a także gorzką czekoladą, a rolę mąki spełniają tu płatki gryczane. Brownie jest mocno czekoladowe z akcentem bananowo-orzechowym, a góra to kremowa, sernikowa warstwa mocno orzechowa. Ciasto jest mega proste w przygotowaniu i robi się je w ekspresowym tempie, niestety też w takim samym tempie znika 😉 P.S. Pamiętajmy, aby wybierać(...)przekładamy do miski i dodajemy masło orzechowe. Całość łączymy za pomocą blendera. Gotową masę wykładamy na wyciągnięty z lodówki spód brownie. Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi i dekorujemy polewą czekoladową. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. Przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLenySernik z czekoladą czyli prosta wersja tego pysznego ciasta, którą w każdej chwili można wykonać z prostych składników. Do tego polewa czekoladowa i dodatek owoców. Miałam tu zrobić frużelinę malinową, ale zagapiłam się w sklepie i nie kupiłam malin. Dlatego wspomagałam się borówkami i gotową frużeliną ze sklepu. Sernik wyszedł pyszny. Ciasteczkowy spód z dodatkiem czekolady, fajnie podkreślił cały sernik(...)lodówki. Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 60 g czekolady gorzkiej Po całkowitym schłodzeniu szykujemy polewę czekoladową. Podgrzewamy śmietankę Do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Przelewamy na sernik i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami. Sernik z czekoladą Prosty sernik Pyszny i prosty sernik Najprostszy sposób na sernik Ciasto z czekoladą i owocami
RelaxtimeCiasta przypomina blok, ale nie ma w nim orzechów i herbatników. I jest miększy. Wyszedł pyszny, choć zastanawiałam się nad tym czy, aby coś z tego
Moje pyszne gotowanieLink do filmu z przygotowania : Choinki z ciastek czekoladowych https://www.youtube.com/watch?v=Z8icC4Qa7q8 Przygotowanie : Do miski daję cukier puder , masło pokrojone na mniejsze kawałki . Masło z cukrem miksuję na puszystą masę . Następnie dodaję do masy jajka , cukier waniliowy i dalej miksuję aby składniki się połączyły ( może się zdarzyć że masa na ciasto będzie podobnie wyglądała jakby się lekko zważyła(...)minutach : Ciasto wykładam na blat , dzielę na dwie równe części ( dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować ) Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia na grubość około 3 milimetrów . Z rozwałkowanego ciasta wycinam foremkami ciasteczka – żeby z każdej wielkości było tyle samo ciasteczek . Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Skrawki zagniatam i ponownie rozwałkowuję . Pieczenie ciastek : Blachę z ciastkami wstawiam
Uwaga Babcia Gotujejajko 100g masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli Krem: 200g serka kremowego 1 wafelek Lusette mleczny 50g śmietanki Ponadto: polewa czekoladowa odrobina mleka lub białka łyżeczka maku tłuszcz do smarowania foremek Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Następnie z rozwałkowanego ciasta wycinamy jednakową ilość kółek w dwóch rozmiarach, z których powstaną kapelusze
Wrzosowa Polanatyle rozbawiło, co ucieszyło. Jednak bliższa mojemu sercu jest kakaowa babka z fasoli. Raz że lubię czekoladowe smaki, a dwa puchata struktura bardziej mi pasuje. Tu kokos jak na tłuszcz przystało, obciążył ciasto i choć ładnie wyrosło, to jednak należy do takich cięższych, zwartych. Nie jest typowym zakalcem, to jednak bliżej mu do niewypału Pani
Dieta moja pasja