łyżki cukru – 4 żółtka – 120 g cappuccino w proszku orzechowego (wymieszałam orzechowe z czekoladowym) – 1,5 łyżki mąki pszennej – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 250 g miękkiego masła Dodatkowo: – około 12 herbatników (lub słonych krakersów) – kakao do posypania ciasta Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Połowę mleka należy zagotować. Do żółtek dodajemy obie
RelaxtimeIntensywnie czekoladowe babeczki z pysznym nadzieniem z dżemu dyniowego , a także z dodatkiem korzennych przypraw bardzo wpisują się w świąteczny klimat. U nas miały do wykonania jeszcze jedno ważne zadanie. Otóż występowały w roli tortu z okazji urodzin drugiej połówki. Muszę przyznać, że wszystkim przypadł do gustu taki zamiennik. Nawet dzieciom, które początkowo sceptycznie podeszły do mojego pomysłu(...)mokrych i wymieszać mikserem. Do każdej papilotki, umieszczonej w formie na mufiinki, włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu i znowu łyżkę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut. Udekorować polewą czekoladową i opcjonalnie posypka cukrową
zadanie-gotowaniesoku z cytryny, 2 łyżeczki octu najlepiej jabłkowego ) 1/4 lub 1/3 szkl oleju ( w zależności od gęstości ciasta ) 1 szkl wody lub soku ( ja dałam jabłkowy ) orzechy, wiśnie lub banan do środka ( niekoniecznie ) Do przełożenia powidła śliwkowe, a na wierzch polewa czekoladowa (niekoniecznie) 1. Wszystkie składniki oprócz sody, soku z cytryny i oleju, dajemy do miski i mieszamy
Gotowanie...to proste !miłośnicy czekolady więc dzisiaj przepis szczególnie dla nich, gdyż tarta jest czekoladowa do granic możliwości, jedynym przełamaniem jest dodatek lekko kwaskowego dżemu z porzeczek, który spaja całość w idealną kompozycję <3 Składniki (foremka o średnicy 20-22 cm): Kruche ciasto: 100 g masła 3 żółtka 30 g kakao 30 g cukru pudru 150 g mąki szczypta
Malinowo w kuchniśmietanki 30 % 500 g zimnego serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: słoiczek konfitury z czarnej porzeczki czekoladowe płatki do posypania Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać aż masa będzie lśniąca i szklista. Nadal ucierając dodawać po 1 żółtku. Obie mąki, kakao(...)cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć ciemny krem, wyrównać powierzchnię. Nałożyć drugi krążek ciasta i jasny krem, wyrównać. Tort chłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Posypać czekoladowymi płatkami
Smakołyki Asiteż Wam to polecam :-) I w ogóle polecam Wam ten tort, jest niezwykle smaczny - czuć w nim zarówno smak kokosowy, jak i czekoladowy, a jak pachnie... Żałowałam, że zrobiłam go taki mały, brakło na dokładki :-( SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao Masa: 2 szklanki wiórek kokosowych
Czary - gary w kuchnigalaretce i bita śmietana to właśnie szarlotka królewska. Rewelacyjna w smaku, pulchna i delikatna. Szarlotka z bitą śmietaną i czekoladową posypką. Wbrew pozorom jest bardzo prosta w przygotowaniu, choć wymaga trochę czasu. Ale efekt końcowy jest tego wart. Ciasto bardzo dobrze się kroi na porcje, a przechowywane w lodówce długo utrzymuje świeżość. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 25x30 cm ) Biszkopt
Kuchnia z widokiem na ogródracuszki to mąka, jaja, jogurt grecki, mleko i kilka dodatków, dzięki którym te racuszki zawdzięczają swój najlepszy smak. Do ciasta na racuszki można dodać owoce: jagody, maliny borówkę amerykańską (to jest super pyszne!), albo wiórki czekoladowe. Wypływająca, ciepła czekolada z każdym kęsem - to jest coś obłędnego! Można pomieszać i dać wszystkiego po trochę :) Jeśli lubisz miękkie i puszyste(...)być stopiony kokosowy, albo zwykły) 1 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka jogurtu greckiego 1 szklanka mleka niskotłuszczowego (może być mleko migdałowe) Ewentualnie można też dodać: maliny, jagody, wiórki czekoladowe... Przepis na racuszki z jogurtem greckim: Krok 1. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce: przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, sól. W mniejszej miseczce wymieszać składniki mokre: jajka, wanilię
