cukru karmel: po 250 g cukru trzcinowego jasnego i masła 100 ml guinnessa 300 ml śmietany 36 % czekoladowa polewa: 300 g dobrej gorzkiej czekolady 30 g masła Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę o wielkości 20 na 30 cm smarujemy masłem. Składniki ciasto zagniatamy na kruszonkę a następnie dolewając zimnej wody na zwarte ciasto. Ciastem wylepiamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem
Dzieje kuchennej Wiewióryposypać cukrem pudrem i udekorować wg uznania. (Użyłam mi in.: mikro kropli truskawkowej oraz ołówków czekoladowych Twister Marble z Cukieterii .) (*) Czas ten może być dłuższy/krótszy nawet o 10 minut. Zależy to od kuchenki i gazu. Dlatego należy obserwować ciasto i dopilnować, aby za mocno nie zarumieniło się. W każdym bądź razie - wierzch ciasta powinien być lekko
Di gotujedrugim mokre. Mokre wlewamy do suchych. Mieszamy. Dorzucamy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i ponownie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek. Wierzch każdej muffinki delikatnie posypujemy cynamonem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach C. Po ostygnięciu możemy nasze słodkości polać czekoladowym sosem :) Nie lubię wypadać z rytmu. Nie lubię pałać entuzjazmem tylko przez
Weganizm infantylnyskusi na coś słodkiego w weekend? Wszak mamy karnawał:) Ptysie z kremem orzechowym Składniki (na 20-25 sztuk): ciasto: 125ml wody 125ml mleka 1/4 łyżeczki soli 100g masła 150g mąki 4 jajka krem: 200ml śmietanki 30% 200g mascarpone 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella) 1 orzechowy wafel w czekoladzie (lub 2 łyżki drobno posiekanych prażonych orzechów laskowych) dekoracja: 100g(...)laskowych Do rondla wlać wodę, mleko, dodać sól i pokrojone w kostkę masło, zagotować, żeby masło się rozpuściło. Rondel zdjąć z ognia, jednym ruchem wsypać mąkę, wymieszać, aż ciasto stanie się gładkie. Rondel z powrotem umieścić nad ogniem, ciasto mieszać, aż na dnie rondla pojawi się aksamitna warstwa ciasta, a samo ciasto uformuje kulę (ok 2-3 minuty). Ciasto
Obiad gotowyzmielić, dodać mąkę i sodę zagnieść ciasto. Piekarnik rozgrzać do 160 st. grzałka góra-dół. Ciasto podzielić na 5 równych części. Na papierze po pieczenia narysować prostokąt o wymiarach spodu naszej formy do pieczenia: u mnie 17 na 27 cm. Ciasto rozwałkować na wymiar narysowanego prostokąta lekko podsypując mąką. Papier z blatem ciasta przełożyć na blaszkę od piekarnika. Każdy blat(...)przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: 1 łyżeczka agar agar 50 g gorzkiej czekolady 150 g mleka roślinnego Mleko i agar umieścić w garnuszku. Zagotować, gotować 2-3 min od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć gaz. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2-3 min, wymieszać, lekko przestudzić, tak aby czekolada zaczęła lekko gęstnieć. Przelać do rękawa cukierniczego, wyjąć ciasto z lodówki
moj przepis nazmielić, dodać mąkę i sodę zagnieść ciasto. Piekarnik rozgrzać do 160 st. grzałka góra-dół. Ciasto podzielić na 5 równych części. Na papierze po pieczenia narysować prostokąt o wymiarach spodu naszej formy do pieczenia: u mnie 17 na 27 cm. Ciasto rozwałkować na wymiar narysowanego prostokąta lekko podsypując mąką. Papier z blatem ciasta przełożyć na blaszkę od piekarnika. Każdy blat(...)przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: 1 łyżeczka agar agar 50 g gorzkiej czekolady 150 g mleka roślinnego Mleko i agar umieścić w garnuszku. Zagotować, gotować 2-3 min od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć gaz. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2-3 min, wymieszać, lekko przestudzić, tak aby czekolada zaczęła lekko gęstnieć. Przelać do rękawa cukierniczego, wyjąć ciasto z lodówki
