Jeżeli nie macie pomysłu na niedzielne ciasto to zachęcam do upieczenia bezglutenowego brownie nadzianego świeżymi truskawkami. Ciasto bardzo proste, puszyste i szybkie do przygotowania. Ponadto nie za słodkie, mocno czekoladowe i niesamowicie smaczne! Nie będę ukrywać, że jak dla mnie brownie najlepiej smakuje podane tuż po upieczeniu - jeszcze lekko ciepłe 😋 Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: brownie 2 tabliczki(...)miksera. Następnie powoli (!) wlać masę z rondelka i wsypać mąki. Delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone w kostkę truskawki. Ponownie delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto, a na wierzchu ułożyć połówki truskawek oraz posiekaną czekoladę (te 3 pozostawione kostki). Piec około 45-50 minut w 180ºC , aż do wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu od razu wyjąć
Ugotowaćgliniaste, intensywnie pachnące, niesamowicie smaczne. Przygotowuje się je z czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Chociaż ciasto nie należy do lżejszych to jest jednym z moich ulubionych ciast. Składniki: 280 g masła 250 g gorzkiej czekolady 240 g drobnego cukru 80 g mąki 100 ml wody 3 jajka 1 łyżka cukru waniliowego truskawki Wodę zagotować. Dodać(...)oraz masło. Poczekać aż składniki się rozpuszczą i wymieszać. Jajko roztrzepać. Dodać mąkę do jajek i wymieszać rózgą. Dodawać stopniowo masę czekoladową cały czas mieszając. Formę o wielkości 24 cm na 24 cm wysmarować masłem. Wylać ciasto i na sam wierzch dodać truskawki. Piec w temperaturze 170 st C przez 25 minut
Kuchnia w oparachjego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Po upieczeniu ciasto jest bardzo wilgotne i mięciutkie w środku i ma fajne ciemne ciapki, jakby było z kawałkami czekolady. Ja mój chlebek polałam dodatkowo czekoladą, ale nie jest to konieczne, bo ciasto jest smaczne samo w sobie. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z tej strony: https://www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-bananowy-banana-bread , a oto on: (adsbygoogle(...)push({}); Tak przygotowane ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach ok. 12x20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka, w praktyce ok. 45 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Śmietanę podgrzałam i rozpuściłam w niej połamaną na kawałki czekoladę. Roztopioną czekoladą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Ciasto schłodziłam w lodówce
Waniliowe Improwizacjerabarbaru, delikatnej kremowej warstwy z budyniu i odświeżającej galaretki. U mnie warstwy są przełożone kakaowymi herbatnikami, które dodają odrobinę czekoladowego smaku. Można również wykorzystać herbatniki maślane, wtedy nie będzie dodatkowego smaku i jeszcze bardziej wyczuwalny będzie rabarbar. Mało wymagające ciasto, które przygotuje bez problemu każdy. Rabarbar można również zastąpić dowolnymi owocami, szczególnie polecam jabłka, gruszki lub śliwki. Ilość porcji
Kuchcik gotujezbędna. Każdy wegański „sernik” obowiązkowo musi zawierać gęste mleko kokosowe – jest tłuste, a jego dodatek sprawi, że ciasto będzie aksamitne i kremowe. Poniższa wersja przygotowana jest specjalnie na święta, dlatego do środka dorzuciłam zarówno brzoskwinie jak i rodzynki, wierzch natomiast połyskuje rozpustną czekoladową polewą. Składniki na tortownicę o średnicy 20cm: Spód: ¾ szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru ½ łyżeczki proszku(...)połówki brzoskwiń z puszki, pokrojone w drobną kosteczkę Polewa czekoladowa: ½ szklanki ciemnej czekolady 1/3 szklanki gęstego mleka kokosowego 1 łyżka cukru pudru Aby przygotować spód do miski przesiej mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj schłodzoną, pokrojoną w kostkę margarynę i dłońmi wetrzyj ją w suche składniki. Kiedy ciasto będzie przypominało mokry piasek, dodaj przecier z mango
Roślinna - blog wegańskiMazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią. Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka. Mam swoje ulubione, ale cały czas poszukuję nowych pomysłów. Tym razem wybór padł na mazurek czekoladowy z Poradnika Młodej Gospodyni Franciszki Gensówny z 1928 roku. 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1 szklanka cukru pudru, 200 g czekolady deserowej, 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej, wanilia(...)dobrze, ja lekko ucieram. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać pianę z białek z masą czekoladowo orzechową. Gensówna radzi, aby masę rozsmarować na opłatkach. Ja ten etap pomijam. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto do formy na grubość około 2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piec około
królestwo garówwarto dodać do nich małe kawałki czekolady lub czekoladowe dropsy. Podobnie jak w przypadku innych przepisów podstawowych również ten można wzbogacić kremem (jak np. w tym wpisie ), nadzieniem z owoców, wymyślną dekoracją (np. taką jak tu ) lub… przygotować go w formie „basic” i cieszyć się smakiem domowego ciasta w mniej niż 40 min – łącznie z czasem(...)wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Dzięki temu skórka będzie idealnie chrupiąca, a w środku będą miękkie i puszyste. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Proste babeczki czekoladowe pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
CiastkozercyKruche i chrupkie ciasteczka pomarańczowe z dodatkiem czekoladowego lukru smakują świetnie Są bardzo łatwe i szybkie, zatem doskonałe na krótkie popołudnie w kuchni Składniki na około 20 sztuk: 2 ¼ szklanki mąki 100 g masła ½ szklanki cukru 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cukru z pomarańczą lub skórka z ½ otartej pomarańczy Lukier: 2 płaskie łyżki kakao(...)czubate łyżki cukru pudru 3-4 łyżki wody Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto. Formuję kulkę i wkładam do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowuję ciasto na 3-4 mm i wykrawam koła. W co drugim kole wykrawam małe serduszko lub inny kształt. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę
Słodki sentymentsitko. Dodać masło pokrojone w kostkę oraz serek homogenizowany. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować cienko w kształt koła (jeśli ciasto jest nieco klejące, to można je trochę podsypać mąką). Kolejno podzielić(...)koło na 8 części, tak by powstało 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nałożyć ulubione nadzienie u mnie powidła śliwkowe i krem czekoladowy i zwinąć od szerszej krawędzi (podstawy trójkąta) do węższej (wierzchołka trójkąta), tworząc rogaliki. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Włożyć rogaliki do piekarnik i piec przez
Smaki NataliiSzybkie ciasto na herbatnikach bez pieczenia, z dodatkiem masy krówkowej, budyniu i bitej śmietany. Takie banalne a taaaakie pyszne! ;-))) Kto chętny?!!! ;-) SŁODKIE!!!! ;-) SKŁADNIKI NA PROSTOKĄTNĄ FORMĘ TZW. KEKSÓWKĘ - 4 - 5 paczek herbatników - 1 duży budyń czekoladowy z cukrem - 2 łyżki masła - 2 żółtka - puszka masy krówkowej - kajmak o smaku np. ajerkoniak lub karmel - 150 ml schłodzonej śmietany 36% - 6 cukierków(...)kajmakową, ponownie herbatniki, i masa budyniowa. Układamy herbatniki trzecią warstwę kajmaku (ostatnią) na to herbatniki, i warstwę z kremu czekoladowego np. Nutella. Ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno. Wykładamy jako ostatnią warstwę śmietankę. Na wierzch posypujemy pokruszonymi cukierkami kokosowymi. Ciasto schładzamy przez trzy godziny w lodówce. Ciasto jest bardzo smaczne, jest też dość słodkie. Jeżeli lubicie karmel i słodkości
SMYKWKUCHNIczekoladowy? Wystarczy odrobina cierpliwości, blender ręczny, kakao i w kilka chwil otrzymujemy gotowy mus. Później wkładamy do lodówki na godzinę i gotowe. Mus jest delikatny, aksamitny i mocno czekoladowy. W sam raz, gdy mamy ochotę na coś słodkiego! Ricottę najczęściej wykorzystuję do słonych przepisów, znajdzie się i coś na słodko, zachęcam do wypróbowania: Deser kawowy z serkiem ricotta(...)Ravioli z semoliny z ricottą Ricotta z bananem i kiwi Ricotta z dymką i rzodkiewką Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Mus czekoladowy z ricotty / 1 porcja Składniki: 200 g ricotty 3 łyżeczki kakao bez cukru cukier do smaku lub zamiennik Przygotowanie: Ricottę przekładamy do głębokiego
Moja smaczna kuchniamasy budyniowej - biszkopty układamy na sztorc (troszkę wciskając je w masę), obok siebie - teraz bierzemy łyżki i polewą jasną i czekoladową robimy mazaki, esy floresy wedle uznania i naprzemiennie. Najpierw ciemna, potem jasna do całkowitego wykorzystania obu polew. Ciasto wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki
kruche babeczkiGofry z mąki żytniej i owsianej podane z sosem czekoladowym, pestkami granatu i żurawinowym musli; zielona herbata Gyokuro GOFRY ŻYTNIO-OWSIANE Z MANGO /przepis własny/ Składniki: Ciasto: 45g mąki żytniej razowej 25 g mąki owsianej 1 jajko łyżka stewii w kryształkach 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki oleju rzepakowego ekstrakt z migdałów szczypta soli 80 g kremu owocowego "Zaczarowane
Poranek na słodkobliską rodziną to po prostu nie jest wielkanocna uczta bez pysznego i słodkiego mazurka. Deser wielkanocny jest znakomitym i pysznym zakończeniem obiadu wielkanocnego. Od przyjaznych babek wielkanocnych i ciast cytrynowych po ciasta marchewkowe i oczywiście nie może zabraknąć mazurka. Składniki jakie będą potrzebne: Spód: – 200 g mąki owsianej – 120 g masła – 2 łyżki erytrytolu – 1 żółtko(...)waniliowym Nożem siekamy masło z mąką. Następnie dodajemy erytrytol i żółtko. Kontynuujemy siekanie. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 50 minut. Tortownicę o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód ciastem. Nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Piekarnik nastawiamy
Zdrowy Styl Joanny