Moja Książka Kucharskatrzeba posiekać wszystkie składniki do uzyskania wyglądu kruszonki i potem zagnieść kulę ciasta. Łatwiej zagnieść ciasto ze świeżymi żółtkami, ale można też użyć gotowanych i takie trzeba przetrzeć przez sitko, by uzyskać proszek. Gotową kulę ciasta trzeba schłodzić do godziny w lodówce. W przypadku ciasta na słono pomija się oczywiście cukier i zamiast niego daje się sól, maksymalnie(...)tego ciasta słodkie kruche babeczki najlepiej wykleić foremki bez smarowania, włożyć lekko nakłute do lodówki także już w foremkach przed pieczeniem, dzięki czemu ciasto nie zsunie się ze ścianek podczas pieczenia i babeczki będą wyższe i zachowają wyraźne karbowane wzorki na zewnątrz. Ja dzisiaj nasz zwyczajny placek z dżemem postanowiłam ozdobić częścią ciasta i dlatego po przygotowaniu formy, ciast można
I tu będę miała takie tewaniliowa Spód: 30 g ryżu preparowanego 30 g czekolady mlecznej 1 płaska łyżka masła Wierzch ciasta: 1/2 opakowania galaretki np. truskawkowej Spód ciasta 1. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i łączymy z ryżem preparowanym. Gotową masą ryżowo czekoladową wykładamy spód tortownicy który wcześniej powinniśmy wyłożyć papierem do pieczenia ;) Następnie wkładamy blaszkę do lodówki do stężenia/zastygnięcia. Masa jogurtowa(...)sposób) a następnie całość wlewamy do masy i miksujemy. Na końcu dodajemy borówki, mieszamy i wykładamy na spód z ryżu preparowanego. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch ciasta 5. 1/2 opakowania galaretki rozpuszczamy w około 200 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy. 6. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na zastygniętą masę jogurtową ( u mnie troszkę za mocno stężała
Gotowanie...to proste !Klasyczne brownie w nowej odsłonie będzie hitem tegorocznych Świąt. Ciasto z dodatkiem przyprawy do piernika smakuje czekoladą z delikatnym korzennym posmakiem. Do tego unikaly wygląd sprawi, że zrobi prawdziwą furorę. Takie brownie będzie nie tylko smacznym dodatkiem, ale też przepiękną ozdobą świątecznego stołu. Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z książki „Cookies” autorstwa Marthy Stewart Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten(...)przesiewamy mąkę oraz kakao i dodajemy przyprawy. W misce miksera krótko miksujemy jajka wraz z cukrem i wanilią. Dodajemy pomieszany sos czekoladowy i suche składniki, ponownie krótko miksujemu. Okrągłą foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i rozsmarowujemy ciasto (będzie dość gęste). Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem i wyjmujemy jeśli nie będzie
Kolizje SmakówNONE MicrosoftInternetExplorer4 Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, który smażymy na głębokim oleju. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku , podobne jest do gniazdek. Podajemy posypane cukrem pudrem lub drobnym cukrem z wanilią czy cynamonem oraz z sosem czekoladowym. Z poniższych składników wychodzi spora ilość , taka jak na zdjęciu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)rozpuszczenia i mamy gotowy sos czekoladowy Wykonanie: wodę zagotowujemy razem z masłem i szczyptą soli, kiedy masło się rozpuści do wrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż uzyskamy w jednolitą masę, która powinna odchodzić od brzegów naczynia, odstawiamy do ostudzenia do przestudzonej masy dodajemy pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu (ciasto musi być gładkie) masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego
Słodkie zapomnieniejest gotowy należy nacisnąć ciasto palcami na środku, powinno stawiać lekki opór i wydać odgłos przypominający syczenie. Nie można piec za długo bo wtedy wyjdzie suchy i twardy i trzeba będzie piec jeszcze raz. Biszkopt odstawić na 3-4h do ostygnięcia. Ja piekłam biszkopt dzień wcześniej, z 1,5 porcji (na formę ø18cm) Mus czekoladowy /inspiracja: Jacqueline Bellefontaine "Czekolada(...)nasączyć, wyłożyć resztę kremu oraz połówki wiśni (dość gęsto, nie żałować). Przykryć trzecim blatem, nasączyć. Przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa 30g masła 120g czekolady Masło roztopić. Dodać kawałki czekolady. Mieszać do uzyskania jednolitej, aksamitnej polewy. Od razu polać nią ciasto. Dekoracja orzechy laskowe Orzechy laskowe uprażyć chwilę na patelni. Następnie przy pomocy blendera, przygotować posypkę. Krokantem obsypać brzegi tortu
coolinarnastrefa.blogspot.comMożemy użyć tych, które najbardziej lubimy. Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście, który mazurek wybrać, proponuję Wam właśnie ten. Nie zawiedziecie się. Składniki: Ciasto: • 160 g masła • 100 g cukru pudru • 2 żółtka • 250 g mąki • 2 łyżki kakao Masa czekoladowa: • 1 puszka gotowej masy kajmakowej • 100 g ciemnej czekolady deserowej lub gorzkiej • 6 łyżek mleka Dekoracja: • bakalie: skórka pomarańczowa oraz morele
W mojej kuchniMusiało być pysznie. I było! Dawno nie widziałam, żeby C. wcinał coś z taką przyjemnością. Stwierdził, że to jedno z najlepszych ciast, jakie mu upiekłam. Wyszło wilgotne, dość ciężkie, ale jednak lżejsze, niż się spodziewałam. Przyjemnie bananowe, obłędnie czekoladowe. Jedyne, do czego mogę się przyczepić, to polewa - wystarczyłoby mniej cukru pudru. Troszkę się bałam, że konsystencja będzie nie taka
Pożeraczka, czyli raz adobrze28/18 cm) wykładamy papierem i układamy herbatniki . Przekładamy je masą serową . Ja dałam jeszcze kilka paseczków kwaśnej marmoladki z agrestu wzdłuż ciasta. Ciasto odkładamy do wystudzenia a potem schłodzenia w lodówce. Po wyjęciu polałam polewą czekoladową
Gotowanie jest łatweciasto dzielimy na 3 miski: jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao-mieszamy, a do 3 kisiel-mieszamy. Do formy na muffinki wykładamy papilotki bądź smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy naprzemiennie po 1 łyżce każdego z ciast. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 25- 30 minut. Po ostudzeniu dekorujemy czekoladową polewą
Domowe ciastaBanoffee w szklankach to oczywiście wariacja na podstawie słynnego ciasta banoffee . Oprócz wersji klasycznej na blogu znajdziecie też wersję z malinami i czekoladą . Oczywiście wszystkie są ciastami bez pieczenia. Natomiast banoffee w szklankach jest chyba najbardziej zbliżony do wersji czekoladowej. Ze względu na polewę, która jest pomiędzy warstwami. Jednak polewa w tym deserze jest mocno odchudzona, co nie oznacza
Relaxtimemożna dobrej jakości ciasto francuskie, dlatego jeśli ktoś nie lubi albo nie ma czasu na robienie ciasta francuskiego w domu, może je po prostu zakupić. Jeśli już mamy kupione bądź ręcznie zrobione ciasto francuskie to przygotować możemy z niego zarówno słodkie jak i wytrawne wypieki. Ciasto francuskie sprawdza się w tartach, ciastkach, zapiekankach, roladach. Jako, iż ciasto to nie zawiera(...)Ciasteczka robimy z dwóch pasów ciasta jednocześnie. Na blat położyć pierwszy pas ciasta, posmarować go dokładnie kremem migdałowym pozostawiając kilka milimetrów pustych wzdłuż krawędzi ciasta. Jajko roztrzepać widelcem, a następnie posmarować nim puste brzegi ciasta francuskiego. Kolejno, posmarowane ciasto przykryć pustym płatem ciasta francuskiego. Ja zdecydowałam się na nacięcie górnych płatów ciasta radełkiem. Ciasto wzdłuż wszystkich brzegów przycisnąć lekko palcami
MeCooksbiałości. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz orzechy. Pod koniec dodajemy stopione masło. Mieszamy i przelewamy do wysmarowanej formy na babkę. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę. Wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową
Zainspirowana w kuchniKiedy, jak nie w Święta Bożego Narodzenia, pozwolić sobie na kulinarną rozpustę?! Sernik czekoladowy ze śliwkami skąpanymi w grzanym winie to najwyższy poziom kulinarnej rozpusty, takiej przez duże R. Intensywnie czekoladowy w smaku, do tego jedwabiście kremowy sernik to deser godny Świąt. Nasz repertuar świątecznych słodkości jest bardzo tradycyjny. Na naszym śląskim stole wigilijnym pojawią się makówki i moczka(...)studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy śliwkami w czekoladzie lub suszonymi śliwkami i polewą czekoladową (roztopiona w kąpieli wodnej czekolada z dodatkiem śmietany kremówki). Śliwki “przyklejamy” do ciasta za pomocą roztopionej czekolady
Smakowity Blog KulinarnyFajne,kruche ciasteczka w sam raz do popołudniowej kawy.Zagniatamy tylko wszystkie składniki na ciasto,wałkujemy i pieczemy! Przed upieczeniem można posypać ciasteczka cukrem.Ja swoje udekorowałam polewą czekoladową. Świetnie sprawdzi się też lukier. Składniki: 250 g mąki 125 g margaryny 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto.Sch
Przepisy mojej mamyzestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy masę kokosową i miksujemy do połączenia się. wykonanie ciasta: Na ciasto z wkładką orzechową rozsmarowujemy całą masę. Następnie układamy biszkopt. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy, ja posypałam wirkami kokosowymi oraz drobno posiekanymi orzechami
Domowy Smak JedzeniaLinki do przepisów nazwach potraw, serdecznie zapraszam :) ciasta: babka drożdżowa Marcjanny babka makowa babka śnieżna ciasto francuskie innym sposobem czarny mazurek faworki angielskie faworki Marcjanny faworki migdałowe tort czekoladowy niepieczony tort czekoladowy z migdałami tort z migdałów palonych dania mięsne: pieczeń siekana pierogi ruskie zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” drób: gęś pieczona z ziemniakami kaczka
królestwo garówCiasto WuZetka - polski klasyk, zawsze pięknie się prezentuje i nikt nie odmówi kawałeczka. Czekoladowy biszkopt ze śmietanowym nadzieniem to ponadczasowe połączenie smaków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Witajcie, czekoladowy biszkopt z bananami i puszystym kremem czyli Kopiec Kreta. Znane i popularne ciasto oryginalnie z kremem z bitą śmietaną, którą zamieniłam na ser mascarpone (ale może być ricotta lub inny). Biszkopt zrobiłam z mąki kukurydzianej dzięki czemu powstał Kopiec Kreta w odchudzonej i bezglutenowej wersji:) Dokładny przepis znajdziecie poniżej. Wartości odżywcze na 100 g: 214 kcal
Health-Fit-Lifemieć całej kuchni w kakao ;) Ilość kakao można modyfikować wg. swojego gustu. Wystarczy spróbować gotowego kremu i sprawdzić, czy jest dla nas wystarczająco czekoladowy. Krem nadaje się idealnie do dekoracji, można wykorzystać go także do przełożenia ciasta. Bardzo dobrze znosi oczekiwanie na gości – gotowy tort czy babeczki mogą stać w temperaturze pokojowej nawet przez kilka godzin i dalej będą
Ciastkozercybardzo szybkie do przygotowania i zwykle ich podstawę stanowią herbatniki, krakersy, ciasteczka oreo i sucharki. W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam przepis na świetne ciasto bez pieczenia, którego głównym składnikiem są ciasteczka... Tryb czytania Artykuł Ciasteczkowo-czekoladowy obłoczek pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plkuchni. Podsumowując. Czy polecam? Zdecydowanie tak. Jakość w każdym calu. Poniżej znajdziecie kilka przykładowych przepisów, które wykonałam z pomocą Magmixa. Shake truskawkowy Orzechowo-czekoladowa babka na orzechach laskowych Pomarańczowo-limonkowy napój gazowany Krem (baza) do ciast i tortów Pomarańczowe gofry Szybka młoda kapusta z bazylią Gęsty domowy majonez
Słodkie okruszkitorcie jest tyle pyszności, że nie wiem od czego zacząć! Puszyste czekoladowe biszkopty, delikatny krem śmietankowy, chrupiące orzeszki i kajmak. Dla mnie bomba! To ciasto naprawdę na specjalne okazje :) Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki
Ciastkozercykakao. Wsypujemy herbatniki i bakalie. Mieszamy. Formujemy niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. 4.9 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/czekoladowe-trufle-orzechami-herbatnikami/ MieszamWGarnku Artykuł Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkubędzie gęsta. Tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Ciepłą polewą posmaruj wystudzone ciasto, udekoruj pomarańczami i włóż do lodówki na całą noc. Składniki na polewę czekoladową: 2/3 puszki mleka kokosowego 100 g gorzkiej czekolady 1/4 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki włóż do garnuszka i cały czas mieszając podgrzewaj
Moja Mama Gotujeelegancki, pyszny! Tradycyjny; składa się z dwóch warstw ciemnego biszkoptu i orzechowej bezy, przełożonych maślanym kremem z dodatkiem ubitych na parze żółtek, zwieńczony czekoladową polewą - klasyka! Tort upiekłam miksując kilka przepisów z odziedziczonej po Babci książeczce "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" z 1987r... Nutellę dodałam do kremu, z którego zrobiłam ozdoby na wierzch tortu - mały akcent, ale jest:) składniki
6niebojaglany. Dekorujemy owocami. Wkładamy ciasto do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na upały polecam też inne moje ciasta i desery bez pieczenia, m.in.: - błyskawiczne babeczki z kremu rafaello - pyszny blok czekoladowy - jaglany makowiec
Smakuje zdrowoBiałka ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Wlać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku temperaturze 180 stopni około 35-40 minut. Ciasto przełożyłam serkiem grani i posypałam pokruszonymi orzechami i malinami. Dodatkowo polałam syropem czekoladowym. Wyszło pysznie :) Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku
Tetiisheridaktylowa góra miała być spodem, ale jak to często bywa, nie zawsze wychodzi po naszej myśli, dlatego musiałam dorobić inny spód do ciasta, a ten dół wylądował na górze, choć w planie miał być wierzch czekoladowy. Czysta improwizacja! Mistrzyni Mama? Tak jak i Ty ♥ Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa
lady-och-mistrzyni.blogspot.comczekoladową ubić do uzyskania gęstego kremu (uważać, by się nie zważył!) Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy, nasączyć 1/3 herbaty, rozsmarować 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim plackiem, nasączyć i posmarować kolejną porcją kremu. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta, nasączyć resztą herbaty i pozostałą 1/3 kremu, udekorować wierzch tortu. Schłodzić. Udekorować podprażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego
Domowa cukiernia Ewywygodnie przechowywać w lodówce aż do podania. Do dekoracji możemy wybrać dowolne owoce – borówki, maliny czy truskawki :) Jeśli jak ja, jesteście fanami ciasta drożdżowego poniżej kilka propozycji :) Babeczki truskawkowe to całkiem świeży przepis, w wersji czekoladowej pyszne będą rogaliki , a dla miłośników cynamonu – bułeczki . Dobrym pomysłem zawsze są ciasteczka – tak do pochrupania :) Większość z nich można przygotować
CiastkozercyZnana babka majonezowa z tego przepisu. Tym razem bardziej wilgotna, trochę podchmielona, oblana czekoladą. Wersja dla lubiących ciasta z odrobiną alkoholu. Ciasto : Upiec wg wspomnianego wyżej przepisu. Do nasączenia: 2/3 szklanki likieru Advocaat Polewa czekoladowa: 1/4 kostki margaryny mlecznej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Wszystkie składniki oprócz czekolady wrzucić do garnka
Praktyczna plprzygotowaniach do świętowania. W końcu tysiąc pięćset tortów Othello (kruchy spód z z czekoladą, krem cukierniczy, ciasteczka migdałowe, bita śmietana, biszkopt, glazura czekoladowa, obręcz z marcepanu i dekoracja z bitej śmietany) i cztery tysiące festelavnsboller (ciasto duńskie przełożone kremem cukierniczym, dżemem i bitą śmietaną), to nie przelewki. Ile chlebów i bułek napiekli w te trzy dni, nawet nie zliczę. Dzisiaj
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukier, maślankę (kefir), ekstrakt z wanilii i dokładnie miksujemy. Następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy. Na końcu wsypujemy czipsy czekoladowe, lub tak jak u mnie czekolady pokrojone na małe kawałeczki i mieszamy. Ciasto jest dość gęste i klejące. Wykładamy po ok.1/2 łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne ZdroweCiasto"Delicja" Kwaskowata masa jabłkowa na puszystym biszkopcie, do tego budyniowa masa i czekoladowa polewa. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem, delikatnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec ok 30 minut. Masa Jabłkowa: 4 duże jabłka
Słodka Kraina WypiekówPrzepis na ten piernik dostałam kiedyś od koleżanki. Jest lekko wilgotny (dzięki dodatkowi dżemu w cieście), korzenny, wprost przepyszny! Gotowy do jedzenia tuż po przełożeniu i zastygnięciu polewy czekoladowej, więc idealny tuż przed Świętami :) Wiem, że przepis pochodzi z jakiegoś bloga, ale nie wiem teraz z jakiego, bo przepisałam go do zeszytu-przepisownika, a e-mail z linkiem do niego
Kolorowy Przepisownikmasła, zmiksować. Następnie cały czas mieszając dodać mąkę i mleko w dwóch porcjach. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić mniej więcej do połowy ciastem. Piec w 180°C przez 20-22 minuty. Odstawić do ostudzenia. Masa czekoladowa (Ganache) 150 g posiekanej gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki 30% Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować, zalać czekoladę i wymieszać
Pełny talerzŚwięta tuż, tuż więc najwyższy czas zacząć wybierać i testować przepisy na Wielkanocny stół :) Babka czekoladowa jest idealną propozycją dla wszystkich łasuchów, którzy cenią wilgotne, intensywne w smaku ciasta. Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu laikowi w kuchni. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania
Kolizje Smakówciasta. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy około 1 h w temperaturze 160 - 170 stopni c. Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, i smarujemy konfiturą. Ponownie składamy i polewamy polewą czekoladową. piernik z konfiturą
Bon Appetit Małgorzatyminut.Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt jest gotowy do dalszej zabawy. W trakcie pieczenia i studzenia ciasta przygotowujemy krem.Składniki kremu:-kostka masła lub margaryny-opakowanie 400 g kremu czekoladowego-odsączone z alkoholu przygotowane wcześniej suszone śliwki-5-10 dkg orzechów włoskichDo nasączania biszkoptu przygotowujemy szklankę mocnego naparu z herbaty, którywymieszamy z pozostałym po śliwkach alkoholem. Orzechy
Maminek kulinarnyCukrowe różyczki to efektowna i nietrudna dekoracja, która świetnie pasować będzie nie tylko do walentynkowych wypieków-prezentów, ale także do tortów i ciast, które po prostu powinny wyglądać elegancko i klasycznie. Przepis na proste babeczki czekoladowe znajdziecie tu. Do wykonania różyczek nie potrzeba, żadnych specjalnych akcesoriów przyda się jednak czysta foliowa koszulka do segregatora i nożyczki. Koszulkę rozcinamy
Ciastkozercycukru na pianę wsypać mąkę, wlać mleko, dodać wyjęty rdzeń ze środka wanilii i zmiksować wszystko razem. Białka ubić na sztywno połączyć z ciastem delikatnie wymieszać. Smażyć na małej ilości oleju pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem, każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu
Malinowe PocałunkiCzekoladowe babeczki z cytrynowym kremem z serka mascarpone - pyszny i prosty deser SKŁADNIKI Ciasto: 300g mąki 200g masła 100g cukru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki naturalnego kakao sól Krem: 250g serka mascarpone 150g śmietany kremówki 1/2 opakowania galaretki cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny Do przystrojenia - ulubione owoce PRZYGOTOWANIE Ciasto: Mąkę siekamy
Moje Kuchenne Rewelacjewiśniowa do nasączenia ciasta. Ciasto przekroić na dwie części , nasączyć sokiem wiśniowym , bądź wiśniówką. Na spodnią część nałożyć wiśnie , przykryć drugą częścią ciasta , na nią wyłożyć ubitą śmietanę. Schłodzić w lodówce . Polać odlaną wcześniej polewą czekoladową. Dowolnie udekorować. ( ja zrobiłam okręgi z białej czekolady i za pomocą wykałaczki utworzyłam pajęczynę ) Smacz nego :) Polecam
Malinowa Kawiarenka