moj przepis napieczenia, ułożyć pierwszy blat, wyłożyć 1/4 kremu, następnie ułożyć kolejne blaty, wyłożyć kolejne części kremu. Ostatniego blatu nie smarować kremem. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, po to aby krem jaglany zastygł. Po tym czasie przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: 1 łyżeczka agar agar 50 g gorzkiej czekolady 150 g mleka roślinnego Mleko i agar umieścić w garnuszku. Zagotować
moj przepis naCiastko z mikrofali? W 5 minut? Puszyste i bardzo czekoladowe? Trzy razy TAK! Jak powstają takie pyszności? Przez przypadek ;) Pewnego ranka zamiast smażyć postanowiłam zapiec ciasto w mikrofali... urosło, zrobiło się puszyste, a po przekrojeniu cudownie pachniało przyprawą korzenną. Chyba nie ma nic lepszego na jesienne poranki niż zapach cynamonu, piernika (świąt?) :) Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wystarczy zmiksować i przelać do miseczki (takiej, która wytrzyma grzanie w mikrofali - odradzam kamionki). Piec ok 3-4 minuty, w zależności od mocy urządzenia. Podawać z kremem śliwkowo-czekoladowym (powidła + kakao = <3 ). Dodatkowo pokroiłam batonik białkowy o smaku żurawinowym. Smacznego
Chocolate Muffin Blogśmietany 18 % esencja waniliowa Nadzienie: 1 budyń waniliowy 400 ml mleka 3 płaskie łyżki cukru Dodatkowo : cukier puder polewa czekoladowa wiórki kokosowe 1. Z podanych składników gotujemy budyń i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 2. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto (ciasto może się lepić) i chowamy je do lodówki na co najmniej 30 minut (ja zagniotłam je dzień wcześniej, więc
Gotowanie...to proste !kakaowe zrobiłam jednak według własnego przepisu. Blaszka o wymiarach: (może być nawet nieco większa, bo ciasta wychodzi sporo) Składniki: Ciasto : 3 szklanki mąki 250 g masła 1 szklanka cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Masa serowa: 2 białka 100 g cukru
My simple kitchenłyżki cukru 2 i 1/2 szkl mleka 100 gr masła polewa czekoladowa z żelatyną: 50 g masła 1/4 szkl cukru pudru 1 łyżka mleka 1 czubata łyżka kakao 1/2 łyżeczki żelatyny + 15 ml zimnej wody dodatkowo: 3-4 łodygi rabarbaru wiórki kokosowe do obsypania po wierzchu (nie konieczne) Ciasto 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym(...)przygotowania polewy. Polewa czekoladowa 9. Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie. 10. Do garnuszka/rondelka wrzucamy masło, mleko, kakao i cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia się i połączenia składników (nie gotujemy!) 11. Następnie wyłączamy grzanie i dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się jej w masie kakaowej. Polewę schładzamy do temp. pokojowej a następnie polewamy nią ciasto i obsypujemy ewentualnie kokosem
Gotowanie...to proste !ciasta drożdżowego. W rezultacie otrzymujemy chrupiące ciasto z mięciutkim wnętrzem. Jest pyszne!!! Zastosowanie ma podobne jak ciasto francuskie, ja lubię je z nadzieniem z budyniu i owoców, mąż zachwyca się nad kopertami z serem. Do nadzienia można użyć również dżemu, owoców, kremu czekoladowego, farszu mięsnego, czy z pieczarkami i w każdej z tych wersji jest pyszne! Mój przepis jest nieco
Rozpustne gotowaniejeszcze nigdy. A przecież jest to deser bardzo popularny., więc do dzieła :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mleka 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju ok 2 szklanki mąki Masa serowa: 1/2 kg twarogu 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 łyżki mleka 4 pełne łyżeczki kakao :) Wykonanie: Jajka rozcieram
Ciasteczkowy PotwórTo jest obłędny w smaku sernik czekoladowy na zimno, który bardzo, ale to bardzo Wam polecam. Delikatny, mega czekoladowy – po prostu niesamowity A jak się już
Słodki sentymentProste i szybkie kulki czekoladowe – kilka składników , chwilka mieszania, „toczenia” i gotowe Uwaga: Szklanka 200 ml Składniki na około 9 sztuk: 3 łyżki mleka skondensowanego 2
Słodki sentymentWszystkim znane jednakże troszeczkę zapomniane- ciasto w paski, czyli Zebra! A dziwne, bo ciasto jest naprawdę smaczne, miękkie i wilgotne, a do tego tak pięknie prezentuje
Kraina Miodem Płynącarobiłam też spód kruchy ze zmielonych migdałów. Okazuje się, że nie tylko ładnie kontrastował z ciastem, ale też nadawał mu fajnego smaku. Miał też inną teksturę, ponieważ był lekko chrupiący, co z kolei równoważyło aksamitny sernik. Mąż jak zwykle dopytywał o polewę czekoladową. Ale po fakcie stwierdził, że dobrze, że jej nie było ponieważ wyszło super. Sernik z rabarbarem przepis
RelaxtimeKto nie zna jeszcze słynnego bloku czekoladowego rodem z Prl-u ? , zapewne każdy z Was, kiedyś bardzo popularny, dziś nieco zapomniany, to smaki dzieciństwa i
Wanilia i Kardamonwiórki. Kiedy galaretka zacznie tężeć, ubić śmietanę, cały czas ubijając dolewać tężejącą galaretkę. Kiedy masa będzie gotowa wsypać wiórki czekoladowe i wymieszać łyżką. Przestudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Na jedną część wyłożyć masę. Przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy. Polewa: Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, zaczynając od czekolady połamanej na kawałki
Agusiowe smakołykiHej! Teraz chciałbym pokazać Wam jak się robi czekoladowe ciasteczko lawa. Ciastko jest niezwykle efektowne i pyszne. Można je podać jako deser. Na pewno zrobicie niezłe
Tylko pysznieSmakołyk z czasów dzieciństwa. Szybki w przygotowaniu blok czekoladowy z herbatnikami, żurawiną i białą czekoladą. Znika błyskawicznie! 125 g margaryny 1 szklanka cukru trzcinowego 2 łyżki
VioletoweKucharzenieSernik z prawdziwą gorzką 90% czekoladą. Jest mocno czekoladowy, aksamitny i delikatny. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na kawałek kalorycznego deseru. Uwielbiam go! Pyszny
Słodki ZakątekPrzepyszny i szybki tort, który skradnie serca każdemu. Czekoladowy krem idealnie komponuję się z malinami oraz delikatnym biszkoptem. Jest to tort, który znika zawsze w 2
Klasyka GotowaniaMus czekoladowy z owocem granutem Zapraszam na przepyszny deser, mus czekoladowy z owocem granatu. Wstyd się przyznać, ale moda na owoc granatu jakoś nas do tej
dolcevitainmykitchenJuż dwa razy przygotowywałam ten tort. Klasyczny, czekoladowy, wzbogacony bakaliami. Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao
Czerwień i błękitPyszny torcik bez pieczenia z masą czekoladową i waniliową oraz z letnimi owocami. Ładnie się prezentuje i nie wymaga pieczenia. Przygotowanie zajęło mi zaledwie niecałe 30
Bajeczna KuchniaCienkie naleśniki przełożone kremem czekoladowym, ułożone warstwowo i udekorowane bitą śmietaną mogą zastąpić tradycyjnie podane naleśniki. Taki tort może też być podany na deser. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneUwielbiam serniki. Tym razem wybór padł na sernik czekoladowy. Piekąc go nie spodziewałam się nawet, że będzie taki pyszny. Nieskromnie muszę powiedzieć, że jest obłędny w
Smakołyki AsiPuszysty biszkopt przełożony masą malinową i czekoladową oblany galaretką ze świeżymi malinami. Niebo w gębie! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1
Na Ciasteczkowych PapierachSernik adwokatowy z czekoladą na spodzie z czekoladowych ciasteczek. Wspaniały! O idealnej konsystencji - zbity, ale nie za twardy, kremowy i mokry ale nie rozwalający się. Lekko
Kto ugości moich gości?Bywają dni kiedy nie ma ochoty piec się ciasta lub nie ma lodówce potrzebnych składników wtedy na szybko robię taki oto deserek, który znika w mgnieniu
Amatorka kuchennaPrzepyszny tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami. Składniki Blaty bezowe: 6 białek o temperaturze pokojowej 300g
Pyry na GazHej! Dziś prezentuje Wam kolejny przepis z książeczki "Czekoladowe radości". Nie jestem pewna czy tak powinny wyglądać makaroniki , bo jak dla mnie bardziej wyszły z tego
Cukier&Puder