następnie schładzamy w lodówce. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy roztopioną i schłodzoną czekoladę, i miksujemy na gładki krem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pozostałą kremówkę. Dodajemy ją do masy czekoladowo kawowej i miksujemy do połączenia się (uwaga: nie za długo aby masa się nie zważyła). składniki na krem śmietankowo krówkowy o smaku kukułki: 300 ml śmietanki kremówki(...)masy i miksujemy tylko do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach gorącej wody, przestudzoną dodajemy do masy i mieszamy. złożenia ciasta: Wystudzony blat ciasta umieszczamy w foremce, nasączamy go paroma łyżkami naparu. Wykładamy masę czekoladowo kawową. Na masie układamy biszkopty maczane w naparze. Na biszkopty wykładamy masę śmietano kukułkową. Całość posypujemy startą czekoladą. i schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniapudru 2 żółtka 200 g zimnej margaryny 1 łyżka śmietanki do kawy 12% Masa budyniowa kakaowa: 2 budynie czekoladowe bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 1/2 l mleka 250 g margaryny 1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Przygotowanie: Ciasto - mąkę krupczatkę z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki(...)ciasto nachodziło na siebie (do połowy już nałożonego paska). Ciasto nawijać do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu, gdy parę minut odparują jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z foremek. Masa budyniowa kakaowa - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny
Ciastka - domowe słodkościCześć! Ciasto, które dzisiaj prezentuję, to ciasto, które zaserwowałam swojej rodzince na święta. Wyborny piernik, pełen pysznych bakalii, pokryty polewą czekoladową i pokryty kolejną porcją bakalii! A do tego powidła śliwkowe mmmm... pychota! Zachęcam do wykonania go na zbliżającego się sylwestra! Polecam! Przepis pochodzi z czasopisma "Moje gotowanie". Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćpoubijać mikserem i pokroić truskawki. Brzmi nieźle? Mus fajnie wygląda, jak przekrojone truskawki poukładamy wokół rantu – w nagłych przypadkach ciasto nawet może robić za torcik. Mus jest sycący, dlatego już mały kawałek wystarczy do uzyskania błogości. Mus czekoladowy z truskawkami: 2 gorzkie czekolady min. 70% (200 g) 400 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 2-3 łyżki cukru
Poezja smakuwrócę do tego ciasta, bo przepis ten na stałe zagościł w moim podręcznym notesie:) Za przepis dziękuję Malinnie :) Składniki: 6 jajek; 60 g drożdży; 170 g cukru kryształu; 2 szklanki mąki pszennej; 1 opakowanie przyprawy do pierników; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 3/4 szklanki oleju; 3/4 szklanki miodu; bakalie (rodzynki, siekane orzechy,itp.); polewa czekoladowa; Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem(...)piekarnika i piec 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika ciasto sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 części i przełożyć powidłami śliwkowymi. Przełożone pierniki oblać polewą czekoladową i odstawić, aby polewa dobrze się zastygła
In my kitchenświętami. Składniki potrzebne do upieczenia i złożenia piernika: papier do pieczenia twarda marmolada lub powidła śliwkowe płatki migdałów lub drobno pokrojone orzechy polewa czekoladowa: 60 g masła 1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej 1. Ciasto na piernik wyjmuje wcześniej tak 2-3 godziny aby się ogrzało i zmiękło. 2. Następnie lekko podsypując stolnice i wałek, wałkuje na wielkość
Gotowanie...to proste !ricotty i mlecznej czekolady oraz duużą ilością borówek i dodatkową porcją polewy czekoladowej. Niepowtarzalnego smaku całości nadaje dodatek... oleju z orzechów włoskich, który powoduje iż polewa ma smak czekoladowo-orzechowy i jest przepyszna. Niebo w gębie. Składniki (na formę o średnicy 16 cm): Kruchy spód: 110 gram mąki orkiszowej typ 2000 50 gram zimnego masła! 1 żółtko szczypta soli(...)rozpuszczonej czekolady cały czas mieszając. Gotowy krem nakładam na upieczony spód. Pozostałą czekoladę mleczną mieszam z olejem z orzechów włoskich. Na gotowe ciasto z kremem nakładam umyte i osuszone borówki amerykańskie. Całość dekoruję polewą czekoladowo-orzechową. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaupominki nie ma nic lepszego niż domowa słodycz. Składniki: ciasto: 1 kg sera - trzykrotnie mielony lub twaróg sernikowy z wiaderka 250 g sera mascarpone 3 jajka 110 g cukru puszka brzoskwiń w syropie 1/2 szkl syropu z brzoskwiń 2 opakowania budyniu śmietankowego łyżka mąki ziemniaczanej Wierzch: czekoladowe rureczki dodatkowo: herbatniki do wyłożenia tortownicy Wykonanie: *Żółtka ucieramy z cukrem(...)serowej, delikatnie mieszamy. * Tortownicę o wymiarach 28 cm wykładamy herbatnikami. Wylewamy połowę ciasta, wykładamy połówki osączonych brzoskwiń, wylewamy resztę ciasta. Pieczemy ok godziny w 170-180 st. Po upieczeniu całkowicie studzimy. * Na wierzch sernika kruszymy czekoladowe rureczki, po pokrojeniu na kostki dodatkowo na każdy kawałek możemy wyłożyć po małej czekoladowej rureczce
Z Majeczką w kuchniwłoskie tarte - 4 łyżki Polewa czekoladowa : gorzka czekolada orzechy włoskie - 4 szt Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem(...)rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować. Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać. Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier. Polewa czekoladowa : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę. Orzechy włoskie posiekać, posypać nimi roladę. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusisię magiczne. Sama byłam zaskoczona metamorfozą tegoż wypieku, gdy podczas przygotowania "pływało" sobie w miseczce, a podczas pieczenia zaczęło pięknie się rozwarstwiać tworząc piękną masę pomiędzy dwoma blatami ciasta. Przepis wypatrzyłam na blogu Bożenki- Smakowe Kubki , ale że mam mniejszą formę do zapiekania to dodatkowo korzystałam http://decoraciondemabel.blogspot.com/2013/03/tarta-magica-de-chocolate-e-ideas-de.html z oryginału. Warto wypróbować, bo sam proces(...)mleko, miksując na najniższych obrotach, gdyż niemiłosiernie rozpryskuje całą płynną masę:) Naprawdę trzeba UWAŻAĆ!!! Białka ubijam na sztywną pianę i dodaje porcjami do mleka czekoladowego. Mieszam za pomocą drewnianej łyżki do połączenia składników. Przekładam ciasto do formy do zapiekania o bokach 20cmx20cm i piekę przez 60 min w temp. 160'C Upieczone zostawiam na godzinę w wyłączonym w piekarniku
Ciasteczkowy Potwórwielkiej zgubie Kiedy przyszło zatem do Tłustego Czwartku – dnia kulinarnej rozpusty – pomyślałam o tym, co dla mnie jest największą ze smakowych przyjemności. W ten sposób powstały mini-donutsy miętowo-czekoladowe: miękkie małe pączki z jogurtowym kremem o uroczym zielonkawym kolorze, sowicie posypane kawałkami czekolady. Donutsy rzecz jasna nie smakują jak tradycyjne pączki, ale – tu już same zalety – wyglądają prześlicznie(...)powstania masy o konsystencji kremu. Kremem posmarować pączki po ich dolnej stronie, posypać posiekaną czekoladą. Smacznego! Korzystając z powyższego przepisu można upiec również babeczki lub ciasto z kremem. The post Mini-donutsy miętowo-czekoladowe (bez glutenu, jajek i białego cukru) appeared first on Blog o gotowaniu
Even Better Foodbrzozowski Rolada jabłkowa to ciasto, które chętnie piekły nasze babcie, ponieważ wymaga niewielu składników i czasu na jej przygotowanie, a jest bardzo smaczna. Przygotowuje się ją zapiekając na dużej blaszce jabłka, na które wylany jest biszkopt. Po upieczeniu gorące ciasto zwija się jabłkami do wewnątrz w kształt rolady. Z przepisami na to domowe ciasto spotkałam się w gminie Markowa(...)dłuższego brzegu pomagając sobie ściereczką. Roladę owiniętą ściereczką odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na koniec oprószamy ją cukrem pudrem. Można ją też polać polewą czekoladową. Rolada jabłkowa z orzechami – kuchnia podkarpacka Więcej podkarpackich przepisów na tradycyjne ciasta, w tym na rolady z jabłkami, znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam
Trzeci talerztutaj miłośnicy kawy i czekolady? To ciasto jest specjalnie dla nich! Połączenie kawy, banana i czekolady to niebo! Składniki: Brownie 2 jaja 40g erytrytolu 20g oleju kokosowego 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 10g kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100g (1 szt) banana 50ml kawy Polewa czekoladowa 30g gorzkiej czekolady 20g masła 82% płatki migdałowe - do dekoracji Sposób przygotowania(...)rozgniecionego banana i napar z kawy. Całość ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec w 180 stopniach przez 30-35 minut. Polewa czekoladowa Gorzką czekoladę z masłem rozpuścić na bardzo małym ogniu. Polać ostudzone ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego
Truskawkowa FiestaMakowiec na kruchym cieście z własnej roboty masą makową, powidłami śliwkowymi i bezą kokosową. Uwielbiam to ciasto! Dla każdego miłośnika ciast z makiem, nie tylko na Boże Narodzenie, ale absolutnie na cały karnawał będzie idealne. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, ale jest dość pracochłonne, natomiast warte każdej minuty uwagi. SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 100 g masła - 1 jajko - 180 g mąki(...)upieczoną bezę kokosową. Całość polej polewą czekoladową i obsyp wiórkami kokosowymi. POLEWA CZEKOLADOWA: - 100 g czekolady - 100 ml mleka - 2 czubate łyżki kakao - 100 g masła W/w umieść w rondelku na małym ogniu, zagotuj masę i gotuj przez 5 -6 minut, ciągle mieszając. Polewę wystudź do temperatury pokojowej, polej nią gotowe ciasto, posyp wiórkami kokosowymi wedle uznania. Ciasto wstaw
SMYKWKUCHNIherbatników 2 duże kubki jogurtu greckiego (po 400 g) 330 ml śmietanki kremówki tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki cukru pudru 150 g cappuccino czekoladowego (w proszku) 8 łyżeczek żelatyny 1,5 szklanki malin Foremkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć połowę herbatników. Czekoladę posiekać drobno lub zetrzeć. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia